Edukativni materijal ‘BITI SVOJ – Biti u ravnoteži u virtualnom i medijskom okruženju’ obraća se izravno mladima, a može biti resurs nastavnicima i stručnim suradnicima za rad s učenicima na području medijskog i socijalno-emocionalnog opismenjavanja

Piše: Ana Dokler

Svaka treća mlada osoba zbog sadržaja na društvenim mrežama osjeća stres, usamljenost, zavist ili nižu razinu samopouzdanja, pokazalo je istraživanje koje su 2022. proveli Agencija za elektroničke medije i UNICEF. Pored online nasilja, najčešći razlozi za zabrinost mladih kad je riječ o korištenju interneta su utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje i mogućnost stvaranja ovisnosti o internetu.

Svaki treći učenik i student loše se osjeća zbog sadržaja na društvenim mrežama

I brojna druga istraživanja iz Hrvatske i svijeta upućuju na potrebu za pružanjem podrške djeci i mladima u zdravijem i uravnoteženijem korištenju interneta.

Upravo je to jedan od glavnih ciljeva 6. Dana medijske pismenosti, koji će se održati od 24. do 30. travnja 2023. pod sloganom “U ravnoteži – online i offline”.

U pronalaženju te ravnoteže, izgradnji zdrave slike o sebi i osnaživanju socijalno-emocionalnih kompetencija mladima može pomoći edukativni materijalRadna bilježnica za podršku mentalnom zdravlju mladih “BITI SVOJ – Biti u ravnoteži u virtualnom i medijskom okruženju“.

Materijal je u sklopu istoimenog projekta objavio Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu uz financijsku podršku Agencije za elektroničke medije.

Autorice su stručnjakinje s ERF-a: socijalne pedagoginje  Lucija Lamešić, Sabina Mandić, Josipa Mihić i Sanja Radić Bursać i psihologinja Miranda Novak.

Program koji srednjoškolce uči kako biti svoj u virtualnom okruženju

Iako se obraća izravno mladima, radna bilježnica može poslužiti i nastavnicima i stručnim suradnicima kao resurs za rad s učenicima na području medijskog i socijalno-emocionalnog opismenjavanja, odnosno brige o njihovom mentalnom zdravlju.

Kao što je navedeno u uvodu, svaka cjelina započinje kratkim teorijskim segmentom i pojašnjenjem, nakon čega slijede aktivnosti koje mlade mogu potaknuti i pomoći im u upoznavanju sebe u realnom i virtualnom svijetu te razvoju samosvijesti, osvještavanju utjecaja medija na vlastiti razvoj i dobrobit, unaprjeđenju međuljudskih odnosa, vlastitom prihvaćanju i izgradnji suosjećajnog odnosa prema sebi te autentičnosti, usvajanju vještina, razvoju sigurnog i odgovornog ponašanja u medijskom prostoru tj. balansiranom funkcioniranju između realnog i virtualnog svijeta.

Uz radnu bilježnicu, pripremljene su i videolekcije, a u pripremi su i edukativni digitalni kvizovi za mlade.

Preuzmite Radnu bilježnicu “BITI SVOJ – Biti u ravnoteži u virtualnom i medijskom okruženju”

Prijavite se za sudjelovanje u 6. Danima medijske pismenosti