Online kolegij ‘Film Education: A User’s Guide’, namijenjen stručnjacima iz audiovizualnog i odgojno-obrazovnog sektora, odnosno svima koje se bave promicanjem filmske i medisjke pismenosti, ponovno je besplatno dostupan od 12. listopada

Izvor: HAVC

Nakon iznimnog odaziva u ožujku i travnju, od 12. listopada putem platforme Future Learn svi europski stručnjaci u području filmskog obrazovanja ponovno mogu besplatno pristupiti otvorenom četverotjednom kolegiju Britanskog filmskog instituta Film Education: A User’s Guide, koji je dio projekta From Framework to Impact.

Kolegij je namijenjen stručnjacima iz audiovizualnog i odgojno-obrazovnog sektora: nastavnicima, edukatorima, djelatnicima kulturnih i obrazovnih institucija, voditeljima filmskih družina i klubova, voditeljima kina, festivala, udruga – svima koji se neposredno ili strateški bave područjem filmskog obrazovanja odnosno promicanjem filmske i medijske pismenosti.

Kino kao mjesto filmskog i medijskog obrazovanja

Teme koje pokriva obuhvaćaju zagovaranje važnosti filmskog obrazovanja, studije slučaja nacionalnih filmsko-obrazovnih strategija, primjere iz prakse kinoprikazivača, festivala i filmskih arhiva, analize različitih metodičkih pristupa filmskoj nastavi i kuriranju filmskih izbora za školstvo i predškolski odgoj, kao i načine evaluacije učinka pojedinih pristupa filmskom obrazovanju i implementiranju istih u djelatnosti nacionalnih filmskih centara i fondova.

Predavači su neki od vodećih europskih stručnjaka za filmsko obrazovanje – Mark Reid (Britanski filmski institut), Ian Wall (The Film Space), Sabine Genz (Vision Kino), Nathalie Bourgeois (Francuska kinoteka) te Charlotte Giese, Kari Eggert Rysgaard, Lisbeth Arto Juhl Sibessen i Martin Brandt-Petersen (Danski filmski institut).

Kolegiju možete pristupiti putem ove poveznice, a potrebno je samo registrirati se i odabrati opciju Free koja omogućuje besplatni pristup tijekom šest tjedana.

Kolegij Film Education: A User’s Guide dio je šireg dvogodišnjeg projekta From Framework to Impact, kojega su, uz Britanski filmski institut, nositelji i Danski filmski institut, Francuska kinoteka i njemačka organizacija Vision Kino, a sufinanciran je sredstvima Kreativne Europe putem natječaja Potprograma MEDIA u kategoriji Filmsko obrazovanje (EACEA/14/2017).

Priručnik za korištenje filma u razrednoj i nastavi medijske kulture