Proučite raspored predavanja, radionica i drugih aktivnosti koje će se održati povodom Dana medijske pismenosti 2023. Raspored se i dalje nadopunjuje pa ako i sami organizirate neki događaj, prijavite nam. Više o tome kako se uključiti i prijaviti događaj, saznajte OVDJE.

ONLINE DOGAĐAJI

Društvene mreže i mentalno zdravlje mladih

25. travnja u 9 sati

Tehnička škola Daruvar

Tehnička škola Daruvar za učenike drugih i trećih razreda organizira online predavanje prof.dr.sc. Danijela Labaša, jednog od vodećih hrvatskih komunikologa i predsjednika Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu.

Cilj interaktivnog predavanja je potaknuti učenike na promišljanje o izazovima identiteta na društvenim mrežama, digitalnoj demenciji te prekomjernom korištenju društvenih mreža. Govorit će se o potencijalima koje nude društveni mediji te opasnostima, poput ovisnosti.

Prethodno će se s učenicima održati radionica izrade plakata i informativnih letaka kojom će se najaviti predavanje.

Kino u podne - otvoreno za javnost

25. Travnja u 12.30 sati

OŠ Odra, Zagreb i OŠ Antun i Stjepan Radić, gunja

Događaj je namijenjen osnovnoškolcima. Nastavak je višegodišnje suradnje između dvije navedene škole. Ove godine sudjelovat će gost iznenađenja, filmski snimatelj iz studija kreativnih ideja Gunja. Učenici iz filmskih družina razmijenit će iskustva i razgovarati o filmovima snimljenim tijekom školske godine te ih pogledati.

Za sudjelovanje se može prijaviti preko poveznice: meet.google.com/cfo-hbjt-gtn

Predavanje i radionica u organizaciji portala Vrti svoj film

Od 24. do 30. travnja u 14 sati Nadbiskupska klasična gimnazija, Voćarska 106, 10000 Zagreb – preko Zooma S maturanstkim razredima održat će se Zoom predavanje i rasprava s dopisnicom HRT-a iz Amerike, Brankom Slavicom. U organizaciji portala Vrti svoj film održat će se radionica i gledanje dokumentarnog filma.

III. Dani medijske pismenosti s Hrvatskom mrežom školskih knjižničara - OTVORENO ZA JAVNOST

Tijekom travnja

Hrvatska mreža školskih knjižničara – https://connect.carnet.hr/hmsk

Događaj je namijenjen školskim knjižničarima i svim ostalim odgojno-obrazovnim djelatnicima. Program stručnoga skupa objavljen je na poveznici https://bit.ly/DMP-HMŠK-2023. Mogu sudjelovati svi zainteresirani, neovisno o članstvu u Hrvatskoj mreži školskih knjižničara.

Prijaviti se može također preko poveznice: https://bit.ly/DMP-HMŠK-2023

Podcast Prva ekonomska - OTVORENO ZA JAVNOST

Prva ekonomska škola Zagreb

30. travnja u 12 sati – na YouTube kanalu Podcast Prva ekonomska

U sklopu projekta “Podcast Prva ekonomska”, održat će se razgovor s voditeljem RTL Danas, Adrianom De Vrgna, na temu medijske pismenosti školaraca, javnih nastupa, izlaganja, dopuštenih i poželjnih sadržaja za objavu.

Događaj je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola.

Sluša mi se... - OTVORENO ZA JAVNOST

28. travnja

Gradska knjižnica Pazin – Youtube Kanal knjižnice

Na Youtube kanalu knjižnice objavit će se snimka radionice s osnovnoškolcima i srednjoškolcima. Čitati će se izabrane priče o odnosima uživo i na društvenim mrežama. Neprimjeren način komunikacije, izvrnuto međusobno uspoređivanje, stvaranje pogrešnih vrijednosti, osamljenost – najrasprostranjeniji su problem o kojima će se govoriti. Kroz priče će se pokušati ponuditi način na koji djeca mogu procesuirati te i slične situacije.

Filmski Labirint - OTVORENO ZA JAVNOST

22. i 29. travnja te 6. svibnja u 10 sati – preko Zoom-a

PRO radionice pisanja scenarija – 13., 20. i 21. svibnja

Organizator: Udruga Bacači sjenki

Filmski Labirint je besplatni online edukativno-umjetnički koncept medijskog, filmskog, informatičkog i informacijskog opismenjavanja osoba starijih od 54 godina.

Polaznici samostalno prolaze kroz niz zagonetki u online “labirintu” browser-based aplikacije na kraju kojeg samostalno otkrivaju zagonetan film i samostalno ga gledaju putem poveznice, a o njemu pak raspravljaju na grupnim online radionicama putem online platforme s iskusnim mentorima.

Prijaviti se može putem poveznice: https://forms.gle/i6qq6GiRyrV9ZGfBA

FROOOM! filmska revija - OTVORENO ZA JAVNOST

Od 27. travnja do 6. svibnja, cijeli dan – putem FROOOM! YouTube kanala: https://www.youtube.com/@frooom5243

Organizator: Udruga Bacači sjenki

Događaj je namijenjen osnovnoškolcima, srednješkolcima i njihovim roditeljima.

U četvrtak, 27. travnja predstavit će se prošlogodišnja FROOOM! produkcija dječjih radioničkih filmova. Premijera radioničkih filmova krenuti će od 15 sati. Uključuje preko 35 filmskih ideja.

Zabavite se s nama i odgledajte genijalne kratke animirane, igrane, eksperimentalne i dokumentarne filmove – poručuje organizator.

Tijekom cijele godine

Događanja se održavaju preko poveznice:

https://www.yammer.com/o365.skole.hr/#/threads/inGroup?type=in_group&feedId=26931658752&view=all

Organizator: Škola za cestovni promet, Kennedyjev trg 8, 10000 Zagreb

Literarni sladokusci su kreativna online radionica koja prati godišnja događanja bitna za zajednicu, a djeluju kao intelektualna, mentalna, književna i umjetnička potpora učenicima i osjetljivim skupinama. Izložbeni su prostor učeničkih digitalnih impresija i početnih kritičkih promišljanja u strukovnom obrazovanju.

Za sudjelovanje se može prijaviti na poveznici:

https://web.yammer.com/main/groups/eyJfdHlwZSI6Ikdyb3VwIiwiaWQiOiIyNjkzMTY1ODc1MiJ9/feed?new=false&postType=ALL&sortBy=CREATED_AT

WEBINAR: DRUŠTVENE MREŽE U PASTORALNOM RADU S MLADIMA

22. i 29. travnja te 4. svibnja

Organizator: Udruga Točka, Omiška 10, 10000 Zagreb

Četiri webinar edukacije održat će se za zainteresirane mlade iz salezijanskih oratorija i katehete, koji sudjeluju u projektu “Evo me” Udruge Točka. Teme će biti otvaranje, vođenje i održavanje društvenih mreža, grafička obrada i dizajn, katehizacija putem društvenih mreža te analiza aktualnih komunikacijskih kanala i “make over”.

CONNECTED, INFORMED & CRITICAL YOUTH - OTVORENO ZA JAVNOST

Od 17. do 28. travnja

Organizatori: Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod i Srednja škola Konjščina

Događanja će se održavati preko poveznice: https://www.canva.com/design/DAFgXx4Qrxc/u66HDuWlpTG8iGh6aana1g/edit?utm_content=DAFgXx4Qrxc&utm_campaign=designshare&utm_medium=link2&utm_source=sharebutton

Učenici će obraditi nastavnu jedinicu “Fake or Fact” na nastavi engleskoga jezika i sata razrednika te osmisliti personalizirane logotipe u okviru kampanje #MyDigitalMe #EYID2023. Oblikovat će poruke kojima će ukazati na važnost povezanosti mladih u digitalnom svijetu, kao i važnost sigurnosti te kreiranja i konzumiranja kvalitetnih sadržaja online.

ONLINE ANKETA O MEDIJSKOJ PISMENOSTI

Od 24. do 28. travnja

Organizator: Srednja škola Marka Marulića Slatina

Poveznica: https://forms.office.com/pages/responsepage.aspx?id=FvJamzTGgEurAgyaPQKQkW5JMs9X-kJLsLPrXAGjqDlUQTZCNUxGRUlVSlhDNlc4T1lCUjE0Mk1QUC4u

Online anketa namijenjena je srednjoškolskim učenicima. Cilj je istražiti njihove navike korištenja interneta i internetskih usluga te poznavanja medijske pismenosti.

Navedena anketa koristit će se u smovrednovanju škole.

STVARANJE SIGURNOG I ZDRAVOG DIGITALNOG OKRUŽENJA ZA DJECU: POSTAVLJANJE PRAVILA I GRANICA - OTVORENO ZA JAVNOST

3. svibnja u 18 sati

Organizator: Hrvatsko katoličko sveučilište

Interaktivno predavanje o važnosti i načinima postavljanja i održavanja jasnih pravila za djecu u digitalnom svijetu namijenjeno je roditeljima, stručnim suradnicima i nastavnicima. Kako prilagoditi korištenje digitalne tehnologije djetetovom uzrastu, razmotriti opasnosti koje prijete na internetu te načine na koje možemo zaštiti djecu, bit će neke od tema. Cilj je pomoći roditeljima i skrbnicima u stvaranju sigurnog digitalnog okruženja za svoju djecu te im omogućiti korištenje digitalne tehnologije na način koji je prikladan za njihovu dob i razvojnu fazu.

Organizatori događaja su članovi istraživačke grupe uspostavno istraživačkog projekta „Digitalna tehnologija u obitelji: obrasci ponašanja i učinci na razvoj djece‟, kojeg financiraju Hrvatska zaklada za znanost i Hrvatsko katoličko sveučilište.

Prijaviti se mogu zainteresirani studenti preko sljedećeg obrasca: https://forms.gle/i12mjwxEfXUEaSG6A

Stručni skup “Kako podržati mentalno zdravlje učenika u virtualnom i medijskom okruženju”

28. travnja od 10 do 13 sati

Online stručni skup u sklopu 6. Dana medijske pismenosti organiziraju Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji sa Županijskim stručnim vijećima socijalnih pedagoga i voditelja školskih preventivnih programa.

Prijave za stručni skup za članove ukupno 21 Županijskog stručnog vijeća odvijaju se putem platforme Agencije za odgoj i obrazovanje Ettaedu, a ostali zainteresirani nastavnici i stručni suradnici mogu se prijaviti putem OBRASCA do 27. travnja u 10 sati ili do popunjenja mjesta za 50 sudionika.

Cilj je nastavnike i stručne suradnike u osnovnim i srednjim školama informirati o ključnim temama vezanima za utjecaj digitalnih medija na mentalno zdravlje djece i mladih te ih podržati u radu s učenicima.

Više informacija pronađite OVDJE

Panel rasprava: U ravnoteži – online i offline

24. travnja u 14 sati

OŠ Rapska, Rapska 3, Zagreb

U panel raspravi u sklopu Dana medijske pismenosti i Dana BezVeze sudjelovat će učenice OŠ Rapska Franka Rehlicki, Leonora Pauk i Maja Tokić, učiteljica informatike i autorica projekta Dan BezVeze Mirena Maljković, psihologinja Mirna Grgurević te socijalna pedagoginja s Edukacijsko-rahabilitacijskog fakulteta Lucija Lamešić, a raspravu će moderirati glavna urednica portala medijskapismenost.hr Ana Dokler. Događaj je namijenjen učenicima, nastavnicima i stručnim suradnicima.

KAMPANJA ZA PROMICANJE DANA MEDIJSKE PISMENOSTI MEĐU ODGOJITELJIMA U RANOM I PREDŠKOLSKOM ODGOJU

Od 24. travnja do 15. svibnja

Udruga Sidro – odgojitelji u zaštiti prava u dječjem vrtiću, Tometići 10c, 51215 Kastav – društvene mreže udruge

Udruga Sidro – odgojitelji u zaštiti prava u dječjem vrtiću, kroz objave na svojim kanalima, društvenim mreža Facebook, Instagram i Facebook grupi odgojitelja u kojima je u otprilike 50.000 korisnika i zaposlenika u dječjim vrtićima, objavljivat će različite sadržaje posvećene Danima medijske pismenosti. Ciljana publika su zaposleni u dječjim vrtićima, stručni teamovi u vrtićima i roditelji djece vrtićke dobi.

INTERNET OGLAŠAVANJE, VIDLJIVOST I AUTORSKA PRAVA - OTVORENO ZA JAVNOST

29. travnja u 18 sati

Online – link će biti dostupan sudionicima nakon prijave

Organizator: Zagorska kreativna udruga mladih

Predavanjem će se sudionici svih dobnih skupina upoznati sa pojmovima autorska prava i internetsko oglašavanje te kako kreirati sadržaj primamljiv svim dobnim uzrastima. Predavanje će voditi Marija Gebert, grafička dizajnerica i koordinatorica Zagorske kreativne udruge mladih.

Prijaviti se može putem poveznice:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfvS0TvQHG0IEgZanTDL3uV1BLmKc97HQuzJc4GWUUlo4PBrg/viewform

Knjige PP - OTVORENO ZA JAVNOST

28. travnja u 10.30 sati

Live na Instagramu V. gimnazije

Organizator: V. gimnazija, Klaićeva 1, Zagreb

Zainteresiranim gledateljima, srednjoškolcima, roditeljima i nastavnicima prikazat će se PP prezentacije izabranih knjiga učenika 4. E razreda. Učenici su na nastavi hrvatskoga jezika interpretirali recentne i kanonske književne tekstove.

MALI FESTIVAL JEDNOMINUTNOGA FILMA - OTVORENO ZA JAVNOST

28. travnja u 8 i 11.30 sati

Live na Instagramu V. gimnazije

Organizator: V. gimnazija, Klaićeva 1, Zagreb

Zainteresiranim gledateljima, srednjoškolcima, roditeljima i nastavnicima prikazat će se projekcije izabranih filmova učenika 3. G i F razreda. Učenici su na nastavi hrvatskoga jezika učili elemente filmskoga jezika, analizirali filmove i snimili svoje jednominutne filmove različitih žanrova nastale na temelju književnih tekstova.

PODCAST KOLEKTIV: MEDIJSKA PISMENOST I CIVILNO DRUŠTVO

25. travnja

Preko poveznice: https://www.youtube.com/watch?v=8kKXbD670DM

Organizator: Organizacija za društveni razvoj DKolektiv

Kako civilno društvo može doprinijeti osnaživanju medijske pismenosti kod građana? Kako se možemo boriti protiv lažnih vijesti? To će biti samo neke od tema o kojima će se u PoDcast Kolektivu razgovarati sa Zrinjkom Peruško, redovitom profesoricom medijske i komunikacijske teorije i medijskih sustava te predstojnicom Centra za istraživanje medija i komunikacije Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

BABINA GREDA

Prvašići i mediji

28. travnja

OŠ Mijat Stojanović, Vl. Nazora 1, 32276 Babina Greda

S učenicima će se provoditi iskustvene aktivnosti uz pomoć Slikovnice o medijima i Videa o medijima. Cilj je upoznati koje su pozitivne, a koje negativne strane medija.

BARBAN

Influencer i ja

18. travnja

OŠ Jure Filipovića Barban, Barban 150, 52207 Barban

Cilj predavanja i radionice je upoznati učenike 5. razreda s ulogom influencera. Također ih se želi upoznati s načinom na koji oni funkcioniraju u društvu, kako utječu na mlade te koje su pozitivne, a koje negativne strane influencera.

BEDNJA

Mediji i emocije

28. travnja

OŠ Franje Serta Bednja, PŠ Josipa Jedvaja Vrbno, Ljudevita Gaja 15, 42253 Bednja

Učenici 5. razreda će na satu Hrvatskog jezika prepoznavati i osvijestiti emocije koje pobuđuju mediji, kao i načine kojima se na emocije utječe. Tijekom rada koristit će materijale Mediji i emocije i Materijali za razvoj medijske i emocionalne pismenosti djece od 6 do 12 godina.

Na kraju će stvoriti svoj vlastiti medijski sadržaj prema uputama. Aktivnosti će biti osmišljene tako da se mogu uključiti i učenici s teškoćama u učenju.

BELI MANASTIR

Posebnost je posebna

24. i 25. travnja

Prva srednja škola Beli Manastir, Školska ul. 3, 31300 Beli Manastir

Kroz razgovor i radionicu učenici maturanti će spoznati vlastiti identitet, usporediti realnog sebe sa svojim virtualnim prikazom te uočiti potrebu samopoimanja i razvoja identiteta. Prepoznat će negativne strane virtualnog života te ulogu dezinformacija u svakodnevnim aktivnostima.

BELICA

Savjeti za mudro "surfanje" - Klikni pametno

24. travnja

OŠ Belica, Dr. Ljudevita Gaja 21, 40319 Belica

Učenici OŠ Belica i PŠ Gardinovec izradit će zajedničku digitalnu knjigu pod nazivom “Savjeti za mudro surfanje – Klikni pametno”.

BERETINEC

Medijska pismenost za najmlađe

26. travnja

Dječji vrtić Ježeva kućica, Trg hrvatskih branitelja 1, 42201 Beretinec

Aktivnosti za djecu od pet do sedam godina provest će se prema dostupnim materijalima na stranici medijskapismenost.hr.

BIOGRAD NA MORU

Utjecaj medija na razvoj djece rane i predškolske dobi

27. travnja u 17 sati

Dječji vrtić Ivana Brlić Mažuranić, Paška 1, 23210 Biograd na Moru

Na radionici će roditelji imati priliku iznijeti svoje mišljenje o pozitivnim i negativnim aspektima medija. Voditelji će upoznati roditelje s utjecajem medija na razvoj djece rane i predškolske dobi te će roditelji dobiti prijedloge aktivnosti kako kvalitetnije provoditi vrijeme s djecom kod kuće.

Cilj je senzibilizirati roditelje o važnosti njihove uloge u razvoju medijske pismenosti kod djece.

S druge strane ekrana - utjecaj influencera na mlade - OTVORENO ZA JAVNOST

2. svibnja u 18 sati

Gradska knjižnica Biograd na Moru, Šetalište kneza Branimira 30, 23210 Biograd na Moru

Događaj je namijenjen djeci od 8 do 12 godina. Kroz razgovor i primjere prikazat će im se različite vrste influencera te njihov pozitivan i negativan utjecaj i napraviti analiza različitih Instagram profila. Na stvarnim primjerima pokazat će im se kako je ono što influenceri predstavljanju većinom daleko od realnosti te će kroz različite radne zadatke i anketu primijeniti naučeno.

Prijaviti se može putem e-maila: info@gkbnm.hr

BJELOVAR

Kako se spasiti od neistine?

24. travnja

Tehnička škola Bjelovar, Ulica dr. Ante Starčevića 28, 43000 Bjelovar

Svaki učenik će dobiti nastavni listić na kojem se nalazi vijest, od kojih su neke lažne, a neke istinite. Učenici nakon čitanja teksta trebaju provjeriti izvor vijesti i analizirati tekst: naslov, sadržaj, formu i jezična obilježja. Nakon analize iznijet će svoja zapažanja i mišljenje je li riječ o lažnoj ili istinitoj vijesti.

Zašto nastaju lažne vijesti i kako spriječiti njihovo širenje? Učenici će raspravljati o tom pitanju. Na kraju aktivnosti svaka grupa treba napisati jedan savjet ili uputu kako prepoznati lažne vijesti i spriječiti njihovo širenje.

Selfie fenomen

25. i 27. travnja

Komercijalna i trgovačka škola, Poljana dr. Franje Tuđmana 9, 43000 Bjelovar

Na radionici će učenici prvog i drugog razreda analizirati selfie fenomen sa psihološkog, sociološkog i umjetničkog aspekta.

Informacije ili dezinformacije u medijima

27. travnja

Tehnička škola Bjelovar, Ante Starčevića 28, 43000 Bjelovar

Radionica je namjenjena zainteresiranim učenicima 2. i 3. razreda. Tema su informacije i dezinformacije u medijima.

Internet - dobre i loše strane - znamo li razliku?

17. travnja

Veleučilište u Bjelovaru, A.B. Šimića 1, 43000 Bjelovar

Studenti će u argumentiranoj raspravi obrazložiti na temelju primjera dobre i loše strane upotrebe interneta u svakodnevnom životu.

Online vs. offline odnosi

27. travnja

III. osnovna škola Bjelovar, Tome Bakača 11d, 43000 Bjelovar

Cilj radionice za učenike 4. razreda je osvijestiti važnost medijske pismenosti, sigurnosti na internetu te poštivanja sebe i drugih u virtualnom okruženju. Govorit će se o sličnostima i razlikama u druženjima u stvarnom i virtualnom svijetu.

Druga strana ekrana - mediji i moji osjećaji

3. svibnja

Gimnazija Bjelovar, Matice hrvatske 17, 43000 Bjelovar

U skladu s ovogodišnjom temom Dana medijske pismenosti “U ravnoteži online i offline” održat će se predavanje o utjecaju digitalnih medija na mlade. Cilj je stvaranje pozitivne slike o sebi i razvijanje zdravih navika u korištenju društvenih mreža te osnaživanje samosvijesti. Učenicima će se prikazati videoprojekcija filma koji su snimali srednjoškolci na temu utjecaja društvenih mreža na mentalno zdravlje mladih.

Pirati s Kariba - kršenje autorskih prava

24. travnja i 2. svibnja

Gimnazija Bjelovar, Matice hrvatske 17, 43000 Bjelovar

Tijekom predavanja i radionice učenicima će se približiti razumijevanje autorskog prava i autorskog djela, a s tim u vezi i zaštita autorskih prava. Učenici će osvijestiti načine kojima se najčešće krše autorska prva te donijeti zaključak o mogućim rješenjima.

Snimanje filmova u školama - OTVORENO ZA JAVNOST

2. svibnja u 13 sati

Gimnazija Bjelovar, Matice hrvatske 17, 43000 Bjelovar

Predavanje će održati Petar Klinac, student prve godine studija Elektrotehnike na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Klinac je scenarist, redatelj i glumac igranog filma ,,Zapisivači: Pad”.  Film je snimala srednjoškolska filmska ekipa, a tema je vrlo bliska mladima. Cilj predavanja je približiti učenicima filmski jezik, osvijestiti ih koliko su učenje o filmu i uz film važan dio redovne nastave. Također, namijera je potaknuti učenike na osnivanje filmske družine u školi, pisanje scenarija te stvaranje filmova čija je tema srodna s nastavnim temama u području građanskog odgoja i medijske pismenosti.

Za sudjelovanje se može prijaviti se na mail: biljana.barisic@gmail.com do 30. travnja.

Selfie fenomen

26. travnja

Gimnazija Bjelovar, Matice hrvatske 17, 43000 Bjelovar

Učenici prvog i drugog razreda analizirat će selfie fenomen sa psihološkog, sociološkog i umjetničkog aspekta. Radionicu će održati Tatjana Kreštan, knjižničarka u Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar.

Društvene mreže i mentalno zdravlje

Od 17. travnja do 5. svibnja

Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar, Poljana dr. Franje Tuđmana 9, 43000 Bjelovar

Tijekom tri nastavna sata etike provodit će se anketa, radionica te zaključna rasprava o tome kako i u kojoj mjeri društvene mreže utječu na mentalno zdravlje mladih.

Influenceri i prikriveno oglašavanje

26. travnja

Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar, Poljana dr. Franje Tuđmana 9, 43000 Bjelovar

Na radionici će učenici 1. razreda biti upoznati s pojmovima influenceri i prikriveno oglašavanje te će analizirati primjere prikrivenog oglašavanja.

Seksualno ponašanje mladih online

27. travnja i 2. svibnja

Gimnazija Bjelovar, Matice hrvatske 17, 43000 Bjelovar

Cilj predavanja i radionice u sklopu nastave Etike je potaknuti mlade na kritičko promišljanje i odgovorno ponašanje u virtualnom okruženju.

Sindrom 17

3. svibnja

Gimnazija Bjelovar, Matice hrvatske 17, 43000 Bjelovar

Učenici će pogledati kratki dokumentarni film ,,Sindrom 17” te nakon toga povesti raspravu. Cilj radionice je prepoznavanje dezinformacija i lažnih vijesti te kritičko promišljanje o medijskim sadržajima.

Radijsko novinarstvo

24. i 25. travnja

Gimnazija Bjelovar, Matice hrvatske 17, 43000 Bjelovar

Predavanje i radionicu održat će gđa Ivanka Vrhovnik, glavna urednica Radio Terezije. Na temelju svog radnog iskustva, učenicima će govoriti o raznim specifičnostima rada na radiju.

Ježići u svijetu medija

Od 24. do 28. travnja

Dječji vrtić Bjelovar, Trg A.G.Matoša 8A, 43000 Bjelovar

Tijekom tjedna djeca skupine Ježići imati će priliku upoznati se s medijima kroz različite aktivnosti. Neke od tema koje će se obratiti su što su to mediji, čemu služe i kako ih možemo koristiti. Također, spomenuti će se i opasnosti na koje se treba paziti kada se koriste.

BLATO

6. Dani medijske pismenosti u Narodnoj knjižnici Blato - OTVORENO ZA JAVNOST

Od 24. do 26. travnja u 10 sati

Narodna knjižnica Blato, 1. ulica 25, 20271 Blato

U suradnji sa dječjim vrtićiem i osnovnom školom na području Općine Blato organizirat će se edukativne radionice o subliminarnim porukama kojima smo okruženi svakodnevno. Radionice su namijenjene djeci vrtićke dobi i osnovnoškolcima, a cilj je razviti kritičko mišljenje o porukama koje dobivaju iz medija.

BOL-BRAČ

Kakav superheroj ja mogu biti?

17. – 21. travnja

DV Mali princ, Uz Pjacu 17, 21420 Bol – Brač

Pomoću medijske slikovnice, razgovorom te primjerima zadataka, djecu će se potaknuti da uoče razlike superheroja na ekranu i mogućnosti bivanja superherojem u stvarnom životu.

BOROVO

Mediji i emocije

25. travnja

Osnovna škola Borovo, Trg palih boraca 30, 32227 Borovo

Predavanje i radionica na navedenu temu namijenjena je učenicima viših razreda. Cilj je razvijati medijsku i emocionalnu pismenost, emocionalnu inteligenciju, prepoznati i osvijestiti emocije koje pobuđuju mediji te načine kojima se na naše emocije utječe.

BRANJIN VRH

Influenceri i društvene mreže među učenicima osnovnih škola

24. travnja

OŠ Šećerana, PŠ Branjin Vrh, Svetog križa 51, 31301 Branjin Vrh

Kratka prezentacija o društvenim mrežama održat će se za učenike razredne nastave. Bit će govora o tome čemu služe, prednostima i manama društvenih mreža, opasnostima, cyber nasilju i odgovornom korištenju. Igrat će se razne tematske igre.

BREZNIČKI HUM

Dani medijske pismenosti u OŠ Breznički Hum

Od 24. travnja do 8. svibnja

OŠ Breznički Hum, Breznički Hum 14, 42225 Breznički Hum

Učenici od 2. do 8. razreda sudjelovat će u različitim aktivnostima na temu medijske pismenosti. Predavanje i kviz pdržat će se za učenike 2. i 3. razreda, radionica izrade plakata za film „Dnevnik Pauline P.“  za učenike 3. i 4. razreda te radionica „Marija Jurić Zagorka u svijetu medija“ za učenike 7. i 8. razreda.

Nastali radovi izložit će se u školskoj knjižnici.

BRŠADIN

Susret sa novinarkom Zrinkom Grancarić i medijske radionice o klimatskim promjenama, umjetnoj inteligenciji i društvenim mrežama

19. travnja u 11 sati

OŠ Bršadin, Duje Zaharića 1, 32222 Bršadin

Susret i radionice namijenjene su učenicima i učiteljima te roditeljima učenika Osnovne škole Bršadin i Osnovne škole Siniše Glavaševića koji sudjeluju u eTwinning projektu “Ja to mogu!”.

Učenici će razgovarati s renomiranom novinarkom Zrinkom Grancarić prema predviđenim temema te sudjelovati u radionicama s učiteljima i roditeljima na kojima će stvarati kratke televizijske priloge o društvenim mrežama, klimatskim promjenama i umjetnoj inteligenciji.

BUDROVCI

Mediji i emocije

25. travnja

OŠ Budrovci, Gupčev trg 8, 31400 Budrovci

Za učenike 1. razreda navedene škole održat će se radionica na temu utjecaja medija na emocije.

CAVTAT

Mediji i osjećaji u skupini Svrdonice

25. travnja

DV Konavle, Obalac dr. Ante Starčevića 36, 20210 Cavtat

Djeca će emociometrom i izrazom lica iskazati određene osjećaje u tri razine. Glazbu koju će čuti putem Youtube-a pokazivat će pokretom tijela. Djeca će radionicu dokumentirati mobitelom. Na kraju aktivnosti jedni drugima će pokazati snimljene fotografije i video zapise na video zidu.

ČABAR

Medijska pismenost u vrtiću

27. travnja u 10 sati

Narodna knjižnica Ivan Žagar, Narodnog oslobođenja 2, 51306 Čabar

Djeca vrtićke dobi će se upoznati s pojmom medija, preko edukativne slikovnice, videozapisa i kreativne radionice.

Mediji i emocije

28. travnja u 10 sati

Narodna knjižnica Ivan Žagar, Narodnog oslobođenja 2, 51306 Čabar

Djeca vrtićke dobi upoznat će se s medijima. Saznat će koje su to pozitivne, a koje negativne strane medija.

Kako nastaje sportski program?

26. travnja u 10 sati

Narodna knjižnica Ivan Žagar, Narodnog oslobođenja 2, 51306 Čabar

Učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole upoznat će se s pojmom medija te naučiti kako nastaje sportski program.

ČAČINCI

Prisutnost mamilica na youtube kanalu

28. travnja

OŠ Antuna Gustava Matoša Čačinci, Trg kardinala Franje Kuharića 3, 33514 Čačinci

Cilj radionice je upoznati učenike 6. razreda s mamilicama na Youtube kanalu. Razgovarat će se o tome čemu služe mamilice i tko ima koristi od njih. Kako se učenici osjećaju kad kliknu na poveznicu s mamilicom? Na koje članove društva mamilice mogu imati najveći utjecaj?

ČAKOVEC

TikTok - izazovi mentalnog zdravlja

26. travnja

Centar za odgoj i obrazovanje, Ivana Zajca 26, 40000 Čakovec

Radionica za učenike s teškoćama u razvoju posvećena izazovima na TikToku i načinima procjene onog što je stvarno, a što je izmišljeno, kao i procjeni onog što je opasno za mentalno i tjelesno zdravlje učenika s teškoćama u razvoju.

Dani medijske pismenosti u OŠ Strahoninec

25. i 28. travnja

OŠ Strahoninec, Čakovečka 55, Strahoninec, 40000 Čakovec

Na satovima engleskog jezika učenici će kroz radionice i primjere stjecati nova znanja i vještine vezane uz medijsku pismenost.

Influencer – tko, što, gdje i zašto?

24. i 28. travnja

I. OŠ Čakovec, Ul. kralja Tomislava 43, 40000 Čakovec

Učenici 4. i 6. razreda razmijenit će s učiteljicom mišljenja o tome tko su za njih influenceri, imaju li utjecaj na organizaciju njihovog slobodnog vremena i usvajanja novih znanja i iskustava. Zašto i kako prate influecere i kako bi opisali ovo novo zanimanje. Ili je to nešto sasvim drugo?

Medijska pismenost od najranije dobi

Od 24. travnja do 5. svibnja

Dječji vrtić Dječja mašta, France Prešerna 32, 40000 Čakovec

Obilježavanje Dana medijske pismenosti provoditi će se tijekom dva tjedna u skupinama s djecom kroz aktivnosti primjerene njihovoj dobi. Poseban fokus će se usmjeriti na roditelje i skrbnike djece rane i predškolske dobi, s ciljem osvještavanja njihove uloge u razvoju medijske pismenosti kod djece.

Digitalni mediji i mentalno zdravlje

27. i 28. travnja

II. osnovna škola Čakovec, Trg pape Ivana Pavla II. 1, 40000 Čakovec

Učenici osmog razreda u sklopu izborne nastave Informatike sudjelovat će u dvije radionice: „Moje potrebe i društvene mreže“ i „Ovisnost o internetu – istina ili mit?“, temeljene na materijalima Digitalni mediji i mentalno zdravlje – Edukativni materijali za provođenje radionica medijske pismenosti s učenicima osnovnih i srednjih škola.

Razgovarajmo o životu s druge strane ekrana

Od 4. travnja do 12. svibnja

OŠ Petar Zrinski Šenkovec, Maršala Tita 21, Šenkovec, 40000 Čakovec

Dani medijske pismenosti u navedenoj školi obuhvatit će sljedeće aktivnosti:

  1. Radionica za djecu predškolske dobi “Mediji oko nas” (čitanje slikovnice, kviz i interaktivno predavanje uz pomoć vršnjačkih edukatora)
  2. Anketa za učenike 3. i 6. razreda o navikama korištenja računala i interneta te njihovi stavovi o virtualnom okruženju
  3. Predavanje za roditelje učenika 6. razreda “Virtualno okruženje” (predavanje će održati dr.sc. Sabina Mandić)
  4. Radionica za učenike 6. razreda “(Ne)stvarni svijet influencera”
  5. Radionica za učenike 7. razreda “Razgovarajmo o životu s druge strane ekrana”.
Dani medijske pismenosti u Dječjem vrtiću "Vrapčić" Šenkovec

Od 24. do 28. travnja te 9. i 11. svibnja

Dječji vrtić Vrapčić, Josipa Bedekovića 11, 40000 Čakovec

Za djecu vrtićke skupine provest će se različite aktivnosti na temu medijske pismenosti djece predškolske dobi. Dio aktivnosti bit će preuzet iz materijala na medijskapismenost.hr, a dio aktivnosti bit će osmišljen (didaktičke igre i drugi materijali na temu medijske pismenosti). U sklopu roditeljskih sastanaka provest će se interaktivna predavanja o medijima i medijskoj pismenosti djece rane i predškolske dobi.

Predavanje i radionica - Kritičko mišljenje i mediji

22. i 24. travnja

Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, Vladimira Nazora 34, 40000 Čakovec

Učenici će imati priliku otkriti što to točno znači kritičko mišljenje te spoznati važnost kritičkog mišljenja u današnje vrijeme. Saznat će što su dezinformacije, tko ih i zašto kreira i kako se šire. Spoznat će važnost korištenja kritičkog filtera koji pojedinca brani od obmanjujućih marketinških trikova i iskorištavanja.

Priča o pauku

27. travnja

OŠ Strahoninec, Čakovečka ul. 55, 40000 Čakovec

Učenici 6. razreda čitat će članke na temu: “Koliko dnevno pojedemo pauka?”. Nakon što pronađu različite članke, kroz diskusiju će se komentirati činjenice i izvori na kojima su pročitali vijesti. Također, upoznat će se s pojmovima stručnog i znanstvenog članka te bazama takvih članaka na kojima mogu provjeriti činjenice.

ČAZMA

Društvene mreže i socijalna usporedba

26. travnja

Srednja škola Čazma, Livadarska 23, 43240 Čazma

Učenici drugog razreda trogodišnjeg smjera vozači razgovarat će o društvenim mrežama, influencerima te aktivnom i pasivnom korištenju društvenih mreža. Pokušat će osvijestiti i promijeniti perspektivu svog odnosa prema aktivnostima na društvenim mrežama.

Kako reklame utječu na stvaranje slike o nama

26. travnja

Srednja škola Čazma, Livadarska 30, 43240 Čazma

Učenici 3. razreda opće gimnazije će se tijekom nastave sociologije upoznati s pojmom medijske culture, reklame i propagande. Dovest će u vezu pojam konformizma i reklama. Odabrat će reklamu na kojoj će pokazati kako nam nameću ideale ljepote i kako to može loše utjecati na mentalno zdravlje.

CISTA VELIKA

Digitalni mediji i mentalno zdravlje

21. travnja u 13.15 sati

OŠ Ivana Gorana Kovačića, Cesta dr. Franje Tuđmana 60, 21244 Cista Velika

Radionica na temu mentalnog zdravlja i medija namijenjena je učenicima 7. i 8. razreda.

CRIKVENICA

Radionica o sigurnom korištenju interneta

24. ožujka

OŠ Vladimira Nazora, Vinodolska 12, 51260 Crikvenica

Učenici 6. razreda kroz praktične primjere, diskusiju i promišljanje učit će o primjerenim sadržajima na internetu te problemima na koje mogu naići nepromišljenim korištenjem interneta i dijeljenjem informacija.

ČAKOVEC

Vijesti vs. lažne vijesti

Od 24. ožujka do 28. travnja

Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, Vladimira Nazora 36, 40000 Čakovec

Učenici 4. razreda hotelijersko-turističkog smjera navedene škole snimit će film na temu vijesti i lažnih vijesti. Potom će održati panel diskusiju s polaznicima fakultativne nastave Europsko građansko društvo te u maturantskim razredima.

DALJ

Tik - Tok debata

26. travnja

OŠ Dalj, Zagrebačka 2b, 31226 Dalj

U debati sudjeluju učenici sedmog razreda. Raspravljat će o temi koji sadržaji bi trebali biti uključeni na Tik – Tok, a koji ne bi trebali.

Sigurnost mladih na internetu - OTVORENO ZA JAVNOST

24. travnja u 13 sati

Srednja škola Dalj, Braće Radića 7, 31226 Dalj

Predavanje i radionica o sigurnosti mladih na internetu namijenjena je roditeljima, nastavnicima i srednjoškolcima.

Prijaviti se može putem e-maila škole: ured@ss-dalj.skole.hr

Dani medijske pismenosti u Dalju - OTVORENO ZA JAVNOST

24. travnja u 13 sati

Srednja škola Dalj, Braće Radića 7, 31226 Dalj

U školi će biti održane radionice koje će približiti roditeljima, nastavnicima i srednjoškolcima koje su dobrobiti koje nam pruža internet, a na što moramo pripaziti.

Moje medijsko ja

26. travnja

OŠ Dalj, Zagrebačka ul. 2B, 31226 Dalj

Održat će se radionice namijenjene učenicima i nastavnicima škole koje će voditi Mirna Šmit iz Zaklade Slagalica Osijek i Bruno Koić iz DKolektiva, organizacije za društveni razvoj Osijek. Cilj je razvijanje medijske pismenosti s naglaskom na izgradnju kritičkoga stava prema medijskim sadržajima.

Učenici će imati priliku učiti od nastavnika, ali i nastavnici od učenika o novim trendovima i “zakonima” društvenih platformi. Učit će o digitalnim alatima te suradničkim radom pokazati i unaprijediti svoje vještine. Također, bit će to prilika za izraditi određeni medijski sadržaj (kratki film, anketa, infografika, interaktivna fotografija, strip) na zadanu temu koja će se otkriti tijekom druženja.

DARUVAR

Kako radi radio?

26. travnja u 11.30 sati

OŠ Vladimira Nazora Daruvar, Frankopanska 80, 43500 Daruvar

Učenici 2. razreda na radionici će naučiti tko je izumio radio, na koji način funkcionira, tko je bila prva spikerica Radio Zagreba, tko je zaslužan za nastajanje radijskih sadržaja te koje su najpoznatije radijske postaje u Hrvatskoj.

Ovisnost o internetu

19. travnja

Ekonomska i turistička škola, Ivana Gundulića 14, 43500 Daruvar

Radionica  ovisnosti o internetu održati će se s učenicima 2. razreda hotelijerko turističkog tehničara na satu razredne zajednice. Učenici će saznati ključne informacije o ovisnosti o internetu, kako prepoznati tu ovisnost te kako dijelovati ukoliko ona nastane.

Bitno ili nebitno?

Od 2. do 9. svibnja

Gimnazija Daruvar, Gundulićeva 14, 43500 Daruvar

Učenici će nakon upoznavanja s funkcijama novinara i urednika samostalno naći primjere dobrih naslova i onih bombastičnih, te će se okušati u stvaranju svojih naslova.

Moje potrebe i društvene mreže

3. svibnja

Ekonomska i turistička škola Daruvar, Ivana Gundulića 14, 43500 Daruvar

Osvještavanje motiva i potreba zbog kojih se najčešće koriste društvene mreže, prepoznavanje potencijalno problematičnih motiva te osmišljavanje drugačijih načina ispunjavanja pojedinih potreba, tema je navedene radionice namijenjene srednjoškolcima.

DEKANOVEC

Ovisnost o internetu - istina ili mit

28. travnja

OŠ Domašinec, Marka Kovača 1, Domašinec, 40318 Dekanovec

S učenicima osmih razreda provest će se radionica u kojoj će se raspravljati o ovisnosti o internetu i povezanim tehnologijama. Bit će govora o pozitivnim i negativnim stranama interneta, ovisnosti o internetu, kako je prepoznati i sličnim temama.

DONJA PUŠĆA

Dani medijske pismenosti u OŠ Pušća

Od 24. do 28. travnja

OŠ Pušća, Zagorska cesta 2, 10293 Donja Pušća

Djeca će upoznati i naučiti razlikovati vrste medija te osvijestiti njihovu ulogu. Zajedničkim radionicama izrazit će svoja razmišljanja o medijima te kritički promišljati o utjecaju medija na mentalno zdravlje.

DONJA ZELINA

Dani medijske pismenosti u OŠ Ksavera Šandora Đalskog

Tijekom svibnja

OŠ Ksavera Šandora Đalskog, Dragutina Stražimira 24, 10382 Donja Zelina

Učenici svih viših razreda sudjelovat će na radionicama temeljenim na materijalima Digitalni mediji i mentalno zdravlje. Radionice će provoditi knjižničarka na satovima razrednika.

DRAGALIĆ

Autor je faca

28. travnja

OŠ Dragalić, Trg Svetog Ivana Krstitelja 3, 35400 Dragalić

Riječ je o radionici o autorskim pravima kroz koju će učenici naučiti što su autorska i srodna prava te kako koristiti program Creative Commons licence. Kroz stvaranje vlastitog materijala koristit će navedeni program te objaviti rad na mreži.

DRAGANIĆ

Mediji i emocije

24. i 26. travnja

OŠ Draganići, Draganići 35, 47 201 Draganić

Radionice na temu mediji i emocije održat će se na satu razrednika za učenike 6. i 7. razreda.

Radionica Mediji i emocije

26. travnja

OŠ Draganići, Draganići 35, 47201 Draganić

Radionica na temu mediji i emocije održat će se na satu razrednika za učenike 3. razreda.

DRENJE

Prepoznajemo (dez)informacije!

Tijekom travnja

OŠ Drenje, Ljudevita Gaja 28, 31418 Drenje

Učenici sedmih razreda će na satu Informatike upoznati alate za kritičko vrednovanje izvora i saznati koja pitanje treba postaviti prilikom pretraživanja interneta kako bismo mogli procijeniti istinitost ponuđenih rezultata pretraživanja. Naučeno gradivo će predstaviti ostalim učenicima u školi tako što će prirediti izložbu digitalnih plakata u školskoj knjižnici, mrežnoj stranici škole i na društvenim mrežama.

DRNIŠ

Debata i kviz o medijskoj pismenosti

Od 24. do 30. travnja

Srednja škola Ivana Meštrovića Drniš, Poljana 1, 22320 Drniš

Maturanti navedene škole provest će anketu na temu medijske pismenosti. Održat će se i predavanje na temu informacija i dezinformacija na satovima razredne zajednice, na kojem će biti upoznati s osnovnim informacijama o medijima, uz aktivno sudjelovanje kroz anketu i druge ICT zadatke. Svi prikupljeni podaci biti će analizirani te će se rezultati provedene ankete među 215 učenika prezentirati u radio emisiji za mlade na Radio Drnišu.

Ujedno će se pričati o dobrim i lošim stranama umjetne inteligencije. U razredu će se među maturantima provesti debata za i protiv umjetne inteligencije. Svi će podaci biti objavljeni na web stranicama škole i Facebooku škole.

DUBRAVA

Mediji-(ne)prilika budućnosti - OTVORENO ZA JAVNOST

11. svibnja u 18 sati

Kulturni centar, Sv. Margarete 4, 10342 Dubrava

Edukativno predavanje je zamišljeno kao prezentacija medijske pismenosti kroz teme: mediji i dječji razvoj te umjetna inteligencija. Namijenjeno je roditeljima, odgojiteljima, nastavnicima te ostalim sudionicima odgojno obrazovnog procesa djece i mladih.

Prijaviti se može na e-mail: vrticdubravaodg@gmail.com.

DUBROVNIK

Radionice medijske pismenosti

Od 21. travnja do 2. svibnja

OŠ Lapad, Ul. od Batale 14, 20000 Dubrovnik

Kako kritički promišljati informacije koje primamo putem medija? Kako funkcioniraju mediji? Neke su od tema radionica, a glavni im je cilj naglasiti zašto je bitno sve sadržaje koje učenici preuzimaju s društvenih mreža kritički promišljati.

Junak - online i/ili offline - OTVORENO ZA JAVNOST

25. i 28. travnja u 18 sati

Organizator: Dubrovačke knjižnice, Ulica od Puča 6, 20000 Dubrovnik. Mjesto održavanja: Ogranak Lapad (radionica 25. travnja) i Ogranak Cavtat (radionica 28. travnja)

Radionice su namijenjene djeci od šest do deset godina i roditeljima. Teme su analiziranje i vrednovanje pisanog teksta i video sadržaja te povezivanje medijskog sadržaja sa stvarnošću. Cilj je da roditelji zajedno s djecom kroz igru i razgovor prođu jednostavni postupak analize medijskoga sadržaja, koji podupire razvoj kritičkog mišljenja kod djece, a roditelji ga mogu primjenjivati neovisno o svojim digitalnim vještinama.

Nije potrebna prijava za sudjelovanje.

Panel rasprava: Lijepa - online i/ili offline - OTVORENO ZA JAVNOST

18. travnja u 19.30 sati

Dubrovačke knjižnice – Narodna knjižnica Grad, Od puča 6, 20000 Dubrovnik

U skladu sa sloganom ovogodišnje manifestacije „U ravnoteži – online i offline”, na panelu će se raspravljati o medijskom prikazu ljepote te utjecaju istoga na postavljanje standarda ljepote u online okruženju i stvarnom životu, s posebnim naglaskom na mentalno zdravlje.

Na panelu sudjeluju:dr. sc. Silva Capurso, novinarka i doktorica edukacijsko-rehabilitacijskih znanosti, savjetnica u Poliklinici za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih Opće bolnice Dubrovnik, Toni Čeović, pokretač i urednik časopisa i potrala Kult, Doris Jakić, knjižničarka u Dubrovačkim knjižnicama i fotografkinja te pokretačica projekta „Women by Doris“ i Andrea Oberan, sociologinja i voditeljica odnosa s javnošću u Dubrovačkim knjižnicama. Raspravu će moderirati knjižničarka Marjana Leventić.

Djeca i medijska pismenost

27. travnja

OŠ Marina Getaldića, Nikole Gučetića 1, 20000 Dubrovnik

Tema radionice za osnovnoškolce je medijska pismenost. Učit će, između ostalog, o tome kako naći informacije koje su im potrebne te kako preraditi i koristiti nađene informacije.

Dezinformacije i lažne vijesti u medijima

4. svibnja

OŠ Marina Držića, Volantina 6, 20000 Dubrovnik

Učenici 7. razreda će poslušati predavanje o tome po kojim će kriterijima raspoznati lažne vijesti i dezinformacije. Zatim će uslijediti radionica na kojoj će, na primjerima novinskih tekstova, primijeniti naučeno. Osvrnut će se na načela pisanja novinskih tekstova te važnost istinitosti, kao i posljedice širenja dezinformacija.

DUGOPOLJE

Dijete i mediji

25. travnja

Dječji vrtić Dugopoljski maslačak, 4. gardijske brigade 6, 21204 Dugopolje

Koristeći predložene materijale – iskustvene radionice “Nos” i “Oglasi”, djeca vrtićkog uzrasta učit će o medijima i kritičkom promišljanju o informacijama koje pronađu u medijima.

DUGO SELO

Uloga medija u svakodnevnom životu djece

Od 17. do 21. travnja

OŠ Josipa Zorića, Ulica Josipa Zorića 86, 10370 Dugo Selo

S učenicima 3. razreda razgovarat će se o ulozi medija u svakodnevnom životu te pozitivnim i negativnim stranama medija.  Održat će se i radionica na kojoj će gostovati Veronika Perković, studentica 4. godine Studija komunikologije, medija i novinarstva.

Učenici će snimiti svoju radijsku emisiju, izraditi razredne novine te prezentacije i plakate o provedenim aktivnostima koje će izložiti u školi.

Uz navedeno, održat će se i radionica za roditelje na temu mediji i obitelj.

ĐAKOVO

Odnosi na mreži vs. odnosi uživo

28. travnja

OŠ Vladimir Nazor, Kralja Tomislava 18, 31400 Đakovo

Na satu Hrvatskoga jezika učenici 5. razreda će sudjelovati u radionici Odnosi na mreži vs. odnosi uživo, pripremljenoj prema materijalima s medijskapismenost.hr.

Virtualno Ja/Stvarno Ja

17. i 24. travnja u 13.10 sati

Srednja strukovna škola Antuna Horvata, Vijenac kardinala A. Stepinca 11, 31400 Đakovo

Učenici će napraviti usporedbu načina kako se predstavljaju u virtualnom svijetu i kakvi su uistinu, služeći se materijalima iz radne bilježnice “Biti svoj – biti u ravnoteži u virtualnom i medijskom okruženju”.

Utjecaj reklama na mlade

24. i 25. travnja

OŠ Vladimir Nazor, Kralja Tomsilava 18, 31400 Đakovo

Učenici 6. razreda će nakon sudjelovanja u radionici i predavanju na temu utjecaja reklama na mlade izraditi svoje antireklame u kojima će na humorističan način prikazati svoje razumijevanje utjecaja reklama na mlade.

Klik do klika - kamo nas to vodi?

24. i 25. svibnja

OŠ Josipa Antuna Ćolnića, Trg Nikole Šubića Zrinskog 4, 31400 Đakovo

Radionice su namijenjene učenicima šestih razreda. Informirat ćemo se o algoritmima i clickbaitu, a bit će korišteni materijali s portala medijskapismenost.hr.

Debata: Umjetna inteligencija sputava intelektualni razvoj čovjekove ličnosti? - OTVORENO ZA JAVNOST

27. travnja u 12.30 sati

Gimnazija A. G. Matoša, Vijenac kardinala Alojzija Stepinca 11, 31400 Đakovo

Događaj je namijenjen srednjoškolcima, nastavnicima i roditeljima. Učenici 3. a razreda matematičke gimnazije i 3. d razreda jezične gimnazije debatirat će na temu sputava li umjetna inteligencija intelektualni razvoj čovjekove ličnosti.

Udobno se smjesti, o medijima posvijesti (i ne daj se smesti)

17., 24. i 31. svibnja

Udruga za psiho-socijalne potrebe “Amadea”, Frankopanska 5c, 31400 Đakovo

Informiranje i edukacija osoba treće životne dobi o prepoznavanju lažnih vijesti namijenjena je korisnicima Dnevnog boravka za starije i osamljene osobe. Na praktičan način će se prikazati kako je lako lažirati sadržaje koje konzumiraju putem društvenih mreža i portala te ih osvijestiti o marketinškim prevarama. Provest će se kviz o prepoznavanju lažnih vijesti i oglasa. U edukaciji će sudjelovati i psiholog, koji će predstaviti kakve sve utjecaje na mentalno stanje mogu imati lažni i zastrašujući medijski sadržaji te na koji način smanjiti taj utjecaj.

ĐURĐENOVAC

Influenceri i prikriveno oglašavenje

26. travnja

SŠ Josipa Kozarca Đurđenovac, Trg dr. Franje Tuđmana 4, 31511 Đurđenovac

Učenici će biti upoznati s pojmom prikrivenog oglašavanja te s etičkim kodeksima i zakonskim propisima koji reguliraju prikriveno oglašavanje. Zatim će sudjelovati u radionici u kojoj će razgovarati o tome koje influencere prate. Putem pametnih telefona pristupit će njihovim profilima i istražiti primjere prikrivenog oglašavanja.

U završnom dijelu učenici će iznijeti svoja razmišljanja o tome zaslužuju li takvi influenceri njihovo povjerenje, kako spriječiti manipulaciju te trebaju li prestati pratiti te influencere.

Problem dezinformacija

5. svibnja

OŠ J. J. Strossmayera Đurđenovac, Kardinala Alojzija Stepinca bb, 31511 Đurđenovac

Cilj je upoznati učenike sedmih razreda s pojmovima dezinformacija, malinformacija i misinformacija, provjeriti njihovo dosadašnje iskustvo s takvim sadržajima i kroz niz kvizova, igara i edukativnih brošura dostupnih na mrežnim stranicama medijskapismenost.hr povećati odgovornije i sigurnije korištenje mrežnih izvora.

ĐURĐEVAC

Tehnologija i igra na otvorenom - OTVORENO ZA JAVNOST

20. travnja u 18 sati

Organizator: Dječji vrtić Maslačak, Tina Ujevića 1, 48350 Đurđevac. Mjesto održavanja: Hostel Borik Đurđevac

Događaj je namijenjen djeci vrtićke dobi, osnovnoškolcima i njihovim roditeljima. Odgojiteljica Dječjeg vrtića Maslačak održat će predavanje za roditelje na temu tehnologije i igre na otvorenom. Nakon održanog predavanja roditelji će, zajedno sa svojom djecom, imati priliku primijeniti teorijski dio predavanja u igri na otvorenom, u potrazi za kukcima i biljkama. Za sudjelovanje je potrebno imati mobilni uređaj s pristupom internetu.

Svrha predavanja i druženja je da se roditelji i djeca upoznaju sa svrsishodnom upotrebom informacijsko – komunikacijskih tehnologija.

Prijaviti se može putem e-maila: ana.jovicic.ped@gmail.com

ĐURMANEC

Prikriveno oglašavanje

3. i 27. travnja

OŠ Đurmanec, Đurmanec 49, 49225 Đurmanec

Cilj je osposobiti učenike da lakše prepoznaju prikriveno oglašavanje. Razgovarat će se o medijima, informacijama i dezinformacijama te prikrivenom oglašavanju. Nastojat će se potaknuti kritičnost vrednovanja medijskih sadržaja na internetu uz iznošenje zanimljivih činjenica.

FUŽINE

Promoviramo stvaralaštvo Kreše Golika

Od 24. do 30. travnja

OŠ Ivanke Trohar, Breg 124a, 51322 Fužine

Učenici predmetne nastave izradit će promotivne materijale (plakat, kviz, intervju, vijest) vezane uz život i djelo hrvatskog redatelja Kreše Golika.

GARČIN

Influenceri

25. i 27. travnja

OŠ Vjekoslav Klaić, Kralja Tomislava 75, 35212 Garčin

Učenici će navesti svoje uzore u životu, usporedit će sličnosti i razlike između influencera i uzora, uočiti negativne i pozitivne strane njihovog djelovanja te će sebe pokušati staviti u ulogu influencera.

Eko influencer

18. i 19. travnja

OŠ Stjepan Radić Oprisavci, Trg Svetog Križa 19, Oprisavci, 35212 Garčin

Učenici će biti upoznati s pojmom influencer. Radionice će biti temeljene na radnom priručniku Influenceri i njihova uloga u životima djece i mladih. Učenici će povodom Dana planeta Zemlje izraditi svoj vlog o ekološkoj osviještenosti i dati savjete za čišći okoliš.

GENERALSKI STOL

Svijet reklama

Od 25. do 28. travnja

OŠ Generalski Stol, Generalski Stol 22a, 47262 Generalski Stol

Cilj radionice je potaknuti učenike na kritičko razmišljanje o medijskim sadržajima na primjeru reklama koje djeca vide na televiziju, internetu, u novinama ili časopisima.

Zadatak je analizirati jednu odabranu reklamu uz pomoć radnog listića s pitanjima.

Život glazbe kroz medije

24. travnja

OŠ Generalski Stol, Generalski Stol 22a, 47262 Generalski Stol

Na satu glazbene kulture učenici od 5.do 8. razreda će sa školskom knjižničarkom povezati glazbu i medije. Istraživat će što je glazba bez medija te u kojim medijima je glazba najzastupljenija.

GLINA

Dezinformacije i fake news

Od 25. do 27. travnja

Srednja škola Glina, Frankopanska 30, 44400 Glina

Znate li da postoje tri vrste dezinformacija? Što je fake news? Jeste li čuli za pojam deep fake ili duboka varka? Kolika je moć medija i društvenih mreža? Kako provjeriti vjerodostojnost informacija? Konačno – zašto je Baka Prase morao otići?

Odgovore na ova pitanja pružit će dvije radionice za učenike 3. razreda navedene srednje škole.

GORNJA STUBICA

Dani medijske pismenosti u OŠ Matije Gupca Gornja Stubica

Od 24. do 28. travnja

OŠ Matije Gupca Gornja Stubica, Ulica M. Gupca 2, 49245 Gornja Stubica

U suradnji s učiteljicama Hrvatskog jezika, školska knjižničarka održat će tijekom tjedna niz edukativnih predavanja i radionica. Utjecaj medija i društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih bit će tema za učenike 5. i 6. razreda, a problem dezinformacija i važnosti kritičkog promišljanja tema za učenike 7. i 8. razreda.

Upoznajmo različite medije i o njima bolje naučimo

4. svibnja

Dječji vrtić Jurek, Novo naselje 4, Gornja Stubica

Kroz različite aktivnosti upoznat će se djecu s prednostima i nedostacima digitalnih medija te razviti svijest o odgovornom ponašanju na internetu i kritičnom odnosu prema medijskom sadržaju.

GOSPIĆ

Društvene mreže u nastavi i objavljivanje sadržaja - OTVORENO ZA JAVNOST

27. travnja

Strukovna škola Gospić, Budačka 24, 53000 Gospić

U osvrtu na Svjetski dan obnovljivih izvora energije koji se obilježava 26. travnja kao obljetnica Černobilske katastrofe, učenici obrazovnog programa tehničar za računalstvo osmislit će, prezentirati i izraditi prigodni program. Naglasak će biti na samostalnom radu kroz različite aktivnosti, između ostaloga snimanje, uređivanje i javno objavljivanje videozapisa na Youtube kanalu škole.

CIlj aktivnosti je kroz međupredmetne teme Upotreba informacijsko-komunikacijske tehnologije, Poduzetništvo i Održivi razvoj potaknuti razmišljanje učenika o važnosti zelene energije i digitalizacije, kao i prednostima i nedostacima korištenja društvenih platformi u nastavi.

GRADEC

Dezinformacije i fake news

24. i 27. travnja

OŠ Gradec, Gradec 93a, 10345 Gradec

Učenici petih razreda će gledanjem edukativnih videozapisa i sudjelovanjem na radionici osvijestiti važnost pristojnog ponašanja na internetu i društvenim mrežama. Na temelju vlastitoga iskustva iznijet će prednosti i nedostatke društvenih mreža te usvojiti nove informacije o komentiranju i objavljivanju na društvenim mrežama i zaštiti osobnih podataka. Učenici će izraditi mentalnu mapu o onome što su naučili tijekom radionica.

GUNJA

Učimo zajedno - kako izraditi animirani film?

Od 24. do 28. travnja

OŠ Antun i Stjepan Radić, Miroslava Krleže 2, 32260 Gunja

Učenici će zajedno sa svojim roditeljima na zadanu temu u školskoj knjižnici osmisliti likove i napraviti animirani film u aplikaciji Stop Motion.

Učimo zajedno - kako izraditi video skeč?

Od 24. do 28. travnja

OŠ Antun i Stjepan Radić, Miroslava Krleže 2, 32260 Gunja

Učenici će zajedno sa svojim roditeljima na zadanu temu u školskoj knjižnici osmisliti ideju i napraviti kratki video skeč u aplikaciji Cap Cut.

Mixed Reality uz pomoć aplikacije Merge Explorer

Od 24. do 28. travnja

OŠ Antun i Stjepan Radić, Miroslava Krleže 2, 32260 Gunja

Učenici će na radionici upoznati se sa pojmovima “mixed reality” i “murge cube” te mogućnostima koje nudi aplikacija Merge Object Viwer i Merge Explorer.

Augmented Reality uz pomoć aplikacije Google Arts& Culture

Od 24. do 28. travnja

OŠ Antun i Stjepan Radić, Miroslava Krleže 2, 32260 Gunja

Učenici će na radionici upoznati s pojmom “augmented reality” te kako koristiti aplikaciju Google Arts & Culture u svakodnevnoj nastavi.

Medijske kartice u radu s djecom

Od 24. do 28. travnja

OŠ Antun i Stjepan Radić, Miroslava Krleže 2, 32260 Gunja

Kroz medijske kartice, koje će izraditi knjižničarka, učenici će razgovarati o povijesnim medijima s kojima se nisu susreli te medijima koji su njima najzanimljiviji – Tik Tok, Snapchat i Instagram. Nakon toga će biti podijeljeni u grupe te će se razgovarati o vremenu koji oni provode na tim aplikacijama i zašto ih koriste te koju su njihove prednosti, a koje opasnosti korištenja.

GOMIRJE

Što me veseli?

24. travnja

Područna škola Desanke Trbović, 51327 Gomirje

U razgovoru će se doznati što učenici vole raditi uživo, a što preko interneta. Kako se osjećaju dok su offline i u online okruženju? Što smiju, a što ne otkrivati drugima? Što su pozitivne i negativne posljedice offline i online načina života? U programu bojanje, crtat će što vole raditi sa svojim prijateljima uživo. Aktivnost će se povezati s aktivnošću “Ljubav” iz priručnika “Medijska pismenost za najmlađe – multimedijski priručnik”.

GORNJE KOMAREVO

Okruženi (dez)informacijama

27. travnja

OŠ Ivana Antolčića Komarevo, Gornje Komarevo b.b., 44211 Gornje Komarevo

Pomoću primjera iz medija kojima se svakodnevno koriste, učenici predmetne nastave vježbat će korake provjere informacija, odnosno kritički pristup medijskim sadržajima.

GOSPIĆ

Sat medijske pismenosti u 2. m

28. travnja

Strukovna škola Gospić, Budačka 24, 53000 Gospić

Učenici su razgovarali o utjecaju medija i društvenih mreža na mentalno zdravlje te o tome koliko vremena provode pretražujući internet, koje stranice posjećuju i kakve sadržaje čitaju. Korišteni su materijali dostupni sa medijskapismenost.hr, a odabrana je prezentacija Clickbait novinarstvo. Osmislili su svoje clickbait naslove, a za domaću zadaću klikolovne naslove lektirnih djela. Pogledali su videolekcije Jedan dan u informativnom programu i Kako nastaje vremenska prognoza.

HRELJIN

Kako prepoznati lažne naslove

27. travnja

Osnovna škola Hreljin, Hreljin 217, 51226 Hreljin

Radionica je namijenjena učenicima 6. razreda. Cilj je upozoriti ih na kritičko razmišljanje pri primanju vijesti putem internetskih stranica. Nastavni će sat započeti s načinom na koji su vijesti primane u prošlosti te usporedbom s današnjim vremenom, tehnologijom i količinom vijesti kojima smo okruženi. Nakon poslušane videolekcije i riješenog nastavnog listića, učenici će se sami okušati u stvaranju takvih naslova.

Mediji i emocije

Od 24. do 28. travnja

OŠ Hreljin, Hreljin 217, 51226 Hreljin

Predavanje i radionica na navedenu temu namijenjena je učenicima nižih razreda. Razgovarat će o pozitivnim i negativnim stranama medija, povezanosti emocija i medija te se likovno izraziti na tu temu. Cilj je razvijati medijsku i emocionalnu pismenost, emocionalnu inteligenciju, prepoznati i osvijestiti emocije koje pobuđuju mediji te načine kojima se na naše emocije utječe.

Lažne vijesti

Od 24. do 28. travnja

OŠ Hreljin, Hreljin 217, 51226 Hreljin

Predavanje i radionica na navedenu temu namijenjena je učenicima viših razreda. Cilj je upozoriti ih na kritičko razmišljanje pri primanju vijesti putem internetskih stranica. Učenici će se upoznati s pojmovima lažnih vijesti, žutog tiska, “clickbait” novinarstva i tabloida. Kako takav sadržaj prepoznati i kako provjeriti informacije, bit će neke od tema.

HRVACE

Zaustavi elektroničko nasilje

Od 24. travnja do 5. svibnja

OŠ Dinka Šimunovića Hrvace, 21233 Hrvace

Na satovima razrednika održati će se radionice na temu elektroničkog zlostavljanja koristeći različite metode i oblike rada. Radionice će se održati i u područnim školama.

ILOK

Ovo nije srce, ovo je znak!

Od 24. do 30. travnja

Dječji vrtić Crvenkapica, Trg sv. Ivana Kapistrana 2, 32236 Ilok

S djecom će se provoditi iskustvene aktivnosti uz pomoć Slikovnice o medijima i Videa o medijima. Za roditelje će biti izrađena prezentaciju s portala medijskapismenost.hr “Kako roditelji mogu podržati djecu u svijetu medija”.

Influenceri - uzori bez filtera

28. travnja

Osnovna škola Julija Benešića, Trg sv. Ivana Kapistrana 1, 32236 Ilok

Učenici četvrtih razreda će samostalno istraživati teme o influencerima (influenceri nekada, danas, influenceri s obzirom na vrstu sadržaja, broj pratitelja i djeca influenceri) te izvijestiti o svojim istraživanjma na zajedničkoj radionici. Tijekom radionice će  uspoređivati društvene mreže i socijalne odnose offline i online te istaknuti influencere od kojih mogu nešto korisno naučiti. Iskoristit će brošuru – Influenceri i njihova uloga u životima djece i mladih te ponuđene video lekcije.

Djeca i mediji

2. i 3. svibnja

OŠ Julija Benešića, Trg Sv. Ivana Kapistrana 1, 32236 Ilok

Radionica je namijenjena učenicima drugih razreda navedene škole. Tema je koje emocije postoje i kako ih prepoznati kod sebe i u medijima.

IMOTSKI

Dani medijske pismenosti u Ekonomskoj školi Imotski

25.travnja

Ekonomska škola Imotski, Bruna Bušića 59, 21260 Imotski

Nastavnici i stručni suradnici će organizirati predavanje, kviz i radionicu na temu medijske pismenosti. U prvome dijelu upoznat će učenike s ulogom i značajem medijske pismenosti u suvremenom svijetu. Potom će predstaviti influencerski marketing te održati predavanje o životu današnjih mladih pred ekranima.

IVANEC

Nasilje u crtanim filmovima

27. travnja

OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, L. Šabana 17, 42240 Ivanec

​Učenici 2. razreda će voditi raspravu o gledanju preporučenih medijskih sadržaja s obzirom na dob. Gledajući crtani film Tom i Jerry prepoznat će nasilne događaje podizanjem bojice. Učenici će razlikovati posljedice nasilnih događaja u crtanom filmu i u stvarnom životu. Nakon toga će se igranjem uloga uživjeti u lik Toma i reagirati kada im postane prebolno. Na kraju će o tome povesti raspravu i usporediti događaje sa stvarnim životom.

IVANIĆ GRAD

Roditeljski sastanak na temu medijske pismenosti

25. travnja u 16.30 sati

DV Roda, Alojza Vulinca 1, 10310 Ivanić Grad

Kroz prezentaciju i ankete na roditeljskom sastanku cilj je osvijestili koliko mediji utječu na kvalitetu života roditelja i djece te koliko je važno s djecom razgovarati o medijima.

Influenceri nekad i danas

2. svibnja

SŠ Ivan Švear Ivanić Grad, Školska 12, Ivanić-Grad

Cilj je radionice osvijestiti učenike da influenceri nisu nova pojava, već da su kroz povijest različite osobe utjecale i oblikovale javno mnijenje. Podijeliti će ih se u grupe te će imati zadatak da sami istraže poznate osobe koje su obilježile javni život unazad 50-tak godina.

IVANKOVO

Digitalni mediji i mentalno zdravlje učenika

27. travnja u 12 sati

OŠ August Cesarec, Trg bana Jelačića 15, 32281 Ivankovo

Učenici šestih razreda poslušat će predavanje na temu digitalnih medijia i mentalnog zdravlja te nakon toga sudjelovati u aktivnostima na istoimenoj radionici.

Mentalno zdravlje djece i mladih

28. travnja

OŠ August Cesarec, Trg bana Jelačića 15, 32281 Ivankovo

Prije predavanja učenici 7. razreda će ispuniti kratki upitnik o navikama uporabe interneta, a zatim poslušati predavanje o mentalnom zdravlju. Na kraju će sudjelovati u skupnoj izradi plakata na temu mentalnoga zdravlja.

Sigurnost na internetu

26. travnja

OŠ August Cesarec Ivankovo, Trg bana J. Jelačića 15, 32281 Ivankovo
Učenici 5. razreda će na radionici u školskoj knjižnici učiti o sigurnosti i zaštiti na internetu te mogućim opasnostima.

IVANOVEC

Medijska pismenost u vrtiću

Od 17. travnja do 5. svibnja

Dječji vrtić Pčelice, Zrinskih ul. 2, 40000 Ivanovec

Djeca će biti upoznata s pojmom medija, koje emocije pobuđuju u njima te kako nastaje animirani film. U sklopu radionica izrađivat će optičke igračke i stop animacija.

Roditelji će se također educirati o medijima i njihovom utjecaju na djecu.

JASTREBARSKO

Podatkovna ekonomija i veliki podaci

25. travnja

Srednja škola Jastrebarsko, Većeslava Holjevca 11, 10450 Jastrebarsko

Predavanje o velikim podacima i podatkovnoj ekonomiji održat će se za učenike drugih razreda gimnazije.

JOSIPDOL

Informiran ili dezinformiran

24. travnja

OŠ Josipdol, Karlovačka 17, 47303 Josipdol

Učenici će kroz radionicu pokušati razlikovati točne informacije od dezinformacija, nakon čega će i samostalno pomoću web-alata izraditi lažne vijesti. Kroz radionicu će naučiti kako je važno biti kritičan prema informacijama koje dobivaju, provjeravajući njihovu točnost i potvrđujući ih iz pouzdanih izvora.

KANFANAR

Dezinformacije i lažne vijesti

24. i 26. travnja

OŠ Petra Studenca Kanfanar, Dvigradska ul. 3, 52352 Kanfanar

Učenicima 7. i 8. razreda bit će prikazani osnovni pojmovi vezani uz temu iz naslova, a nakon toga će uz “Šalabahter provjere informacija” sami tražiti i procjenjivati informacije.

KARLOVAC

Odnosi na mreži vs. odnosi uživo

27. travnja u 11.30 sati

OŠ Dragojle Jarnević, Stjepana Radića 31, 47000 Karlovac

Nakon vođene diskusije o važnosti prijateljstva, učenici 5. razreda će opisati karakteristike dobrog prijatelja i kvalitetnog odnosa te analizirati odnose u virtualnom svijetu i uživo. Cilj je da nakon radionice mogu prepoznati i usporediti kvalitetu odnosa s prijateljima uživo i u virtualnom okruženju te osvijestiti opasnosti koje nose virtualni odnosi.

Influenceri - put do uspjeha i zarade

26. travnja u 8 sati

Gimnazija Karlovac, Rakovac 4, 47000 Karlovac

U uvodnom dijelu radionice učenici će se upoznati s pojmovima mikro, makro i megainfluenceri. Najveći fokus stavljen je na influencerski marketing. Različitim aktivnostima u skupinama će promišljati o načinima oglašavanja pomoću influencera, utjecaju na potrošače, s naglaskom na mlađu dobnu skupinu, te istraživati njihove poslovne modele. Naučit će prepoznati prikriveno oglašavanje.

Rezultati provedene aktivnosti bit će objavljeni na mrežnoj stranici Gimnazije Karlovac.

Digitalni mediji i mentalno zdravlje

24. travnja u 11 sati

Osnovna škola Rečica, Rečica 33a, 47000 Karlovac

Radionice će se održati korištenjem edukativnog materijala “Digitalni mediji i mentalno zdravlje” sa stranice medijskapismenost.hr. Teme će biti: zašto koristim društvene mreže, samosvijest te odnosi na mreži vs. odnosi uživo. Uvod će biti razgovor o temama, a glavna aktivnost izrada digitalne umne mape u alatu Coggle.

Što da radim bez jutjubera?

27. travnja u 11 sati

Osnovna škola Rečica, Rečica 33a, 47000 Karlovac

Radionice će se održati korištenjem edukativnog materijala “Što da radim bez jutjubera?“ sa stranice medijskapismenost.hr. Događaj je namijenjen učenicima 8. razreda. Uvodno će pričati o svojim omiljenim Youtuberima i vremenu koje provedu na društvenim mrežama. Pogledat će video lekciju. U skupinama će raspravljati o prednostima i manama Youtube-a.

Istraživanje o utjecaju društvenih mreža na mentalno zdravlje učenika

Od 17. do 21. travnja

OŠ Banija, Dr. Gaje Petrovića 5, 47000 Karlovac

Učenici od 4. do 8. razreda ispunit će online anketu o utjecaju medija i društvenih mreža na mentalno zdravlje. Anketa će se provesti na satovima informatike. Prikupljeni podaci će se obraditi i analizirati, a rezultati prezentirati učiteljima, učenicima i roditeljima.

Prijatelji ili “prijatelji”

Od 24. do 28. travnja

Gimnazija Karlovac, Rakovac 4, 47000 Karlovac

U suradnji s Kinoklubom Karlovac organizirat će se edukacija za provedbu radionice na temu prijateljstva online i uživo za predstavnike svakog razrednog odjela. Potom će učenici koji su educirani za provedbu radionice provesti istu na satovima razrednog odjela u svojim razredima. Dio radionice bit će i film na temu prijateljstva koji će snimiti i pripremiti učenici koji su članovi Kinokluba Karlovac.

Emocije i emocionalne vještine - radionica u školskoj knjižnici

19. travnja

OŠ Dragojle Jarnević, Stjepana Radića 31, 47000 Karlovac

Učenici će kroz pokret i mimiku iskazati određenu emociju, koju će podijeliti s drugima u skupini. Prvi zadatak se odnosi na „zarazu“ emocijama – jedan učenik predstavi emociju, a drugi je ponovi. U drugom zadatku, učenici se kreću uz ritmičku glazbu i u pauzi glume zadanu emociju.

Na radionici će učenici kroz igru i zabavu vježbati emocionalne vještine. Aktivnosti se temelje na dječjem iskustvu i razumijevanju medija, a koristit će se materijali „Mediji i emocije“.

Čuvaj se!

Događanja će se održavati kroz svibanj i lipanj

OŠ Dragojle Jarnević, Stjepana Radića 31, 47000 Karlovac

Učenici će sami kreirati društvenu igru u kojoj je cilj sigurno pretražiti određene pojmove na internetu. U toj igri trebaju prijeći 50 polja od koja brojna predstavljaju opasnosti koje krije internet. Kad naiđu na opasnost, moraju ponuditi rješenje kako bi nastavili do cilja.

Fakebook - lažni profil

24. svibnja

OŠ Braća Seljan, Vladimira Nazora 1, 47000 Karlovac

Cilj radionice za učenike od 5. do 8. razreda je osvijestiti ih kako svako može napraviti lažni profil od nekog drugog i lažno se predstavljati. Zadatak je napraviti lažni profil na način da zamisle jednu osobu, istraže podatke o njoj te se predstave kao on/ona.

Za izradu lažnog profila učenici će koristiti digitalni alat Fakebook.

Kako vidimo sami sebe i kako nas drugi vide

12. svibnja

OŠ Braća Seljan, Vladimira Nazora 1, 47000 Karlovac

Nakon upoznavanja s pojmom identiteta, razgovarat će se s učenicima o tome kako oni vide sebe. Nakon toga ispunit će radni listić. Slijedi razgovor o tome kako nas drugi vide i čije nam mišljenje uopće treba biti važno. Cilj aktivnosti je razviti pozitivnu sliku o sebi i osvijestiti da postoji samo nekoliko osoba čije nam mišljenje treba biti važno.

Učitelji idu ukorak s učenicima 21. stoljeća? - Panel diskusija

24. travnja i 3. svibnja

OŠ Braća Seljan, Vladimira Nazora 1, 47000 Karlovac

Učenici 7. razreda su zastupali postavljenu tezu obzirom na osobni stav, vezanu uz to smatraju li da učitelji idu ukorak s učenicima 21. stoljeća. Roditelji i suzdržani učenici bili su u publici. Diskusijom je povezana nastava hrvatskoga jezika i sat razrednika u okviru ove zanimljive teme.

KAŠINA

Interpretacija Slikovnice za najmlađe

28. travnja

OŠ Vugrovec-Kašina, PŠ Prekvršje, Prigorska ulica 59, 10362 Kašina

Učenicima 1. razreda učiteljica će pročitati “Slikovnicu o medijima – medijska pismenost za najmlađe”. Potom će se analizirati, razgovarati o poukama i savjetima te izraditi umna mapa. Osmislit će se igre vezane uz sadržaj slikovnice.

Clickbait - Postani znalac i nemoj progutati mamac

17. travnja

OŠ Vugrovec-Kašina, MŠ Kašina, Ivana Mažuraniža 43, 10362 Kašina

Učenici, polaznici novinarske grupe Zmajček, na satu Novinarske grupe sudjelovat će na predavanju i radionici na temu clickbait naslova. Učenici će se upoznati s pojmom clickbaita, osvijestiti njegovu ulogu, pokušati pronaći pozitivne načine uporabe ovakvih vrsta naslova te će sami proizvesti članke i naslove u formi clickbaita. Također će pronaći primjere nekvalitetnog sadržaja na TikToku koji je privukao pratitelje na temelju clickbait naslova.

KAŠTEL ŠTAFILIĆ

Mala škola medijske pismenosti - Novi mediji

Tijekom školske godine 2022./2023.

SŠ Braća Radić, Put poljoprivrednika 5, 21216 Kaštel Štafilić

Projekt „Mala škola medijske pismenosti – novi mediji“ nastao je za učenike smještene u Domu, no otvoren je i za sve ostale učenike škole. Tijekom cijele školske godine održavaju se predavanja i radionice temeljene na stručnim materijalima s mrežnih stranica Medijska pismenost i Djeca medija. U radu su korišteni oglasni pano Doma te mrežne stranice Virtualne knjižnice škole.

Nakon odslušanog uvodnog sata „O medijima“, učenici su među predloženim temama izabrali one koje ih najviše zanimaju te su održane radionice: „Nasilni sadržaji u medijima“, „Nasilje putem društvenih mreža“, „U svijetu influencera“ i „Utjecaj novih medija na zdravlje mladih: Postajemo li ovisni o internetu?“.

Slijede završne aktivnosti; učenici će 8. i 9. svibnja prikazati aktualne sadržaje vezane uz medijsko opismenjavanje koristeći digitalne alate. Sredinom svibnja slijedi završna radionica.

KLANA

Dani medijske pismenosti u OŠ Klana

Od 2. svibnja do 5. svibnja

OŠ Klana, Zatrep 5, 51217 Klana

Kreativne radionice na temu medijske pismenosti održat će se za osnovnoškolce u školskoj knjižnici.

KLINČA SELA

Društvene mreže kao povijesni izvor

29. i 31. ožujka

OŠ Klinča Sela, Amruševa 32, 10452 Klinča Sela

Učenici 5. razreda će na blok satu povijesti sudjelovati u radionici na kojoj će učiti kritički procijeniti valjanost društvenih mreža kao povijesnog izvora.

Mediji i emocije

Od 19. do 21. travnja

OŠ Klinča Sela, Amruševa 32, 10452 Klinča Sela

Učenici prvih i drugih razreda će se kroz različite vježbe i aktivnosti upoznati s emocijama te na koji način mediji utječu na njih.

Radionica s aktivnosti u učionici

28. ožujka

Osnovna škola Klinča Sela, Amruševa 32, 10452, Klinča Sela

Koristeći se materijalima sa stranice medijskapismenost.hr, s učenicima 5. razreda razgovarat će se o lažnim vijestima. S učiteljicom će na internetu pronaći primjere lažnih vijesti te razgovarati o tome treba li vjerovati svemu što pročitaju.

Emocije online i offline

24. i 25. travnja

OŠ Klinča Sela, Amruševa 32, 10450 Klinča Sela
Učenici 2. razreda će biti upoznati s vrstama medija te istraživati kako izražavamo emocije u stvarnom, a kako u online svijetu.

KLOŠTAR IVANIĆ

Nije komedija živjeti u svijetu medija!

Od 2. do 5. svibnja

Dječji vrtić Proljeće, Naftaplinska ulica 23/a, 10312 Kloštar Ivanić

Kroz prezentacije i radionice na temelju obrazovnih materijala s medijskapismenost.hr djeci će se predstaviti kakvi rizici postoje ako su u velikoj mjeri nekritički prepušteni medijima te na taj način poslati i važnu poruku njihovim roditeljima.

KNIN

Biti ili ne biti (na mreži)?

Od 25. travnja do 4. svibnja

Srednja škola Lovre Montija i Srednja strukovna škola kralja Zvonimira, Ikičina 30, 22300 Knin

Dvije navedene srednje škole u suradnji s Hrvatskim radio Kninom i Memorijalnim stanom Marije Jurić Zagorke obilježit će Dane medijske pismenosti nizom aktivnosti namijenjenim učenicima od 1. do 4. razreda.

Aktivnosti započinju radionicom “Razumijem što vidim!”, o utjecaju medija i inluencera na život mladih. Nastavit će se predavanjem „Što sve (ne) znamo o sigurnosti na mreži“ knjižničarke Martine Vujnović u knjižnicama škola.

Planira se odlazak na Hrvatski radio Knin 27. travnja s učenicima prvih razreda gdje će se upoznati s načinom nastanka radijskog programa te novinarskim zanimanjem.

Posljednja je aktivnost planirana za 4. svibnja, a bit će posvećena Mariji Jurić Zagorki. U suradnji s Memorijalnim stanom Marije Jurić Zagorke, učenici će se upoznati s njezinim životom i novinarskim radom.

Na mreži (ni)sam

Od 24. do 28. travnja

Osnovna škola Domovinske zahvalnosti, Josipa Jovića 2, 22300 Knin

Učenici sedmih razreda razgovarati će s knjižničarkom o društvenim mrežama, njihovim prednostima i nedostatcima. Potaknut će učenike na razmišljanje o zaštiti svojih podataka te im ponuditi materijale koje mogu koristiti kako bi se zaštitili.

Istine i laži u oglasima

Od 24. do 28. travnja

Osnovna škola Domovinske zahvalnosti, Josipa Jovića 2, 22300 Knin

Učenici će s knjižničarkom razgovarati o medijima s posebnim naglaskom na elektroničke medije. Razgovarat će se o reklamama i oglasima. Nakon gledanja filma “Kako nastaju reklame”, imat će zadatak smisliti kako prodati proizvod koji nikome ne treba.

Pametno trošim svoje vrijeme

26. travnja

Udruga za djecu i mlade Čarobni svijet, Zvonimirova 11, 22300 Knin

Radionica je namijenjena osnovnoškolcima. Cilj je osvijestiti ih o važnosti mudre uporabe računala te od njih samih saznati koliko su zapravo o istima i ovisni. Također im se želi ukazati na koje opasnosti mogu naići ako prekomjerno koriste računala.

Videoigre oko nas

3. svibnja

OŠ Domovinske zahvalnosti, J. Jovića 2, 22300 Knin

Učenici 3. razreda će iznijeti svoja iskustva s igranjem videoigara. Nakon toga dobit će informacije o primjerenosti različitih videoigara njihovom uzrastu te o tome koliko je vremenski dopušteno igrati videoigre za njihovu dob.

KOLAN

U ravnoteži - online i offline - Nevidljivi i vidljivi prijatelji - OTVORENO ZA JAVNOST

27. travnja u 16.30 sati

Općinska knjižnica Šime Šugar Ivanov, Bartula Kašića 10, 23251 Kolan

Događaj je namijenjen osnovnoškolcima od 5. do 8. razreda. Na početku radionice pogledat će kratki film “Što da radim bez jutjub(er)a?”. Nakon toga će raspravljati koliko na njih utječu teme i poruke koje nam plasiraju youtuberi, da li ih smatraju prijateljima te čiji savjet radije saslušaju – online ili offline prijatelja.

U ravnoteži - online i offline - Da li mi je mobitel prijatelj?

24. travnja u 16.30 sati

Općinska knjižnica Šime Šugar Ivanov, Bartula Kašića 10, 23251 Kolan

Predavanje o medijskoj pismenosti namijenjeno je djeci predškolske i rane školske dobi. Nakon predavanja razgovarat će se o sadržajima koje vole gledati na mobitelima i ukazati na sadržaje koji su poučni za gledanje u njihovoj dobi.

U ravnoteži - online i offline - Crtani fil ili knjiga?

25. travnja u 12.30 sati

Općinska knjižnica Šime Šugar Ivanov, Bartula Kašića 10, 23251 Kolan

Događaj je namijenjen djeci od 2. do 4. razreda osnovne škole. Na početku radionice pogledat će kratko predavanje “Kako gledati animirani film”. Nakon toga povest će raspravu o tome da li više vole pogledati crtani film ili pročitati knjigu I objasniti svoje odabire.

U ravnoteži - online i offline - Jesmo li pristojniji online ili offline?

25. travnja u 16.30 sati

Općinska knjižnica Šime Šugar Ivanov, Bartula Kašića 10, 23251 Kolan

Događaj je namijenjen osnovnoškolcima od 5. do 8. razreda. Pogledat će videolekciju o pravilima lijepog ponašanja i komuniciranja na internetu te potom raspravljati o tome kako se ponašaju virtualno, a kako realno.

U ravnoteži - online i offline - Oglasi i reklame

28. travnja u 11.30 sati

Općinska knjižnica Šime Šugar Ivanov, Bartula Kašića 10, 23251 Kolan

Događaj je namijenjen djeci od 1. do 4. razreda osnovne škole. Pogledat će video “Oglasi oko nas”, a nakon toga pričati o reklamama i oglasima koje plasiraju mediji, a koji su usmjereni na djecu.

KONJŠČINA

Štefek neće iti van

Od 15. do 31. svibnja

Dječji vrtić KONJŠČINA, Pionirska 2, 49282 Konjščina

U jasličkim skupinama provoditi će se aktivnosti bojanja bojanki koje su dijelovi slikovnice “Štefek neće iti van”. Vrtićke skupine smišljati će drugačiji završetak slikovnice. Starija skupina izrađivat će svoj strip.

U dogovoru s roditeljima provoditi će se eksperiment – pola grupe ide vani na igralište, a pola ostaje u vrtiću i gleda crtani film. Promatrat će se kakvo je raspoloženje djece koja su bila vani, a kakvo one koja su ostala u vrtiću; kakav je popodnevni odmor, komunikacija i slično.

Djeca će osmisliti svoju kompjutersku igricu, no igrat će je – uživo.

Internet i prijateljstvo

2. svibnja

SŠ Konjščina, Matije Gupca 5, 49282 Konjščina

Radionica i debata na temu internet i prijateljstvo namijenjena je učenicima navedene škole. Govorit će se o tome kako internet utječe na prijateljstvo i koja je razlika između druženja uživo i putem društvenih mreža.

KOMLETINCI

Dani medijske pismenosti u OŠ Vladimir Nazor

Od 24. travnja do 4. svibnja

OŠ Vladimir Nazor, Braće Radić 17, 32253 Komletinci

U sklopu redovne nastave Hrvatskog jezika, održat će se niz radionica i video projekcija za učenike od 1. do 8. razreda te završni kviz na temu medijske pismenosti.

KOPRIVNICA

Abeceda interneta

26. travnja u 10 sati

Pučko otvoreno učilište, Starogradska 1, 48000 Koprivnica

Interaktivna predstava „Abeceda interneta“, u izvedbi Ane Vilenice i Tomislava Krstanovića odličan je poticaj za razgovor s djecom o njihovim iskustvima u online svijetu. Predstava ima za cilj osvještavanje o opasnostima, kao i prednostima korištenja interneta i potiče djecu da o svojim iskustvima razgovaraju s nastavnicima i stručnim suradnicima u školi te ukoliko je potrebno, potraže pomoć.

Predstava se sastoji od edukativnih i zabavnih videoklipova o povijesti interneta, cyberbullingu, krađi identiteta, likeovima i osobnoj vrijednosti te o lažnim vijestima na internetu. Namijenjena je učenicima viših razreda osnovne škole.

Predstava se izvodi u sklopu jednog školskog sata, najčešće Sata razrednika, na kojem se učenicima prikazuju videoklipovi pa se svaki od njih komentira s nastavnikom i školskim psihologom ili pedagogom te ukoliko se ostvari suradnja, s djelatnicima MUP-a.

Na kraju glumci razgovaraju s djecom o njihovim iskustvima na internetu, a ako netko od učenika progovori o ozbiljnijim problemima s kojima se suočava u online prostoru, upućuju ga na besplatnu i anonimnu liniju Centra za sigurniji internet: 0800 606 606.

TIK TOK radionica

27. travnja u 10 sati

Pučko otvoreno učilište, Starogradska 1, 48000 Koprivnica

Cjelodnevna radionica namjenjena je polaznicima sedmih i osmih razreda osnovne škole koji s voditeljicom prolaze sve etape rada na izradi namjenskog videa i plakata.

Radionica se sastoji od usvajanja znanja o etapama rada na namjenskom videu: simulacije narudžbe i potreba naručitelja, razrade koncepta/ideje, izrade scenarija i knjige snimanja te montaže. Po održanoj radionici plakati se objavljuju na mrežnim stranicama i društvenim mrežama.

Cilj radionice je osvijestiti korisnu stranu uporabe društvenih platformi, u ovom slučaju TIK TOK-a i Instagrama.

Djeca i mediji

19. travnja

Dječji vrtić Tratinčica, Trg podravskih heroja 7, 48000 Koprivnica

Predavanjem i radionicom za roditelje nastojat će se povećati svjesnost roditelja o pozitivnim i negativnim stranama korištenja medija kod djece predškolske dobi te senzibilizirati roditelje o važnosti njihove uloge u razvoju medijske pismenosti djece.

Može li umjetna inteligencija „potisnuti“ novinare?

2. svibnja u 17.30 sati

Sveučilište Sjever, Sveučilišni centar Koprivnica, Trg Žarka Dolinara 1, 48000 Koprivnica

Primjena umjetne inteligencije u području novinarstva, različiti računalni alati i alati umjetne inteligencije u novinarskoj profesiji te istraživanja koja pokazuju brojne prednosti koje njihova primjena donosi novinarima u svakodnevnom radu – neke su od tema navedenog predavanja.

Studentima druge godine prijediplomskoga studija Komunikologija, mediji i novinarstvo, između ostalih, biti će predstavljena sljedeća pitanja za promišljanje: može li ih umjetna inteligencija u budućnosti u potpunosti zamijeniti ili im, pak, može biti pomoć u stvaranju tekstova i tako im uštedjeti vrijeme?

Radionica optičkih igračaka

24. i 26. travnja

DV Igra, Ul. kneza Domagoja 93, 48000 Koprivnica

Radionica je osmišljena na način da djeca zajedno sa svojim roditeljima izrađuju optičke igračke prema uputama koje će dobiti.

KRALJEVEC NA SUTLI

Što da radim bez youtubera?

24. travnja

OŠ Pavla Štoosa, Kraljevec na Sutli 125, 49294 Kraljevec na Sutli

Učenici će pogledati videa na temu novih medija i društvenih mreža, s fokusom na YouTube i YouTubere, odnosno njihov utjecaju na djecu i mlade. Potom će razgovarati i rješavati radne listiće vezane uz gore navedene teme.

KRAPINA

Edukativne radionice za djecu/Roditeljski sastanci na temu medijske pismenosti najmlađih

Od 20. travnja do 9. svibnja

DV Gustav Krklec Krapina, Magistratska 11/1, 49000 Krapina

S djecom starijih vrtićkih skupina vrtićka psihologinja održala je dvije edukativne radionice o medijima i osnovama sigurnog korištenja interneta. Organizirano je nekoliko roditeljskih sastanaka na kojima se govorilo o rezultima provedenog istraživanja u siječnju 2023. u navedenom vrtiću te korištenju elektroničkih uređaja i digitalnih sadržaja kod djece.

U vrtiću su postavljeni edukativni letci i plakati za roditelje na temu poticanja medijske pismenosti kod djece rane i predškolske dobi.

KRAVARSKO

Dani medijske pismenosti u Osnovnoj školu Slavka Kolara

20. i 21. travnja

OŠ Slavka Kolara, Gajevo 2, 10413 Kravarsko

Učenici predmetne nastave bavit će se temama društvenih mreža i njihova utjecanja na stvaranje slike o sebi. Upoznat će najpoznatije hrvatske influencere ili će predstaviti već njima poznate influencere i prokomentirati njihov način života te prednosti i nedostatke tog “zanimanja”.

KRIŽEVCI

Dani medijske pismenosti u školskoj knjižnici

Od 24. travnja do 10. svibnja

OŠ Vladimir Nazor, Bana Josipa Jelačića 23, 48260 Križevci

Knjižničarka će održati radionice učenicima od 5. do 8. razreda iz područja medijske pismenosti. Teme će biti: jezik reklama, ideali ljepote u medijima, influenceri i njihov utjecaj na naš život, dezinformacije i provjera izvora na mreži te lažne vijesti.

KUŠEVAC

Nasilje u medijima

24. travnja

OŠ Josipa Antuna Ćolnića Đakovo, Područna škola Kuševac, Ante Starčevića 24, 31400 Kuševac

Učenici 4. razreda sudjelovat će na radionici Nasilje u medijima prema materijalima Pozitivni i negativni medijski sadržaji sa stranice medijskapismenost.hr

KUTJEVO

Medijska pismenost, slika o sebi i mentalno zdravlje adolescenata

Od 25. do 27. travnja

OŠ Zdenka Turkovića, Republike Hrvatske 26, 34340 Kutjevo

U sklopu provedbe projekta “Medijska pismenost, slika o sebi i mentalno zdravlje adolescenata” financiranim od strane Agencije za elektroničke medije provest će se istraživanje medijske pismenosti, samopoštovanja i poremećaja mentalnog zdravlja te započeti sa održavanjem socijalno-rehabilitacijskih i edukativnih radionica.

Projektne aktivnosti bit će usmjerene na identifikaciju razine medijske pismenosti školske djece, samopoštovanja te poremećaja mentalnog zdravlja, njihov međusobni odnos te mogućnost predikcije mentalnog zdravlja i samopoštovanja na temelju razine medijske pismenosti. Učenici će se upoznati i s temom lažnih vijesti te najaviti natjecanje i manifestaciju koja će se održati na istoimenu temu.

LEKENIK

Usporedba animiranog filma i slikovnice Peppa Praščić

Od 2. do 5. svibnja

Dječji vrtić Lekenik – područni objekt, Zagrebačka 25b, 44272 Lekenik

Održat će se projekcija animiranog filma Peppa Praščić uz usporedbu s istoimenom slikovnicom po kojoj je snimljen film. Nakon projekcije s djecom će se razgovarati o razlici filma i stvarnosti, najdražim likovima i radnji filma, a potom će se usporediti sa slikovnicom.

Medijska pismenost u skupini Jeleni

Od 2. do 5. svibnja

Dječji vrtić Lekenik – područni objekt, Zagrebačka 25b, 44272 Lekenik

Djeca će se kroz brojne aktivnosti upoznati s medijima, suvremenim načinima komunikacije te informacijsko-komunikacijskom tehnologijom. Koristit će se edukativna video slikovnica, slikovnica, videozapisi i računalo.

LOBOR

Novinarstvo - od informacija do lažnih vijesti - OTVORENO ZA JAVNOST

27. travnja u 19 sati

Kulturni centar Lobor, 49253 Lobor

Događaj je namijenjen srednjoškolcima, studentima i općenito mladima. Polaznici predavanja i interaktivne radionice kroz prezentaciju će naučiti zašto je važno razumjeti kako funkcioniraju mediji, kakve vrste novinarstva postoje, kojih se profesionalnih standarda izvještavanja novinari moraju držati te zašto je novinarstvo “prozor u svijet”. Predavačica Nikol Kostanjevečki za polaznike će pripremiti radionicu s nekoliko zadataka pisanja vijesti, prepoznavanja dezinformacija i kviz.

LJUBEŠĆICA

Mala škola medijske pismenosti

Od 2. do 9. svibnja

OŠ Ljubešćica, Zagrebačka 22, 42222 Ljubešćica

Za učenike nižih razreda održat će se predavanja o medijskoj pismenosti, s naglaskom na prevare u medijima i na internetu. Završna aktivnost bit će kviz o medijskoj pismenosti. Svi sudionici primit će priznanja, a najuspješnije čekaju prigodne nagrade.

MACINEC

Pozitivni i negativni medijski sadržaji

27. travnja u 17 sati

OŠ Gornji Mihaljevec, Gornji Mihaljevec 83,40306 Macinec

S učenicima 1. razreda razgovarat će se o crtanim filmovima koje gledaju, koliko ih vremenski gledaju, te će se analizirati ponašanje likova. Nakon toga pogledat će pripremljeni animirani film, razgovarati o nasilnim trenucima i postupcima likova te o tome koje bi posljedice izazvale situacije iz crtića kada bi se dogodile u stvarnom životu.

Na kraju sata učenici će nacrtati omiljeni lik iz crtanog filma, a svi radovi bit će izloženi u razredu.

Roditeljski sastanak na temu Kritičko razmišljanje u digitalnom okruženju

26. travnja

OŠ dr. Ivana Novaka Macinec, PŠ Gornji Hrašćan, Varaždinska ulica 36, 40306 Macinec

Roditelji učenika petoga razreda će sudjelovati u radionici koja će poslužiti kao podrška u odgoju djece za ponašanje u online okruženju, raspraviti i osvijestiti potrebu za kontrolom djece, ali i njihovo pravo na privatnost.

Radionica na temu online i offline prijateljstava

28. travnja i 4. svibnja

OŠ dr. Ivana Novaka Macinec, Glavna ulica 32, 40306 Macinec

Učenici 5. i 6. razreda će na radionici usporediti i raspravljati o kvaliteti odnosa s prijateljima uživo i u virtualnom okruženju te prepoznavati rizike i opasnosti koje nose virtualni odnosi.

Radionica na temu prevencije vršnjačkoga nasilja

8. svibnja

OŠ dr. Ivana Novaka Macinec, Glavna ulica 32, 40306 Macinec

Učenicima 7. i 8. razreda će biti prikazan dokumentarni film “Plus plus plus” nakon kojeg će uslijediti rasprava i radionica na temu vršnjačkoga nasilja. Cilj je razvijanje osjećaja empatije prema drugima i drugačijima, osvještavanje kako njihovo ponašanje utječe na druge te učenje o vršnjačkom nasilju i njegovim posljedicama.

MAGADENOVAC

Netiquette - internetski bonton

26. travnja

OŠ Matija Gubec Magadenovac, Školska 3, 31542 Magadenovac

Učenici 7. razreda će kroz radionicu uz igre i kviz ponoviti pravila ponašanja na internetu. Govorit će se o pravilima ponašanja u komunikaciji putem e-maila, društvenih mreža, foruma, blogova i slično.

MAKARSKA

Djeca i mediji

Od 24. do 30. travnja

DV Biokovsko zvonce, Molizanskih Hrvata 2, 21300 Makarska

U suradnji s lokalnim novinarima, Gradskom knjižnicom Makarska, Galerijom Gojak i Radio Makarska rivijera, održat će se radionice za djecu predškoskog uzrasta na temu što su mediji i kako nastaju. Djeca će izraditi svoje novine.

Osim za djecu, održat će se i radionica za roditelje na temu utjecaja medija na djecu.

Kako društvene mreže utječu na moje mentalno zdravlje i odnose

travnja

Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića, Breljanska 3, 21300 Makarska

Predavanja na temu utjecaja medija i društvenih mreža na mentalno zdravlje mladih održat će se učenicima od prvog do četvrtog razreda srednje škole, gimnazijskog, hotelijersko-turističkog i ekonomskog smjera.

Cilj radionica je osvijestiti mlade o važnosti medijskog obrazovanja te ih potaknuti na kritičko promišljanje. U prvim i drugim razredima nakon filmske projekcije, učenici će sudjelovati u aktivnostima istoimene radionice. U trećim i četvrtim razredima nakon održanog predavanja, učenici će sudjelovati u panel diskusiji na temu “Prednosti i mane online i offline odnosa” te u debati “Jesu li influenceri dobri uzori?”

Svi će podaci biti objavljeni na web stranici, Facebooku i Instagramu škole.

Konferencija o medijskom opismenjavanju mladih u Hrvatskoj - OTVORENO ZA JAVNOST

20. travnja u 10.30 sati

Javna ustanova Makarska razvojna agencija MARA, Dvorana Arte, Ulica don Mihovila Pavlinovića 1, 21300 Makarska

Makarska razvojna agencija MARA s partnerom Općinom Radenci (Slovenija) u pripremi je provedbe projekta „Strengthening the capacity of young people on media literacy in Croatia and Slovenia“. Cilj projekta je istaknuti važnost pravilnog informiranja u svijetu „letećih informacija“ među mladima te osvijestiti javnost o porastu njihove izloženosti društvenim mrežama. Svrha projekta je informirati i potaknuti mlade iz Makarske i Općine Radenci na kritičko promišljanje tih izazova. Projekt će provoditi učenici srednjih škola u Makarskoj i Radencima te će organizirati dvije konferencije o medijskoj pismenosti mladih u Hrvatskoj i Sloveniji.

Učenici Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića predstavit će prezentaciju i video uradak na temu lažnih informacija. Predavanje na temu „Medijska pismenost“ održat će Marela Čović, mag. informacijskih znanosti. Slijedi panel rasprava učenika iz Makarske i Radenaca te njihovih mentora.

Za sudjelovanje se može prijaviti na e-mail: info@mara-makarska.hr

TikTok - zabava, opasnost, posao ili sve skupa - OTVORENO ZA JAVNOST

24. travnja u 14 sati

Srednja strukovna škola, Breljanska 3, 21300 Makarska

Radionica je namijenjena učenicima trećih i četvrtih razreda programa turističko-hotelijerski komercijalist Srednje strukovne škole u Makarskoj, njihovim roditeljima i zainteresiranim nastavnicima.

TikTok društvena mreža svakim danom ima sve više korisnika. Veliki je broj sadržaja koji je neprimjeren i predstavlja radnje opasne za život i ljudsko zdravlje. S druge strane, uspon i sve veći broj korisnika TikTok-a čine ga odličnom platformom za povećanje vidljivosti i prodaju proizvoda i usluga, pa poznati brendovi sve više koriste influencere kako bi se promovirali.

O svim aspektima ove društvene mreže na radionici će se razgovarati s članom TikTok zajednice Crew Media, kreatorom sadržaja i trenerom komunikacije u toj zajednici.

Prethodno će učenici izraditi plakate i infografike na temu medijske pismenosti.

MALA SUBOTICA

Medijska pismenost u Maloj Subotici

Događanja će se održavati kroz ožujak i travanj

OŠ Tomaša Goričanca, Glavna 55, 40321 Mala Subotica

U školi je održan roditeljski sastanak za roditelje učenika od 1. do 4. razreda s ciljem upoznavanja s medijima koje djeca u toj dobi počinju koristiti te negativnim posljedicama do kojih može doći te kako ih spriječiti.

Na medijskoj grupi učenici će raditi na filmu “Bez(veze)” o online i offline prijateljstvu. Učenici 8. razreda istraživat će kako funkcionira novinarstvo te izrađivati novine. Učenici 7. razreda se pak upoznaju s pojmom dezinformacije i digitalno novinarstvo te izrađuju web stranice, a učenici 5. razreda izradit će plakate o dobrim i lošim stranama online i offline svijeta.

METKOVIĆ

Upoznavanje i rad u alatu za dizajn "Canva"

18. travnja

OŠ don Mihovila Pavlinovića, Alojzija Stepinca 6, 20350 Metković

Za učenike 7. i 8. razreda informatike organizirat će se radionica upoznavanja i rada u alatu za dizajn „Canva“. Cilj radionice je da nauče raditi u najpopularnijem alatu za grafički dizajn za početnike koji je dostupan besplatno, a samim time koriste dobre strane digitalnih platformi koje će im koristiti u životu. Učenici će naučiti koristiti jednostavno sučelje koje pruža različite izglede, fontove, grafike i predloške dokumenata.

MOKOŠICA

Svjesno roditeljstvo u digitalnom dobu: Kako pružiti djeci zdrav odnos s ekranima?

26. travnja

Dječji vrtić Pčelica, Bartola Kašića 25, 20236 Mokošica

Predavanje je namijenjeno roditeljima djece predškolske dobi. Cilj je dobiti informacije o primjerenim načinima korištenja ekrana u predškolskoj dobi, važnosti postavljanja pravila te o pozitivnim i negativnim efektima korištenja ekrana u ranoj dobi.

Predavanje će održati stručna suradnica Severina Hađija, magistra psihologije.

MOLVE

Izvještavanje o djeci i mladima u medijima i utjecaj medija na djecu i mlade

24. travnja

OŠ Molve, Trg kralja Tomislava 10, 48327 Molve

Interaktivna radionica namijenjena je učenicima od 5. do 8. razreda. Govorit će se o pozitivnom i negativnom izvještavanju o djeci i mladima, utjecaju medija na djecu, mentalnom zdravlju, idealima ljepote u medijima i ostalim srodnim temama. Učenici će na konkretnim primjerima samostalno prepoznavati primjere izvještavanja o djeci i mladima.

MORAVICE

Društvene igre u dobu interneta - OTVORENO ZA JAVNOST

25. i 26. travnja u 14 sati

Željeznička tehnička škola Moravice, Školska 2a, 51325 Moravice

Događaj je namijenjen srednjoškolcima i odraslima. Govorit će se o fenomenu društvenih igara s naglaskom na Dungeons and Dragons. Kako se mijenjala njihova dostupnost od 1970.-ih do danas i kako je internet utjecao na to, bit će neke od tema.

Prijaviti se može osobnim dolaskom u školu i/ili učenički dom.

Filmovizija

Od 24. do 28. travnja

P.Š Nikole Tesle Moravice, Žrtava Fašizma 1, 51325 Moravice

Učenici od 1. do 4. razreda će na satu informatike pogledati edukacijski film Vuk i lav, a učenici razredne nastave na terenskoj nastavi film Dnevnik Pauline P. Potom će napisati osvrt o gledanju filma te ga komentirati s učiteljicom.

MOŠĆENICA

Koliko lica ima Gospodin Internet?

10. i 11. svibnja

OŠ Dragutina Tadijanovića Petrinja – PŠ Mošćenica, Ante Starčevića BB, 44253 Mošćenica

Na satu informatike učenici od 4. do 6. razreda naglas će pročitati nekoliko priča iz knjige “Priče Gospodina Interneta”. Neke od tema ovih priča su: ovisnost o videoigrama, izazovi na društvenim mrežama, nerealni ideali ljepote, konzumerizam i lažne vijesti. Kroz razgovor i raspravu iznijet će se zaključci i pouke te o tome izraditi digitalni plakat.

Kako prepoznati dezinformacije i lažne vijesti

10. svibnja

OŠ Dragutina Tadijanovića Petrinja – PŠ Mošćenica, Ante Starčevića BB, 44253 Mošćenica

Za učenike 8. razreda bit će provedene aktivnosti prema nastavnim materijalima “Kako prepoznati dezinformacije i lažne vijesti”, u izdanju Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a.

NAŠICE

Digitalni mediji i mentalno zdravlje

25. travnja

SŠ Isidora Kršnjavoga Našice, A.Cesarca 20, 31500 Našice

Učenici 4. razreda će sudjelovati na radionici na navedenu temu. Nakon uvoda nastavnice i videomaterijala Digitalni mediji i mentalno zdravlje svatko će zapisati odgovore na postavljena pitanja na Padlet. Slijedi rasprava i panel diskusija. Zaključci će biti usmjereni na to da bi trebala postojati ravnoteža – online i offline.

Slikovnica o medijskoj pismenosti

25. travnja

OŠ kralja Tomislava Našice, Matice hrvatske 1, 31500 Našice

S učenicima 2. razreda pogledat će se i razgovarati o video lekciji Slikovnica o medijima. Zatim će pogledati slikovnicu. Učenici će razmisliti kako bi njihova slikovnica trebala izgledati, prepričati svoju ideju te nacrtati jedan događaj iz svoje slikovnice.

Dani medijske pismenosti u vrtiću

Od 24. do 28. travnja

Dječji vrtić Zvončić, Dore Pejačević 4, 31500 Našice

Djecu vrtićke dobi upoznat će se s pojmom medija uz pomoć predloženih materijala o medijima, edukativne slikovnice i videozapisa. Upoznat će programe nekoliko radio postaja i imati radionicu s novinarkom Radio Našica. Djeca će izraditi plakat i vrtićki časopis te će snimiti vrtićku radio emisiju.

NETRETIĆ

Stop animacija

26. travnja

OŠ Netretić, Netretić 1, 47271 Netretić

Na radionici će se učenike prvoga razreda upoznati s načinom izrade stop animacije.

Nasilje u crtanim filmovima

26. travnja

OŠ Netretić, Netretić 1, 47271 Netretić

Što je nasilje u crtanim filmovima i kako ga prepoznati – bit će tema radionice za učenike 4. razreda. Raspravljat će se o prepoznatim oblicima nasilja u pregledanim crtanim filmovima.

NIJEMCI

Društvena igra je bolja od videoigre

26. travnja

OŠ Ivan Kozarac, Zrinska 8, 32245 Nijemci

Učenici 7. razreda sudjelovat će u debatnoj vježbi pod nazivom “Debata u četiri kuta”, odnosno “Four Corners Debate”. Debatna vježba izvodit će se s postavljenom tezom „Društvena igra je bolja od videoigre“. Na početku sata učenici će se upoznati s pravilima ponašanja radi ukazivanja na važnost uvažavanja tuđeg mišljenja. Na kraju će učenici u Microsoft Formsu popunjavaju upitnik za vrednovanje uspješnosti održane debatne igre i upitnik za vrednovanje uspješnosti izlaganja sudionika.

O navedenoj aktivnosti učenici će napisati vijest koja će se objaviti na mrežnoj stranici škole.

Utjecaj digitalne tehnologije na hrvatski jezik

25. travnja

OŠ Ivan Kozarac, Zrinska 8, 32245 Nijemci

Na sjednici Učiteljskog vijeća održat će se predavanje o utjecaju digitalne tehnologije na hrvatski jezik. Cilj predavanja je ukazati na problem nekritičkog preuzimanja anglizama dok postoje svima poznate i razumljive hrvatske zamjene. O navedenoj aktivnosti objavit će se vijest na mrežnoj škole.

Utjecaj tehnoferencije na komunikaciju u obitelji

27. travnja

OŠ Ivan Kozarac, Zrinska 8, 32245 Nijemci

Na roditeljskom sastanku održat će se predavanje o utjecaju tehnoferencije na komunikaciju u obitelji. Cilj predavanja je ukazati na problem narušavanja dinamike međuljudskih odnosa uslijed korištenja medija. O navedenoj aktivnosti objavit će se vijest na mrežnoj stranici škole.

Šeraj on-line sigurnost!

Tijekom školske godine 2022./2023.

OŠ Ivan Kozarac, Zrinska 8, 32245 Nijemci

S većinom razrednih odjela su već održane radionice (1. razred: “Razmisli pa klikni”, 2. razred: “Surfanje na sigurnim valovima”, 3. razred: “Klikni za sigurnost!”, 4. i 5. razredi: “Virtualno, a stvarno”, 6. razredi: “Promotori mrežne sigurnosti”, 7. razredi: “Igraj na sigurno!” i 8. razredi: “Nauči govoriti e-jezikom”). Neke od aktivnosti su bile izrada plakata, kvizovi, igranje društvenih igara, grupno rješavanje zadataka te pričanje i slušanje priča s manjim uzrastom. Određene aktivnosti se planiraju provesti i krajem travnja te početkom svibnja.

NOVSKA

Digitalna komunikacija i djeca u digitalnom okružju

12. travnja u 16.30 sati

Dječji vrtić Radost, PO Stribor, Posavska 5, 44330 Novska

Roditeljima će biti predstavljena digitalna aplikacija Wakelet, pomoću koje će biti vođena radna mapa skupine, kako bi roditelji svakodnevno bili u toku s aktivnostima djece u vrtiću. Također će biti upoznati s važnosti digitalnih kompetencija za cjeloživotno učenje koje su sastavni dio Nacionalnog kurikuluma za rani i predškolski odgoj i obrazovanje te s digitalnim aktivnostima koje će biti provođene u skupini.

NOVA GRADIŠKA

Sigurnost djece na internetu i elektroničko nasilje

19. travnja

OŠ Ljudevita Gaja, Ulica Ljudevita Gaja 24, 35400 Nova Gradiška

Učenici 5. razreda će biti podijeljeni u četiri skupine. Proučit će i odraditi zadane zadatke prema uputama, a zatim ukratko izložiti svoj rad. Cilj radionice je naučiti razlikovati pozitivne i negativne strane interneta, prepoznati vrste elektroničkog nasilja, predložiti sigurne načine korištenja interneta i društvenih mreža te predložiti smjernice za zaštitu od elektroničkog nasilja.

Izlaganje ekranima i utjecaj na razvoj djece

26. travnja

Dječji vrtić Nova Gradiška, Trg dr. Franje Tuđmana 2, 35400 Nova Gradiška

Odgojiteljice jasličke skupine “Sunašca” u suradnji sa psihologicom organizirat će predavanje i radionicu za roditelje djece jasličke dobi na temu izlaganje djece ekranima i posljedicama na njihov razvoj, s posebnim naglaskom na utjecaj ekrana na jezik, govor i komunikaciju.

Roditeljima će biti savjetovano kako odgovorno koristiti medije i postaviti dobre temelje za razvoj medijske pismenosti u kasnijoj dobi.

Dani medijske pismenosti u Gimnaziji Nova Gradiška

21. i 28. travnja

Gimnazija Nova Gradiška, Trg kralja Tomislava 9, 35400 Nova Gradiška

Jezik influencera zanimljiv je, primamljiv i okuplja mnoštvo gledatelja, slušatelja i pratitelja. Ovim predavanjem učenici će predstaviti svoje istraživanje o povezivanju rječnika influencera s likovnim i glazbenim izričajem kojim se koriste.

Proučit će zanimljive komunikacijske izraze, upotrebu modernih medija, estetiku kojom privlače pratitelje, glazbu koju koriste te kako to utječe na njihovu popularnost.

Radionica izrade dokumentarnog filma

Od 19. do 22. travnja

Gimnazija Nova Gradiška, Trg kralja Tomislava 9, 35400 Nova Gradiška

Riječ je o intenzivnim ciklusima radionica izrade dokumentarnog i eksperimentalnog filma za djecu i mlade između 10 i 22 godine starosti. Četverodnevna radionica namijenjena je testiranju vlastitih sposobnosti i vještina pod velikim mentalnim, emotivnim i kreativnim pritiskom. Primarna zadaća ovog programa je osvještavanje kohezijske snage grupe.

Algoritmi na društvenim mrežama

27. travnja

OŠ Ljudevita Gaja, Ljudevita Gaja 24, 35400 Nova Gradiška

Učenici 7. razreda će pročitati i razgovorati o članku “Algoritmi društvenih mreža mogu ugroziti naše mentalno zdravlje”. Potom će pogledati videolekciju “Algoritmi koji prate naše digitalne tragove” kako bi shvatili utjecaj društvenih mreža i njihovih algoritama na vlastiti život. Na kraju će odraditi nekoliko vježbi vezanih uz algoritme.

Tehnika stop animacije

17. i 18. travnja

Gimnazija Nova Gradiška, Trg kralja Tomislava 9, 35400 Nova Gradiška

Učenici drugih razreda sudjelovali su u radionici izrade filma tehnikom stop animacije. Nakon upoznavanja s tehnikom i pripreme za samostalan rad, učenici su u paru ili skupinama izradili vlastiti video, koristeći kao kulise i likove vlastiti materijal. Upotrebljavali su aplikaciju za mobilne telefone “Stop motion studio”.

Sve su kreacije prikazane ostalim učenicima na nastavi Hrvatskoga jezika.

(Ne)ovisnost o videoigrama

8. svibnja

Osnovna škola Mato Lovrak, Benkovićeva 39, 35400 Nova Gradiška

Polaznici Medijske skupine prikazat će putem videoprezentacije rezultate ankete o videoigrama, koja je provedena među učenicima od 5. do 8. razreda. Cilj je osvijestiti pozitivne i negativne strane igranja videoigara te ponašanja koja ukazuju na ovisnost o videoigrama.

NOVA KAPELA

Smijem li nešto i prospustiti?!

Od 24. do 28. travnja

OŠ Antun Mihanović, Stjepana Radića 156, 35410 Nova Kapela

Učenici starijeg osnovnoškolskog uzrasta na satima razrednika upoznat će se sa suvremenim strahovima na društvenim mrežama. Pokušat će osvijestiti svoje potrebe za društvenim mrežama, naučiti prepoznati strahove koje u njima proizvode i osmisliti aktivnosti kojima će zamijeniti potrebe za korištenjem društvenih mreža.

NOVI MAROF

Digitalni mediji i mentalno zdravlje

26. travnja

SŠ Novi Marof, Zagorska ul. 23, 42220 Novi Marof

Za učenike 1. i 2. Razreda, smjer economist, na satovima razrednika održat će radionica na temu mentalnog zdravlja i digitalnih medija. Koristit će se edukativni materijali sa medijskapismenost.hr.

Veliki podaci i podatkovna ekonomija

25. travnja

SŠ Novi Marof, Zagorska 23, 42220 Novi Marof

Za učenike 3. razreda smjer ekonomist održati će se predavanje i radionica o velikim podatcima i podatkovnoj ekonomiji. Koristiti će se edukativni materijali sa medijskapismenost.hr.

OGULIN

Mediji i emocije

26. travnja u 11 sati

Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić, Josipa bana Jelačića, 47300 Ogulin

Događaj je namijenjen učenicima nižih razreda navedene škole. Razgovarat će o medijima, pozitivnim i negativnim stranama, povezanosti emocija i medija te se likovno izraziti na tu temu

Matematička pismenost u medijskoj pismenosti – OTVORENO ZA JAVNOST

25. travnja u 12.20 sati

Prva osnovna škola Ogulin, Bolnička ulica 11, 47300 Ogulin

Mediji se često koriste matematikom kako bi netočno predstavili podatke. Kako prepoznati matematički relevantne podatke, iščitati grafičke prikaze i kako se vara matematikom?

Predavanje je namijenjeno osnovnoškolcima, srednjoškolcima, nastavnicima i roditeljima. Prijaviti se može putem e-maila: Biljana.stipetic@skole.hr

Glas moga grada

Od 24. do 30. travnja

Prva osnovna škola Ogulin, Bolnička ulica 11, 47300 Ogulin

Učenici sedmih razreda upoznat će se s načinom djelovanja radijske postaje te kako se realiziraju emisije na lokaloj radio stanici Ogulin. Nakon toga će na nastavi informatike izraditi audiozapis kombiniranjem svog glasa i glazbene podloge, koristeći neke od efekata koje nudi besplatni program Audacity.

Jesu li bitne dobne oznake?

24. travnja

Prva osnovna škola Ogulin, Bolnička ulica 11, 47300 Ogulin

Kako bi zaštitili djecu od mogućih negativnih posljedica sadržaja u televizijskom programu, provest će se edukacija o značenju dobnih oznaka koje pomažu roditeljima i djeci da biraju primjeren sadržaj. Vizualni grafički simboli 12, 15 i 18 u gornjem kutu ekrana bit će ukratko objašnjeni i prezentirani učenicima.

Dobna oznaka, što je to?

24. travnja

Područna škola Bernarda M. Luketića Zagorje, Gornje Zagorje 13, 47300 Ogulin

Kako bi zaštitili djecu od mogućih negativnih posljedica sadržaja u televizijskom program, provest će se edukacija o značenju dobnih oznaka koje pomažu roditeljima i djeci da biraju primjeren sadržaj. Vizualni grafički simboli 12, 15 ili 18 u gornjem kutu ekrana bit će ukratko objašnjeni i prezentirani učenicima.

Knjiga za listanje - optička igračka

24. travnja

OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, Ulica Josipa bana Jelačića 1, 47300 Ogulin

Događaj je namijenjen učenicima produženog boravka prvog razreda. Učenici će izraditi flip book ili knjigu za listanje. To je optička igračka koju je najjednostavnije izraditi, zabavna je i realistično dočarava animacijski pokret.

Razvoj medijske i emocionalne pismenosti djece do 8 godina

28. travnja

OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin, PŠ Kučinići, Kučinić Selo, 47300 Ogulin

Radionica na temu kako mediji imaju jak utjecaj na naše emocije, što su to sve mediji i gdje su sve to emocije skrivene u medijima, namijenjena je djeci 1. razreda.

Radionica - Oglasi (Zašto poželim ono što vidim?)

27. travnja

OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, Ulica J.bana Jelačića 1, 47300 Ogulin

Nakon uvodnog pregleda slikovnice “Medijska pismenost za najmlađe”, učenici prvih razreda će razgovarati o tome kakve sve reklame i oglase gledaju na televiziji ili internetu. Uočit će zašto su reklame i oglasi primamljivi, što sve nude i koliko je vjerno prikazana stvarnost. Nakon toga će osvijestiti činjenicu jesu li ponekad postupili prema oglasu i mogu li ljudi biti žrtve prevare putem oglasa. Na kraju će u skupnom radu napraviti reklame i oglase koje će sami osmisliti.

Be a good influence(r)

Od 10. do 16. travnja

Učenički dom Ogulin, V. Nazora 6, 47300 Ogulin

Riječ je o projektu razmjene mladih financiranim kroz Erasmus program. Na razmjeni su sudjelovali srednjoškolci iz Hrvatske, Gruzije, Bugarske i Turske. Na radionicama su se bavili temama influencera, uzora, lažnih vijesti te utjecaja socijalnih mreža na mentalno zdravlje mladih. Izradili su instagram profil projekta na kojem će pisati savjete o mentalnom zdravlju.

OMIŠ

Medijska pismenost kao alat za jačanje demokracije

28. travnja

OŠ Josipa Pupačića, Trg kralja Tomislava 1, 21310 Omiš

Razrednici će s tri sedma razreda provesti radionicu na temu Youtube-a i njegovog utjecaja na mlade. Za radni materijal koristit će videolekciju i radne listiće autorice Mateje Paradžik o YouTuberima i njihovom utjecaju na djecu i mlade. Videolekcija je posvećena temi novih medija i društvenih mreža, s fokusom na Youtube i Youtubere, odnosno njihov utjecaj na djecu u mlade.

Odnosi na mreži vs. odnosi uživo

28. travnja

OŠ Josipa Pupačića, Trg kralja Tomislava 1, 21310 Omiš

Odnosi na mreži vs. odnosi uživo – radionica je namijenjena učenicima 5. razreda. Učenici će moći definirati ulogu prijateljstva za kvalitetu njihovog funkcioniranja, usporediti kvalitetu odnosa s prijateljima uživo i u virtualnom okruženju te prepoznati rizike i opasnosti koje nose virtualni odnosi.

U ravnoteži - Odnosi i prijateljstva online i offline

10. svibnja

OŠ Josipa Pupačića Omiš, Trg kralja Tomislava 1, 21310 Omiš

Nakon provedene ankete o odnosima i prijateljstvima online i offline među učenicima osmih razreda te prikaza rezultata iste, učenici će održati parlaonicu na spomenutu temu. Zajedno s učenicima u parlaonici će sudjelovati, u ulozi kordinatora, školska pedagoginja i učiteljica hrvatskog jezika.

Mali i mediji

24., 27. i 28. travnja

OŠ Josipa Pupačića, Trg kralja Tomislava 1, 21310 Omiš

Učenici prvih razreda dobili su anketni listić kojega ispunjavaju sedam dana, u kojem bilježe vrijeme provedeno pred ekranima i vrijeme provedeno na otvorenome. U Tjednu medijske pismenosti analizirat će rezultate i osvijestit važnost ravnoteže između vremena provedenog na otvorenom i pred ekranima.

Na radionici će im se približiti koncept medijske pismenosti i objasniti zašto je važno biti medijski pismen. Razgovarat će se o zdravim navikama u korištenju tehnologije i koliko vremena bi trebalo provoditi na otvorenom. Ispunit će anketu o tome koji su mediji najpopularniji među učenicima te analizirati dobivene podatake. Izradit će animaciju u FlipaClipu koja će prikazati važnost uravnoteženog korištenja medija.

OPATIJA

Medijska pismenost kao alat za jačanje demokracije

Tijekom travnja

Hotelijersko turistička škola Opatija Drage Gervaisa 2, 51410 Opatija

Predavanja će se održavati tijekom redovite nastave učenicima od 2. do 4. razreda. Na istu temu govorit će se i na sjednici Nastavnog vijeća.

OPRTALJ

Što da radim bez Youtubera

27. travnja

OŠ Milana Šorga Oprtalj, Matka Laginje 25, 52428 Oprtalj
Povodom Dana medijske pismenosti bit će održana predavanja na temu medijske pismenosti. U središtu tema bit će Youtuberi i pravila lijepog ponašanja i komuniciranja na internetu.

OPRTALJ – PORTOLE

Mediji i emocije

20. i 27. travnja

Osnovna škola – Scuola elementare Milana Šorga Oprtalj – Portole, Matka Laginje 25, 52428 Oprtalj – Portole

Učenicima 1. razreda će se kroz radionicu predstaviti različiti mediji te će raditi na osvještavanju veze između prikaza u medijima i emocija.

ORAHOVICA

Dani medijske pismenosti u SŠ "Stjepan Ivšić" Orahovica

Od 24. do 30. travnja

SŠ Stjepan Ivšić Orahovica, Trg Tina Ujevića 1, 33515 Orahovica

Učenici će kroz zanimljive prezentacije, predavanja i kreativne radionice spoznati što znači medijska pismenost, kao i važnost medijske pismenosti u svakodnevnom životu

Offline/online u stvarnom i virtualnom svijetu

27. travnja

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Jaglac, Kralja Zvonimira 181, Orahovica

U sklopu događanja snimit će se i prezentirati videouradak u kojem će osobe s intelektualnim teškoćama iznijeti što za njih znače društvene mreže, kao i virtualna komunikacija, prednosti i nedostaci takve komunikacije. Kroz razgovor će se snimiti njihovo mišljenje o tome kako biti u ravnoteži u stvarnom i virtualnom svijetu.

OREHOVEC

Radionice medijske pismenosti

17., 20. i 27. travnja

OŠ Sveti Petar Orehovec, Sveti Petar Orehovec 90, 48267 Orehovec

Učenici petih i šestih razreda u knjižnici će sudjelovati na radionicama na kojima će kroz grupni rad i igru uloga osvijestiti probleme privatnosti na internetu i rješavanja digitalne drame. Na radionici o moći slike analizirat će fotografije kako bi osvijestili ulogu slike u prijenosu medijske poruke.

OSIJEK

Utjecaj influencera i youtubera

28. travnja

Osnovna škola Antuna Mihanovića Osijek, I. Gundulića 5a, 31000 Osijek

Cilj predavanja i radionice je upoznati učenike 6. razreda s ulogom influencera i youtubera. Na koji način oni funkcioniraju u društvu?  Zašto su postali mjerilo vrijednosti? To su neka od pitanja na koja će se pokušati naći odgovor.

Kritička procjena medijskog sadržaja

Od 24. do 26. travnja

Obrtnička škola Osijek, Trg bana Josipa Jelačića 24, 31000 Osijek

Učenici će pogledati nekoliko videa njima zanimljivih youtubera i porazgovarati o tome što oni i zašto rade, kako od toga zarađuju i što im je zanimljivo u tome. Pogledat će i film o malom prasetu koje spašava kozu i o tome porazgovarati, a onda će im se pokazati kako je izgledalo snimanje filma.

Preko aplikacije Lažne vijesti napravit će neku lažnu vijest. Istražit će pravila za prepoznavanje lažnih vijesti te napraviti plakat sa savjetima kako ih prepoznati.

Mladi u medijima

22. travnja

Medicinska škola, Vukovarska cesta 209, 31000 Osijek

Učenici će analizirati nekoliko časopisa i promatrati kako su prikazani mladi u njima. Promatrati će ima li prikrivenih oglašavanja i govora mržnje. Analizirat će mrežni leksik i promatrati kako su mladi prikazani na pojedinim društvenim mrežama.

Fake News and Dissinformation

24. i 26. travnja

Osnovna škola Jagode Truhelke, Crkvena 23, 31000 Osijek

Učenici petih i sedmih razreda će u sklopu radionice kroz različite digitalne i usmene aktivnosti naučiti što su dezinformacije i netočne vijesti te kako ih prepoznati i ne podleći pod njihov utjecaj.

Tipkovnica trpi sve, ali srce ne!

27. i 28. travnja

OŠ Frana Krste Frankopana, Frana Krste Frankopana 64, 31000 Osijek

Cilj radionice za učenike 6. i 7. razreda je potaknuti kritičko promišljanje o internetu kao mediju, brigu o vlastitoj sigurnosti te prepoznati i reagirati na online nasilje i govor mržnje.

Dani medijske pismenosti u knjižnici Akademije za umjetnost i kulturu - OTVORENO ZA JAVNOST

Od 2. do 5. svibnja od 8 do 18 sati

Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, Ul. kralja Petra Svačića 1/f, 31000 Osijek

U knjižnici Akademije za umjetnost i kulturu bit će otvorena izložba knjiga o medijskoj pismenosti i medijima općenito. 5. svibnja u 9 sati u Book Clubu u Salonu 33 održat će predstavljanje medijskih objava nastalih tijekom akademske 2022./2023.

How Our Data Travels Abroad and Beyond - OTVORENO ZA JAVNOST

24. travnja u 17 sati

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek – American Corner, Europska avenija 24, 31000 Osijek

Na radionici će učenici u dobi od 10 do 16 godina učiti o važnosti osobnih podataka i kako mogu biti korišteni na načine na koje uopće ne očekujemo. Kroz grupne diskusije i stvarne primjere, učenici će steći dublji uvid u to kako njihovi podaci “putuju” izvan njihovih telefona i računala.

Prijaviti se može putem telefonskog broja knjižnice 031/211-218 ili uživo na American Corneru.

Društvene mreže nasuprot stvarnosti

17. travnja

Elektrotehnička i prometna škola Osijek, Istarska 3, 31000 Osijek

U sklopu radionice učenici će se upoznati s alatima i načinima prepoznavanja lažnih identiteta i profila na društvenim mrežama. Kritički će raspravljati i uočavati problem lažnog identiteta te procijeniti njegove pozitivne i negativne posljedice u kontekstu medija.

Cilj je da nauče samostalno primjenjivati alate za prepoznavanje lažnog identiteta.

Mediji i emocije

18. travnja

OŠ Vijenac, Vijenac Ivana Meštrovića 36, 31000 Osijek

Cilj radionica je razvoj medijske i emocionalne pismenosti djece od 6 do 12 godina.

Influenceri i njihova uloga u životima djece i mladih

25. travnja

OŠ Jagode Truhelke, Crkvena 23, 31000 Osijek

Tijekom nastave informatike, s učenicima 4. razreda održat će se radionica o influencerima i njihovom utjecaju.

Fake news? No, authentic news!

26. travnja

Graditeljsko-geodetska škola Osijek, Drinska 16A, 31000 Osijek

Nastavnica i učenici raspravljat će o pojmovima i obilježjima “fake/authentic news-a”. Učenici, podijeljeni u skupine, imaju će zadatak napisati jednu fake news i jednu authentic news. Svaka skupina čitat će svoje vijesti, a ostale skupine odlučiti koja je vijest prava, a koja izmišljena. Potom će izabrati najbolje vijesti i izraditi plakat s temom Fake news? No, authentic news!

Biti svoj - realno i virtualno

24. travnja

Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, M. Gupca 61, 31000 Osijek

Učenici će u vođenom razgovoru opisati sebe na način na koji se sami vide, na način na koji misle da ih drugi vide te na način na koji se predstavljaju u virtualnom okruženju. Usporedit će svoj realni i virtualni identitet te zaključiti u kojoj se mjeri oni razlikuju. Razgovor će završiti savjetima vezanima uz postizanje dobre ravnoteže između stvarnih socijalnih i virtualnih aktivnosti u životu.

Lažne vijesti i dezinformacije

25. travnja

Medicinska škola Osijek, Vukovarska 209, 31000 Osijek

Učenicima će biti prikazani primjeri lažnih vijesti i dezinformacija. Na primjeru pseudodokumentarca osvijestit će nužnost kritičkog pristupa informacijama. Riješit će kratki kviz i raspraviti o svojim iskustvima.

Užitak čitanja svim osjetilima - OTVORENO ZA JAVNOST

5. svibnja u 8 sati

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, Ulica cara Hadrijana 10, 31000 Osijek

Studenti Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti pokazat će mogućnosti virtualnog čitanja digitalne slikovnice. Aktivnost čitanja upotpunit će vidnim, zvučnim, mirisnim i taktilnim podražajima. Cilj radionice je pokazati mogućnosti populariziranja čitanja u radu s djecom mlađe školske dobi koristeći se suvremenim medijima.

Za sudjelovanje nije potrebna prethodna prijava.

Sloboda izražavanja - gdje je granica?

Tijekom travnja i svibnja

OŠ Ljudevita Gaja, Krstova 99, 31000 Osijek

Događaj je namijenjen učenicima predmetne nastave škole. Cilj je razviti kritičko mišljenje i svijest o toleranciji i borbi protiv govora mržnje na internetu.

Utjecaj medija na životni stil primatelja

28. travnja

Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, M. Gubca 61, 31000 Osijek

Učenici 3. razreda će odgledati kratak film, a potom rješavati zadatke za analizu. Razgovarat će o temi iz naslova i iznijeti osobna iskustava na temelju pitanja s nastavnih listića.

Socijalno ja

2. i 3. svibnja

Ugostiteljsko-turistička škola, Ulica Matije Gupca 61, 31000 Osijek

Učenici će, uz pomoć upitnika, procijeniti navike korištenja društvenih mreža kako bi otkrili pripadaju li pasivnijem ili aktivnijem korisniku. Usmjerenim razgovorom osvijestit će svoje socijalno ja, odnosno kvalitetu svojih odnosa s drugima te usporediti značajke odnosa uživo i odnosa u virtualnom okruženju. Na kraju će radionice izvesti zaključke o ključnim značajkama dobrih i zdravih ljudskih odnosa.

Sigurni na internetu i medijski pismeni!

Od 25. do 28. travnja

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, Ul. bana Josipa Jelačića 83, 31220 Višnjevac – Događanja će se održati u Osijeku, Podgoraču, Vinkovcima, Našicama, Virovitici, Požegi i Slavonskom Brodu.

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu organizirat će radionice na temu “Sigurni na internetu i medijski pismeni!” u svojih 7 poludnevnih boravaka i s preko 80 uključenih djece i mladih. Odgajatelji će u suradnji s djecom provesti razne aktivnosti kako bi ih osvijestili o važnosti uspostavljanja ravnoteže online i offline svijeta.

Radionica na temu "Dezinformacije"

3. svibnja

Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića, Vukovarska 209, 31000 Osijek

Učenici će se upoznati s različitim vrstama dezinformacija te naučiti tko stoji iza dezinformacija, kako se one šire i zašto su stvorene. Analizirat će nekoliko primjera dezinformacija. Na kraju će se zaključiti koliko je značajna uloga medijske pismenosti u spriječavanju dezinformacija.

OTOČAC

Predavanje za učenike u Srednjoj školi Otočac

25. travnja

Srednja škola Otočac, Ćirila i Metoda 2, 53220 Otočac

Organizator događanja je Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, udruga čiji su cilj poboljšanje medijske i komunikacijske kulture građana kroz sustavnu edukaciju o medijima. Predavanja za učenike održat će Ivan Fedor, mag. comm. na temu elektroničko nasilje kao posljedica stereotipnog prikaza ljepote u medijima.

Medijsko razotkrivanje u programu Hrvatskoga radija Otočca

25. travnja Srednja škola Otočac, Ćirila i Metoda 2, 53220 Otočac Dok se učenici trećega razreda gimnazije već treću godinu zaredom bave medijskom pismenošću i rezultate svog istraživanja objavljuju zadnjega utorka u mjesecu u radijskoj emisiji „Medijsko razotkrivanje“, koja će biti emitirana u programu Hrvatskoga radija Otočca i u tjednu obilježavanja Dana medijske pismenosti, učenici trećega razreda ekonomist tek kreću u novinarske vode. Sa nastavnicom hrvatskoga jezika posjetit će Hrvatski radio Otočac. Saznat će glavne karakteristike radija, kako nastaju radijske emisije i koliko je pozadinskoga posla potrebno za realizaciju radijskoga programa. Možda se među njima krije budući radijski voditelj ili novinar.

Društvene mreže: Zabava ili zamjena za stvarni život?

27. travnja

Srednja škola Otočac, Ćirila i Metoda 2, 53220 Otočac

Događaj je namijenjen učenicima drugog razreda ekonomist i zainteresiranim nastavnicima. Jesu li društvene mreže postale zamjena za stvarni život ili su još uvijek samo bezazlena zabava? Što se dogodi kada osoba postane ovisna o društvenim mrežama? Na temelju filma A social life i svojega životnog iskustva učenici i zainteresirani nastavnici raspravljat će o navedenim pitanjima.

Vremenska prognoza u medijima

27. travnja

Srednja škola Otočac, Ćirila i Metoda 2, 53220 Otočac

Događaj je namijenjen učenicima prvog razreda programa šumarski tehničar i zainteresiranim nastavnicima. Kako se prognozira vrijeme, zašto su vremenske prognoze ponekad pogrešne, zašto je neke promjene teško predvidjeti i što čeka vremensku prognozu u budućnosti, samo su neka od pitanja na koja će ciljana skupina pronaći odgovore u predavanju nastavnika na satu Meteorologije.

Pogledat će i videovodič iz kojega će saznati kako se priprema vremenska prognoza, kada počinje i kako izgleda radni dan meteorologa, o čemu ovise izračuni te za koliko dana unaprijed je moguće predvidjeti vremensku prognozu. Na radionici će osnovnim instrumentima mjeriti i očitavati vrijednosti trenutnog stanja meteoroloških elemenata.

OTOK

Dani medijske pismenosti u DV "Pupoljak" Otok

Od 11. do 14. travnja

DV “Pupoljak” Otok, Trg kralja Tomislava 3, 32252 Otok

Djeca će se najprije upoznati s pojmom medija te naučiti razliku između stvarnosti i medija pomoću “Slikovnice o medijima”. Zatim će vođeni pričom o astronautima sudjelovati u likovnim, istraživačko-spoznajnim, glazbenim i stvaralačkim aktivnostima. Gledat će animirani film, snimiti svoj “Dnevnik”, izraditi plakat o medijima te igrati igru “Zaraza emocijama!”

OTRIĆ – SEOCI

Digitalizacija danas, pozitivne i negativne strane

27. travnja

OŠ Otrići-Dubrave, Otrić-Seoci 3, 20342 Otrić-Seoci

Učenici i učitelji će diskutirati na temu digitalizacije danas. Koje su pozitivne, a koje negativne strane medija? Zašto se danas sve manje čita iz knjiga, a sve više na internetskim stranicama?

PAG

Online ili offline - budi prijatelj! - OTVORENO ZA JAVNOST

20. travnja u 11 sati

Gradska knjižnica Pag, Od špitala 1, 23250 Pag

Prvašićima će se predstaviti osnovni mediji i vrste pismenosti na njima prilagođen način, s puno vizualnog materijala. Pročitat će im se priča o prijateljstvu i povesti razgovor o online i offline komunikaciji s prijateljima.

PAKRAC

Data Detox - radionica za srednjoškolce i učenike 7. i 8. razreda - OTVORENO ZA JAVNOST

28. travnja u 14 sati

Gradska knjižnica Pakrac, Trg dr. Franje Tuđmana 1, 34550 Pakrac

U knjižnici će se održati radionica informacijske i medijske pismenosti Data Detox, koju će voditi knjižničarka Monika Lucić Fider i profesorice u Srednjoj školi Pakrac, Jelena Ivanović i Karolina Štula. Monika Lucić Fider završila je edukaciju, odnosno ciklus online radionica Data Detox, u organizaciji Goethe Instituta u suradnji s organizacijom Tactical Tech, a voditeljica radionica bila je Maja Lesinger iz KIČ Prelog.

Dobiveno znanje primijenit će u ovoj radionici i na zanimljiv način educirati ih o tome kako kontrolirati podatke na pametnim telefonima, kako pametne telefone iskoristiti za stvaranje pametnih navika, kako smanjiti nered na telefonima, uočiti trikove u dizajnu te kako poraditi na vlastitoj informacijskoj pismenosti.

Prijave se zaprimaju na mail knjiznica@pakrac.hr.

Nećete vjerovati kad ovo pročitate!

25. travnja

Učenički dom SŠ Pakrac, Hrvatskih velikana 11, 34 550 Pakrac

S učenicima će se provesti radionica na temu dezinformacija. Neke od aktivnosti bit će: Kliknuti ili ne, Kako nastaju glasine, dokumentarni film Sindrom 17 te Pogodi što prikazuje fotografija.

ON - OFF - OTVORENO ZA JAVNOST

3. i 6. svibnja u 16 sati

OŠ Braće Radića Pakrac, Bolnička 55, 345550 Pakrac

Filmska projekcija i panel diskusija prvenstveno je orijentirana prema strahu od propuštanja za osnovnoškolce te na razvijanje kritičkog razmišljanja za srednjoškolce. Cilj je promicanje preuzimanja odgovornosti prema vlastitom mentalnom zdravlju.

Za sudjelovanje se može prijaviti putem e-mail adrese: nikolina.zanetti@gmail.com

PETERANEC

Medijska pismenost u predškolskoj dobi

27. travnja

Vrtić Lastavica, Matije Gupca 15a,  48321 Peteranec

Nastavnica informatike osnovne škole Fran Koncelak Drnje djeci će u vrtiću održati radionicu o medijskoj pismenosti.

PETRINJA

Off i online odnosi

Od 24. travnja do 9. svibnja

SŠ Petrinja, Matije Antolića 18, 44250 Petrinja

Radionice na temu “Socijalno ja – socijalni self” namijenjene su učenicima navedene srednje škole.

Uvod u filmski jezik

Od 24. travnja do 9. svibnja

SŠ Petrinja, Matije Antolića 18, 44250 Petrinja

Radionice “Uvod u filmski jezik” održat će se za učenike navedene srednje škole.

Ovisnost o internetu - istina ili mit?

28. travnja

OŠ Ivan Goran Kovačić Gora, Sisačka 67, 44250 Petrinja

Radionica će se održati s učenicima 7. razreda na satu razrednika. Učenici će saznati što je ovisnost o internetu, navest će moguće nepoželjne posljedice prekomjernog korištenja interneta te saznati načine zaštite u virtualnom okruženju.

PLAŠKI

Knjiga ili film?

27. travnja

OŠ Plaški, Trg Katarine Zrinski 1a, 47304 Plaški

Učenici 3. razreda poslušat će prezentaciju o medijima i vrstama medija te prednostima i nedostacima knjige u odnosu na film nastao prema književnom predlošku. Potom će na primjeru knjige i filma ”Vlak u snijegu” i ”Dnevnik Pauline P.” izraziti svoje mišljenje o tome zbog čega im je knjiga, odnosno film bolji ili lošiji, što im se svidjelo a što ne, što bi promijenili i slično.

PLETERNICA

Od šume ne vidiš drvo!

Od 28. travnja do 5. svibnja

OŠ fra Kaje Adžića Pleternica, Školska 2, 34310 Pleternica

Učenici će na radionicu donijeti razne rekvizite; slatkiše, brendiranu odjeću, kozmetičke proizvode, prehrambene proizvode i slično, koji će im poslužiti prilikom fotografiranja i izrade fotografije koja predstavlja prikriveno oglašavanje. Nakon kratkog predavanja na navedenu temu izradit će fotografije te ih potom analizirati.

Pišem, čitam, razumijem i online!

Od 28. travnja do 5. svibnja

OŠ fra Kaje Adžića Pleternica, Školska 2, 34310 Pleternica

Učenici viših razreda sudjelovat će na radionicama medijske pismenosti u školskoj knjižnici. Obradit će se teme utjecaja youtubera za učenike 5. i 6. razreda te uloga komentara i načina komuniciranja na društvenim mrežama za učenike 7. i 8. razreda.

PLOČE

Dani medijske pismenosti u dječjem vrtiću

Od 24. do 28. travnja

Dječji vrtić Ploče, Trg bana J. Jelačića 10, 20340 Ploče

Dani medijske pismenosti obilježit će se aktivnostima organiziranim prema materijalima sa stranice medijskapismenost.hr. Glavna aktivnost će biti čitanje Slikovnice o medijima, popraćena praktičnim aktivnostima iz Multimedijskog priručnika za djecu predškolske i rane školske dobi.

Svi moji osjećaj(n)i(ci)

28. travnja

OŠ Vladimir Nazor Ploče, Tina Ujevića 3, 20340 Ploče

Za učenike 6. razreda održat će se radionica o komunikaciji na društvenim mrežama i popularnim aplikacijama. Nakon analize uvodne ankete o navikama korištenja društvenih mreža, slijedi upoznavanje s osjećajnicima/emotikonima i njihovim značenjem.

Koje emocije iskazujemo slanjem određenih osjećajnika? Učenici će pokušati izrazima vlastitih lica dočarati osjećaje koje prenose slanjem emotikona. Razlikovat će vrste virtualne komunikacije i primjerenost korištenja pojedinih emotikona. Cilj je osvijestiti kako je paleta ljudskih osjećaja puno šira i dublja od sličica i simbola koje šaljemo i primamo.

Trebamo li vjerovati reklamama?

24. travnja

OŠ Vladimir Nazor, Tina Ujevića 3, 20340 Ploče

Učenici 2. razreda naučit će kritički promišljati o sadržaju koji je prezentiran u reklamama. Upoznat će se s vrstama reklama, pojmovima prikriveno i lažno oglašavanje te će izraditi reklamu za proizvod po izboru.

Utjecaj digitalnih medija na mentalno zdravlje

Od 24. do 28. travnja

OŠ Vladimir Nazor Ploče, Tina Ujevića 3, 20340 Ploče

Učenici koji pohađaju nastavu iz informatike obilježit će Dane medijske pismenosti kroz brojne aktivnosti: predavanja, videozapise, debate, ankete i izazove, kako bi osvijestili utjecaj digitalnih medija na mentalno zdravlje.

POPOVAČA

Medijska stvarnost nije realnost

18. travnja

Dječji vrtić Popovača, A.Stepinca 3, 44317 Popovača

Djeca će se upoznati s medijima te kroz prigodnu tematsku aktivnost naučiti da medijska stvarnost nije realnost.

Prepoznajemo (dez)informacije!

Tijekom travnja

OŠ Popovac, Vladimira Nazora 26, 31303 Popovac

Učenici osmih razreda će na satu Informatike tijekom radionice upoznati alate za kritičko vrednovanje izvora i saznati koja pitanje treba postaviti prilikom pretraživanja interneta kako bismo mogli procijeniti istinitost ponuđenih rezultata pretraživanja. Naučeno gradivo će predstaviti ostalim učenicima u školi tako što će prirediti izložbu digitalnih plakata u školskoj knjižnici, mrežnoj stranici škole i na društvenim mrežama.

Dani medijske pismenosti u Zorki

Od 24. do 28. travnja

OŠ Zorke Sever, Kolodvorska ulica 36, 44317 Popovača

Učenici prvih razreda će uroniti u Svijet medija kroz slikovnicu Svijet medija. Učenici drugih razreda će upoznati televiziju i nastajanje informativnog i sportskog programa te vremenske prognoze, a nakon toga će i oni biti kreatori vijesti. Trećaši će se upoznati s novinarstvom i izrađivat će novinske naslovnice. Učenici četvrtih razreda će upoznati svijet influencera i sami postati influenceri na jedan dan koristeći digitalne alate. Učenici petih i sedmih razreda će se, uz videolekciju Biti svoj: Medijska pismenost, upoznati se s temama: Prekomjerno korištenje interneta, Simptomi i posljedice ovisnosti o internetu, Prijatelji koje ne viđamo, Strah od propuštanja, Priče kao sredstvo informiranja, Selfie, Algoritam koji prati naše digitalne tragove. Kroz plakate, digitalne knjige i prezentacije će prikazati naučeno i informirati ostale prijatelje iz škole.

Medijska i emocionalna pismenost djece od rane dobi/Utjecaj medija na komunikacijski jezično-govorni razvoj - OTVORENO ZA JAVNOST

8. svibnja u 17 sati

Knjižnica Popovača, Trg grofova Erdodya 7, 44317 Popovača

Predavanje i radionica je namijenjena odgojiteljima i roditeljima. Vodit će ih odgojiteljica i logopedica, uz puno savjeta i iskustva iz prakse. Cilj je osvijestiti koliko vremena provodimo pred ekranima i koliko uistinu promatramo vlastitu djecu. Na kraju će sudionici ispuniti anketu na navedenu temu.

POTRAVLJE

Izazovi društvenih mreža

28. travnja u 9.45 sati

OŠ Dinka Šimunovića, Potravlje 101, 21233 Potravlje

Predavanje i radionica namijenjena je učenicima šestog razreda. Naglasak je na temi stvarnih i virtualnih prijatelja kao izazovu 21. stoljeća. Cilj je istaknuti prednosti i nedostatke virtualnoga i stvarnog prijateljstva.

POŽEGA

Moje potrebe i društvene mreže

24. travnja

Ekonomska škola Požega, Osječka 33, 34000 Požega

Učenici prvog razreda će sudjelovati u radionici na navedenu temu, popuniti anketu o motivima korištenja društvenih mreža te izraditi plakate o novim aktivnostima kojima mogu odgovoriti na svoje potrebe. Plakati će biti izloženi u učionici.

Medijska pismenost za sve

26. travnja u 17 sati

Udruga MI, Hrvatskih branitelja 11 a, 34000 Požega

Događaj je namijenjen korisnicima s poteškoćama u razvoju, njihovim roditeljima te volonterima udruge. Na početku će se pogledati i analizirati “Sindrom 17”. Zatim će se korisnicima pročitati istinite vijesti i jedna dezinformacija te ih analizirati. Na kraju će se izraditi infografika “8 koraka IFLA- inih smjernica kako prepoznati lažne vijesti”.

Medij kao ne(prijatelj)

Od 24. do 28. travnja

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, Ratarnička ul. 3, 34000 Požega

Radionice i aktivnosti na temu Medij kao ne(prijatelj), održat će se za učenike navedene škole.

PRELOG

Mediji jučer, danas, sutra

26. travnja

Srednja škola Prelog, Čakovečka 1, 40323 Prelog

Radionica o razvoju medija kroz povijest te budućnost medija vezana uz umjetnu inteligenciju i servise poput ChatGPT, namijenjena je srednjoškolcima. Cilj je potaknuti kritički pogled na informacije koje se prezentiraju putem sličnih servisa.

Dani medijske pismenosti u KIČ Prelog - OTVORENO ZA JAVNOST

Od 24. do 28. travnja

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga, Glavna ulica 33, 40323 Prelog

Događaji su namijenjeni mladima i odraslima.

Popis događaja:

24.4. Nagradna igra – Facebook stranica Knjižnice https://www.facebook.com/kicgprelog

25.4. Kviz za mlade (uživo u knjižnici – zatvoreni događaj)

26.4. u 14 sati Online predstavljanje projekta Media Literacy Case for Educators – pristup samo na poziv

27.4. u 16 sati Pametni telefoni, pametne navike (online predavanje za mlade i odrasle) – slobodna prijava na https://forms.gle/yKwgB1eG4XL95afU7

28.4. u 11 sati WTFT? – predstavljanje interaktivne izložbe i radnih materijala (za knjižničare i učitelje) – prijava na https://forms.gle/yKwgB1eG4XL95afU7

Prijaviti se može putem poveznice: https://forms.gle/yKwgB1eG4XL95afU7

PROLOŽAC

Društvene mreže i mladi

27. travnja u 10.30 sati

OŠ Ivan Leko, Trg. Franje Tuđmana 6, 21264 Proložac

Događaj je namijenjen osnovnoškolcima. Sudionici će razmijeniti svoja iskustva s društvenim mrežama. Upoznat će se s pravilima ponašanja na internetu te sigurnom i dostojanstvenom komunikacijom preko društvenih mreža. Upoznat će se i sa zaštitom autorskih prava. Izrađivat će se lažni profil na društvenoj mreži na kojem će primijeniti naučeno.

PULA

Kritičko vrednovanje izvora informacija

25. travnja u 12.30 sati

Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, Kandlerova 48, 52 100 Pula

Predavanje na temu kritičkog vrednovanja izvora informacija namijenjeno je učenicima navedene škole.

Radionica o utjecaju društvenih mreža na mentalno zdravlje mladih

21. travnja

Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, Kandlerova 48, 52 100 Pula

Za učenike navedene škole održat će se projekcija videosadržaja i radionica na temu mentalnog zdravlja i medija.

Sat razrednika posvećen Danima medijske pismenosti

18. travnja

Gimnazija Pula, Trierska ul. 8, 52100 Pula

S učenicima prvog razreda gimnazije održat će se radionica na kojoj će ispunjavati Radnu bilježnicu za podršku mentalnom zdravlju mladih “BITI SVOJ – Biti u ravnoteži u virtualnom i medijskom okruženju“ sa stranice medijskapismenost.hr. Govorit će se o vlastitom identitetu i kako ga prepoznati i izgraditi, međuljdskim odnosima te utjecaju medija na taj proces.

RAB

Adaptacije

Od 20. travnja do 15. svibnja

OŠ Ivana Rabljanina Rab, Banjol 10, 51280 Rab

Učenici 6. i 7. razreda će gledati i analizirati filmove nastale po književnim predlošcima.

Kako podržati dijete u svijetu medija

11. svibnja

OŠ Ivana Rabljanina Rab, Banjol 10, 51280 Rab

Riječ je o predavanju za roditelje o njihovoj ulozi u razvijanju medijske pismenosti djece s praktičnim savjetima te prijedlozima literature. Predavanje će održati stručne suradnice psihologinja, socijalna pedagoginja i knjižničarka.

Priče Gospodina Interneta - pričama do digitalne dobrobiti

27. travnja

Osnovna škola Ivana Rabljanina Rab, Banjol 10, 51280 Rab

Radionica je namijenjena učenicima 4. razreda. Čitat će se priče iz knjige Priče Gospodina Interneta koje problematiziraju izazove online svijeta u životima djece i mladih. Interaktivnim zajedničkim čitanjem koje potiče na identifikaciju i razumijevanje, cilj je razviti kritičko mišljenje, zamišljanje, osobnu refleksiju i empatiju. Naglasak će biti na upravljanju vlastitim vremenom u interakciji s medijima, online komunikaciji, odgovornosti i sigurnosti u online okruženju.

Biti svoj

Travanj

OŠ Ivana Rabljanina Rab, Banjol 10, 51280 Rab

Učenici 6. razreda će razgovarati o temama odgovornog ponašanja u medijskom prostoru kao i pronalaženju ravnoteže u funkcioniranju između realnog i virtualnog svijeta. Potom slijede aktivnosti iz radne bilježnice Biti svoj – Biti u ravnoteži u virtualnom i medijskom okruženju.

RAČINOVCI

Dani medijske pismenosti u Račinovcima

Od 24. do 28. travnja

OŠ Ivan Filipović, Ante Starčevića 1, 32262 Račinovci

Učenici od 1. do 8. razreda će se kroz radionice upoznati se sadržajima vezanim uz medijsku pismenost.

RADOBOJ

Budi svoj - online i offline

Od 24. do 28. travnja

OŠ Side Košutić Radoboj, PŠ Šemnica i PŠ Jazvine, Radoboj 21, 49232 Radoboj

Djeca će uz pomoć nove informatičke opreme učiti o važnosti zdravog mentalnog stanja te kako biti svoj na društvenim mrežama.

RAKOVICA

Što su mediji?

25. i 27. travnja

OŠ Eugena Kvaternika, Rakovica 95, 47245 Rakovica

Na radionici namijenjenoj učenicima 1. razreda istražit će se dječje razumijevanje medija putem prepoznavanja različitih medija i medijskih sadržaja. Raspravljat će se o tome kako se služimo medijima.

RAŽANAC

Medijska pismenost u Ražancu

28. travnja

OŠ Jurja Barakovića, Ražanac X 9, 23248 Ražanac

Za učenike 8. razreda održat će se predavanje i radionica na temu medijske pismenosti.

Uvod u novinarstvo

25. travnja

OŠ Jurja Barakovića, Ražanac X 9, 23248 Ražanac

Učenici 4. razreda će učiti o novinarskim vrstama, osnovnim pravilima novinarstva te mudroj konzumaciji medijskog sadržaja.

Algoritmi koji prate naše digitalne tragove/Poštivanje sebe i drugih u virtualnom svijetu

21. i 26. travnja

OŠ Jurja Barakovića Ražanac, Ražanac X9, 23248 Ražanac

S učenicima će se pregledati te raspravljati o videolekcijama i obrazovnim materijalima na portalu medijskapismenost.hr na temu algoritama koji prate naše digitalne tragove te poštivanja sebe i drugih u virtualnom svijetu.

RIJEKA

Umreženi

21. travnja u 11.30 sati

OŠ Srdoči, Ante Modrušana 33, 51000 Rijeka

Događaj je namijenjen učenicima od 5. do 8. razreda navedene škole, polaznicima predmeta Građanski odgoj i obrazovanje. Istaknut će se važnost medijske pismenosti i kritičkog mišljenja.

Teme će biti društvene mreže, reality show-ovi te kako vijesti “putuju” od njihovog nastanka do krajnjeg konzumenta.

Ljubaznost je cool!

28. travnja

Osnovna škola Centar, Podhumskih žrtava 5, 51000 Rijeka

Učenici, polaznici izvannastavne aktivnosti “Multimedijska grupa”,  snimit će video na temu “Ljubaznost je cool!”. U videu će naglasiti koliko je važno biti ljubazan i pažljiv prema drugima, kako pokazati empatičnost, biti nekome od pomoći. Predstavit će i svoje prijedloge kojima se potiče ljubaznost.

Parlaonica: Pozitivne i negativne strane umjetne inteligencije - OTVORENO ZA JAVNOST

20. travnja u 11 sati

OŠ Podmurvice, Podmurvice 6, 51000 Rijeka

Je li opravdano koristiti umjetnu inteligenciju (npr. Chat GTP) za školske obveze?

Umjetna inteligencija obuhvaća tehnologiju koja omogućava računalima da obavljaju zadatke koji su u pravilu vezani uz ljudske sposobnosti razmišljanja i učenja. Između ostalog, to obuhvaća aktivnosti poput samostalnog generiranja i analize teksta, prepoznavanja govora i slika te rješavanje matematičkih i računalnih problema.

ChatGTP je računalni program besplatno dostupan na internetu koji ima sposobnost vrlo dobre imitacije ljudskog sugovornika. Chat GTP  uspješno odgovara na postavljena pitanja filozofske i analitičke podloge, prevodi i sumira te generira tekst u obliku eseja, pisma, pjesama i sličnoga.

Događaj je namijenjen svim roditeljima i učenicima.

Svijet videoigara i mentalno zdravlje

26. travnja

OŠ Fran Franković, Ivana Žorža 17a, 51000 Rijeka

Kroz predavanje i radionicu posebnog razrednog odjela za učenike s poremećajem u ponašanju, educirat će se kako koristiti videoigre u pravoj mjeri i na pravi način, kako bi očuvali svoje mentalno zdravlje.

Cilj je osnaživanje samosvijesti o važnosti mentalnog zdravlja, kao i ulozi koju u tome imaju video igrice, koje danas gotovo svaki učenik svakodnevno igra i po nekoliko sati. Pričat će se o igricama koje učenici igraju i kakve osjećaje u njima izazivaju.

Moje slobodno vrijeme s društvom (na mreži)

Od 24. do 28. travnja te od 2. do 4. svibnja

OŠ Srdoči, Ante Modrušana 33, 51000 Rijeka

Učenici 4. i 5. razreda će raspraviti o vlastitim iskustvima provođenja slobodnog vremena i druženja online. Potom će biti informirani o svjesnosti više dimenzija samih sebe: od realnog/tjelesnog “Ja” do onog virtualnog te uz pomoć odabranih listića iz radne bilježnice “Biti svoj” pokušati osvijestiti svoju situaciju i predložiti moguća rješenja onoga što ne ocijene dobrim.

Na drugom satu pogledat će te zajednički s knjižničarkom komentirati prezentaciju o društvenim mrežama. Ispunit će kratku anketu o svakodnevnom korištenju društvenih mreža. To će ujedno poslužiti i kao interno školsko istraživanje ove tematike među učenicima navedenog uzrasta.

Radio kao inspiracija - postati i ostati svoj

26. travnja u 10 sati

Radio Roža, Kružna ulica 8, 51000 Rijeka

Učenici OŠ-SE Belvedere zavirit će u prostore i rad internet radia – Radio Roža. Kako bi mogli aktivno sudjelovati u posjetu ovom nekomercijalnom radiju, učenici će se kroz različite nastavne aktivnosti prvo upoznati s izražajnim sredstvima radija, pojmovima mainstreama i alternative te uočiti utjecaj medija na formiranje slike o sebi.

Ekipa Radio Rože upoznat će ih s idejom i nastankom njihova radija te im ispričati svoje iskustvo kako postati i ostati svoj u moru medijskih sadržaja.

Parlaonica - Škola bez mobitela

27. travnja

OŠ Kantrida, Izviđačka 9, 51000 Rijeka

Uporaba mobitela u školskoj ustanovi redovita je tema učiteljskih i roditeljskih vijeća. Dok dio roditelja i učitelja vide brojne prednosti u informatizaciji nastave te obogaćivanju metoda rada, drugi dio roditelja i učitelja strogo bi zabranili korištenje istih. Zagovaratelji korištenja mobitela u edukativne svrhe smatraju zabrane kontraproduktivnim te predlažu različite edukacije učenika o sigurnoj i pravilnoj uporabi interneta.

Budući da su mišljenja podijeljena, nastavnici su odlučili pitati same učenike. Učenici 7. razreda te polaznici Građanskog odgoja i obrazovanja sudjelovati će u navedenoj parlaonici. Argumentiranim mišljenjima doprinijeti će obrani stajališta svoje skupine. Njihova mišljenja i ideje predstavnici skupine prezentirati će na Učiteljskom vijeću.

Dani medijske pismenosti u OŠ Pećine

Od 2. svibnja do 5. svibnja

OŠ Pećine, Šetalište 13. divizije 25, 51000 Rijeka

Prigodne radionice namijenjene osnovnoškolcima održat će se u školskoj knjižnici i u Prvoj dječjoj knjižnici za djecu s oštećenjem vida u OŠ Pećine.

Strah od propuštenog i lažne vijesti

Od 24. do 26. travnja

Ekonomska škola Mije Mirkovića, Ivana Filipovića 2, 51000 Rijeka

Radionica je namijenjena učenicima od 1. i 4. razreda navedene škole. Bit će organizirana i izložba pod nazivom “Otkrij lažne vijesti” u knjižnici škole, na kojoj će dežurati učenici koji će biti pripremljeni na kratko izlaganje o temi za sve vršnjake i nastavnike škole.

Kako pametno pretražiti internetski sadržaj i koristiti ga u nastavi Povijesti

24. travnja

OŠ Brajda, Ivana Rendića 6, 51000 Rijeka

Na integriranom satu Informatike i Povijesti učenici petog razreda samostalno će tražiti podatke povijesnog sadržaja s ciljem svladavanja internetskog pretraživanja, njegovog kritičkog preispitivanja te usporedbe digitalnog sadržaja i teksta u knjigama.

Postani influencer pravi, ali imaj pamet u glavi!

27. travnja OŠ Pehlin, Pehlin 34, 51000 Rijeka Učenici 8. razreda će prema primjerima obrazovnih materijala i medijskih tekstova raspravljati i promišljati o utjecaju medija i društvenih mreža na njihovo mentalno zdravlje. Cilj je osvještavanje problema dezinformacija i svakodnevno nametnutih upitnih ideala te važnosti kritičkog promišljanja i medijskog obrazovanja.

Istina ili laž - kritičko vrednovanje izvora

24. i 28. travnja – predavanja

5. svibnja u 16.45 sati – okrugli stol – OTVORENO ZA JAVNOST

Prirodoslovna i grafička škola Rijeka, Vukovarska 58, 51000 Rijeka

Na predavanjima će tema biti propaganda. Prezentirat će se brojni primjeri i kroz njih istaknuti različite propagandne tehnike. Cilj je unaprijediti razumijevanje načina na koji se poruke koriste u propagandne svrhe.

Na okruglom stolu, koji će biti otvoren za javnost, raspravljat će se o brojnim pitanjima vezanim uz propagandne tehnike i kritičko vrednovanje izvora.

Događaj je namijenjen srednjoškolcima, osnovnoškolcima i roditeljima.

Vjerujem - Ne vjerujem

Od 4. do 12. svibnja

OŠ Turnić, Franje Čandeka 20, 51000 Rijeka

Na školskim satovima Informatike i izvannastavnih aktivnosti Građanski odgoj i programeri, GameRI, učenici 7. i 8. razreda će kroz rasprave i iskustvene primjere naučiti kako provjeriti vjerodostojnost informacija. Naučit će što su dezinformacije te koje su vrste dezinformacija, tko ih i kako kreira i dijeli, što je to deepfake i sinetetički generirana fotografija. Učenici će se kroz radionice kritički osvrnuti na nedostatke i prednosti koje nam donosi umjetna inteligencija na području medija i marketinga.

Konferencija “Važnost medijske pismenosti u vremenu društvenih mreža i umjetne inteligencije”

26. svibnja od 11 do 12.30
Filozofski fakultet u Rijeci,  Sveučilišna avenija 4, Rijeka

Završni događaj 6. Dana medijske pismenosti – konferencija “Važnost medijske pismenosti u
vremenu društvenih mreža i umjetne inteligencije” u organizaciji Agencije za elektroničke
medije, Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i Sveučilišta u Rijeci, održat će se 26. svibnja na
Filozofskom fakultetu u Rijeci.
Za sudjelovanje se mogu prijaviti odgojno-obrazovni djelatnici, knjižničari, novinari i
urednici, marketinški stručnjaci i članovi akademske zajednice.

Više informacija o konferenciji i obrazac za prijave pronađite OVDJE.

ROVINJ

Mediji u životu djeteta predškolske dobi

25. travnja

Dječji vrtić Neven, Područni objekt Kanfanar, Fontera ul. 31, 52210 Rovinj

U vrtiću će se održati roditeljski sastanak na temu medija u životu djeteta te smjernica za roditelje kako bi zaštitili djecu od neprimjerenih sadržaja i prekomjernog korištenja interneta.

Odrastanje uz suvremene tehnologije

26. travnja

Dječji vrtić Neven, Područni objekt Valbruna, Fontera ul. 31, 52210 Rovinj

Roditeljima će se na sastanku pokušati približiti tema medija, ekrana i utjecaja na odrastanje te pokušati dati konkretni savjeti i smjernice.

Prikriveno oglašavanje

Od 24. do 26. travnja

OŠ Jurja Dobrile, Stanke Pauletića 8, 52210 Rovinj

Učenici nižih razreda OŠ Jurja Dobrile Rovinj i PŠ Rovinjsko Selo biti će upoznati s prikrivenim oglašavanjem u crtanim filmovima.

Influencer ≠ uzor – kakva je tu veza?

27. i 28. travnja

OŠ Jurja Dobrile, Stanke Pauletića 8, 52210 Rovinj

Učenici 5. razreda navesti će osobe koje smatraju svojim uzorima te opisati razlog odabira. Nakon toga će kritički usporediti osobine uzora i influencera.

Dezinformacije oko nas

27. i 28. travnja

OŠ Jurja Dobrile, Stanke Pauletića 8, 52210 Rovinj

Učenici će biti upoznati s pojmom dezinformacija, provesti edukativni kviz znanja te naučiti prepoznavati stvarnu od sintetičke fotografije.

Veliki podaci

27. i 28. travnja

Učenici će se upoznati s pojmom velikih podataka (big data) te načinima njihova prikupljanja, obrade, pohrane i korištenja u podatkovnoj ekonomiji. U okviru edukacije provesti će se radionica obrade velikih podataka.

Sigurno kročim kroz svijet medija

Od 24. do 30. travnja

OŠ Vladimira Nazora Rovinj, Edmonda De Amicisa 31, 52210 Rovinj

Školska psihologinja provodit će radionice o sigurnosti na internetu s učenicima od 2. do 8. razreda u okviru Satova razrednika.

Djeca i moderni mediji - kako ih zaštititi

travnja

OŠ Vladimira Nazora Rovinj, Edmonda De Amicisa 31, 52210 Rovinj

Školska psihologinja održat će predavanje za roditelje učenika 4. razreda na navedenu temu. U okviru predavanja roditelji će se upoznati s utjecajem modernih medija na djecu, prednostima i nedostacima korištenja modernih medija te načinima na koje mogu zaštititi djecu.

SAMOBOR

Digitalne komunikacije i ja

Tijekom travnja

Ekonomska, trgovačka i ugostiteljska škola, ul. Andrije Hebranga 26, 10430 Samobor

Na nastavnim satima “Poslovnih komunikacija” provest će se panel rasprava o prednostima i nedostacima digitalnih komunikacija, nakon čega će učenici popuniti anketu u Google Forms alatu. Zajedno će oblikovati rezultate i prikazati ih statističkim metodama.

Biti svoj – Biti u ravnoteži u virtualnom i medijskom okruženju

24. travnja

OŠ Bogumila Tonija, Ivana Perkovca 90, 10430 Samobor

Na satu razrednika održati će se radionica za učenike 5. razreda na temu kako postići ravnotežu u virtualnom i medijskom okruženju.

SELCI ĐAKOVAČKI

Kritičko razmišljanje o medijima - Djeca kao influenceri

27. travnja u 15:15

OŠ Đakovački Selci, Bana Josipa Jelačić 9, 31400 Selci Đakovački

Učenici 2. razreda za domaću zadaću će pogledati dječji film, izbrojiti koliko će biti reklama tijekom filma, zapamtiti koje su to reklame i što je na njima prikazano. Na predavanju/radionici će razgovarati o tome. Nakon toga slijedi predavanje na temu djeca kao influenceri, razgovor te rad u skupinama.

SELNICA

Radionica za roditelje

19. travnja

DV Selnički zvončići, Bukovčak 1C, 40314 Selnica

U navedenom vrtiću organizirano je predavanje za roditelje, odgojitelje i stručne suradnike na temu “Utjecaj digitalnih medija na djecu”. Predavanje je pripremila magistra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Vida Risek.

Mediji i djeca

Od 24. 30. travnja

DV Selnički zvončići, Bukovčak 1C, 40314 Selnica

Na temelju dostupnih materijala na medijskapismenost.hr, provest će se radionica s djecom vrtićke dobi. Cilj je osvijestiti da sadržaji koje gledaju nisu stvarni. Temeljno polazište za osmišljavanje radionice bit će “Slikovnica o medijima”.

SEMELJCI

Moji omiljeni medijski likovi

4. svibnja

Dječji vrtić Hlapić Semeljci, Kolodvorska 2B, 31402 Semeljci

S djecom će se razgovarati o tome koliko dnevno vremena provode pred ekranima i što najčešće gledaju. U aktivnostima će analizirati njihove omiljene medijske likove. Za roditelje će se prirediti brošura o utjecaju medijskih sadržaja na djecu predškolske dobi.

SESVETE

Offline i online prijateljstva – jučer, danas, sutra

Od 24. do 27. travnja

Gimnazija Sesvete, Bistrička 7, 10 360 Sesvete

U sklopu aktivnosti s učenicima u navedenom tjednu provest će se online anketa o prijateljstvu u virtualnom i stvarnom okruženju te pogledati film “Osam planina”.

Također će se održati izložba fotografija o prijateljstvu 80-ih i 90-ih te u 21. stoljeću, uz razgovor na tu temu te debata pod nazivom “Može li umjetna inteligencija ponuditi prijateljstvo i druženje?”

Koliko je potrebno?

27. travnja i 5. svibnja

OŠ Brestje, Potočnica 8, 10360 Sesvete

Učenici 5. razreda će na satu razrednika dobiti upitnik s pitanjima koliko dnevno koriste mobitele i ostale digitalne uređaje, za što ih koriste te koje stranice pregledavaju. Raspravljat će o rezultatima upitnika i koliko je zapravo potrebno koristiti se digitalnim uređajima.

Medijska pismenost u Zumbulima

26. travnja

DV Markuševec, PO Sesvete, V.Vidrića 12, Sesvete

Djeca iz skupine Zumbuli pogledat će video “Što je medij”, preuzet sa stranica medijskapismenost.hr. Igrat će igre pomoću slikovnih kartica za poticanje razvoja predčitalačkih i predmatematičkih vještina, izraditi vlastite optičke igračke te raditi stop animaciju koristeći vlastita tijela.

Kao zaključnu aktivnost organizirat će se kino projekcija na kojoj će djeci biti prikazan najpoznatiji hrvatski animirani film “Baltazar”.

Dani medijske pismenosti u OŠ Luka

Travanj

OŠ Luka Sesvete, Otona Ivekovića 16, 10360 Sesvete

Učenici će nakon pogledanih videolekcija izrađivati vlastite digitalne radove u kojima na određeni način ističu važnost medijske pismenosti. Na roditeljskom sastanku za treće razrede održano je predavanje na temu Opasnosti online izazova.

SESVETSKI KRALJEVEC

Izlaganje ekranima i njihov utjecaj na komunikacijski, jezični i govorni razvoj djece predškolske dobi

26. travnja

Dječji vrtić Šegrt Hlapić, PO Iver, Dragutina Mitića 4, 10361 Sesvetski Kraljevec

Cilj predavanja za roditelje je prenošenje saznanja relevantnih istraživanja vezanih uz korištenje ekrana kod predškolske djece te njihov utjecaj na komunikacijski, jezični i govorni razvoj. Ujedno će se roditeljima pružiti okvirne smjernice vezane uz korištenje elektroničkih uređaja.

SEVERIN NA KUPI

Filmovizija

Od 24. do 28. travnja

P.Š Severin na Kupi, 51329 Severin na Kupi

Učenici od 1. do 4. razreda će na satu Informatike pogledati edukacijski film Vuk i lav, a učenici razredne nastave na terenskoj nastavi film Dnevnik Pauline P. Potom će napisati osvrt o gledanju filma te ga komentirati s učiteljicom.

SIBINJ

Izazovi nešto pozitivno

Od 2. do 5. svibnja

OŠ Sibinjskih žrtava, Ul. 108. brigade ZNG 4, 35252 Sibinj

Radionica je zamišljena kao istraživanje dobro poznatih Tik tok izazova. Učenici će u paru morati istražiti i zabilježiti Tik tok izazove koje smatraju lošima. Kao alternativu lošim izazovima stvorit će jedan pozitivan i zabavan izazov. Cilj je educirati učenike o opasnostima na društvenim mrežama i kakve posljedice mogu imati u stvarnom svijetu.

Učiteljice, učiteljice, želim biti Internaut!

28. travnja

OŠ Sibinjskih žrtava, Ul. 108. brigade ZNG 4, 35252 Sibinj

U sklopu školskog projekta “Internaut – internetski astronaut” učenici 1. razreda će uspoređivati online i offline svijet. Cilj radionice je usvojiti sve potrebne vještine pravilnog ponašanja na internetu kako bi postali internetski astronauti. Učenici će uspoređivati ponašanje online i offline, kako zaštiti svoj identitet, koji su osobni podaci i kako sve ostavljamo tragove na internetu. Sami će kreirati pravila ponašanja na internetu. Radionica će sadržavati više aktivnosti popraćenih radnim listićima. Na kraju će dobiti značku kao svojevrsnu nagradu i priznanje.

SINJ

Digitalni mediji i mentalno zdravlje

27. travnja u 15 sati

Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića, Dinka Šimunovića 14, 21230 Sinj

Događaj je namijenjen učenicima navedene škole. Cilj predavanja je ukazati im na moguće negativne posljedice digitalnih medija te njihov utjecaj na mentalno zdravlje.

Nakon radionice održat će se kviz i debata.

Društvene mreže - prednosti i mane

24. travnja u 10 sati

Osnovna škola Ivana Lovrića, Put ferate 2, 21230 Sinj

Učenici 6. razreda upoznat će se s prednostima i manama društvenih mreža. Vidjet će i nekoliko primjera kako se društvene mreže mogu koristiti u obrazovne svrhe.

Umjetna inteligencija - prednosti i nedostaci

27.travnja

Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića, Dinka Šimunovića 14, 21230 Sinj

Događaj je namijenjen srednjoškolcima,nastavnicima i roditeljima, a uključuje prezentaciju i radionicu vezanu uz problematiku umjetne inteligencije.

Nasije u medijima

26.travnja

Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića, Dinka Šimunovića 14, 21230 Sinj

Predavanja i radionice održat će se u kabinetu s računalima gdje će se sudionike upoznati i motivirati da prepoznaju i na pravilan način reagiraju kada uoče bilo koji oblik nasilja na internetu.

Problem dezinformacija

28. travnja

Tehnička i industrijska škola Ruđera Boškovića, Dinka Šimunovića 12, 21230 Sinj

Učenici će imati zadatak kreiranja lažne vijesti te istraživanja njezinog utjecaja među svojim vršnjacima. Na taj način razvijat će svoje kritičko mišljenje i usvojiti pojam medijske pismenosti.

Mediji kao sredstvo diseminacije i bolje vidljivosti projekata

26. travnja

Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj, Dinka Šimunovića 14,21230 Sinj

Događaj je namijenjen učenicima, nastavnicima i stručnim suradnicima. Prilikom provedbe projekata financiranih u okviru programa Erasmus+, kao i diseminacije i korištenja rezultata, potrebno je voditi računa o obvezama vezanim uz vidljivost projekata. Mediji igraju ključnu ulogu u diseminaciji i vidljivosti projekata. Sudionici će se upoznati s različitim promotivnim aktivnostima putem medija te sredstvima širenja informacija o projektu.

SISAK

Senzacionalna vijest

Od 25.do 27. ožujka

Industrijsko-obrtnička škola, M. Cvetkovića 2, 44000 Sisak

Učenici 1. razreda na satu Hrvatskoga jezika upoznat će se sa “Šalabahterom najvažnijih pojmova medijske pismenosti iz područja dezinformacija”.

Na primjeru naslova „Prvaci u Zagrebu“, učenici će predviđati sadržaje koji bi se mogli očekivati i temu teksta. Nakon čitanja će napisati svoju verziju vijesti, koja će odgovoriti na pitanja tko, gdje, kada, zašto i kako.

Učenici će zatim čitati ulomke iz originalnih vijesti preuzetih s portala koje se nameću kao senzacionalne vijesti, a zapravo su lažne. Na primjerima će uočiti zavaravanje čitatelja i pogrešno tumačenje informacija.

Odnosi na mreži vs. odnosi uživo - radionica i rasprava

Od 24. travnja do 5. svibnja

OŠ Ivana Kukuljevića, Ulica kralja Tomislava 19 (privremeno smješteni u Ulici Franje Lovrića 27), 44 000 Sisak

Radionica za učenike od 5. do 8. razreda će se održati korištenjem edukativnog materijala sa stranice medijskapismenost.hr. Cilj je spoznati ulogu prijateljstva i važnost koje prijateljstvo ima u njihovom životu. Usporedit će kvalitetu odnosa i prijateljstava uživo i u virtualnom okruženju te tijekom rasprave iznijeti prednosti i mane koje takvi oblici prijateljstva nose sa sobom.

Sinam, lajkam, šeram, trolam... - OTVORENO ZA JAVNOST

24. travnja u 17 sati

Srednja škola Viktorovac, Aleja narodnih heroja 1, 44000 Sisak

Učenici će predstaviti plakate koji su rezultat grupog rada. Teme su govor mržnje na internetu, mali rječnik internetskog nazivlja, gramatičke i pravopisne greške na društvenim mrežama i ovisnost na internetu.

Organizirat će se i panel diskusija o utjecaju društvenih mreža na mlade, ali i njihovom korištenju u edukativne svrhe.

Za sudjelovanje se može prijaviti na e-mail: tanja.vadla@gmail.com

Mediji – Ja – Mentalno Zdravlje

27. i 28. travnja

OŠ 22. lipnja, Franje Lovrića 27, 44000 Sisak

Učenici 2. razreda razgovarat će o medijima koje svakodnevno koriste, kako doživljavaju i koliko razumiju informacije iz medija te kako one utječu na njihove osjećaje. Svoje osjećaje prikazat će crtežom, slikom, govorom, pokretom i pjevanjem.

S roditeljima će biti provedena anketa o utjecaju medija na obiteljski život. Roditelji će dobiti prijedloge i savjete za pravilno korištenje uređaja i medija kod djece.

Kako gledati animirani film

travnja

OŠ 22. lipnja, F. Lovrića 27, 44000 Sisak

Učenici 2. razreda pogledat će video lekciju s uputama za gledanje animiranih filmova.

Stop animacija "Promet"

Od 24. do 28. travnja

Dječji vrtić Sisak Novi, Gustava Krkleca 19, 44000 Sisak

Djeca u dobi od četiri i pet godina izrađivat će animirani film uz pomoć odgajatelja. Za izradu će koristiti Stop Motion Studio aplikaciju instaliranu na pametni telefon. Djeca će animirati predmete kao što su auti, motori, životinje i likovi ljudi te na taj način napraviti animirani film pod nazivom “Promet”. Cilj aktivnosti je suradnja tijekom izrade filma, donošenje odluka i rješavanje problema, učenje novog vokabulara vezanog za tehnologiju te razvoj osnova računalne pismenosti.

Prepoznajmo dezinformacije i lažne vijesti

Od 24. do 28. travnja

Industrijsko-obrtnička škola Sisak, Marijana Cvetkovića 20, 44000 Sisak

Kroz rasprave i iskustva o dezinformacijama i lažnim vijestima, a nakon prezentacije u kojoj će se upoznati s taktikama u prepoznavanju lažnih vijesti, učenici će povećati otpornost na dezinformacije i naučiti kako provjeriti vjerodostojnost informacija kojima su izloženi.

Prepoznajmo dezinformacije i lažne vijesti

Od 24. do 28. travnja

Industrijsko-obrtnička škola Sisak, M. Cvetkovića 2, 44000 Sisak

Učenici prvog razreda srednje škole će nakon prezentacije kroz raspravu dati primjere dezinformacija. Nakon čitanja jedne vijesti trebat će odrediti ima li ta vijest karakteristike dezinformacije ili ne.

Prikriveno oglašavanje u televizijskim emisijama, crtanim filmovima i na Youtubeu

24. svibnja

OŠ 22. lipnja Sisak, Franje Lovrića 27, 44000 Sisak

Nakon nekoliko prikaza klasičnih oglasa, učenici 3. razreda će dobiti zadatak analizirati jedan oglas prema zadanim pitanjima. Potom će učenicima biti prikazano nekoliko prikrivenih oglasa u televizijskom programu, crtanom filmu i na Youtubeu. Kroz razgovor o prikazanome definirat će se razlika između klasičnog oglasa i prikrivenog oglašavanja.

Cilj radionice je osposobiti učenike da prepoznaju prikriveno oglašavanje u televizijskim emisijama, crtanim filmovima i objavama Youtubera.

Manipuliraju li mediji sa mnom?

21. travnja

Industrijsko-obrtnička škola, M. Cvetkovića 2, 44000 Sisak

Učenici 1. razreda će pogledati prezentaciju o utjecaju medija na mlade. Poslije toga će razgovarati o tome što misle o utjecaju medija i koliko im vjeruju. Postaviti će im se pitanje koje društvene mreže koriste te da objasne svoj izbor. Za kraj će ispuniti kvizove na temu kako objave na društvenim mrežama mogu utjecati na njihov društveni život i koliko slobodnog vremena provode uz medije.

Provjera sadržaja na internetu

25. travnja

Industrijsko-obrtnička škola Sisak, Marijana Cvetkovića 2, Sisak

Učenici završnih razreda pogledat će videolekciju Provjera sadržaja na internetu. S obzirom da često posežu za informacijama s interneta bez provjere točnosti istih, ovim će načinom osvijestiti činjenicu kako je lako doći do neistinitih informacija. Nakon odgledane videolekcije, održat će se diskusija o ovom problemu, najčešćim zabludama i načinima dolaska do netočnih informacija.

SLANO

Dani medijske pismenosti u Slanome

25. travnja

OŠ Slano, Trg Ruđera Boškovića 17, 20232 Slano

Učenike 5. i 6. razreda upoznat će se s pojmom “clickbait novinarstva” te ga usporediti s tradicionalnim novinastvom. Nakon rasprave o vijestima koje su zadnje pročitali i razlozima što ih je privuklo na čitanje, pogledat će prigodnu prezentaciju, odnosno materijale preuzete s medijskapismenost.hr. Drugi dio sata povezat će clikbait i lektiru. Učenici će dobiti zadatak napraviti mamac za čitanje djela koje im se najviše svidjelo ove školske godine, tako što će osmisliti naslov koji će druge potaknuti druge na čitanje toga djela. Radionicu će voditi školska knjižničarka.

SLATINA

Radionica o utjecaju reklama na potrošače

24. travnja

Srednja škola Marka Marulića, Trg Ruđera Boškovića 16, 33520 Slatina

Na satu Hrvatskoga jezika provest će se radionica za učenike 4. razreda o oglašavanju. Radionica će se održati u sklopu školskog međupredmetnog projekta “Moć reclama”.

Utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje mladih

28. travnja

OŠ Braća Ribar Sisak, Zagrebačka 8a, 44000 Sisak

Učenike 7. razreda upoznat će se s utjecajem društvenih mreža na njihovo mentalno zdravlje. Učenici će iznijeti svoja iskustva i primjere iz vlastitog iskustva na navedenu temu.

Pozitivni i negativni utjecaj medija

28. travnja u 13 sati

Osnovna škola Eugena Kumičića, Dobriše Cesarića 24, 33520 Slatina

Kroz niz zadataka i interaktivnih sadržaja, učenici će naučiti kako kritički vrednovati medijske sadržaje, koliki je utjecaj oglašavanja te nasilnih sadržaja. Nakon negativnih aspekata medija, učenici će kroz zadatke, kvizove i multimedijske sadržaje upoznati i pozitivne strane medija. Na kraju radionice učenici će stvoriti umni mapu s pozitivnim i negativnim utjecajima medija.

Radionica o medijskoj pismenosti za osobe s intelektualnim teškoćama

19. travnja

Udruga Vretenac, Dobriše Cesarića, 33520 Slatina

Udruga Vretenac Slatina održati će radionice na temu digitalnih medija, mentalnog zdravlja i dezinformacija. Cilj je osvijestiti korisnike udruge koliko je važna medijska pismenost te kako prepoznati dezinformacije.

Dani medijske pismenosti u vrtiću Zeko

Od 2. do 5. svibnja

Dječji vrtić Zeko, Trg zbora narodne garde 1, 33520 Slatina

Djecu će se upoznati s pojmom medijske pismenosti koristeći materijale dostupne na medijskapismenost.hr, posebno slikovnicu na ovu temu. Odgojitelji će provesti i radionice.

Ovisnost o internetu - istina ili mit?

27. travnja i 9. svibnja

Osnovna škola Eugena Kumičića, Dobriše Cesarića 24, 33520 Slatina

U sklopu teme digitalni mediji i mentalno zdravlje, s učenicima od 5. do 8. razreda održat će se radionica “Ovisnost o internetu – istina ili mit?”

Mediji i medijska harmonija

Od 24. do 28. travnja

OŠ Josipa Kozarca, Nikole Šubića Zrinskog 2, 33520 Slatina

Kroz razne aktivnosti i interaktivne sadržaje, učenici će poboljšati znanje o medijima i medijskoj pismenosti, naučit će kako kritički vrednovati medijske sadržaje te kako njihovo prekomjerno korištenje može utjecati na mentalno zdravlje čovjeka. Cilj radionice je razvijanje samosvijesti o važnosti mentalnog zdravlja i poboljšanje ravnoteže online i offline života.

Zašto koristimo društvene mreže?

21. travnja

Industrijsko-obrtnička škola Slatina, Trg Ruđera Boškovića 5A, 33520 Slatina

Razlozi i potrebe korištenja drustvenih mreža te kakav utjecaj one imaju na mlade, tema je predavanja i radionice za srednjoškolce.

Moć digitalnog oglašavanja

26. travnja

Srednja škola Marka Marulića Slatina, Trg Ruđera Boškovića 16, 33520 Slatina

Na satu Informatike provest će se radionica za učenike 1. razreda o digitalnom oglašavanju. Radionica će se održati u sklopu školskog međupredmetnog projekta “Moć reklama”. Osim radionica, učenici će ispuniti anketu o svojim zapažanjima i utjecaju reklama na njih osobno i mlade općenito.

SLAVONSKI BROD

Debata učenika "Mrežni odnosi - odnosi uživo"

28. travnja u 10 sati

Industrijsko-obrtnička škola, Eugena Kumičića 55, 35000 Slavonski Brod

Učenici 3. razreda će raspravljati o prednostima i nedostacima odnosa uživo i mrežnih odnosa. Bit će podijeljeni u dvije skupine, afirmacijsku i negacijsku. Cilj je osvijestiti utjecaj medija na njihovo mentalno zdravlje i potaknuti ih na razmišljanje o prednostima i nedostacima i jednog i drugog odnosa.

Debati će prethoditi radionica s temom “Utjecaj medija na mentalno zdravlje učenika”, koju će održati psihologinja i socijalna pedagoginja.

Dani medijske pismenosti u Tehničkoj školi

Od 24. travnja do 5. svibnja

Tehnička škola Slavonski Brod, E. Kumičića 55, 35000 Slavonski Brod

Učenici 1. i 2. razreda će se kroz gledanje i obradu odabranog dokumentarnog filma o medijima potaknuti na kritičko preispitivanje informacija i razumijevanje perspektive drugih.

Offline ili online?

28. travnja u 9 sati

DV Potjeh, Moslavačka 42, 35000 Slavonski Brod

Događaj je namijenjen djeci vrtićke dobi i roditeljima. Uključuje izložbu i prezentaciju offline aktivnosti s djecom.

Utjecaj medija na sliku o sebi

25. travnja

OŠ Hugo Badalić, Borovska 3, 35000 Slavonski Brod

Za učenike 5. razreda održat će se radionica na temu kako internet i ostali mediji stvaraju norme ponašanja i ljepote. Cilj je da prepoznaju emocije koje izazivaju medijski pritisci vezani za tjelesni izgled i ponašanje.

Osvijesti lažne vijesti

Od 24. do 30. travnja

OŠ Blaž Tadijanović, Podvinjska 25, 35000 Slavonski Brod

Učenici sedmog razreda će nakon odgledane videolekcije rješavati kviz i zadatke vezane uz temu te će se okušati u izradi novinske naslovnice s lažnim vijestima.

Manipulacija informacijama u medijima

21. travnja

SŠ Matije Antuna Reljkovića, Ivana Cankara 76, 35000 Slavonski Brod

Učenici će proučavati ulogu medija u društvu i problem medijske manipulacije na primjeru igranog filma i uspoređujući društvenu i informatičku prošlost i sadašnjost te predviđajući budućnost.

Utjecaj društvenih mreža na komnikaciju

Od 17. travnja do 26. svibnja

Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod, Eugena Kumičića 55, 35000 Slavonski Brod

Učenici navedene škole provest će anketu na temu društvenih mreža, analizirati podatke te prijedložiti rješenja za probleme s kojima se susreću u digitalnom svijetu. Cilj je osvijestiti koliko vremena provode u virtualnoj komunikaciji te ispitati pojavnost cyberbullinga među učenicima škole.

Moj svijet - online i offline - OTVORENO ZA JAVNOST

28. travnja u 9 sati

Dječji vrtić Gita, Kažotićeva 50, 35000 Slavonski Brod

Dani medijske pismenosti obilježit će se aktivnostima za djecu vrtićke dobi i njihove roditelje organiziranim prema materijalima na stranici medijskapismenost.hr. Neke od planiranih aktivnosti su zajedničko gledanje video materijala: Moj svijet, čitanje slikovnice: Slikovnica o medijima, praćeno praktičnim aktivnostima iz Multimedijskog priručnika za djecu predškolske i rane školske dobi te video projekcije sa aktivnostima djece u vrtiću.

Za sudjelovanje se može prijaviti putem maila: info@dv- potjeh.hr

Digitalni mediji i mentalno zdravlje

27. i 28. travnja

Obrtničko-tehnička škola, Vladimira Nazora 9, 35000 Slavonski Brod

Radionica namijenjena srednjoškolcima bavit će se temom digitalnih medija i mentalnog zdravlja.

SOLIN

(Ne)savršeni Instagram

26. i 28. travnja

OŠ kralja Zvonimira, Braće Radić 67, 21210 Solin

Učenici 7. razreda će analizirati korištenje društvenih mreža, uočiti razliku online i offline svijeta te utjecaja društvenih mreža na sliku o sebi.

SPLIT

Medijski pismeni roditelji za medijski pismenu djecu

25. travnja u 18 sati

OŠ Pujanki, Tijardovićeva 30, 21000 Split

Događaj je namijenjen roditeljima učenika 6. razreda. Govorit će se o medijskom ratovanju i klikbait naslovima, uočavanju lažnih vijesti i oprezu pri čitanju sadržaja na internetu.

Cilj je da roditelji svoju djecu mogu usmjeriti na njima prikladne sadržaje. Također, tema će biti i razne društvene aplikacije koje utječu na razvijanje dječjih stavova i razvitak nepoželjnih ponašanja te opasnosti kojima su djeca izložena, često i bez znanja roditelja.

Online ili offline?

25. travnja u 11 sati

Gradska knjižnica Marka Marulića, Ulica slobode 2, 21000 Split

Radionica je namijenjena učenicima 3. i 4. razreda, a teme su prednosti i mane online života.

Medij i emocije

29. ožujka

Dječji vrtić Grigor Viteza, Kliška ul. 4, 21000 Split

Radionica za djecu održat će se sukladno materijalu “Mediji i emocije” sa stranice www.medijskapismenost.hr.

Mediji i mentalno zdravlje djece predškolske dobi

Od 24. do 30. travnja

Dječji vrtić Marjan, PO Koralj, Put Skalica 11a, 21000 Split

Nakon održanih predavanja za odgojitelje i roditelje na temu mentalnog zdravlja djece, s djecom će se održati radionice na temu utjecaja medija na mentalno zdravlje.

I ja želim biti novinar!

17. travnja u 8 sati

Prirodoslovna škola Split, Matice hrvatske 11, 21000 Split

Učenici trećeg razreda provest će anketu na temu medijske pismenosti. U sklopu kratkog predavanja, uučit će o osnovama novinarstva, lažnim vijestima te napraviti kratku vježbu u kojoj će moći provjeriti i međusobno usporediti kvalitetu sadržaja koji gledaju, čitaju i slušaju. Rezultati i zaključci radionice bit će uobličeni u kratku informativnu emisiju koja će se emitirati na YouTube kanalu škole.

Moj prvi dokumentarac

24. travnja

Osnovna škola Bol, Hrvatskih iseljenika 10, 21000 Split

Kako nastaje dokumentarni film? Kakve poruke možemo njime poslati? Učenici će na radionici učiti o dokumentarnom filmu, temama koje se mogu obraditi, osnovnim značajkama filma te snimiti svoj dokumentarac o životu u školi. Nakon toga, održat će se projekcija snimljenih filmova.

Mindfulness radionica

25. travnja

DV Marjan, Objekt Koralj, Put Skalica 11a, 21000 Split

Odgojiteljice će djeci čitati “Smaragdnu šumu želja”, mindfulness slikovnicu i napraviti nekoliko vježbi. Razgovarat će s djecom o osjećaju kada su prisutni u trenutku nakon takvih vježbi i osjećaju kad su online, gledaju crtiće ili provode vrijeme uz mobitel. Pričat će se o dobrobiti tehnologije kada se koristi za učenje.

Medijska pismenost u DV Radost

Od 23. do 27. travnja

DV Radost, PO Maslina, Grabova 9a/9b, 21000 Split

Odgojiteljice će s djecom održati radionice na temu emocija te kako nastaje vremenska prognoza.

Debata - Online prijateljstva/prijateljstva uživo

Od 24. do 28. travnja

OŠ Dobri, Kliška 25, 21000 Split

Učenici od 5. do 8. razreda će debatirati na zadanu tezu “Online prijateljstva su bolja nego prijateljstva uživo”. Bit će podijeljeni u dvije ekipe, afirmaciju i negaciju te braniti svoja mišljenja.

Prijateljstva između vršnjaka online i offline

26. i 27. travnja

OŠ Visoka, Vrh Visoke 32, 21000 Split

Cilj radionice je istražiti koliko društvene mreže utječu na odabir prijatelja i kvalitetu prijateljstva između vršnjaka. Provest će se tematske radionice za učenike 7. i 8. razreda iz brošure “Digitalni mediji i mentalno zdravlje”. Nakon radionica, provest će se panel diskusija “Prijateljstva između vršnjaka online i offline”.

Izložba: "Prihvaćam sve"

27. travnja u 10.25 sati

Komercijalno-trgovačka škola Split, A. G. Matoša 60, 21000 Split

Učenici će istražiti što su to cookies (kolačići), kako se dijele, koje su im svrhe te što sve ustvari prihvaćamo kada kliknemo na “Prihvaćam sve”.

Učenici će napraviti trodnevno istraživanje o cookiesima na svojim mobitelima. Prvog će dana koristiti svoj mobitel kao i inače. Bilježit će koliko im se reklama pojavilo, koji je sadržaj tih reklama te na kojoj platformi su primili reklamu. Drugog će dana prihvatiti sve kolačiće koji im se nude kada posjećuju svoje uobičajene internetske sadržaje. Trećeg će dana bilježiti sve što su bilježili i prvog dana istraživanja te usporediti prvi i treći dan, ustanoviti ima li kakvih promjena u broju, sadržaju ili mjestu oglasa.

Učenici će na kraju izraditi plakat u Canvi. Očitavanjem QR kodova na plakatu, saznat će sve o cookiesima te rezultate istraživanja koje su proveli. Izložba učeničkih radova i rezultata provedenog istraživanja objavit će se na web stranici škole i školskom digitalnom portalu Kontaš te na panou u školskom atriju.

Selfie

25. travnja

Prirodoslovna škola Split, Matice hrvatske 11, 21000 Split

Srednjoškolci će odgovarati na pitanja o svojim online navikama i dobiti savjete od svojih vršnjaka i nastavnice koje su moguće posljedice određenih ponašanja i kako ih spriječiti. Cilj je potaknuti kritičko promišljanje o uzrocima i posljedicama svojih online odluka.

Decoding computers

Od 24. do 29. travnja

DV Potočnica 1, Domovinskog rata 60, 21000 Split

Za djecu vrtićke dobi održat će se radionice vezane uz osnove programiranja. Algoritam, niz, binarni sustav, struktura i sortiranje podataka, neke su od tema koje će se obraditi.

Digitalni mediji i mentalno zdravlje

25. travnja

Srednja tehnička prometna škola, Teslina 4, 21000 Split

Učenike dugog i trećeg razreda upoznat će se s primjenom digitalnih medija i njihovog utjecaja  na mentalno zdravlje.

Biti svoj - biti u ravnoteži u virtualnom i medijskom okruženju

26. travnja

Srednja tehnička prometna škola, Teslina 4, 21000 Split

Cilj radionice je upoznati učenike kako biti svoj i u ravnoteži sa sobom i okolinom u virtualnim i medijskim okruženjima. Govorit će se o načinu ponašanja pojedinca u virtualnom okruženju kojem su svakodnevno izloženi.

Ljudsko dostojanstvo, vrijeđanje, sramoćenje i govor mržnje

27. travnja

Srednja tehnička prometna škola, Teslina 4, 21000 Split

Cilj radionice je učenike upoznati s oblicima ljudskog dostojanstva, načinom ponašanja kao i s negativnim oblicima komunikacije koji se odnosi na sramoćenje, vrijeđanje i govor mržnje.

Kako prepoznati prikriveno oglašavanje?

24. travnja

OŠ Mertojak, Doverska Ul. 44, 21000 Split

Predavanje i radionica na navedenu temu namijenjena je učenicima nižih razreda. Cilj je razvijati medijsku i emocionalnu pismenost, emocionalnu inteligenciju te prepoznati i osvijestiti emocije koje pobuđuju mediji.

Osim toga, cilj je potaknuti učenike na kritičko razmišljanje o medijskim sadržajima na primjeru reklama koje djeca vide na televiziji, internetu, u novinama ili časopisima. Učenici će saznati ključne informacije o tome kako prepoznati skrivenu reklamu. Zadatak će biti napraviti reklamu za neki proizvod koji ne vole te smisliti tko bi je najbolje mogao reklamirati i kako.

Bajke u digitalnom svijetu

3. i 4. svibnja

OŠ Bol, Hrvatskih iseljenika 10, 21000 Split

Radionica je namijenjena učenicima drugog i trećeg razreda. Cilj radionice je upoznati ih s pojmom informacijska pismenost, razviti svijest o internetu i svijetu medija i naučiti kako se zaštiti.

Decentracija - temelj uspješne komunikacije

24. travnja

OŠ Mejaši, Ulica Mejaši I, 21000 Split

Učenici će se kroz prezentaciju upoznati s pojmom decentracije, kao sposobnosti identifikacije s potrebama i osjećajima drugih. Svoj doživljaj toga pojma izrazit će usmenom raspravom, pisanim tekstom ili ilustracijom, crtežom i stripom. Rezultat rada bit će objavljen na razrednom panou.

STARIGRAD PAKLENICA

Algoritmi koji prate naše digitalne tragove/Poštivanje sebe i drugih u virtualnom svijetu

24. travnja

OŠ Starigrad, Jose Dokoze 30, 23244 Starigrad Paklenica

S učenicima će se pregledati te raspravljati o videolekcijama i obrazovnim materijalima na portalu medijskapismenost.hr na temu algoritama koji prate naše digitalne tragove te poštivanja sebe i drugih u virtualnom svijetu.

Dezinformacije i lažne vijesti

28. travnja

OŠ Starigrad, Jose Dokoza 36, 23244 Starigrad

Na radionici će se učenici upoznati s masovnim medijima, elementima vijesti i dezinformacijama. Naučiti će kritički vrednovati informacije upotrebom uputa s IFLA-inog plakata “Kako prepoznati lažnu vijest”.

STARO PETROVO SELO

Radionica u DV Vjeverica

27. travnja

Dječji vrtić Vjeverica, Trg kralja Tomislava 1, 35420 Staro Petrovo Selo

Radionice i aktivnosti namijenjene su djeci vrtićke dobi, a tema su mediji i utjecaj medija na djecu.

Razvoj digitalnih i novinarskih vještina kreiranjem sadržaja za školski list - OTVORENO ZA JAVNOST

Od 2.do 25. svibnja

Strojarska i prometna škola Varaždin, Hallerova aleja 3a, 42000 Varaždin

Učenici novinarske grupe na kritički način će pokušati stvarati sadržaje za školski list. Uz razvijanje novinarskih vještina, učenici će razvijati digitalne, ali i socijalne vještine druženjem i raspravom u procesu stvaranja sadržaja. Događaj je namijenjen svim zainteresiranim dionicima nastavnog procesa, a pogotovo učenicima završnih razreda koji će kreirati sadržaje za školski list.

STAŠEVICA

Utjecaj medija na mentalno zdravlje mladih

17. travnja

OŠ fra Ante Gnječa Staševica, Petra Kežića 3, 20345 Staševica

Učenici će pogledati nekoliko videa na zadanu temu te potom raspravljati o tome. Izdvojit će dobre i loše strane medija te izraditi plakat.

SOLIN

(Ne)savršeni Instagram

26. i 28. travnja

OŠ kralja Zvonimira, Braće Radić 67, 21210 Solin

Učenici 7. razreda će analizirati korištenje društvenih mreža, uočiti razliku online i offline svijeta te utjecaja društvenih mreža na sliku o sebi.

SUPETAR

Lov na klikolovke

21. i 25. travnja

OŠ Supetar, Porat 25, 21400 Supetar

Na satu Hrvatskoga jezika učenici 5. razreda će pretraživati portale u potrazi za klikolovkama. Pronađene vijesti će potom analizirati kako bi se uočilo jesu li klikolovke. Potom će izraditi interaktivni plakat o klikolovkama i važnosti medijske pismenosti. Plakat će biti izložen u školskm prostorijama i na internetakim stranicama škole.

Mediji i emocije

26. travnja

Dječji vrtić Mrvica, Petra Jakšića 3, 21400 Supetar

Djeca predškolske dobi upoznat će se s ulogom i vrstama medija koji nas okružuju. Cilj je osvijestiti emocije koje mediji pobuđuju te razvoj vještina upravljanja medijima i medijskim sadržajima. Radionica će se provesti u dva oblika, jedan primjereniji mlađoj dobi te jedan starijoj vrtićkoj djeci.

SUZA

Radijska emisija "Prirodoljupci" - OTVORENO ZA JAVNOST

15. svibnja u 8 sati

Osnovna škola Zmajevac, PŠ Suza, Trg Ač Gedeona 9, 31308 Suza

Učenici će uz profesoricu hrvatskoga jezika i književnosti te dramsku pedagoginju Stelu Macakanju Baćić razgovarati i promišljati o radiju kao mediju. Uz razne dramske igre i vježbe oblikovat će i snimiti radijsku emisiju o prirodi.

SVETA NEDJELJA

Što znaju "Ljubičice" o emocijama i medijima koje koristimo svakodnevno

26. i 27. travnja

Dječji vrtić Slavuj Sv.Nedelja, 10431 Sveta Nedelja

S djecom će se razgovarati o emocijama, prikazu mimike emocija, opisu emocija, prepoznavanju emocija kod prijatelja te prenošenju emocija među prijateljima. Crtat će se i fotografirati emocije na licu te uspoređivati ono što osjećamo i vidimo na mobitelu.

SVETI IVAN ZELINA

Digitalni mediji i mentalno zdravlje

26. i 27. travnja

Srednja škola Dragutina Stražimira, Ulica Ivana Gundulića 2A, 10380 Sveti Ivan Zelina

Radionice će se održati korištenjem edukativnog materijala “Digitalni mediji i mentalno zdravlje” sa stranice medijskapismenost.hr. Teme će biti: zašto koristim društvene mreže, samosvijest te odnosi na mreži vs. odnosi uživo.

Uvod će biti razgovor o temama, a glavna aktivnost kviz u digitalnom alatu Google Forms s pitanjima iz teoretskog dijela priručnika i radnih listova. U završnom dijelu učenici će iznijeti što im je bilo korisno i što će promijeniti u svom odnosu prema virtualnom svijetu.

Što internet zna o meni?

Tijekom travnja i svibnja

OŠ Dragutina Domjanića, I.Gundulića 2, 10380 Sveti Ivan Zelina

Na radionicama s učenicima 7. i 8. razreda govorit će se o digitalnom otisku i velikim podacima, ostavljanju i prikupljanju osobnih podataka te o kontroli istih.

SV. MARTIN NA MURI

Put u svijet medijske pismenosti - Dan bez mobitela

24. travnja

OŠ Sveti Martin na Muri, Cesta uz Muru, 40313 Sv. Martin na Muri

Učenici petog razreda pogledat će film “Put u svijet medijske pismenosti”. Nakon gledanja filma slijedi analiza, a zatim sami procjenjuju koliko su tehnički vješti u novim tehnologijama. U radioničkom dijelu pronalaze zamke koje ih očekuju i kako se od njih obraniti.

SVIBOVEC

(NE)Čarobni Internet

Od 24. do 28. travnja

OŠ Svibovec, Ul. Braće Radić 4, 42223 Svibovec

(NE)Čarobni Internet je skup radionica koje će se odvijati na satovima informatike. Svaki razred će imati svoju radionicu, a sve radionice imati će zajedničku nit vodilju – je li internet dobar ili loš za današnji svijet?

ŠENKOVEC

Mediji i društvo

25. travnja

OŠ Ivana Perkovca, Zagrebačka 30, 10292 Šenkovec

Učenici od 5. do 8. razreda pogledat će filmove koje su izradili učenici škole. Cilj je upoznati ih s pojmovima dezinformacija, autorskih prava i osobnih podataka te saznati kako nastaje film.

ŠIBENIK

Digitalni mediji i mentalno zdravlje

Od 24. do 28. travnja

Medicinska škola, Ante Šupuka 29, 22000 Šibenik

Na satu razrednika održat će se radionice na temu povezanosti medija i mentalnog zdravlja, kako bi se osvijestile negativne strane prekomjernog korištenja interneta, posebno društvenih mreža.

Jesi li u mreži?

Od 26. do 28. travnja

OŠ Fausta Vrančića, Trg Ivana Gorana Kovačića 2, 22000 Šibenik

S učenicima 2. i 4. razreda bit će održana radionica pod nazivom “Mediji i emocije”.

Radionica “Odnosi na mreži/Odnosi uživo” bit će održana za učenike 5. razreda, a za učenike 6. razreda pripremljena je radionica na temu ovisnosti o internetu “Istina ili mit”.

Predavanje za učenike u OŠ Jurja Dalmatinca

18. i 20. travnja

OŠ Jurja Dalmatinca, Stipe Ninića 27, 22000 Šibenik

Organizator događanja je Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, udruga čiji su cilj poboljšanje medijske i komunikacijske kulture građana kroz sustavnu edukaciju o medijima. Predavanja će održati Irena Petrović, mag. nov., Ivan Fedor, mag. comm. i Lina Malek, mag. comm. et. croat.  Tema je medijski prikaz ljepote na društvenim mrežama.

Predavanje za učitelje u OŠ Jurja Dalmatinca

19. travnja

OŠ Jurja Dalmatinca, Stipe Ninića 27, 22000, Šibenik

Organizator događanja je Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, udruga čiji su cilj poboljšanje medijske i komunikacijske kulture građana kroz sustavnu edukaciju o medijima. Predavanje za učitelje održat će doc. dr. sc. Lana Ciboci. Tema je medijski prikaz ljepote na društvenim mrežama.

Predavanje za roditelje u OŠ Jurja Dalmatinca

19. i 20. travnja

OŠ Jurja Dalmatinca, Stipe Ninića 27, 22000, Šibenik

Organizator događanja je Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, udruga čiji su cilj poboljšanje medijske i komunikacijske kulture građana kroz sustavnu edukaciju o medijima. Predavanja za roditelje održat će doc. dr. sc. Lana Ciboci i dr. sc. Ivan Uldrijan. Tema je medijski prikaz ljepote na društvenim mrežama.

Povezanost medija i mentalnog zdravlja/Nastanak vijesti

21. travnja

Gimnazija Antuna Vrančića, Put Gimnazije 64, 22000 Šibenik

Na satu razrednika održat će se radionice na temu povezanosti medija i mentalnog zdravlja. Zašto mladi koriste društvene mreže i kako digitalni mediji mogu utjecati na razvoj njihovog identiteta, sliku o sebi i odnose s drugima, učenicima će reći socijalna pedagoginja Sabina Mandić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Učenici će se upoznati i s procesom nastanka vijesti i vremenske prognoze. Koristit će se obrazovni materijali sa medijskapismenost.hr.

ŠKABRNJA

Mediji i emocije

3. svibnja

OŠ Vladimira Nazora Škabrnje, Put Marinova 9, Škabrnja

Učenici 5. razreda na satu razrednika će prepoznavati metode kojima se utječe na naše emocije i važnost emocija u vlastitim medijskim sadržajima. Učenici će tijekom rada koristiti materijale Mediji i emocije. Radionicu će održati pedagoginja u suradnji s knjižničarkom škole.

ŠTEFANJE

Moja dva identiteta - virtualni i stvarni

Od 26. travnja do 5. svibnja

OŠ Štefanje, Štefanje 72, 43246 Štefanje

Učenici osmog razreda promišljat će o sebi na način da osvijeste jesu li na društvenim mrežama drugačiji nego u stvarnosti, razlikuje li se njihov virtualni identitet od stvarnog identiteta ili oni čine jednu cjelinu. Raspravljat će o tome u kojoj se stvarnosti osjećaju bolje i zašto.

Mediji i emocije

28. travnja

OŠ Štefanje, Štefanje 72, 43246 Štefanje

Učenici će prepoznavati metode kojima se utječe na naše emocije i osvijestiti emocije koje pobuđuju mediji s ciljem razvijanja medijske pismenosti i emocionalne inteligencije.

U radu će se koristiti materijali Mediji i emocije – materijali za razvoj medijske i emocionalne pismenosti.

TIJARICA

Medijska pismenost za najmlađe

18. travnja

OŠ Stjepan Radić, 21245 Tijarica

Niži razredi osnovnoškolaca sudjelovat će na predavanju o medijskoj pismenosti.

TRNOVEC

Influenceri i njihova uloga u životima djece i mladih

Od 24. do 28. travnja

OŠ Trnovec, Bartolovečka 55, 42202 Trnovec

Učenici 5. i 7. razreda sudjelovat će u radionicama “Društvene mreže i socijalna usporedba” te “Influenceri od kojih možemo učiti”. Koristit će se obrazovni materijali preuzeti sa stranice medijskapismenost.hr.

Učenici će analizirati objave influencera i kritički promišljati o sadržaju koji im oni pružaju. Raspravljat će o razlikama između stvarnih životnih situacija i „savršenog“ života koji se prikazuje na društvenim mrežama. Zatim će istražiti pozitivne primjere influencera i zaključiti što sve od njih mogu naučiti i primijeniti u svakodnevnom životu.

Cilj je da osvijeste kakve influencere svakodnevno prate i koliko im oni pružaju korisnog i vrijednog sadržaja.

Dani medijske pismenosti u dječjem vrtiću

Od 24. do 30. travnja

DV Zeko Trnovec, Bartolovečka 70, 42202 Trnovec Bartolovečki

Dani medijske pismenosti obilježit će se aktivnostima koje će se odvijati svakog dana. Osim istraživanja materijala sa stranice medijskapismenost.hr (čitanje Slikovnice o medijima i materijala Mediji i emocije), djeca će s odgojiteljima pomoću tableta izraditi vlastiti memory. Na tabletu će istražiti svoje mjesto alatima Google Maps i Google street. Koristit će se i aplikacije nastale u projektu ICT-AAC koji je provođen u suradnji četiri fakulteta.

Djeca će pogledati i video o snimanju TV priloga te doznati kako izgleda televizijski i radijski studio. Nakon toga će se okušati u izradi vlastite kratke animacije, koja će im pomoći shvatiti kako nastaje crtani film.

TRPINJA

Ovisnost o internetu - istina ili mit?

27. travnja

OŠ Trpinja, Velika 2, 32224 Trpinja

S učenicima 7. razreda na satu Hrvatskoga jezika provest će se navedena radionica po edukativnim materijalima s portala medijskapismenost.hr. Učenicima će biti ponuđeno da odrade jedan od izazova te da svoj dnevnik donesu na sat i pročitaju zapažanja koja žele.

Fotografije s radionice bit će objavljene na web stranici škole i u školskome listu.

Infleunceri iz školskih klupa

27. travnja

OŠ Trpinja, Velika 2, 32224 Trpinja

Učenici osmoga razreda su imali projektni zadatak istražiti objave influencera na društvenim mrežama te izdvojiti pozitivne i negativne poruke koje šalju, analizirati komentare, broj pratitelja, pravopisnu točnost objava i slično. Također, trebali su se staviti u ulogu influencera te snimiti vlastiti video u kojem će predstaviti svoj hobi, talent ili poseban interes. Svoje će uratke predstavljati na satu nakon čega će se održati vrednovanje i samovrednovanje vezano uz navedenu temu.

VARAŽDIN

Pratim medije, provjeravam informacije

Događanja će se održavati tijekom travnja

1. OŠ Varaždin, A. M. Reljkovića 36, 42000 Varaždin

Kroz različite radionice i teme prilagođene dobi učenika, cilj je podići svijest o medijskoj pismenosti djece i mladih te promicati kritičko mišljenje prilikom korištenja medija.

Emocije i mediji

Od 5. do 14. travnja

Dječji vrtić Dječji svijet, Franje Galinca 2, 42000 Varaždin

S djecom predškolske dobi provodit će se aktivnosti na temu emocija i povezanosti medija s emocijama.

Kritičko mišljenje kroz medijski odgoj i obrazovanje

25. travnja

V. osnovna škola Varaždin, Vatrogasna ulica 5, 42000 Varaždin

Cilj predavanja je potaknuti učenike na kritičko konzumiranje medijskih sadržaja. Govorit će se o načinima funkcioniranja masovnih medija koji određuju uvjete i trendove na temelju zakona ponude i potražnje te vlastite koristi i mogućnosti zarade.

 

PEGI klasifikacija - primjeren odabir video igara

28. travnja

V. osnovna škola Varaždin, Vatrogasna ulica 5, 42000 Varaždin

Cilj prezentacije je upoznati učenike s PEGI klasifikacijom videoigara, odnosno oznakama sukladnima njihovoj primjerenosti, ovisno o dobi djeteta. Također će ih se upozoriti na štetne učinke sadržaja videoigara koji nije usklađen s njihovim razvojnim psihofizičkim karakteristikama.

Računalne/video igre - medij zabave i dugoročnih posljedica

26. travnja

V. osnovna škola Varaždin, Vatrogasna ulica 5, 42000 Varaždin

Učenicima će se govoriti o dobrim i lošim učincima video i edukativnih igara na njihove razvojne karakteristike. Naglasak će biti na osvještavanju štetnih učinaka te savjetima kako ih izbjeći.

Što se radi na radiju?

Od 24. do 28. travnja

III. osnovna škola Varaždin, Trg Ivana Perkovca 35, 42000 Varaždin

Učenici 3. razreda posjetit će lokalnu radio postaju gdje će saznati tko sve radi na radiju i što je potrebno kako bi nastala radijska emisija. Učenici Novinarske skupine nakon posjeta radiju okušat će se u radijskom novinarstvu te će snimiti emisiju o utjecaju medija i društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih.

Radijska emisija bit će objavljena na stranicama digitalnog školskog lista.

Dezinformacije, društvene mreže i umjetna inteligencija

3. svibnja u 8.30 sati

Sveučilište Sjever, Sveučilišni centar Varaždin, Jurja Križanića 31b, 42000 Varaždin

Široka primjena i mogućnosti koje se razvojem umjetne inteligencije otvaraju pokazuju značajan utjecaj na različita područja čovjekova djelovanja. Osim što se sve češće spominju problemi u području etike, razvoju i primjeni alata umjetne inteligencije, spominje se i bojazan od smanjenja čovjekove važnosti u obavljanju poslova. O toj aktualnoj temi raspravljat će i studenti druge godine preddiplomskog studija Multimedija, oblikovanje i primjena, u sklopu kolegija Uvod u medije.

GPT meni - OTVORENO ZA JAVNOST

27. i 28. travnja u 18 sati te 29. travnja u 10 sati

Filmsko-kreativni studio VANIMA, Petra Preradovića 4, 42000 Varaždin

Redovni i pridruženi članovi Filmsko-kreativnog studija VANIMA će kroz trodnevnu radionicu raditi na novom animiranom filmu u tehnikama piksilacije i stop animacije.

Polaznici radionice će proći sve faze spomenutih tehnika animacije od ideje preko scenarija, storyboarda, faziranja, animacije, ozvučivanja, odabira glazbe do finalizacije filma. Kroz stvaranje filma predočit će im se dobri i loši načini korištenja umjetne inteligencije.

Za sudjelovanje se može prijaviti na e-mail adresu: vanima@vanima.hr

Medijska pismenost u dječjem vrtiću

Od 24. do 30. travnja

DV Zeko Varaždin, Juraja Križanića 96, 42000 Varaždin

Djeci će se ponuditi tablet u aktivnostima različitog tipa, od onih koje potiču umjetničko izražavanje (slikanje poznatih umjetničkih djela prema predlošku na tabletu), socijalnu kompetenciju (prepoznavanje emocija likova u filmićima i fotografijama) do aktivnosti poticanja predčitalačkih vještina (pisanje slova prstom na tabletu i igranje jezičnih igrica).

Koristit će se aplikacija Drawing u kojoj će djeca fotografirati polovicu svojeg lica, a polovicu će samostalno nacrtati ponuđenim alatima. Na kraju tjedna će se okušati u stvaranju malog filma koristeći se vlastitim fotografijama cjelotjednih aktivnosti.

Mediji i djeca rane i predškolske dobi

Od 24. do 28. travnja

Dječji vrtić Malo drvo Varaždin, Anina ul. 2, 42000 Varaždin

Odgojitelji će upoznati djecu s medijima koji ih okružuju putem Slikovnice o medijima, razgovorom s djecom i njihovim neposrednim iskustvom u korištenju različitih medijskih sadržaja te kroz aktivnosti omogućiti djeci da uvide razlike između stvarnog i digitalnog svijeta.

Ispred, iza i u medijima - OTVORENO ZA JAVNOST

Od 24. do 28. travnja u 8 sati

II. osnovna škola Varaždin, Augusta Cesarca 10, 42000 Varaždin

Tematski nastavni tjedan s nizom radionica vezanim uz upoznavanje pojedinih medija namijenjen je učenicima 1. razreda osnovne škole. Posjetit će lokalnu televiziju i radio stanicu, sudjelovati na radionici stripa sa strip autorom Mariom Bobekom te izrađivati taktilne slikovnice za slijepe i slabovidne osobe. Također će se održati radionica fotografije i lažne fotografije te izrade animirane vježbe tehnikom piksilacije.

Za sudjelovanje se može prijaviti na e-mail adresu: dkalinicl@yahoo.com

Otkrivamo radio

Od 24. do 28. travnja

II. osnovna škola Varaždin, A. Cesarca 10, 42000 Varaždin

Kroz niz aktivnosti učenici 2. razreda upoznat će radio kao medij. Otkrit će kako radi radio, slušati radijske reklame i radijsku igru te se okušati u stvaranju pojedinih sadržaja. Cilj aktivnosti je učenicima približiti radio kao medij te ih upoznati s nastajanjem medijskih sadržaja.

Razvoj digitalnih i novinarskih vještina kreiranjem sadržaja za školski list - OTVORENO ZA JAVNOST

Od 2.do 25. svibnja

Strojarska i prometna škola Varaždin, Hallerova aleja 3a, 42000 Varaždin

Učenici novinarske grupe na kritički način će pokušati stvarati sadržaje za školski list. Uz razvijanje novinarskih vještina, učenici će razvijati digitalne, ali i socijalne vještine druženjem i raspravom u procesu stvaranja sadržaja. Događaj je namijenjen svim zainteresiranim dionicima nastavnog procesa, a pogotovo učenicima završnih razreda koji će kreirati sadržaje za školski list.

Koracima medijske pismenosti kroz Politiku i gospodarstvo, Kontrolu i osiguranje kvalitete te eTwinningov projekt ''Quality 4 us''

20. i 24. travnja

Strojarska i prometna škola Varaždin, Hallerova aleja 3a, 42000 Varaždin

Kroz predmet Politika i gospodarstvo organizirano je predavanje na temu medijske pismenosti, gdje se s političkoga aspekta proučavalo kolanje vijesti. Učenici su sudjelovali i na predavanjima u sklopu događaja Europeans Against Fake News. Događaj je adresirao lažne vijesti na različite teme: Temeljna prava u vrijeme Covid-19, Klimatske promjene i izazovi, Euroskepticizam kao demografska barijera i Migracije. Predavanja su održavali stručnjaci iz šest zemalja EU, a bila su otvorena za sve zainteresirane.

Učenici će izraditi stripove na navedene teme i objaviti ih u sklopu eTwinningova projekta ”Qulity 4 us”.

Predavanje i kvizovi na temu prepoznavanje dezinformacija

Od 2. do 25. svibnja

Strojarska i prometna škola Varaždin, Hallerova aleja 3a, 42000 Varaždin

U sklopu nastave politike i gospodarstva učenici obrađuju i tematiku medija. Glavna tema predavanja i kviza bit će prepoznavanje dezinformacija.

Kritičko mišljenje u/o digitalnom svijetu

26. travnja

Druga gimnazija Varaždin, Hallerova aleja 6a, 42000 Varaždin

Učenici će provesti anketu o utjecaju korištenja digitalnih uređaja na vlastiti život te analizirati i vrednovati sadržaje koje prate na društvenim mrežama.

VELIKA GORICA

Mediji u životu djeteta predškolske dobi

Od 24. do 28. travnja

Dječji vrtić Koraci, Alojzija Stepinca 12, 10410 Velika Gorica

Djeci predškolske dobi će se ponuditi gledanje dokumentarnih filmova o životinjskom i biljnom svijetu, a nakon odgledanih filmova teme će se obraditi kroz likovnu radionicu. U centrima za roditelje bit će ponuđeni edukativni materijali sa stranice medijskapismenost.hr.

Online i offline prijateljstva

27. travnja

Gimnazija Velika Gorica, Kralja Stjepana Tomaševića 21, 10410 Velika Gorica

Na nastavi informatike govoriti će se o opasnostima na internetu, pogotovo na društvenim mrežama. Pogledat će se filmovi koje su izradili učenici škole na temu online i offline prijateljstva.

Predavanje za učitelje u OŠ Jurja Habdelića

19. travnja 2023.

OŠ Jurja Habdelića, Školska ul., 10410 Velika Gorica

Organizator događanja je Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, udruga čiji su cilj poboljšanje medijske i komunikacijske kulture građana kroz sustavnu edukaciju o medijima. Predavanje namijenjeno učiteljima i stručnim suradnicima održat će dr. sc. Ivan Uldrijan. Tema je medijski prikaz ljepote.

Predavanje za roditelje u OŠ Jurja Habdelića

20. travnja 2023.

OŠ Jurja Habdelića, Školska ul., 10410 Velika Gorica

Organizator događanja je Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, udruga čiji su cilj poboljšanje medijske i komunikacijske kulture građana kroz sustavnu edukaciju o medijima. Predavanja za roditelje održat će prof. dr. sc. Danijel Labaš. Tema je medijski prikaz ljepote.

Predavanje za roditelje u OŠ Jurja Habdelića

19. i 20. travnja 2023.

OŠ Jurja Habdelića, Školska ul., 10410 Velika Gorica

Organizator događanja je Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, udruga čiji su cilj poboljšanje medijske i komunikacijske kulture građana kroz sustavnu edukaciju o medijima. Predavanja namijenjena roditeljima održat će dr. sc. Ivan Uldrijan i prof. dr. sc. Danijel Labaš. Tema je medijski prikaz ljepote na društvenim mrežama.

Učimo o medijima

Od 24. do 28. travnja

Dječji vrtić Koraci, Mate Lovraka 43, 10410 Velika Gorica

Djeca će se upoznati s pojmom i funkcioniranjem televizije. Kroz simulaciju će naučiti kako se stvara TV emisija, igrajući uloge voditelja, kamermana i ostalih sudionika. Upoznat će se i s internetom putem interaktivnih sadržaja.

VELIKO TRGOVIŠĆE

Biti svoj u virtualnom okruženju

Od 17. do 21. travnja

OŠ Veliko Trgovišće, Stjepana Radića 27, 49214 Veliko Trgovišće

Cilj radionice za učenike 5. i 6. razreda je upoznati sebe u stvarnom i virtualnom svijetu te osvijestiti utjecaj medija na vlastitu dobrobit, unaprijediti međuljudske odnose, prihvatiti sebe te raditi na sigurnom i odgovornom ponašanju u virtualnom prostoru.

Što da radim bez youtubera

25. travnja

OŠ Veliko Trgovišće PŠ Dubrovčan, Dubrovčan 130, Dubrovčan, 49214 Veliko Trgovišće

Na radionici za učenike 8. razreda pogledat će se video te popuniti radni listići na temu youtubera.

Lijepo ponašanje na internetu

25. travnja

OŠ Veliko Trgovišće PŠ Dubrovčan, Dubrovčan 130, Dubrovčan, 49214 Veliko Trgovišće

Na radionici za učenike 6. razreda pogledat će se video, riješiti kviz te razgovarati na temu lijepog ponašanja na internetu.

VIDOVEC

Svijet medija kroz oči djeteta

Od 17. do 19. travnja

Dječji vrtić Škrinjica, Ulica Vladimira Nazora 11, 42205 Vidovec

Na temelju obrazovnih materijala sa stranice medijskapismenost.hr provest će se različite radionice sa djecom vrtićke dobi. “Slikovnica o medijima” biti će polazište u osmišljavanju daljnjih radionica gdje će se nastojati upoznati djecu kako sadržaji koje gledaju nisu stvarni. Kroz radionice izrade optičkih igračaka i oglasa djeci će se približiti medijski svijet te njegove karakteristike u pozitivnom smjeru.

VINKOVCI

Svijet medija razlikuje se od stvarnog svijeta

27. i 28. travnja te 4. svibnja

DV Vinkovci, PO Budućnost M.J.Zagorke 44, 32100 Vinkovci

Događaj je namijenjen djeci od četiri do šest godina i roditeljima. Radionice za djecu uključuju igrokaz prema Slikovnici o medijima. Zatim se djeca dijele u dvije skupine uz pripremljene aktivosti vezane za stvarni i nestvarni svijet medija. Na kraju će se ispunjavati upitnici s djecom o učestalosti korištenja medija.

Roditeljski sastanak sastojat će se od najave teme kroz vježbu Pro et kontra, glavnog dijela – rješavanje problemskih situacija i teorijsko predavanje te radionice Situacije iz šešira. U završnom dijelu dogovorit će se pravila vezana uz korištenje medija. Roditelji će također ispuniti upitnik vezan za učestalost korištenja medija.

Mediji - prijatelji ili neprijatelji

Od 24. do 28. travnja

Dječji vrtić Bajka, Nuštarska Ulica 4, 32100 Vinkovci

Cilj brojnih aktivnosti koje će se održati u ovom tjednu je upoznati djecu i roditelje sa svim vrstama medija te načinima kako ih pravilno koristiti.

Radionice povodom Dana medijske pismenosti

Od 24. do 28. travnja

OŠ Nikole Tesle, Trg Nikole Tesle 1, Mirkovci, 32100 Vinkovci

Školska knjižničarka i pedagoginja održat će radionice s učenicima na teme pozitivnih i negativnih medijski sadržaja, nasilja u medijima, medija i emocija te slike o sebi na koju mediji utječu.

Moje potrebe i društvene mreže

20. travnja

Ekonomska i trgovačka škola Ivana Domca, Antuna Akšamovića 31, 32100 Vinkovci

Cilj radionice je osvijestiti kod učenika potrebe koje ih motiviraju na korištenje društvenih mreža. Također će se razgovarati o alternativnim načinima ispunjavanja tih potreba.

U svijetu medija i emocija

Od 24. do 28. travnja

Dječji vrtić Vinkovci, Područni objekt Pčelica, 12 redarstvenika 18a, 32100 Vinkovci

Odgojiteljice djece u dobi od četiri do sedam godina provest će s djecom radionice o medijima, emocijama i povezanosti medija i emocija. Održat će se i roditeljski sastanak s ciljem upoznavanja roditelja s medijskom i emocionalnom pismenošću djece mlađe od osam godina.

Predavanje, anketa i radionica "Dani medijske pismenosti"

3. svibnja

Društvo Naša djeca Vinkovci, Ul. bana Josipa Jelačića 34a, 32100 Vinkovci

Događaj je namijenjen dječjim gradskim vijećnicima (osnovnoškolci 7. i 8. razreda). Razgovarat će o utjecaju influencera i njihovoj ulozi u životima djece i mladih. Pogledat će videolekciju “Što da radim bez jutjub(er)a?” i riješiti radne listiće na tu temu. Provest će se anonimna anketa kako bi se dobili detaljniji podaci koliko učenici koriste i koje vrste medija koriste na dnevnoj bazi.

Na kraju događaja slijedi radionica “Izradi svoj edukativni letak za prijatelja” koji će pokloniti prijatelju koji nije sudjelovao na predavanju.

Moć reklame u svijetu medija

Od 26. travnja do 15. svibnja

OŠ Vladimira Nazora, I. K. Sakcinskoga 46a, 32100 Vinkovci

Učenici 4. razreda će kroz prezentaciju prepoznati reklame kao jedan od najraširenijih oblika medijskih i kulturnih proizvoda, kojima smo svjesno ili nesvjesno izloženi svakodnevno. Uvidjeti će kako je učinak oglašavanja na stavove, ponašanje i emocije vrlo snažan, osobito kada se radi o djeci i mladima. Razvijanjem medijske pismenosti naučit će kako smanjiti negativan učinak reklama te grupnim radom osmisliti reklamu za školsku knjižnicu.

Influenceri i lažno savršenstvo

28. travnja

Ekonomska i trgovačka škola Ivana Domca Vinkovci, Antuna Akšamovića 31, 32100 Vinkovci

Učenici četvrtog razreda će se na početku upoznati s aktivnim i pasivnim korištenjem društvenih mreža. Nakon toga će analizirati i uspoređivati objave influencera te ih usporediti sa vlastitim objavama na društvenim mrežama. Zatim će, nakon gledanja videa „You look disgusting” te televizijskih priloga, zaključiti je li lažno savršenstvo ili iskrenost i realnost bolji put do uspjeha i sreće.

Medijsko opismenjavanje

Od 24. do 28. travnja

OŠ Ivana Mažuranića, S.Strahimira Kranjčevića 2, 32100 Vinkovci

Cilj aktivnosti za učenike petih razreda je upoznati ih s prednostima korištenja medija i opasnostima koje kriju objave vlastitih i tuđih fotografija, osobnih podataka i slanje obavijesti o trenutnom mjestu boravka.

Mediji i emocije

10. svibnja

OŠ Vladimira Nazora, I. K. Sakcinskoga 46a, 32100 Vinkovci

S učenicima dva prva razreda održat će se radionice u kojima će se kroz nekoliko aktivnosti izražavati različite emocije, govoriti o povezanosti medija i emocija i koje emocije najčešće u njima bude mediji. Pogledat će i ulomak animiranog filma “Izvrnuto obrnuto” te razgovarati o različitim emocijama koje prate djevojčicu Rajku i načinu na koji ih kontrolira. Učenici će na listićima označiti u kojim su medijima najčešće osjetili sreću, strah i tugu. Za kraj će pogledati videa sa smiješnim psima, s ciljem da sreća bude pobuđena emocija.

VILJEVO

Emocije i mediji

27. travnja

OŠ Ante Starčevića Viljevo, Kralja Tomislava 1, 31531, Viljevo

Kroz radionicu učenici će se informirati što je emocionalna i medijska pismenost te proći vježbe za razvoj tih vrsta pismenosti. Cilj je da znaju prepoznati i osvijestiti emocije koje pobuđuju mediji te načine kojima se na naše emocije utječe.

VIRJE

Opet si na mobitelu? - OTVORENO ZA JAVNOST

4. svibnja u 19 sati

Narodna knjižnica Virje, Trg Stjepana Radića 1, 48326 Virje

“Opet visiš na mobitelu! Jesi li opet na računalu? Još uvijek se igraš?” To su riječi koje svaki roditelj često izgovara.

Što zapravo naši klinci rade na ekranima, internetu i konzolama? Roditeljima radionicu i prezentacije drže upravo – djeca.

Moderacija i usputni komentari o sigurnosti, zaštiti podataka i neurorazvoju, uloga su knjižničarke Ivanke Ferenčić Martinčić. Prva obiteljska večer na kojoj ćemo uz ležerno druženje učiti o medijskoj pismenosti – poručuju iz knjižnice.

Prijaviti za sudjelovanje se može putem web stranice knjižnice.

VIROVITICA

Digitalni medij i mentalno zdravlje

3. travnja

Veleučilište u Virovitici, Matije Gupca 78, 33000 Virovitica

Tema radionice za studente je mentalno zdravlje i njegova važnost te kako društvene mreže utječu na mentalno zdravlje. Studenti će izrađivati svoj “kotač života”, razgovarati o tome zašto koriste društvene mreže te kako one utječu na njihove emocije i osjećaje.

Kako aplicirati na natječaje medijske pismenosti?

26. travnja u 17 sati

Veleučilište u Virovitici, Matije Gupca 78, 33000 Virovitica

Studenti u sklopu vježbi iz kolegija Upravljanje EU projektima moraju prepoznati potrebe u društvu na temu medijske pismenosti te osmislit aktivnosti koje bi doprinijele poboljšanju medijske pismenosti odabrane ciljne skupine. Na taj način studenti prolaze sve korake pri apliciranju na razne EU projekte koji su kreirani u svrrhu medijske pismenosti, a istodobno stječu znanja o potrebama u društvu, detektiranju ciljnih skupina koje su slabo medijski pismene te na radionici kreiraju aktivnosti koji će doprinijeti poboljšanju medijske pismenosti.

Medijski tekstovi - kako reklame utječu na mene?

17. travnja

Tehnička škola Virovitica, Zbora narodne garde 29, 33000 Virovitica

Učenici će na odabranim tekstovima čitati o utjecaju medija, razgovarati o usvojenim informacijama te raspravljati o manipulaciji medija i utjecaju reklama na njih.

Prihvaćaju li sve što vide bez razmišljanja ili propitkuju koju poruku reklama šalje?

Učenici će potom osmisliti reklamu za jedan proizvod koji je posve nepotreban u svakodnevnom životu.

Straška izvrće neistine

Od 24. travnja do 5. svibnja

OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, Tina Ujevića 18, 33000 Virovitica

Radionica se temelji na istoimenoj slikovnici koju je napisao Želimir Periš i kombinacija je poticanja čitanja, medijske pismenosti te promišljanja o zdravoj prehrani. Učenici 2. razreda će kroz razne aktivnosti kritički razmišljati o reklamama koje svakodnevno vide u medijima, a i sami će se okušati u smišljanju zanimljivih reklama za voće i povrće.

Stereotipi. Ajmo ih razbiti!

4. travnja

Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica, Trg bana Josipa Jelačića 5, 33000 Virovitica

Događaj je organiziran s učenicima osmog razreda OŠ Vladimir Nazor Virovitica. Na radionici će se kroz različite zanimljive zadatke govoriti o tome koliko mediji utječu na stvaranje slike o pojedinim osobama. Nakon razgovora, zadatak će biti prezentirati poznate ili manje poznate osobe koje razbijaju stereotipe svojim primjerom.

Kako pojedini mediji utječu na naše emocije?

5. svibnja

Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica, Trg bana Josipa Jelačića 5, 33000 Virovitica

Na radionici će sudjelovati učenici sedmih razreda OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica. Na početku radionice svatko će kroz “selfie” izraziti jednu emociju koju će drugi trebati prepoznati, a zatim će na temelju kartica na kojima se nalaze različite aplikacije govoriti kako se osjećaju i što prvo pomisle kada vide tu aplikaciju.

Pokaži mi kako sigurno koristiti medije

26. travnja

OŠ Vladimir Nazor,Virovitica, T.Masaryka 21, 33000 Virovitica

Učenici 8. razreda će na satu Hrvatskog jezika učenicima 1. razreda pokazati nekoliko polupalrnih Youtube kanala i Android igara. Nakon zajedničkog korištenja istih raspravljat će zašto su neki kanali i igre kvalitetniji, korisniji ili zanimljiviji. Na kraju će donijeti zaključak da je važno birati što gledaju i igraju.

Lik i djelo: Mato Lovrak

Od 24. do 28. travnja

Dječji vrtić Cvrčak Virovitica, Pejačevićeva 1, 33000 Virovitica

Djeca će upoznati dva djela Mate Lovraka: “Vlak u snijegu” i “Družba Pere Kvržice”. Svakodnevno će se čitati dijelovi knjiga, razgovarati o sadržaju te pripremiti likovne aktivnosti u kojima će izraziti ono što su doživjeli kroz knjigu.

Pogledat će ekranizacije knjiga – filmove “Vlak u snijegu” i “Družba Pere Kvržice”.

Posjetit će Kulturni centar Mato Lovrak u Velikom Grđevcu.

"Što je stvarno, a što ne?"; "Tjedni list skupine"; "Kamera-pričalica"

Od 24. do 28. travnja

Dječji vrtić Cvrčak Virovitica, Pejačevićeva 1, 33000 Virovitica

Tijekom cijeloga tjedna djeca će samostalno fotografirati događanja u skupini. Na kraju tjedna biti će isprintan njihov tjednik s tekstovima i fotografijama koje su napravili.

Izradit će slikopriče, pogledati crtani film te poslušati radio emisiju za djecu. Usporedit će film i radio. Kroz razgovor uz ilustracije i fotografije, djecu će se potaknuti na kritičko promišljanje i zaključivanje.

Mediji - od tiskanih do digitalnih

Od 24. do 28. travnja

Dječji vrtić Cvrčak Virovitica, Pejačevićeva 1, 33000 Virovitica

Kroz različite vrste medija djecu će se upoznati s temom oralna higijena te im se približiti razlika između stvarnog i virtualnog doživljaja.

VISOKO

Digitalni mediji i mentalno zdravlje

26. travnja

OŠ Višnjevac, Crni put 41, 31220 Višnjevac

Razgovor o digitalnim medijima i menatnom zdravlju namijenjen je učenicima 5. razreda. Pogledati će videolekciju te izraditi plakat na navedenu temu.

Sat medijske pismenosti: Mediji i emocije

8. svibnja

OŠ Visoko, Visoko 20, 42224 Visoko

Učenici 5. razreda će na satu Hrvatskog jezika provoditi aktivnosti i razgovarati o medijima, emocijama te utjecaju medija na emocije koristeći materijale Mediji i emocije.

VIŠNJEVAC

Digitalni mediji i mentalno zdravlje

26. travnja

OŠ Višnjevac, Crni put 41, 31220 Višnjevac

Razgovor o digitalnim medijima i menatnom zdravlju namijenjen je učenicima 5. razreda. Pogledati će videolekciju te izraditi plakat na navedenu temu.

VIŠKOVO

Mediji i mi u ravnoteži

Od 28. travnja do 5. svibnja

OŠ Sveti Matej, Vozišće 13, 51216 Viškovo

Radionice za učenike drugih razreda započet će glasnim čitanjem „Slikovnice o medijima“. Slijedi iskustvena aktivnost u kojoj će učenici spoznavati razlike i uspoređivati doživljeno vlastitim osjetilima s onim što su doživjeli putem medija i u obliku simbola. Nakon toga će provesti zadatak „Osjeti glazbu“ iz brošure „Mediji i emocije 2“ i za kraj bojati letak s vrstama medija.

Radionice s učenicima trećih razreda započet će gledanjem animiranih filmova „Put u svijet medijske pismenosti“ i „Put u svijet medijske pismenosti 2: Osviještenost“. Savjete koje daje glavni junak, dječak Jack, usporedit će se sa znanjem koje su usvojili na radionicama Treninga životnih vještina, s ciljem da pronađu ravnotežu između online i offline aktivnosti te zadrže kontrolu prilikom korištenja interneta.

VRBOVEC

Djeca u svijetu ekrana

18. travnja u 17.30 sati

Dječji vrtić Vrbovec, 7. svibnja 12a, 10340 Vrbovec

Predavanje je namijenjeno roditeljima djece iz vrtića, a cilj je osvijestiti ih da potiču djecu na pravilno i dobi primjereno korištenje ekrana. Kroz predavanje će biti upoznati s pozitivnim, ali i negativnim utjecajima te kako biti podrška djetetu u korištenju medija.

Djeca u svijetu ekrana

18. travnja

Dječji vrtić Vrbovec, 7. svibnja 12a, 10340 Vrbovec

Roditelji će putem ovog predavanja naučiti zašto je medijska pismenost važna vještina koja se uči od malih nogu te kako poticati djecu na pravilno korištenje medija.

Pozitivna strana umjetne inteligencije

28. travnja

Srednja škola Vrbovec, Ulica 7. svibnja 2, 10340 Vrbovec

Radionica je namijenjena učenicima 2. razreda zanimanja kuhar i konobar. Govorit će se o tome koliko je i zašto važna umjetna inteligencija. Naglasak će biti na OpenAI-jev ChatGPT-u, kao jednoj od najbrže rastućih web aplikacija. Koliko je korisna navedena aplikacija, otkrit će se kroz primjere i diskusiju na satu razrednika.

Vrijeđanje, sramoćenje i govor mržnje na internetu i društvenim mrežama

Od 24. do 30. travnja

OŠ Marije Jurić Zagorke, Brdo 12A, 10340 Vrbovec

Učenici će se kroz radionicu naučiti prepoznavati neprihvatljiva ponašanja na internetu i društvenim mrežama. Cilj je potaknuti ih da ispravno reagiraju na svaki oblik govora mržnje, vrijeđanja i sramoćenja, poštujući svoje i tuđe dostojanstvo.

VRBOVSKO

Faktencheck im DaF Unterricht

Od 24. do 28. travnja

OŠ I.G.Kovačića Vrbovsko, Kralja Tomislava 18, 51326 Vrbovsko

Učenici 6. razreda na nastavi njemačkog jezika obradit će materijale na temu “Fake news” tj. Faktencheck. Kako prepoznati lažne vijesti i fotografije koje imaju za cilj uznemiravanje javnosti, jedna je od tema kojom će se baviti. Učenici će usporediti više izvora kako bi mogli prepoznati lažnu vijest.

Početci novinarstva

Od 24. do 28. travnja

OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko, Kralja Tomislava 18, 51326 Vrbovsko

Učenici 5. razreda na nastavi hrvatskog jezika upoznat će se s osnovnim oblicima novinarstva, vrstama novinarskih tekstova i vijesti.

Ljubav...

24. travnja

OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko, Ul. kralja Tomislava 18, 51326 Vrbovsko

Učiteljica će s učenicima 1. razreda razgovarati o osjećajima, što ih veseli, što vole raditi, s čim se igrati. Na projektoru će im pokazati “Slikovnicu o medijima”. Sve aktivnosti iz slikovnice, učenici će izvesti uživo. Razgovarat će o tome kako se osjećaju dok se provodi ta aktivnost.

Ima li nasilja u sadržajima koje gledamo?

24., 25 i 28. travnja

Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko, Ul. kralja Tomislava 18, 51326 Vrbovsko

Kroz razgovor za učenike 3. i 4. razreda definirat će se pojam i vrste medija, koje medije učenici najčešće koriste, koje sadržaje pregledavaju te koje crtane filmove i serije vole gledati. Potom će provesti aktivnost iz priručnika “Pozitivni i negativni medijski sadržaji”.

Sadržaji na internetu i emocije

25. i 26. travnja

OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko, Ul. kralja Tomislava 18, 51326 Vrbovsko

Učenici 5. razreda izabrat će i analizirati određeni sadržaj na mreži. Analizirani sadržaj prezentirat će pred ostatkom razreda. Ostali učenici iznijet će svoja promišljanja o tom sadržaju, analizi i prezentaciji.

Prikriveno oglašavanje

27. travnja

OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko, Ul. kralja Tomislava 18, 51326 Vrbovsko

Učenici 8. razreda razgovarat će o medijima, oglašavanju i prikrivenom oglašavanju. Pretraživat će internet, tražeći prikrivene oglase. Navest će primjere prikrivenog oglašavanja u sadržajima koje inače pregledavaju na internetu.

Igre vani vs. igre na računalu

25., 26. i 28. travnja

OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko, Ul. kralja Tomislava 18, 51326 Vrbovsko

i Područna škola Jablan

S učenicima 2. razreda razgovarat će se o medijima koje koriste, sadržajima koje pregledavaju, video igricama te igrama na otvorenom. Crtat će u programu Bojanje i na papiru koje igre vole na otvorenom i s prijateljima.

Virtualni svijet i mi

25. i 28. travnja

OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko, Ul. kralja Tomislava 18, 51326 Vrbovsko

Učenici 6. razreda bit će podijeljeni u grupe. Iz priručnika “Poštivanje sebe i drugih u virtualnom svijetu” svaka grupa analizirat će jedan zadatak i raditi prezentaciju na temu iste. Svoja zapažanja prezentirat će razredu.

Moji online/offline uzori

25. i 27. travnja

OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko, Ul. kralja Tomislava 18, 51326 Vrbovsko

Učenici 7. razreda analizirat će koje osobe prate na mrežama i s kojim se poistovjećuju te tko im je uzor u stvarnom svijetu. Svoja zapažanja prezentirat će pred razredom.

Youtuberi i što oni rade kad nisu na računalu?

25. i 27. travnja

OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko, Ul. kralja Tomislava 18, 51326 Vrbovsko

Učenici 7. razreda razgovarat će o medijima koje koriste, sadržajima koje pregledavaju I osobama koje prate na društvenim mrežama. Istražit će i prikazati koje osobe su mi zanimljive na mreži i čime se te osobe bave u privatnom životu.

VUKOVAR

Kako funkcionira školski radio?

24. travnja u 18.20 sati

Ekonomska škola Vukovar, Stjepana Filipovića 6, 32000 Vukovar

Događaj je namijenjen srednjoškolcima i nastavnicima. U prvom dijelu radionice će se prezentirati aktivnosti školskog radija. U drugom dijelu sudionici će se u prostoru školskog radija upoznati sa softverom za emitiranje radija, opremom u studiju, shemom programa, načinom na koji se emitira program, snimaju prilozi i emisije.

Također će doznati kako izgleda javljanje uživo u eter, kako se radio prezentira putem društvenih mreža te kako se stvaraju baze pjesama u programu.

Medijska pismenost obojana emocijama

26. travnja

OŠ Siniše Glavaševića, dr Ante Starčevića 5, 32010 Vukovar

Tema radionice bit će emocije i emocionalne vještine, kao važni čimbenici u razvoju mentalnog zdravlja. Govorit će se o nužnosti prepoznavanja, suočavanja i nošenja s vlastitim emocionalnim stanjima, koje dijelom uzrokuju i mediji.

Zaštita privatnosti u online okruženju - OTVORENO ZA JAVNOST

24. travnja u 13 sati

Gimnazija Vukovar, Šamac 2, 32000 Vukovar

Radionica „Zaštita privatnosti u online okruženju“ namijenjena je djeci i mladima s ciljem podizanja svijesti o potencijalnim prijetnjama u virtualnom okruženju te usvajanja metoda zaštitite privatnosti i sigurnosti. Djeca će se upoznati s osnovnim konceptima kao što su izrada i korištenje sigurnih zaporki, održavanje privatnosti na društvenim mrežama i izbjegavanje prihvaćanja nepoznatih poziva ili poruka. Cilj je osnažiti djecu i potaknuti ih da preuzmu kontrolu nad vlastitom online prisutnošću te zaštite vlastitu privatnost.

Nije potrebna prethodna prijava. Radionica je otvorenog tipa i pozvani su svi zainteresirani učenici osnovnih i srednjih škola. Dodatne informacije mogu se dobiti putem elektroničke pošte: sanja.pavlovic-sijanovic@skole.hr

Društvene mreže i socijalna usporedba

Od 24. do 28. travnja

Ekonomska škola, S. Filipovića 6, 32010 Vukovar

Tema radionice je korištenje društvenih mreža, prijateljstvo preko interneta, influenceri i autentičnost. Učenici će kroz razgovor i video klipove saznati neke nove informacije na navedene teme te osvijestiti dobre i loše strane društvenih mreža.

Digitalni mediji i mentalno zdravlje mladih

Od 24. do 28. travnja

Gimnazija Vukovar, Šamac 2, 32000 Vukovar

Učenici 2. razreda izradit će videoprojekciju na temu “Digitalni mediji i mentalno zdravlje mladih” koju će predstaviti ostalim učenicima u okviru sata razredne zajednice. Na kraju predavanja svi učenici ispunit će kratki upitnik o navikama uporabe interneta.

Influenceri Ljubavi- interaktivno predavanje i radionica - OTVORENO ZA JAVNOST

24. travnja u 13.40 sati

Gimnazija Vukovar, Šamac 2, 32000 Vukovar

Interaktivno predavanje i radionica namijenjena je osnovnoškolcima i srednjoškolcima s ciljem podizanja svijesti utjecaja društvenih mreža na percepciju ljubavi i korištenje društvenih mreža u pozitivne svrhe.

Prvi dio je interaktivno predavanje i istraživanje na temu Ljubav u digitalno doba u aplikaciji Padlet. Ciljanoj skupini bit će predstavljene sve vrste ljubavi kroz prizmu vječne i istinske ljubavi. Ispunit će anketni listić, riješiti kviz te će im se na kraju uručiti prigodni pokloni.

Nije potrebna prethodna prijava. Pozvani su svi zainteresirani učenici osnovnih i srednjih škola.

Utjecaj medija u razvoju političke ideologije

26. travnja

Ekonomska škola Vukovar, Stjepana Filipovića 6, 32010 Vukovar

Interaktivna radionica na temu utjecaj medija u razvoju političke ideologije namijenjena je srednjoškolcima.

Koje influencere prate vaša djeca?

15. travnja do 15. svibnja

OŠ Antuna Bauera Vukovar, Augusta Šenoe 19, 32000 Vukovar

Nakon provedenog istraživanja među učenicima, održat će se niz predavanja na roditeljskim sastancima o internetu, društvenim mrežama i influencerima kako bi upoznali roditelje sa sadržajima koje prate njihova djeca.

ZABOK

Moć fotografije

27. i 28. travnja

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću, Prilaz prof. Ivana Vrančića 5, 49210 Zabok

Učenicima će u prvom dijelu biti prikazano nekoliko primjera kako se ista fotografija može iskoristiti u različitim kontekstima i na taj način prenijeti i različite poruke. Učenici će biti upoznati s raznim alatima kako prepoznati autentičnost fotografija na internetu. U radioničkom dijelu učenicima će biti ponuđeno nekoliko primjera vijesti s autentičnim i nekoliko s manipuliranim fotografijama, a oni će trebati prepoznati lažne. Za provjeru istinitosti objave učenici će se moći koristiti alatima za prepoznavanje autentičnosti fotografija. Učenici će raditi u paru, a nakon završetka zadatka svoje zaključke i načine utvrđivanja autentičnosti fotografija prezentirat će ostalim sudionicima.

Mediji i mi

Od 2. do 12. svibnja

DV Zipkica Zabok, S.Radića 15, 49210 Zabok

Kao uvod u aktivnosti, provest će se anonimna online anketa za roditelje o navikama i iskustvima djece i obitelji vezano uz korištenje medija, ali i aktivnostima koje uključuju kretanje. Odgojiteljice će provesti i kraći oblik usmene ankete o medijima za djecu.

U radu s djecom provest će se obrada slikovnice i gledanje edukativnih videa, a nakon toga i kreativna radionica na temu medija. Posebna pažnja posvetit će se aktivnostima usmjerenim na kretanje. U starijim predškolskim grupama učit će se kritički promišljati na radionicama “Mediji i emocije”.

Za roditelje će se organizirati roditeljski sastanak s temom “Screen i green time” sa ciljem osvještavanja njihove uloge u razvoju medijske pismenosti djece. Roditelji će dobiti povratnu informaciju o rezultatima provedene ankete, a poseban naglasak će biti stavljen na činjenicu koliko je važno razgovarati s djecom o medijima i kakav utjecaj mogu imati mediji na kvalitetu njihova život.

Biti svoj

4. i 5. svibnja

Srednja škola Zabok, Dr. Franje Tuđmana 15, 49210 Zabok

Na satu Računlstva za učenike navedene škole održana je radionica o utjecaju medija na vlastiti identitet.

ZADAR

Djeca i mediji

Od 24. do 28. travnja

DV Školjkica i More, Marijane Radev 2, 23000 Zadar

Kroz različite aktivnosti; čitanje slikovnica, scenske igre i likovne aktivnosti, osvijestiti će se važnost medijske pismenosti i primjereno korištenje medija u vrtiću i kod kuće.

Roditelji će se putem plakata upoznati s provedenim aktivnostima.

Digitalni tragovi

26. travnja

OŠ Zadarski otoci, Trg Damira Tomljanovića Gavrana 2, 23000 Zadar

Sa učenicima 5. razreda održat će se predavanje i radionica o digitalnim tragovima.

Dezinformacije

28. travnja

OŠ Šime Budinića, Put Šimunova 4, 23000 Zadar

Kako razlikovati istinu od laži u okruženju u kojemu smo izloženi golemim količinama informacija iz različitih izvora i putem različitih platformi? Odgovorom na to pitanje bavit će se radionica namijenjena učenicima 8. razreda.

Sigurnost djece na internetu i elektroničko nasilje

27. travnja

OŠ Šime Budinića, Put Šimunova 4, 23000 Zadar

Radionica će biti na temu sigurnosti djece na internetu i elektroničkog nasilja. Učenici će kroz materijale sami izvoditi zaključke kako se zaštititi od poteškoća i opasnosti s kojima se susreću na internetu. Izradit će zajednički poster s navedenim zaključcima.

Društvene mreže na internetu, prednosti i opasnosti

28. travnja

OŠ Šime Budinića, Put Šimunova 4, 23 000 Zadar

U skupinama će se istraživati i pregledavati društvene mreže Facebook, Twitter, Youtube, Instagram, Google+, Flick i Pinterest. Analizirat će se njihove dobre i loše strane. Svaka skupina predstavit će svoje rezultate i zaključke do kojih su došli zajedničkim radom.

Mediji i emocije - OTVORENO ZA JAVNOST

21. travnja u 8.50 sati

OŠ Šime Budinića Put Šimunova 4, 23000 Zadar

Radionica će se održati s učenicima 6. razreda na temu “Mediji i emocije”.

Za sudjelovanje se može prijaviti na e-mail:anita.mustac@skole.hr

Komunikacija u stvarnom i virtualnom svijetu

Od 26. do 28. travnja

OŠ Šimuna Kožičića Benje, Ulica Asje Petričić 7, Zadar

Tijekom sata razrednika učenici 4. razreda će provesti radionicu na temu “Biti svoj – biti u ravnoteži u virtualnom i medijskom okruženju – Komunikacija u stvarnom i virtualnom svijetu”. Tijekom nastave Hrvatskog jezika pisat će sastavke i pjesme na navedene teme, na satu Prirode i društva bavit će se temom Sigurna komunikacija u digitalnom okružju, a na Likovnoj kulturi izradom plakata.

Navedene aktivnosti prikazat će u slikovnici koju će kreirati u aplikaciji Book creator.

Medijska pismenost između kritičkog promišljanja i manipulacije - OTVORENO ZA JAVNOST

3. svibnja u 11 sati

Znanstvena knjižnica Zadar, Ante Kuzmanića 3, 23000 Zadar

Predavanje će održati doc. dr. sc. Nenad Vertovšek. Cilj je ukazati na svakodnevni utjecaj medija na naše živote i razmišljanja. Nažalost, najveći pogubni utjecaj imaju na mlade generacije kojima se teško oduprijeti pozivima medija na pasivnost, puku zabavu i plitko razmišljanje. Kritičko promišljanje i razumijevanje medijskog komunciranja stoga je jedno od glavnih obrazovnih i životnih zadaća u sadašnjim vremenima i onima koja dolaze.

Kroz predavanje će se nastojati prikazati stupanj razdvojenosti u kojima se nalaze i stariji i mladi kada biraju sadržaje u društvu medijskih spektakla i puke zabave, a sve dalje od stvarnog razumijevanja društvenih odnosa, korištenja kritičkog promišljanja i podizanja kvalitete obrazovanja.

ZAGREB

Utjecaj društvenih mreža na mlade

20. travnja u 13.05 sati

OŠ Ivana Cankara, Ul. Ivana Cankara 10, 10000 Zagreb

Predavanje, prezentacija i radionica na temu utjecaja društvenih mreža na mlade, značaja medijske pismenosti i kritičkog razmišljanja, vrsta medijskih manipulacija, praćenja informacija iz relevantnih izvora, lijepog ponašanja na internetu i ostalih srodnih tema, održat će se za učenike šestih razreda navedene škole.

Medijska pismenost u Kruškicama

Od 24. do 30. travnja

Dječji vrtić Poletarac, Vile Velebita 18, 10040 Zagreb

Svakodnevnim aktivnostima s djecom potaknut će ih se na razlikovanje ekrana i zbilje, upoznati s dobrobitima korištenja medija u svrhu učenja i istraživanja svijeta te ih potaknuti na oprez i postavljanje granica u korištenju medija.Roditelje će se potaknuti na edukaciju kroz za njih dostupne materijale na medijskapismenost.hr.

Što je zbilja, a što ilustracija

24. i 25. travnja

DV Bajka, Zorkovačka 8, 10000 Zagreb

Vrtićku djecu u dobi od 5 i 6 godina upoznat će se s pojmom medija te razlikom stvarnosti i medijskog prikaza. Uz pomoć slikovnice i videolekcije o medijskoj pismenosti, govorit će se o tome što ilustracija, odraz i snimka te provesti iskustvena aktivnost “NOS”.

Alati za odgovorno ponašanje u virtualnom okruženju

20. travnja u 13.15 sati

I. gimnazija, Avenija Dubrovnik 36, 10000 Zagreb

U sklopu projekta “Umreženi izvan mreže” koji se provodi u I. gimnaziji tijekom školske godine 2022./2023., održat će se radionica za učenike pod nazivom “Alati za odgovorno ponašanje u virtualnom okruženju”. Na radionici se planira učenicima ukazati na moguća virtualna rizična ponašanja i poučiti ih načinima sigurnog funkcioniranja u virtualnom okruženju.

Projekcija animiranog fima "Mačak u čizmama: posljednja želja"

24. travnja u 9.30 sati

Poliklinika SUVAG, Kneza Ljudevita Posavskog 10, 10000 Zagreb

Za učenike polaznike produženog stručnog postupka održat će se filmska projekcija animiranog filma “Mačak u čizmama: posljednja želja”. Film je preporučen na portalu medijskapismenost.hr kao prikladan medijski sadržaj za učenike razredne nastave. Sadrži poruku o važnosti prijateljstva, prolaznosti slave, pozitivnog stava, zajedništva i sloge.

Nakon projekcije s učenicima će se analizirati medijski sadržaj i pouka filma.

Generacija Z i njihove navike korištenja medija

23. i 24. ožujka

Gimnazija Tituša Brezovačkog, Avenija Dubrovnik 36, 10000 Zagreb

Povodom dana škole u Gimnaziji Tituša Brezovačkog održani su Dani otvorene nastave. Učenici su birali različite radionice. Jedna od radionica bavila se medijskom pismenošću, analizom i kritičkim promišljanjem o sadržajima koje Generacija Z konzumira na društvenim mrežama. Na virtualnoj ploči dijelili su najpopularnije sadržaje te kritički promišljali o njima.

Učenici su posjetili Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu te se upoznali s njihovim radom. Održano je predavanje na kojem su raspravljali o stereotipima i prikazivanju ljepote u medijima, utjecaju društvenih mreža na psihičko zdravlje, izgradnju identiteta i nasilju na društvenim mrežama. Prezentacija održane radionice održana je u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu, 24. ožujka, povodom Dana škole.

Roditeljski sastanak o medijskoj pismenosti

25. travnja u 16.30 sati

DV Bukovac, Trnac 67, 10000 Zagreb

Tema sastanka bit će uključenost roditelja u razvoj medijske pismenosti djece te utjecaj medija na mentalno zdravlje djece.

Nastup na radiju - medijsko iskustvo iz perspektive sudionika

28. travnja u 13.30 sati

Poliklinika SUVAG, Kneza Ljudevita Posavskog 10, 10000 Zagreb

Učenici petoga razreda će, uz pomoć nastavnice hrvatskoga jezika i knjižničara, analizirati vlastito medijsko iskustvo – gostovanje u radijskoj emisiji na Hrvatskom radiju u sklopu izvannastavne suradnje s Knjižnicom Marina Držića.

Osim što će ponoviti činjenice o specifičnostima radija kao medija te o procesu snimanja za radijsku emisiju, učenici će razgovarati o iskustvu sudjelovanja u radijskoj emisiji, pripremama za snimanje, tremi, improvizaciji, doživljaju vlastitog glasa te ostalim komponentama medijskoga nastupa.

Dani medijske pismenosti u Matošu

25. travnja u 12.20 sati

OŠ Antuna Gustava Matoša, Aleja Antuna Augustinčića 12, 10000 Zagreb

Učenici 6. razreda na radionici će se upoznati s oglašavanjem u različitim medijima. Proučavat će različite reklame te razgovarati o tome što zamjećuju. Upoznat će se sa Zakonom o oglašavanju. Na kraju radionice u manjim grupama će osmisliti i snimiti svoju reklamu.

Laži, laži, laži me – mediji to čine najbolje: Medijska pismenost za treću životnu dob - OTVORENO ZA JAVNOST

26. travnja u 17.30 sati

Knjižnica Savica, Ljerke Šram 4, 10000 Zagreb

Radionica medijske pismenosti namijenjena je osobama treće životne dobi. Program edukacije prilagodit će se pojedinačnim potrebama korisnika i obuhvatiti osnove rada na pametnom telefonu, tabletu, računalu ili pametnom satu.

Voditelj je radionice Hrvoje Borovina. Za sudjelovanje se može prijaviti na broj 01 6115 927 ili mailom: knjiznica.savica@kgz.hr

Radionice medijske pismenosti

Od 9. ožujka do 11. svibnja

Zdravstveno učilište, Medvedgradska ulica 5, 10000 Zagreb

Ciklus radionica medijske pismenosti namijenjen je učenicima 1. i 2. razreda srednjih škola. Ukupno će se održati osam radionica, kojima je cilj potaknuti kritičko promišljanje mladih s ciljem prevencije potencijalno štetnih utjecaja medijskih sadržaja.

Teme radionica su: kako nastaju medijski sadržaji, lažne vijesti, utjecaj medija na sliku o sebi, rodni stereotipi u glazbi i filmu, influenceri i youtuberi, lnstagram vs. Reality te sigurnost na internetu.

Oba ciklusa radionica provode članice tima ,,Društvenog centra Borovje”, s višegodišnjim iskustvom u radu s djecom i mladima.

Alati za poticanje medijske pismenosti u Dječjem vrtiću Trešnjevka

19. travnja u 17 sati

DV Trešnjevka, Trakošćanska 45, 10000 Zagreb

Događaj je namijenjen odgojiteljima dječjeg vrtića Trešnjevka. Uključuje prezentaciju rada na pametnoj ploči u radu s djecom. Predstavit će se alati i aplikacije te medijske kartice kao pomoćni alati u odgojno obrazovnom radu u svrhu promicanja medijske pismenosti.

Radionica „Snalaženje u šumi (ne)točnih podataka“ i likovna radionica „Stvaramo Fake News“

5. travnja u 12.45 sati

Galerija Vladimir Nazor, Ilica 163a, 10000 Zagreb

Na radionicama će učenici 6. razreda OŠ Petra Zrinskoga uz vođeni heuristički razgovor te kratke vježbe osvještavati potrebu za provjerom podataka koje pronalaze na internetu, posebice na društvenim mrežama.

Kako lako informacija postane dezinformacija te koje razmjere može imati krivo prenesen podatak, učenici će otkrivati pomoću konkretnih situacijskih igara koje vode knjižničarke.

Nakon radionice umjetnički dvojac učenicima će predstaviti koncept izložbe te voditi likovnu radionicu u kojoj nastaje plakat za izmišljeni događaj.

U trendingu - Kako nastaje radijska emisija uživo

17. travnja

OŠ Marije Jurić Zagorke, Štefanovečka cesta 67, 10000 Zagreb

Članovi Filmske i radijske družine ZAG osmaši , Leda Kefeček i Jan Lipovšek, jednom mjesečno vode U trendingu, radijsku emisiju uživo na Hrvatskom radiju, 1. program. Učenicima od 4. do 8. razreda ispričat će kako odabiru temu i sugovornike koje će pozvati u emisiju, kako se pripremaju za goste, smišljaju pitanja te tko sve sudjeluje u procesu nastanka i emitiranja emisije uživo.

Zainteresirani učenici poslušat će ulomke iz emisija i postavljati pitanja mladim radijskim novinarima.

Priče Gospodina Interneta

25. travnja u 14 sati

OŠ braće Radić, Šenoine Branke 22, 10020 Novi Zagreb

Kroz radionicu će učenike 3. razreda voditi knjiga “Priče Gospodina Interneta”.

Učenici će kroz igru Lov na blago rješavati zadatke različitih tipova. Cilj je potaknuti učenike na promišljanje koliko je internet koristan, a koliko kradljivac vremena.

Medij, djeca i profesor Baltazar

Od 2. do 5. svibnja

DV Krijesnice, Krajiška 7a, 10000 Zagreb

Događaj je namijenjen djeci odgojne skupine “Cvjetići” i njihovim roditeljima. Kroz upoznavanje lika profesora Baltazara i njegove izume, upoznat će se djecu s medijima, važnošću medijske pismenosti i primjerenim korištenjem medija u vrtiću i kod kuće.

Na roditeljskom sastanku kroz interaktivnu radionicu prezentirati će se roditeljima materijali na temu ,,Djeca i medij”.

Radionica o borbi protiv dezinformacija

26. travnja

Trgovačka škola, Trg J. F. Kennedyja 4, 10000 Zagreb

U sklopu Erasmus+ projekta škole “Medijska i informacijska pismenost” održati će se radionica za učenike, koristeći materijale s medijskapismenost.hr i scenarije poučavanja koji su nastali u sklopu prve godine projekta.

Ogledalo u svijet

Od 24. do 30. travnja

OŠ Ljubljanica, Svetoivanjska 33, 10110 Zagreb

U tjednu obilježavanja medijske pismenosti djeca nižih razreda sudjelovat će u sociopedagoškim radionicama. Nasilje u crtanim filmovima tema je koja će se obraditi s učenicima 1. razreda i posebnih razrednih odjela.  Učenici 2. razreda  će pak obraditi temu reklama u dječjim programima, a 3. razreda temu “ Televizija nam koristi”.  Nerealne slike osoba u medijima tema je radionice za 4. razrede.

Cilj je preveniranje rizičnih faktora u ponašanju kroz podizanje svijesti o pozitivnim i negativnim utjecajima medija na njihovu sliku o sebi i drugima, osnaživanje i građenje otpornosti, kroz kritičko razmišljanje.

Filmska projekcija i radionica

25. travnja

OŠ Rudeš, Jablanska ul. 51, 10000 Zagreb

Učenicima petog razreda prikazat ću film koji su snimili učenici sedmog razreda. Film problematizira prikriveno oglašavanje, lažne vijesti i novinarsku subjektivnost. Učenici će trebati prepoznati te dijelove u filmu te izreći svoje mišljenje. Cilj sata je poticati svijest učenika o navedenim problemima da bi ih lakše uočavali u medijskom prostoru.

Rasprava - zanimanje influencer

25. travnja

OŠ Rudeš, Jablanska ul. 51, 10000 Zagreb

Učenici 8. razreda raspravljat će o zanimanju influencera. U raspravi će pokušati dokazati je li zanimanje influencera dobar posao ili je to oblik širenja loših utjecaja. Prije rasprave učenici će istražiti o temi i prikupiti činjenice kao dokaz obrane postavljenih teza. Raspravi će također prethoditi analiza snimljenih učeničkih tutorijala.

Fotografija i digitalni alati – kreativna primjena - OTVORENO ZA JAVNOST

17. i 18. svibnja u 8.30 sati

Centar kulture na Peščenici KNAP, Ivanićgradska ul. 41A, 10000 Zagreb

Predavanje i radionica „Fotografija i digitalni alati – kreativna primjena u RIPOO“ će biti usmjerena na upoznavanje te primjenu različitih digitalnih alata u kreiranju sadržaja primjerenih u radu s djecom rane i predškolske dobi.

Prijave i info kod organizatora – Dječji vrtić Pčelica.

Kako radi radio?

18. svibnja

Antena Zagreb, V.Holjevca 29, 10000 Zagreb

Učenici 2. razreda OŠ Eugena Kvaternika Velika Gorica s novinarskom skupinom 7. razreda gostovat će na radio Anteni Zagreb. Upoznat će kako funkcionira radijska postaja, što je eter, kako se provodi tehnički prijenos programa, kako se pripremaju voditelji emisija, tko sve sudjeluje i krije se iza etera jedne radijske postaje. Snimit će svoje tekstove u eteru, a mali novinari će postavljati pitanja zaposlenicima radisjke postaje te pripremiti intervju koji će biti objavljen na web stranici škole.

Što je lažna, a što istinita informacija? - OTVORENO ZA JAVNOST

26. travnja u 18 sati

Savez gluhih i nagluhih grada Zagreba, Kneza Mislava 7/1, 10 000 Zagreb

Hrvatsko društvo prevoditelja znakovnog jezika za gluhe organizira predavanje i radionicu Dezinformacije na hrvatskom znakovnom jeziku. Predavanje i radionica namijenjena je onima koji se primarno služe hrvatskim znakovnim jezikom, kojima zakukuljene rečenične konstrukcije kojima se plasiraju neistinite informacije predstavljaju dodatni izazov. Predavanje i radionicu održat će Nives Gotovac, a koristit će se obrazovni materijal Agencije za elektroničke medije i UNICEFA-a.

Prijave se zaprimaju na mail: caslifd2018@gmail.com

Srebrni surferi - predavanje i radionica na hrvatskom znakovnom jeziku

25. travnja u 18.30 sati

Savez gluhih i nagluhih grada Zagreba, Kneza Mislava 7/1, 10000 Zagreb

Događaj je namijenjen osobama treće životne dobi kojima je hrvatski znakovni jezik primarno sredstvo komunikacije.

Hrvatsko društvo prevoditelja znakovnog jezika za gluhe organizira predavanje i radionicu za članove Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba, kojima je primarno sredstvo komunikacije hrvatski znakovni jezik. Osim dobi i činjenice da se oslanjaju prvenstveno na znakovni jezik, čija je gramatika drugačija od hrvatskoga, moderni diskurs koji se koristi na društvenim mrežama i internetu predstavlja im dodatni izazov u detektiranju istinite od neistinite informacije. Često su meta prevara i stoga je ova edukacija od iznimne važnosti. Koristit će se obrazovni materijal Agencije za elektroničke medije.

Nataša Devčić i Dalija Stanić: Fake News - OTVORENO ZA JAVNOST

Izložba je otvorena od 24. ožujka do 7. travnja

Predstavljanje procesa nastajanja izložbe 4. travnja

Galerija VN – Ilica 163-a, 10000 Zagreb

Izložba nosi naziv „Fake News“, a riječ je o umjetničkom projektu koji se sastoji od plakata različitih dimenzija, oglasa, letaka te video rada. To je svojevrstan rad u nastajanju jer se čitav proces postavljanja radova odvija tijekom nekoliko dana.

Postav i akcija lijepljenja „fake“ plakata kreće istovremeno s dolaskom „pravih“ majstora u Galeriju VN, koji će ondje, tijekom čitavog trajanja izložbe, vršiti izmjenu i popravak galerijskih podova. Umjetnice koriste ovu priliku, te postepeno, dan za danom, lijepe plakate na izlog galerije, kako bi se stekao dojam zatvaranja galerijskog prostora. Zajedno sa „pravim“ radnicima u galeriji, ovi „fake“ plakati nastojat će zbunjivati prolaznike koji, svjedočeći prizoru lijepljenja plakata i izmjene galerijskih podova, ni sami više neće znati, što je stvarno, a što je prevara.

Online kučke: priče o zlostavljanima - OTVORENO ZA JAVNOST

24. travnja u 13 sati

KGZ Knjižnica Gajnice, Meksička 6, 10000 Zagreb

Događaj je namijenjen učenicima završnih razreda osnovnih škola. Riječ je o književnom susretu sa Selmom Parisi, autoricom knjige “Online kučke”, u kojoj progovara o vršnjačkom nasilju i načinu na koji ga društvene mreže potiču.

Prijaviti se može na telefonski broj knjižnice: 01/3454031

Tko je živ?

24. travnja

DV Cvrčak, Turopoljska 29, 10000 Zagreb

Odgojiteljica će djeci ispričati priču, a zatim reproducirati putem mobitela video zapis u kojem priča istu priču. Potom će postavljati pitanja koja će djeci pomoći u osvještavanju živog i neživog te stvarnog i virtualnog.

Klikolovke (clickbait) u svakodnevnom životu osnovnoškolaca

27. travnja

OŠ Rudeš, Jablanska 51, 10000 Zagreb

Učenici osmih razreda će pripremiti prezentaciju o navedenoj temi te obrazložiti karakteristike klikolovki kojima se služe autori članaka na portalima kako bi povećali čitanost. Cilj je naučiti kako prepoznati takve vijesti kako bi u budućnosti mudrije birali što pročitati i čemu vjerovati. U zadnjem dijelu sata bit će ponuđeno nekoliko klikolovki u kojima će učenici pokušati prepoznati moguće odgovore na naslove članaka.

Biti prijatelj

18. travnja

OŠ Frana Galovića, Školski prilaz 7, 10010 Zagreb

Za učenike 2. razreda provest će se radionica u kojoj će spoznati vrijednost pravog offline prijateljstva te upoznati opasnosti na internetu, osobito cyberbullying.

Mediji i emocije

17. travnja

Salezijanska osnovna škola, Dugoratska ulica 2, 10110 Zagreb

Radionica će se održati za učenike prvog razreda. Čitat će se Slikovnica o medijima te koristiti materijali za razvoj medijske i emocionalne pismenosti za djecu mlađu od 8 godina sa stranice medijskapismenost.hr.

Mediji i emocije

Od 24. do 26. travnja

Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti, Voćarska cesta 106, 10000 Zagreb

Cilj predavanja i radionice je približiti učenicima ulogu emocija u kreiranju i gledanju medijskog sadržaja.

Zvukopis - 4 godišnja doba

12. i 19. svibnja u 10 sati

Knjižnica Kajfešov brijeg, Ulica grada Gualda Tadina 4, 10000 Zagreb

Centar za kulturu i film Augusta Cesarca i Knjižnica Kajfešov brijeg organiziraju slušaonice i radionice za predškolarce pod nazivom “4 godišnja doba”. Slušajući zvučne razglednice na temu godišnjih doba polaznici će učiti o mediju radija, njegovim mogućnostima i načinima izražavanja. Kako proizvesti svojim tijelom zvuk kiše ili fijuk vjetra, tko je bio Petar Hektorović, za čime traga šumska ekipa i još puno toga, otkrit će se tijekom dva susreta u navedenim terminima.

ChatGPT – za i protiv - OTVORENO ZA JAVNOST

Od 17. do 28. travnja

Škola za medicinske sestre Vinogradska, Ulica grada Vukovara 68, 10000 Zagreb

Chat Generative Pre-Trained Transformer je besplatan chatbot sustav, odnosno chat umjetne inteligencije koji je programiran i obučen za simulaciju razgovora među ljudima u obliku pisanih i glasovnih naredbi. Na predavanju i radionici učenici, nastavnici i roditelji upoznat će se s prednostima i opasnostima koje se vežu uz uporabu te inovativne aplikacije, pogotovo pri pisanju lektira i domaćih uradaka te osvijestiti potrebu njegova odgovornog korištenja. Na kraju će se izjasniti jesu li za dopuštanje uporabe ChatGPT-a ili za njegovu zabranu.

Djeca i mediji

Od 24. do 28. travnja

Dječji vrtić Duga, Ulica DOS ban Jelačić 8, 10000 Zagreb

Nizom aktivnosti djeca odgojne skupine “Leptir” će saznati što su mediji i kako ih koristiti. Sa roditeljima će se održati sastanak na temu “Dijete u svijetu medija”.

Oglašavanje

2. svibnja

OŠ Jordanovac, PŠ Kozjak, Kozjak 27, 10000 Zagreb

Učenici 4. razreda na satu informatike razgovarat će o medijima s posebnim naglaskom na elektroničke medije. Učenici će u skupinama prema uputama analizirati reklame. Imat će zadatak osmisliti i kreirati digitalni oglas za proizvod po izboru te ga prezentirati ostalima.

Umjetna inteligencija

Od 24. do 30. travnja

OŠ Alojzija Stepinca, Palinovečka 42, 10000 Zagreb

Na satu Tehničke kulture učenicima od 5. do 8. razreda prezentirat će se dobrobiti i izazovi primjene umjetne inteligencije. Kako na siguran način primjenjivati digitalnu tehnologiju te izbjeći zamke i nepovoljne digitalne tragove koje mladi ljudi mogu ostaviti za sobom, bit će neke od tema radionice.

Medijska pismenost u Futuri

19. travnja

Privatna škola Futura, Divka Budaka 1D, 10000 Zagreb

U skupu predmeta Poslovne komunikacije, učenici 1. razreda navedene srednje škole će se informirati o važnosti medijske pismenosti. Potom će u Canvi izraditi promotivne materijale na temu medijska pismenost koji će biti dostupni na Facebook, Instagram i web stranici škole sa svrhom informiranja i podizanja svijesti srednjoškolaca o medijskoj pismenosti.

Virtualno prijateljstvo i/ili prijateljstvo uživo

20. travnja

OŠ Bukovac, Vrtnjakovečka ulica 8, 10040 Zagreb

Radionica za učenike petih razreda bit će na temu virtualnog prijateljstva i prijateljstva uživo. Učenici će raspravljati o prednostima i nedostatcima jednoga i drugoga prijateljstva. Pogledat će kratke filmove te će izraditi plakate na kojima će prikazati virtualno i stvarno prijateljstvo u crtežima i kratkim porukama.

Prihvaćamo li vlastite nesavršenosti ili ih prikrivamo filterima?

Od 24. do 26. travnja

Škola za medicinske sestre Vrapče, Bolnička 32, 10000 Zagreb

Učenici četvrtih razreda će provesti anketu o utjecaju društvenih mreža na sliku o sebi i na mentalno zdravlje te raspravljati ne temu: prihvaćamo li vlastite nesavršenosti ili ih prikrivamo filterima?

Influenceri - miljenici društvenih mreža

24. travnja

Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava, Ulica Don Petra Šimića 2, 10000 Zagreb

S učenicima završnih razreda će se razgovarati o tome tko su influenceri, kako ih prepoznati na društvenim mrežama, vrstama influencera s obzirom na broj pratitelja i s obzirom na vrstu sadržaja, ”dobrim” influencerima i prikrivenom oglašavanju.

Utjecaj medija, društvenih mreža i problem dezinformacija prema mladima i djeci

26. travnja

OŠ Kustošija, Sokolska 7, 10000 Zagreb

Učitelj mentor, razrednik i učenici osmog razreda analizirat će primjere medijske uključivosti, konzumacije društvenih mreža, utjecaja medija na mlade te problem dezinformacija u medijskom svijetu. Cilj aktivnosti je osvještavanje utjecaja medija i društvenih mreža, kritičko promišljanje, medijsko obrazovanje te ravnoteža prisutnosti i odsutnosti u digitalnom svijetu.

Videoigre - igramo li sigurno?

25. travnja

OŠ Većeslava Holjevca, Siget 23, 1000 Zagreb

Učenici će gledati film “Videoigre – znamo li igrati sigurno?” te će se nakon toga voditi rasprava o tome kako oni igraju i što igraju. Razgovarat će se o tome što su novo saznali u videu, ali i o onome što su već znali.

Stručna konferencija Medijske kompetencije učitelja - OTVORENO ZA JAVNOST

24. travnja u 8.30 sati

HUB 385, Ulica Franje Petračića 6, 10000 Zagreb

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu organizira stručnu konferenciju Medijske kompetencije učitelja namijenjenu svim odgojno-obrazovnim djelatnicima i široj javnosti zainteresiranoj za područje medijske pismenosti.

Na okruglom stolu će se predstaviti rezultati nacionalnog istraživanja o kompetencijama učitelja Hrvatskog jezika i učitelja razredne nastave. Potom će stručnjaci koji se bave medijskim obrazovanjem učitelja i djece iznijeti svoje primjere dobre prakse.

Konferencija je organizirana u sklopu projekta Medijsko obrazovanje je važno kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Za sudjelovanje se može prijaviti putem obrasca na poveznici: https://forms.gle/qUtuRuVvd4c6dGK26.

Digitalno stanje - rezultati istraživanja

27. travnja

Obrtnička i industrijska graditeljska škola, Većeslava Holjevca 13, 10010 Zagreb

U Obrtničkoj i industrijskoj graditeljskoj školi provedeno je istraživanje o aktivnostima i vremenu kojeg učenici provode na mobilnim uređajima. U sklopu Dana medijske pismenosti predstavit će se rezultati ankete.

Optičke igračke

27. travnja

DV Sunčana, Dječji trg 2, 10000 Zagreb

Djeca u dobi od četiri do pet godina zajedno sa odgojiteljicama izrađivat će optičke igračke.

Predavanje za učitelje u OŠ Većeslava Holjevca

14. travnja

OŠ Većeslava Holjevca, Siget ul. 23, 10020 Zagreb

Organizator događanja je Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, udruga čiji su cilj poboljšanje medijske i komunikacijske kulture građana kroz sustavnu edukaciju o medijima. Predavanje namijenjeno učiteljima i stručnim suradnicima održat će dr. sc. Ivan Uldrijan. Tema je medijski prikaz ljepote na društvenim mrežama.

Vježbom do zdravlja - spot

DV I.B Mažuranić, Cerska 22, 10000 Zagreb

Djeca iz vrtića su, u suradnju s odgojiteljima, snimila video spot o važnosti vježbanja za zdrav tjelesni razvoj. U realizaciji spota pomogao im je jedan tata novinar.

Mediji u svakodnevici

24. travnja

OŠ Dragutina Domjanića, Gajnice ul. 31, 10000 Zagreb

Učenici 2. razreda upoznat će kroz radionicu vrste medija, njihovu svrhu te uporabu u svakodnevici.

Reklame u medijskom prostoru

25. travnja

OŠ Dragutina Domjanića, Gajnice ul. 31, 10000 Zagreb

Učenici 2. razreda upoznat će kroz radionicu pojam reklama te njihovu svrhu. Naučit će prepoznavati cilj reklamiranja proizvoda.

Prepoznavanje relevantnih izvora medijskih sadržaja

26. travnja

OŠ Dragutina Domjanića, Gajnice ul. 31, 10000 Zagreb

Učenici 2. razreda upoznat će kroz radionicu nekoliko različitih medija koji služe u svrhu učenja te načine provjeravanja istinitosti podataka.

Rasprava o utjecaju medija

27. travnja

OŠ Dragutina Domjanića, Gajnice ul. 31, 10000 Zagreb

Učenici 2. razreda kroz radionicu će demonstrirati medijsku pismenost kroz primjere i napraviti svoj medijski sadržaj.

Djeca i mediji

24. travnja

Dječji vrtić Zapruđe, Vankina 12 10010 Zagreb

U nastavku rada na temi Djeca i mediji i roditeljskog sastanka na istu temu, u vrtiću će se aktivnosti nastaviti s radionicom za djecu. Upoznat će optičke igračake i izraditi svoj film za optičku igračku zoetrope-a.

U ravnoteži online i offline- radionica prevencije mentalnog zdravlja

28. travnja

OŠ Petra Zrinskog, Krajiška ul. 9, 10000 Zagreb

U suradnji s izv.prof dr.sc. Zrnka Kovačić Petrović, dr.med. i Leom Tomašić , dr. med., održat će se radionice za učenike petih razreda. Liječnice će održati radionice na kojima će se djeca osnažiti za mudro korištenje medija te ih upoznati s utjecajem sklapanja prijateljstava u stvarnom i online svijetu na njihovo mentalno zdravlje.

Čitanjem emocija do medijske pismenosti

26. travnja

Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava, don Petra Šimića 2, 10000 Zagreb

Planira se provođenje radionice sa dvadeset srednjoškolaca s višestrukim oštećenjima. Tema radionica će biti mediji, emocije i mentalno zdravlje. Razgovarat će se o mentalnom zdravlju i analizirati motive za korištenje društvenih mreža.

Upotreba digitalne tehnologije u podupiranju igre i učenja djeteta rane i predškolske dobi - prednosti i nedostaci - OTVORENO ZA JAVNOST

4. svibnja u 18.30 sati

KGZ, Knjižnica Ivane Brlić Mažuranić, Laurenićeva 8c, 10000 Zagreb

Odgojiteljice Edina Čaušević i Božica Košutić iz Dječjeg vrtića Milana Sachsa u Zagrebu održat će edukativno predavanje o prednostima i nedostacima upotrebe digitalne tehnologije u podupiranju igre i učenja djeteta rane i predškolske dobi. Predavanje je namijenjeno roditeljima, odgojiteljima, nastavnicima i svima zainteresiranima.

Izbjeći ću ovisnost

Od 19. travnja do 24. travnja

OŠ Mladost, Karamanov prilaz 3, 10010 Zagreb

Učenici 6. razreda upoznat će se s lošim i dobrim stranama interneta. Tijekom radionice naučit će kako prepoznati ovisnost o aktivnostima na internetu, kako ju izbjeći ili pokušati “izliječiti”. Učenici će pokušati napraviti “digitalni detox” te će svoja iskustva naknadno podijeliti s ostalim učenicima.

Medijski znalci prvaši

24. travnja

OŠ grofa Janka Draškovića, Vrapčanska 7, 10000 Zagreb

Za učenike 1. razreda održat će se radionica na temu medijske pismenosti.

Little film critics

26. travnja

OŠ Bukovac, Trnac 42, 10000 Zagreb

Učenici će tijekom dva nastavna sata engleskog jezika pogledati kratki igrani/animirani film The Diary of a Wimpy Kid i napisati kratki osvrt. Prije gledanja filma podsjetiti će se ključnih pojmova vezanih za medijsku kulturu koje su naučili tijekom nastave hrvatskog jezika. Nakon gledanja filma, održat će se rasprava o viđenom, osvrnuti na filmska izražajna sredstva, fabulu priče, glavne i sporedne uloge te njihove karakteristike. Nakon razgovora učenici će na radnom listiću ispisati osnovne podatke o filmu, ocijeniti ga te napisati kratki osvrt. Nakon toga će u manjim grupama dizajnirati filmski poster.

Medijska pismenost za prvašiće

26. travnja

OŠ Ivana Meštrovića, M. Pušteka 1, 10000 Zagreb

Učenici 1. razreda će čitati slikovnicu o medijskoj pismenosti i povezivati pročitano s vlastitim iskustvom. Kritički će promišljati o stvarnim i virtualnim događajima.

Kako nastaje sportski program

26. travnja

OŠ Borovje, Davora Zbiljskog 7, 10000 Zagreb

S učenicima 4. razreda će se razgovarati o sportovima, sportskim uspjesima i kako saznajemo rezultate. Zatim će biti prikazan Videovodič kroz medije: Kako nastaje sportski program. Učenici će navesti koja zanimanja stvaraju program, što je važno prilikom odabira događaja ili gostiju, koji dio stvaranja programa smatraju najzahtjevnijim, u kojem dijelu bi željeli sudjelovati te kakva vijest treba biti. U drugom dijelu učenici će sami stvarati sportski program – snimati video klipove i izrađivati “breaking news” na temu sporta. U zadnjem dijelu pregledat će materijale koje su stvorili i analizirati uspješnost.

Što je (ne)realno?

26. travnja

Dječji vrtić Poletarac, Vile Velebita 18, 10040 Zagreb

Kroz aktivnost će se pogledati video prikaz “Video o medijima-medijska pismenost za najmlađe” te kroz pripadajuću slikovnicu razgovarati o utjecajima medija i simbolima koji reprezentiraju stvarnost.

Roditeljski sastanak "Djeca i mediji"

Ožujak i travanj

DV Vrbik, Objekt Cvjetno, Prisavlje 4, 10000 Zagreb

DV Vrbik, Objekt Vrbik, Šetalište Jurija Gagarina 10, 10000 Zagreb

DV Vrbik, Objekt Poljane, Fausta Vrančića 9, 10000 Zagreb

Psihologinje Minja Vukadinović i Renata Milanković Belas napravile su radionicu “Djeca i mediji” koju su odgojitelji koristili za roditeljske sastanke. Ciljevi radionice su povećati svjesnost i znanje roditelja o pozitivnim i negativnim aspektima korištenja tehnologija kod djece rane i predškolske dobi, senzibilizirati roditelje o važnosti njihove uloge u razvoju medijske pismenosti djece te ih informirati o načinima smanjivanja negativnih aspekata i učinaka korištenja tehnologija kod djece.

Upute za korištenje čarobne ploče - OTVORENO ZA JAVNOST

26. i 28. travnja

Knjižnice grada Zagreba, Knjižnica Jelkovec, Vladimira Stahuljaka 3, 10360 Zagreb

Događaj je namijenjen djeci vrtićke dobi i mlađim osnovnoškolcima. Čitat će slikovnicu “Djevojčica i čarobna ploča” Hele Čičko i Martine Čičko Karapetrić te sudjelovati u radionici o pravilima korištenja suvremenih tehnologija.

Prijave za sudjelovanje šalju se putem e-pošte: knjiznica.jelkovec@kgz.hr.

Projekcija video-uradaka učeničkih zadruga s diskusijom

Od 26. travnja do 3. svibnja

OŠ Granešina, Granešina 1, 10040 Zagreb

Učenici zadrugari i ostali učenici dobre volje će gledati video-uratke Učeničke zadruge Granešina i učeničkih zadruga Podružnice HSUZ-a Grada Zagreba i RH, pripremljene za prošle županijske smotre. Pogledat će i prezentacije o učeničkom zadrugarstvu te će nakon toga diskutirati.

Digitalni mediji i mentalno zdravlje

2. svibnja

Zdravstveno učilište, Medvedgradska 55, 10000 Zagreb

Radionica i rasprava za srednjoškolce na te medija i mentalnog zdravlja održat će se uz korištenje video materijala sa medijskapismenost.hr.

Influencer ≠ Uzor

Od 24. do 30. travnja

OŠ Ivana Mažuranića, Javorinska 5, 10040 Zagreb

Učenici 7. i 8. razreda će pogledati film “Digitalni mediji i mentalno zdravlje” i razgovarati s učiteljem o važnosti kritičkog odabira prikladnog uzora.

Videolekcija: Pravila lijepog ponašanja i komuniciranja na internetu

Od 24. do 30. travnja

OŠ Ivana Mažuranića, Javorinska 5, 10040 Zagreb

Učenicima 6. razreda će se kroz videolekciju ukazati na važnost lijepog ponašanja i komuniciranja na internetu.

EAVI - Put u svijet medijske pismenosti

Od 24. do 30. travnja

OŠ Ivana Mažuranića, Javorinska 5, 10040 Zagreb

Učenici 5. razreda će pogledati animirane filmove Put u svijet medijske pismenosti 1. i 2., a zatim će prokomentirati s učiteljem sadržaj filmova.

Pegi dobne oznake i oznake za gledanje TV-a

Od 24. do 30. travnja

OŠ Ivana Mažuranića, Javorinska 5, 10040 Zagreb

Cilj aktivnosti je učenike upozoriti na važnost obraćanja pozornosti na upozorenja za prikladnost sadržaja mentalnoj dobi djece.

Maleni i mediji

Od 24. do 30. travnja

OŠ Ivana Mažuranića, Javorinska 5, 10040 Zagreb

Cilj aktivnosti je učenike 1. i 2. razreda upozoriti na razlikovanje ekrana i zbilje, upoznati ih s dobrobitima korištenja medija u svrhu učenja i istraživanja svijeta te ih potaknuti na oprez i postavljanje granica u korištenju medija.

Crtež po crtež - digitalna slikovnica

Od 2. do 5. svibnja

Dječji vrtić Medveščak, Voćarska cesta 69, 10000 Zagreb

Na roditeljskom sastanku će, u sklopu projekta “Kreni zdravo”, biti prikazane aktivnosti kojima jačamo psihičku i fizičku otpornost djece. Potom će se, zajedno s djecom i roditeljima, izraditi digitalna slikovnica od crteža nastalih na temu zdrave hrane. Zajedno će se osmisliti naziv, radnja priče te izraditi kolaž ilustracija s pratećim prikladnim tekstom.

Medijska pismenost za najmlađe

Od 2. do 12. svibnja

DV Potočnica, Vukovarska 18, Zagreb

Tijekom dva tjedna obradit će se teme: Medijska pismenost za najmlađe, Mediji i emocije, Mediji i sport, Slikovnica o medijima te Razlika između svijeta medija i svijeta zbilje.

Odgovorno ponašanje u virtualnom svijetu - poštivanje drugih i sebe

27. travnja

OŠ Jordanovac, Jordanovac 108, 10000 Zagreb

Kroz kratko predavanje učenici trećeg razreda učit će o odgvornom i pristojnom ponašanju u virtualnom svijetu. Drugi dio predavanja čini radionica u kojoj će djeca napisati svoja pravila kojih bi se trebalo pridržavati u njihovim razrednim virtualnim grupama.

Oglasi u medijskom prostoru

28. travnja

OŠ Bukovac, Trnac ul. 42, 10000 Zagreb

Učenici 3. razreda sudjelovat će u analizi oglasa u medijskom prostoru uz pomoć tablice za analizu.

Predavanja i radionice za učenike 5. i 6. razreda

2. svibnja

OŠ bana J. Jelačića, Podgradski odvojak 1, 10000 Zagreb

Teme radionica su: Prekomjerno korištenje interneta – istina ili mit? i Kako biti u ravnoteži? – briga o svim dimenzijama zdravlja. Cilj je poticanje samokritičnosti i osobne odgovornosti vezane uz uporabu interneta kao i svjesnosti da na taj način izravno mogu upravljati svojim životom, ali i da neodgovornim ponašanjem mogu ugroziti druge.

Umjetna inteligencija

5. svibnja

Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića, Držićeva 14, 10000 Zagreb

Učenici će upoznati prednosti i nedostatke umjetne inteligencije te uvidjeti iznimnu važnost kritičkog promišljanja u njenom korištenju.

Radionica Emocije

31. ožujka

OŠ Matka Laginje, Matka Laginje 13, 10000 Zagreb

Radionica o emocijama i medijima namijenjena je učenicima navedene škole.

ZAPREŠIĆ

Izložba fotografija mladih autora DV Pčelica iz Zagreba - "Boje i refkeksije"

Tijekom travnja

Gradska knjižnica Ante Kovačića, Trg žrtava fašizma 6, 10290 Zaprešić

Izložbom se predstavljaju radovi mladih autora u dobi od 5 do 7 godina Dječjeg vrtića Pčelica iz Zagreba, nastalih tijekom 2022. godine pod mentorstvom odgojiteljica Jelene Alpeza i Maje Radošević. Promatrajući svoje okruženje, a poticani da istražuju mogućnosti koje im nudi tehnologija, djeca su fotografirajući zabilježila neke njima dojmljive prizore.

Prikriveno oglašavanje

26. travnja

OŠ Ljudevita Gaja, Ljudevita Gaja 2, 10290 Zaprešić

Tema radionice je kako prepoznati „slučajno“ pojavljivanje proizvoda koji nema dodirne točke sa sadržajem emisije.

Pozitivni i negativni medijski sadržaji

28. travnja

OŠ Ljudevita Gaja, Ljudevita Gaja 2, 10290 Zaprešić

Predavanje je namijenjeno učiteljima razredne nastave. Upoznat će ih se s radionicama koje mogu odraditi u svojim razredima na temu pozitivni i negativni medijski sadržaji.

ZLATAR

Radionica lažnih vijesti

27. ožujka i 1. travnja

Srednja škola Zlatar, Braće Radić 10, 49250 Zlatar

Prvi dio radionice održat će se 27. ožujka u okviru fakultativnog predmeta “Digitalni mediji”. Učenici će se upoznati s pojmovima lažnih vijesti, žutog tiska, tabloida, “clickbait” novinarstva, propagande i “novinske patke”. Kako takav sadržaj prepoznati, kako provjeriti informacije te kojih bi se etičkih načela trebao držati svaki novinar?

Učenici će se u timovima okušati u stvaranju medijskih sadržaja koje će, u drugom dijelu radionice, 1. travnja, plasirati na digitalni školski list “KAP” i školske društvene mreže. To će poslužiti i kao eksperiment o utjecaju lažnih vijesti na čitateljsku publiku i čitanost portala.

Više informacija na: https://kap.sszlatar.hr/2023/04/01/prvotravanjska-sala-prethodne-su-tri-vijesti-ipak-bile-novinska-patka/

ZLATAR BISTRICA

Generacija Z za očuvanje planeta Z

24. travnja

OŠ Zlatar Bistrica, Vladimira Nazora 10, 49247 Zlatar Bistrica

Ovom aktivnošću obilježava se Ekomjesec u školi i povezuje s Danima medijske pismenosti. Učenici su dobili zadatak pronaći ekološke sadržaje u svakom od medija: radio, televizija, internet, novine, časopisi, filmovi, knjige, stripovi, plakati, te napisati kako se o ekologiji i održivom načinu života prenose informacije i vijesti. Rezultate rada učenici pišu na digitalni alat Linoit.

Umreži tehnologiju i ekologiju

28. travnja

OŠ Zlatar Bistrica, Vladimira Nazora 10, 49247 Zlatar Bistrica

Učenici 4. razreda će u školskoj knjižnici sudjelovati u radionici čitanja naglas. Knjižničarka će im čitati knjigu “Mila i Zelenvila” autorice Mirele Holy koja povezuje ekologiju i tehnologiju. Bilježit će događaje iz priče i na temelju bilješki izraditi sažetu verziju te moderne bajke te ju ilustrirati. Sažetu priču će na taj način moći čitati i učenici koji imaju poteškoće u čitanju i razumijevanju pročitanoga.

ŽDALA

Dan za animirani film

29. ožujka

Dječji vrtić Bambi, Braće Radića bb, 48332 Ždala

U sklopu Dana medijske pismenosti, za djecu polaznike vrtića će se održati projekcija animiranog filma. Nakon projekcije, razgovarat će se o razlici filma i stvarnosti, najdražim scenama i ostalim dojmovima.

ŽAKANJE

Slikovnica o medijima

25. travnja

Dječji vrtić Pčelica, Žakanje 59D, 47276 Žakanje

Djeca će kroz čitanje slikovnice dobiti priliku razumijeti medije i razlike između svijeta medija i stvarnog svijeta.

Iskustvene aktivnosti iz priručnika Medijska pismenost za najmlađe

Od 26. do 28. svibnja

Dječji vrtić Pčelica Žakanje, Žakanje 59D, 47276 Žakanje

S djecom u mješovitoj jasličkoj skupini Medenjaci odgojiteljice će provoditi organizirane iskustvene aktivnosti iz priručnika Medijska pismenost za najmlađe.

ŽRNOVNICA

Mudro skrolam, sigurno po mreži rolam

10. svibnja

OŠ Žrnovnica, Hrvatskih velikana 41, 21251 Žrnovnica

Učenicima od 5. do 8. razreda će se održati predavanja o medijskoj pismenosti, važnosti kritičkog promišljanja, utjecaju medija na mentalno zdravlje. Potom će se održati radionice u manjim skupinama. Provest će se i analiza najčešće korištenih mrežnih portala i društvenih mreža te analizirati vijesti i jezik medija.

ŽUPANJA

Predavanje o medijskoj pismenosti

24. travnja

Obrtničko-industrijska škola Županja, V.Kraj 42, 32270 Županja

Za učenike navedene škole održat će se predavanje o medijskoj pismenosti.

U svijetu medija - Provodimo slobodno vrijeme za našim ekranima, ali i za knjigom!

Od 24. travnja do 5. svibnja

OŠ Ivana Kozarca Županja, Ulica dr. Franje Račkog 30, 32270 Županja

Cilj radionica koje je osmislila školska knjižničarka je uputiti učenike petog razreda kako organizirati svoje slobodno vrijeme. Učenici će saznati kako pronaći ravnotežu između online i offline života te naći vremena za igrice i društvene mreže, ali i za čitanje knjiga.

Dezinformacije i lažne vijesti na internetu

27. travnja

Obrtničko-industrijska škola Županja, Veliki kraj 42, 32270 Županja

Na početku radionice nastavnik će objasniti pojmove dezinformacija i lažne vijesti te ukazati na njihove sličnosti i razlike. Nastavnik će navesti vrste dezinformacija i okolnosti u kojima nastaju. Učenici će razgovarati kako društvene mreže utječu na stvaranje dezinformacija i lažnih vijesti. Naučit će kako u pet koraka mogu provjeriti informacije koje ih zanimaju. Na kraju će imati interaktivni kviz o razumijevanju dezinformacija i lažnih vijesti.

Obilježavanje Dana medijske pismenosti u Županji

19. travnja do 4. svibnja

OŠ Ivana Kozarca Županja, Dr. Franje Račkog 30, 32270 Županja

U 7. razredu govorit će se o pravilima lijepog ponašanja na internetu te pogledati video na istoimenu temu. U 8. razredu rješavat će se radni listić “Tko sam ja”, s ciljem prepoznavanja svojih kompetencija te pogledati video “Pravila lijepog ponašanja na internetu”.