U predstavi Teatra Tirena govori se o trolovima, govoru mržnje, cyberbullyingu, opasnim izazovima, lažnim vijestima, prekomjernom korištenju društvenih mreža i drugim aktualnim temama, na vrlo zabavan, promišljen i djeci i mladima primjeren način

Piše: Ana Dokler

Predstava “Mreža” Teatra Tirena izvanredan je primjer zabavnog i edukativnog sadržaja za djecu i mlade koji se bavi društvenim mrežama. Svih 45 minuta, koliko predstava traje, glumci drže pažnju publike, šalama se smiju i djeca i odrasli, a ključne teme vezane za korištenje interneta i društvenih mreža pokrivene su na promišljen, poučan (a bez dociranja) i djeci i mladima primjeren način. U to smo se i sami uvjerili, a jedini prigovor koji smo čuli od jedne mlade osobe nakon predstave bio je da je prekratko trajala.

Premijera je bila 17. studenog 2023. u Centru za kulturu Trešnjevka u Zagrebu, a do kraja godine predstava je izvedena još 8 puta, u 5 gradova: Zagrebu, Ogulinu, Čakovcu, Kutini i Tuhelju. Za 2024. u planu su izvedbe u centrima za kulturu te u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske.

Radnja predstave, čije su autorice redateljica Iva Olujić i dramaturginja Nina Horvat, ide ovako: “Nakon javne svađe, dvoje influensera na društvenim je mrežama preplavljeno negativnim komentarima, prijetnjama i uvredama. Usprkos svojim nesuglasicama, odlučuju pokrenuti zajednički profil na kojem kroz niz atraktivnih i zabavnih videa pokušavaju svojim followerima skrenuti pažnju na problematičnu stranu društvenih mreža te obrađuju teme kao što su trolovi, govor mržnje, cyberbullying, opasni izazovi, lažne vijesti, posljedice prekomjernog korištenja društvenih mreža… Njihovi videi postaju viralni, broj followera raste, a pritisak je sve veći.”

Materijali s prijedlozima radionica posvećenih temi influencera

Influensere u predstavi igraju Veronika Mach Luka Šatara, scenografiju i kostimografiju potpisuje Ana Paulić, oblikovanje zvuka Jona Jovanović, oblikovanje svjetla Alen Marin, a za dizajn vizuala zaslužna je Ana Goja.

Predstava za osnovnoškolce i srednjoškolce

“Predstava je namijenjena učenicima viših razreda osnovne škole, te učenicima od 1. do 3. razreda srednje škole. Svojim predstavama za tinejdžere uvijek pokušavamo obuhvatiti i osnovnoškolce i srednjoškolce, no tek kad predstava počne igrati i kad vidimo kakve su reakcije publike možemo biti sigurni za koji je točno uzrast. Kad je u pitanju osnovnoškolska publika, smatramo da predstava služi kao svojevrsna prevencija i dublje upoznavanje s temom o kojoj možda ne znaju baš sve, a kad je riječ o srednjoškolcima, smatramo da predstava služi kao svojevrsni poligon za razmišljanje i propitivanje dosadašnjih stavova. Reakcije su do sada bile vrlo pozitivne, publici se predstava sviđa, prepoznaju i sebe i svoje vršnjake u mnogim stvarima. S obzirom na razgovore koje smo imali s publikom, uvjereni smo da smo dobro odabrali temu i uspješno odabrali način na koji ćemo ju obraditi”, rekla nam je jedna od autorica predstave Nina Horvat, koja je ujedno umjetnička voditeljica Tetra Tirena.

To nezavisno kazalište postoji već 26 godina, tijekom kojih je uprizoreno 45 predstava za djecu i mlade, koje su se bavile brojnim temama, kao što su vršnjačko nasilje, ovisnosti, seksualni odgoj, životne vrijednosti, mentalno zdravlje, tolerancija, gubitak bliske osobe, očuvanje okoliša te hrvatske znanstvene i kulturne baštine. Teatar Tirena ima i veliki dramski studio s 22 dramske grupe za različite uzraste, a prema riječima Nine Horvat, upravo im taj izravni rad s djecom i mladima pomaže u prepoznavanju njihovih aktualnih problema pa i izboru tema za predstave.

Istraživanje teme s djecom i mladima

“Društvene mreže se već nekoliko godina pojavljuju kao ‘lajtmotiv’ te smo ove godine odlučili napraviti predstavu upravo o njima. S obzirom da smo svjesni da više nismo tinejdžeri i da smo odrastali u drugačijim okolnostima od onih u kojima odrastaju mladi ljudi danas, od velike nam je važnosti dobro se upoznati s time što o odabranoj temi misli publika za koju predstavu i radimo. Prije samog početka rada na predstavi ‘Mreža’ proveli smo anonimnu online anketu o društvenim mrežama koju je ispunilo 124 mladih u dobi od 12 do 19 godina. Rezultati ankete odredili su pristup samoj temi predstave.

Na temelju njihovih odgovora, osvijestili smo činjenicu da tinejdžeri u manjoj mjeri proizvode i objavljuju vlastiti sadržaj na društvenim mrežama, a da ga u puno većoj mjeri konzumiraju. To nam je neizmjerno pomoglo u određivanju sadržaja kojim ćemo se u predstavi baviti jer su društvene mreže vrlo široka i opsežna tema. Uz to sam, prije nego što smo počeli raditi predstavu, u nekoliko dramskih grupa koje vodim s polaznicima radila improvizacije na temu društvenih mreža i razgovarala s njima što o društvenim mrežama misle. Sve mi je to dalo dosta dobar uvid u perspektivu ciljane publike”, ispričala nam je Nina Horvat.

Infografika: U potrazi za mjerom između školskog igrališta i TikToka

Dodala je da je Teatar Tirena trenutno i partner u Erasmus+ projektu “Inclusion and Safety in the Digital Age” u sklopu kojeg je također puno naučila o društvenim mrežama i dobila razne korisne informacije od stručnjaka za digitalnu ovisnost, a predstavu “Mreža” podržao je i Centar za sigurniji internet.

Možemo reći da se sav trud uložen u istraživanje zaista vidi u predstavi.

Dodatni materijali za nastavnike

Uz predstavu je pripremljen i metodički materijal za nastavnike pomoću kojeg mogu sa svojim učenicima dublje proraditi temu predstave.

“Kao popratni program uz predstavu pripremili smo i dramske radionice na teme kritičkog mišljenja, postavljanja granica, cyberbullyinga, digitalnog detoxa i digitalne ovisnosti. Sve su to teme kojih se na neki način dotičemo u predstavi ‘Mreža’. Nastavnicima je na raspolaganju i naša online platforma Kazališni šalabahter koja sadrži pojašnjenja raznovrsnih kazališnih pojmova, ali i upitnik za analizu kazališnih predstava”, rekla nam je umjetnička voditeljica Teatra Tirena.

Škole zainteresirane za predstavu, odnosno gostovanje Teatra Tirena, mogu se javiti putem internetske stranice www.tirena.hr, na e-mail adresu prodaja@tirena.hr ili broj mobitela +385 95 410 0241.

Foto: Ryan Saddik

KVIZOVI O DRUŠTVENIM MREŽAMA I MENTALNOM ZDRAVLJU