S ciljem podizanja svijesti o važnosti zaštite osobnih podataka među mladima, Zajednički istraživački centar Europske komisije razvio je igru ‘Cyber Chronix’

Piše: Ana Dokler

Kako bi se mladi zainteresirali za temu zaštite osobnih podataka i prepoznali njezinu važnost, Zajednički istraživački centar (Joint Research Centre – JRC), znanstvena služba Europske komisije, razvio je zabavno-edukativnu mobilnu igru Cyber Chronix. U njoj su predstavljena ključna načela Opće uredbe o zaštiti podataka (General Data Protection Regulation GDPR), koja se od 25. svibnja primjenjuje u Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama članicama Europske unije.

Na zabavan i interaktivan način, mladi, ali i odrasli, kroz ovu igru mogu se upoznati s konceptima poput zaštite osobnih podataka, povrede privatnosti, prava na zaborav, prava na prijenos podataka i informiranog pristanka.

Radnja se zbiva u budućnosti, u kojoj glavni lik treba otputovati na zabavu na drugom planetu, no putem se suočava s raznim problemima povezanima za zaštitom osobnih podataka. Igra je koncipirana kao interaktivni strip i igrač u svakoj sceni bira svoj odgovor, odnosno sljedeći postupak i tako utječe na razvoj priče i krajnji ishod.

Aplikacija iz koje djeca i mladi mogu učiti o zaštiti osobnih podataka

Igra je dostupna na engleskom, francuskom i talijanskom jeziku i može se preuzeti u Google Play trgovini za Android uređaje, a uskoro bi se trebala pojaviti i verzija za iOS uređaje.

Cyber Chronix omogućit će igračima osnovno razumijevanje koncepata utkanih u GDPR, a može biti i poticaj na daljnje istraživanje, promišljanje i razgovore djece i odraslih.

Više informacija o Uredbi o zaštiti podataka potražite na stranici Agencije za zaštitu osobnih podataka

Zajednički istraživački centar Europske komisije već je razvio jednu igru kao alat koji bi roditeljima i nastavnicima trebao pomoći u podučavanju djece o sigurnom i odgovornom korištenju interneta i digitalnih tehnologija. Riječ je o igri Happy Onlife, napravljenoj po uzoru na Čovječe, ne ljuti se.

Edukativne igre o sigurnosti na internetu