Proglašenjem pobjednika u petak 9. listopada završen je 9. KIKI – međunarodni festival dječjeg filma, u čijem su popratnom programu nastala i dva nova filma mladih autora

Izvor: KIKI – međunarodni festival dječjeg filma

Deveto izdanje KIKI festivala u organizaciji Društva “Naša djeca” Zabok i Građanske organizacije za kulturu održano je u Dječjem tjednu, od 5. do 9. listopada 2020. Osim kino projekcija u Zaboku, filmovi su bili dostupni i online za područje cijele Hrvatske te je ovogodišnji KIKI po gledanosti nadmašio sva dosadašnja izdanja.

Deveti KIKI festival uživo u Zagorju i online u cijeloj Hrvatskoj 

Među tridesetak filmova iz cijeloga svijeta dječji žiri u sastavu Ema Kralj, Laura Andraka, Vida Pelko i Luka Klancir odlučio je glavnu nagradu dodijeliti animiranom filmu Sestra kineske autorice Siqi Song. U svome pojašnjenju odabira glavne nagrade članovi dječjeg žirija obrazložili su sljedeće: “Vrsta je to animacije koja spada u jednu od kompliciranijih tehnika lutka-animacije i iz toga je vidljiv autorov veliki trud u stvaranju filma. Film je napravljen u tri boje – crvenoj, bijeloj i crnoj, što stvara željeni ugođaj i dočarava ozbiljnost. Radnju nam prepričava pripovjedač, glavni lik koji u prvom licu govori o svojem životu sa sestrom, ali na kraju filma zapravo saznajemo što se dogodilo. Film ima nagli preokret radnje što još više privlači gledateljevu pažnju i daje mu posebnu zanimljivost i dojam potpunosti. Film se ističe posebnom kvalitetom stop animacije i između ostalog poručuje da svoje sestre i braću ne uzimamo zdravo za gotovo.”

Uz glavnu nagradu, posebne pohvale žirija dodijeljene su igranom filmu Zlatna djevojka njemačke autorice Chiare Fleischhacker, animiranom filmu Oblačno čeških autora Zuzane Cupove i Filipa Diviaka te igranom filmu Nogometni klub Nefta francuskog autora Yves Piata. Obrazloženje žirija možete pogledati na linku.

Ovogodišnji KIKI zbog epidemijskih se okolnosti većinom preselio u virtualni svijet gdje je online program uz stručne analize filmskog kritičara Nine Kovačića popratilo više desetaka tisuća gledatelja, dok je u zabočkome kinu održano pet projekcija kako bi se zadržala simbolika odlaska u kino.

Uz filmske projekcije uživo i online, popratni program 9. KIKI festivala obuhvaćao je i tri radionice. Na edukativnoj radionici “Kako gledati film” pod vodstvom filmske kritičarke Višnje Vukašinović djeca su upoznala osnovne pojmove vezane uz film, gledala i analizirala različite filmove te pisala svoje prve filmske kritike.

Na radionici “(Ne)Moć slike” pod vodstvom Tomislava Šobana nastao je film Bakina kupovina.

Održana je i Radionica animacije Škole animiranog filma iz Čakovca pod vodstvom Jasminke Bijelić Ljubić, na kojoj je nastao ekološki film Čepociklaža u tehnici stop-animacije. 

Deveto izdanje KIKI-ja svojim je bogatim programom, vrsno odabranim filmovima i edukacijskom komponentom još jednom pokazalo kako je interes za film potrebno razvijati od najmlađe dobi, te koliko su manifestacije ovog tipa dragocjene za razvoj naše kulture. To potvrđuju brojne poruke zahvale, komentari mladih gledatelja i najave budućih dolazaka koje organizatorima pristižu iz škola i vrtića iz cijele Hrvatske.

Poučite djecu kako gledati film