Novi film o Eurosongu donosi snažnu pouku kako pobjeda ipak nije najvažnija stvar u životu. Uči nas koliko je važno misliti na osjećaje naših bližnjih i biti tu za njih, kao podrška i oslonac kada njihovi planovi ne idu onako kako su si oni to zamislili

Piše: Irena Domitrović

Nakon 64 godine neprekidnog održavanja, najveće europsko pjevačko natjecanje, Eurosong, 2020. godine je zbog pandemije, otkazano. Ipak, za sve ljubitelje ovog natjecanja izašao je film “Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga”, u kojem smo imali prilike gledati i neke od bivših natjecatelja omiljenog europskog showa.

Ovo se natjecanje diči glamurom, zabavnim pjesmama, slavi različitosti i promiče toleranciju, pa se mnogo toga očekivalo i od filma. Predviđen kao komedija za publiku stariju od 13 godina, ovaj film nije dobar izbor za obiteljsko gledanje s mlađom djecom. Razlog tome su, među ostalim, seksualne aluzije, korištenje neprimjerenog jezika i scene ubojstava (eksplozija broda te kasnija pojava duha bez ruke, pokušaj davljenja, ubojstvo nožem u leđa), a sve bi to moglo uznemiriti mlađu publiku.

Kako nasilje u medijima utječe na djecu i tko je najosjetljiviji?

Korištenje stereotipa kako bi film bio smiješan

Glavni lik, Lars (Will Ferrell) je svojevrsna karikatura koja kroz različite stereotipne radnje stvara humor u filmu. I dok je dijelu publike to smiješno, postavlja se pitanje je li takav prikaz ovog natjecanja realističan. Film je nastao u suradnji s EBU-om (Europska radiodifuzijska unija), koji je organizator samog natjecanja, pa je bilo za očekivati da ćemo imati prilike vidjeti i neke doista realne scene održavanja samog natjecanja. Međutim, dobar dio filma je fokusiran na humor, ponekad s većom dozom pretjerivanja, i bez puno uporišta u stvarnim događajima koji se vežu uz Eurosong. Korištenjem stereotipa film nastoji pojačati humor, što je potencijalno štetno, jer se korištenjem stereotipa oni šire u društvu, i iskrivljuju našu percepciju svijeta oko nas.

Stereotipi, diskriminacija i kult tijela u medijima – kako zaštiti djecu?

Glavna junakinja filma, Sigrit (Rachel McAdams) pokazuje nam kako biti strpljiv, ponizan i koje su kvalitete pravog prijatelja. Ona nastoji ohrabriti Larsa i biti mu podrška, a njezin postupak kada odluči uzdignute glave čekati rezultate nakon fijaska na pozornici pokazuje publici pred malim ekranima da je i poraz prihvatljiv ishod.

Pričajmo o emocijama

Uz humor koji obavija glavnu radnju, film donosi i nekoliko tužnih scena jer priča o gubitku člana obitelji u mladoj dobi i posljedicama koje to može ostaviti na odnos u obitelji. Hladan i distanciran otac koji ne podržava svog sina mogao bi uznemiriti gledatelje svojim ponašanjem, stoga je, ako film gledate s djecom, dobro napraviti pauzu kod takvih scena i razgovarati o viđenom i emocijama koje to izaziva u nama. Nužno je objasniti djeci da se s gubitkom svatko nosi na drugačiji način, ali da je važno o tome razgovarati, a odnos koji vidimo na ekranu može vam poslužiti kao dobar primjer koliko je loše za ljude ako drže emocije u sebi.

Ova komedija o dječjim snovima i njihovom ostvarenju dobar je povod za razgovor u obitelji. Portal Common Sense Media donosi nekoliko tema o kojima možete razgovarati nakon gledanja ovog filma:

  • Nasilje: je li ono prikazano realistično i uznemirujuće, ili smiješno, kao u crtiću? Po čemu to možemo zaključiti? Koji je utjecaj različitih tipova prikazivanja nasilja u medijima na djecu? Razgovarajte s njima o tome kako se osjećaju kad vide nasilne scene, uznemiruju li ih one.
  • Što znači da je film predvidljiv? Kada ste prvi put pretpostavili kako će film završiti? Je li u redu da film bude predvidljiv ako je cijela radnja zabavna?
  • Pričajte o Eurosongu u prošlosti, pogledajte snimke nekoliko najpoznatijih izvođača (ABBA, Celine Dion, i sl.). Pričajte o trudu koji glazbenici ulažu da bi došli u finale ovog natjecanja.

Filmovi koji potiču razvoj socijalnih i emocionalnih vještina

Humorističan i zabavan, ovaj film je dobar za opušteno obiteljsko druženje s adolescentima, i dobar povod za razgovor o tome koliko je ponekad teško ostvariti svoje snove, ali da se od njih ne treba odustati. Na kraju film donosi snažnu pouku kako pobjeda ipak nije najvažnija stvar u životu, već da je važno misliti na osjećaje naših bližnjih i biti tu za njih, kao podrška i oslonac kada njihovi planovi ne idu onako kako su si oni to zamislili.

Foto: IMDB