Film je u prvih godinu dana pogledalo više od 5 000 učenika u Hrvatskoj, a sada su dostupni i obrazovni materijali namijenjeni nastavnicima i učenicima, za čije je korištenje u nastavi suglasnost dalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Piše: Ana Dokler

Dugometražni igrano-dokumentarni film Dnevnik Diane Budisavljević, redateljice i scenaristice Dane Budisavljević, dobio je suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za prikazivanje učenicima sedmih i osmih razreda osnovne škole i učenicima srednjih škola. Ministarstvo je također dalo suglasnost za korištenje metodičke pripreme za izvođenje nastavnog sata Dnevnik Diane Budisavljević i period Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj u srednjim školama.

Film koji je dobio brojne nagrade u Hrvatskoj i inozemstvu, uključujući Veliku Zlatnu arenu za najbolji film na Pulskom filmskom festivalu 2019., priča istinitu priču iz Drugog svjetskog rata – o Austrijanki Diani Budisavljević, koja uznemirena viješću da ustaška vojska odvodi žene i djecu srpskog podrijetla u logore, iz svog zagrebačkog stana s nekoliko prijatelja organizira akciju kojom je do kraja rata spašeno više od 10 tisuća djece.

U filmu Dnevnik Diane Budisavljević isprepliču se igrane scene s Almom Pricom u glavnoj ulozi, arhivske snimke i svjedočanstva nekadašnje djece spašene iz logora.

Prijedlog interpretacije kratkog igranog filma ‘Porculanski jednorog’

Film je u prvih godinu dana pogledalo više od 5 000 učenika u Hrvatskoj, a na stranici www.dnevnikdianebudisavljevic.com sada su dostupni i obrazovni materijali namijenjeni nastavnicima i učenicima.

Radni materijal za nastavnike i  Metodička priprema za izvođenje nastavnog sata Dnevnik Diane Budisavljević i razdoblje Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj namijenjeni su prvenstveno nastavnicima povijesti u srednjim školama i gimnazijama, a uz određene prilagodbe mogu ih koristiti i nastavnici drugih predmeta.

Materijale je izradila je profesorica povijesti Tena Banjeglav, a cilj je ove nastavne jedinice, koja uključuje i gledanje filma, upoznati učenike s likom Diane Budisavljević i važnošću njezine humanitarne akcije, kao i pružiti im dodatne informacije o funkcioniranju ustaškog režima i sustava terora u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH).

Kako je navedeno u obrazloženju odluke o suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja za prikazivanje filma Dnevnik Diane Budisavljević učenicima u dobi od 13 do 18 godina, uz pomoć edukativnih filmova može se senzibilizirati mlade na različite oblike netolerancije i diskriminacije te ih potaknuti na promišljanje i pozitivno djelovanje u svijetu u kojem žive.

Film je trenutačno dostupan za gledanje na online platformama Kino Europa Online i Cinneseum, a školske projekcije moguće je organizirati u CineStar i drugim kinima širom Hrvatske, ili u dogovoru s distributerom filma, tvrtkom Hulahop d.o.o. (e-mail: press@hulahop.hr, mob: 099 8124 407).

Uz projekt ‘Drugi’ djeca i mladi mogu učiti o toleranciji