Na međunarodnoj konferenciji održanoj u Sarajevu 27. listopada 2023. govorilo se o medijskom obrazovanju, korištenju umjetne inteligencije u školama te utjecaju digitalnih medija na mentalno zdravlje djece i mladih, a predstavljena su i istraživanja, obrazovni materijali i iskustva iz Hrvatske

Piše: Ana Dokler

Međunarodna konferencija “Pametno korištenje medija: Odgoj djece i mladih uz digitalne medije i umjetnu inteligenciju”, održana u Sarajevu 27. listopada 2023., okupila je istraživače i praktičare iz područja medijske pismenosti i obrazovanja iz Bosne i Hercegovine, Češke, Hrvatske i Srbije.

Konferencija je organizirana u sklopu inicijative Dani medijske i informacijske pismenosti u BiH, a kroz projekt “Pametno korištenje medija: izgradnja otpornosti na dezinformacije: program obuke za porodice, nastavnike, novinare i širu javnost”, koji Mediacentar Sarajevo provodi u partnerstvu s organizacijom Transitions iz Praga, uz financijsku podršku Programa za promociju tranzicije Vlade Republike Češke.

“Ovaj događaj osmišljen je sa željom da se sa stručnjacima iz različitih disciplina propitaju i pronađu najbolja rješenja za učinkovit i smislen odnos prema tehnološkom razvoju i prema činjenici da je tehnologija sastavni dio roditeljstva, obrazovanja i cjelokupnog odgoja djece”, rekla je Selma Zulić Šiljak, koordinatorica iz Mediacentra Sarajevo.

“Jaki i nezavisni mediji jedan su od stupova demokracije, kao što je i sposobnost građana da kritički promišljaju medijske sadržaje. Stoga sam jako sretan što možemo doprinijeti medijskom obrazovanju i pismenosti u okviru ovog projekta”, rekao je Štěpán Šantrůček, konzul i voditelj Odjela za razvojnu suradnju u Veleposlanstvu Češke Republike u BiH.

Korištenje umjetne inteligencije u školama, utjecaj digitalnih tehnologija na mentalno zdravlje djece i mladih, te sustav podrške za roditelje u oblikovanju medijskih navika djece, samo su neke od tema o kojima se govorilo na konferenciji.

Kreirali smo video uz pomoć umjetne inteligencije pa provjerili informacije

“Ako se umjetna inteligencija upotrebljava smisleno, učenje može učiniti efikasnijim i podržati kritičko razmišljanje djece i mladih”, rekao je Tomáš Titěra, istraživač i edukator u području medijske i informacijske pismenosti iz organizacije Transitions iz Praga, koji je govorio o korištenju umjetne inteligencije u školama te predstavio preporuke i prakse iz Češke i Europske Unije, a predavanje o mogućnostima učenja uz pomoć generativne umjetne inteligencije održao je i Borislav Vukojević s Fakulteta političkih nauka u Banja Luci.

Vesima Čičkušić, stručnjakinja u području medijske pismenosti i medijskog odgoja, koja je sudjelovala u panelu pod nazivom “Prepoznavanje i sustizanje tehnološkog razvoja u obrazovanju: Didaktičke i metodičke inovacije”, istaknula je da medijsko obrazovanje mora naći svoje mjesto u okviru postojećeg školskog gradiva te da se s takvim obrazovanjem treba početi na vrijeme, od predškolske dobi i od prvih susreta djece sa svijetom medija.

“Općenito i u najrazvijenijim obrazovnim sustavima, teško je da izmjene kurikuluma prate dinamične promjene u digitalnom informacijsko-komunikacijskim okruženju. Osigurati povezanost nastave sa životom i promjenama u okruženju je zahtjevan i težak zadatak, koji traži stalna i velika ulaganja”, rekla je Vesima Čičkušić.

“Djeca i mladi zabrinuti su zbog utjecaja društvenih mreža na njihovo mentalno zdravlje, jednako kao i odrasli. Svima je potrebna edukacija i osnaživanje, i samoj djeci, ali i nastavnicima i roditeljima da bi ih mogli podržati u uravnoteženom korištenju digitalnih medija”, poručila je Ana Dokler, glavna urednica portala medijskapismenost.hr, koja je održala izlaganje o digitalnim medijima i mentalnom zdravlju djece i mladih, predstavivši rezultate istraživanja, obrazovne materijale i iskustva iz Hrvatske.

Na konferenciji su sudjelovale i Jelena Alpeza i Maja Radošević, odgojiteljice iz zagrebačkog Dječjeg vrtića Pčelica, koje su nedavno dobile i nagradu “Medijski Sokrat” za najbolje učitelje medijske pismenosti u Hrvatskoj u kategoriji predškolskog odgoja.

EDUKATIVNI MATERIJALI ‘BITI SVOJ – BITI U RAVNOTEŽI U VIRTUALNOM I MEDIJSKOM OKRUŽENJU’

Foto: Mediacentar Sarajevo