U sklopu 6. Dana medijske pismenosti, donosimo vam edukativni digitalni kviz o prijateljstvima u stvarnom i virtualnom okruženju, uz koji djeca i mladi mogu provjeriti koliko dobro održavaju ravnotežu između druženja uživo i online te saznati zašto je ta ravnoteža važna i kako je mogu postići

Pripremile: Sabina Mandić, Sanja Radić Bursać, Lucija Lamešić i Ana Dokler

U životu stvaramo brojne odnose koji nas definiraju, utječu na naš razvoj i sazrijevanje, učenje o sebi i drugima te svijetu koji nas okružuje. Tijekom djetinjstva, a posebice adolescencije, važnost odnosa s roditeljima i ostalim članovima obitelji smanjuje se u korist onih s prijateljima koji nam postaju “obitelj koju biramo”.

Zdravi odnosi ključni su za naše dobro mentalno zdravlje i kvalitetno funkcioniranje u brojnim životnim područjima. Oni predstavljaju okruženja gdje djeca i mladi imaju priliku vježbati vlastite vještine poput djelotvorne komunikacije i razmjene iskustava, usvajati društvena pravila i norme, učiti kako rješavati sukobe, biti empatični i surađivati, uvažavati različitosti, razvijati sliku o sebi i graditi identitet. Lijepo je biti povezan i pripadati.

Koje su odlike kvalitetnih prijateljskih odnosa?

Stručnjaci navode kako se radi o međusobnoj brizi (usmjerenost na potrebe druge strane i želja za pružanjem pomoći kada je potrebna), druženju (zajedničko provođenje vremena u kojem se uživa, bilo da je riječ samo o komunikaciji ili raznim ugodnim aktivnostima) i intimnosti (razmjenjivanje sadržaja koji su osobni i privatnog karaktera, poput vlastitih iskustava, doživljaja, misli i osjećaja).

U suvremeno doba prijateljski odnosi se uspostavljaju, razvijaju i produbljuju te održavaju i u virtualnom okruženju, posebno iz razloga jer su nam drugi ljudi na taj način lako i brzo dostupni. Ne bi bilo točno sve virtualne odnose smatrati površnim i/ili lošim, već je važno procijeniti njihovu kvalitetu te svakako nastaviti razvijati i odnose uživo u izravnoj komunikaciji.

Kviz o prijateljstvima u stvarnom i virtualnom okruženju

U sklopu 6. Dana medijske pismenosti, donosimo vam edukativne digitalne kvizove koje su pripremile socijalne pedagoginje s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sabina Mandić, Sanja Radić Bursać i Lucija Lamešić. Među njima je i kviz o online i offline odnosima uz koji djeca i mladi mogu provjeriti koliko dobro održavaju ravnotežu između druženja uživo i online, zašto je ta ravnoteža važna i kako je mogu postići. Nastavnici mogu koristiti kviz u nastavi i dati učenicima da ga riješe u sklopu radionice o online i offline prijateljstvima.

“Odnosi i prijateljstva – online i offline” bili su i tema filmskog natječaja u sklopu 6. Dana medijske pismenosti pa nastavnici učenicima mogu prikazati i nagrađene filmove njihovih vršnjaka:

KVIZOVI O DRUŠTVENIM MREŽAMA I MENTALNOM ZDRAVLJU