Potaknite svoje dijete da preuzme i prouči sadržaj aplikacije AZOP. U njoj se, uz savjete djeci i mladima kako se ponašati i zaštiti na internetu i društvenim mrežama, nalaze i savjeti za roditelje i djelatnike škole

Piše: Ana Dokler

Na internetu i društvenim mrežama siguran si ovisno o tome u kojoj mjeri bez kritičkog razmišljanja otkrivaš svoje osobne podatke, odnosno svoju kućnu adresu, adresu elektroničke pošte, broj mobitela, svoju fotografiju, godinu rođenja, školu koju pohađaš i slično.

To je jedna od ključnih poruka u aplikaciji pod imenom AZOP, koju je razvila Agencija za zaštitu osobnih podataka na temelju svoje ranije objavljene brošure Privatnost djece i mladih u svijetu modernih tehnologija (interneta i društvenih mreža).

Tko se to šali s mojim podacima? Pogledajte ovaj film i čuvajte svoju privatnost

Ova jednostavna aplikacija namijenjena je djeci i mladima kao vodič kako se ponašati i zaštititi na internetu i društvenim mrežama te sadrži niz korisnih savjeta, a također i dodatak – kratki internetski pojmovnik te savjete za roditelje, kao i učitelje, nastavnike, školske pedagoge i psihologe.

Aplikacija, predstavljena 6. veljače, na Središnjoj svečanosti obilježavanja Europskog dana zaštite osobnih podataka u Zagrebu, strukturirana je u nekoliko cjelina koje se bave različitim aspektima važnosti privatnosti djece i mladih u svijetu modernih tehnologija.

U prvom dijelu Privatnost i osobni podaci djeca i mladi mogu saznati o svojim pravima zajamčenima UN-ovom Konvencijom o pravima djeteta, Ustavom Republike Hrvatske i Zakonom o zaštiti osobnih podataka, tko smije prikupljati osobne podatke te kako reagirati u slučaju zlouporabe njihovih osobnih podataka.

Cjelina pod nazivom Što ti pruža internet navodi neke od prednosti promišljenog korištenja interneta, Sigurnost na internetu upozorava na moguće rizike i objašnjava kako ostati siguran na internetu i društvenim mrežama, a tu su i Pravila lijepog i pristojnog ponašanja na internetu za djecu i mlade te podsjetnik Kako se nikad neću ponašati na internetu i društvenim mrežama.

U slučaju da netko ima pitanje vezano za privatnost, edukaciju djece i mladih, odnosno učitelja, nastavnika i osoblja u školama o ovim temama, ili pak o radu Agencije za zaštitu osobnih podataka, može ga poslati putem obrasca integriranog u aplikaciju.

Aplikacija se može besplatno preuzeti iz trgovina aplikacijama iTunes ili Google Play.

Podaci o djeci koje je bolje ne objavljivati na Facebooku