Novi o Eurosongu donosi snažnu pouku kako pobjeda ipak nije najvažnija stvar u životu. Uči nas koliko je važno misliti na osjećaje naših bližnjih i biti tu za njih, kao podrška i oslonac kada njihovi planovi ne idu onako kako su si oni to zamislili

Piše: Irena Domitrović

Nakon 64 godine neprekidnog održavanja, najveće europsko pjevačko natjecanje, Eurosong, ove je godine, zbog pandemije, otkazano. Ipak, za sve ljubitelje ovog natjecanja nedavno je izašao film “Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga”, u kojem smo imali prilike gledati i neke od bivših natjecatelja omiljenog europskog showa.

Ovo se natjecanje diči glamurom, zabavnim pjesmama, slavi različitosti i promiče toleranciju, pa se mnogo toga očekivalo i od filma. Predviđen kao komedija za publiku stariju od 13 godina, ovaj film nije dobar izbor za obiteljsko gledanje s mlađom djecom. Razlog tome su, među ostalim, seksualne aluzije, korištenje neprimjerenog jezika i scene ubojstava (eksplozija broda te kasnija pojava duha bez ruke, pokušaj davljenja, ubojstvo nožem u leđa), a sve bi to moglo uznemiriti mlađu publiku.

Kako nasilje u medijima utječe na djecu i tko je najosjetljiviji?

Korištenje stereotipa kako bi film bio smiješan

Glavni lik, Lars (Will Ferrell) je svojevrsna karikatura koja kroz različite stereotipne radnje stvara humor u filmu. I dok je dijelu publike to smiješno, postavlja se pitanje je li takav prikaz ovog natjecanja realističan. Film je nastao u suradnji s EBU-om (Europska radiodifuzijska unija), koji je organizator samog natjecanja, pa je bilo za očekivati da ćemo imati prilike vidjeti i neke doista realne scene održavanja samog natjecanja. Međutim, dobar dio filma je fokusiran na humor, ponekad s većom dozom pretjerivanja, i bez puno uporišta u stvarnim događajima koji se vežu uz Eurosong. Korištenjem stereotipa film nastoji pojačati humor, što je potencijalno štetno, jer se korištenjem stereotipa oni šire u društvu, i iskrivljuju našu percepciju svijeta oko nas.

Stereotipi, diskriminacija i kult tijela u medijima – kako zaštiti djecu?

Glavna junakinja filma, Sigrit (Rachel McAdams) pokazuje nam kako biti strpljiv, ponizan i koje su kvalitete pravog prijatelja. Ona nastoji ohrabriti Larsa i biti mu podrška, a njezin postupak kada odluči uzdignute glave čekati rezultate nakon fijaska na pozornici pokazuje publici pred malim ekranima da je i poraz prihvatljiv ishod.

Pričajmo o emocijama

Uz humor koji obavija glavnu radnju, film donosi i nekoliko tužnih scena jer priča o gubitku člana obitelji u mladoj dobi i posljedicama koje to može ostaviti na odnos u obitelji. Hladan i distanciran otac koji ne podržava svog sina mogao bi uznemiriti gledatelje svojim ponašanjem, stoga je, ako film gledate s djecom, dobro napraviti pauzu kod takvih scena i razgovarati o viđenom i emocijama koje to izaziva u nama. Nužno je objasniti djeci da se s gubitkom svatko nosi na drugačiji način, ali da je važno o tome razgovarati, a odnos koji vidimo na ekranu može vam poslužiti kao dobar primjer koliko je loše za ljude ako drže emocije u sebi.

Ova komedija o dječjim snovima i njihovom ostvarenju dobar je povod za razgovor u obitelji. Portal Common Sense Media donosi nekoliko tema o kojima možete razgovarati nakon gledanja ovog filma:

  • : je li ono prikazano realistično i uznemirujuće, ili smiješno, kao u crtiću? Po čemu to možemo zaključiti? Koji je utjecaj različitih tipova prikazivanja nasilja u medijima na djecu? Razgovarajte s njima o tome kako se osjećaju kad vide nasilne scene, uznemiruju li ih one.
  • Što znači da je film predvidljiv? Kada ste prvi put pretpostavili kako će film završiti? Je li u redu da film bude predvidljiv ako je cijela radnja zabavna?
  • Pričajte o Eurosongu u prošlosti, pogledajte snimke nekoliko najpoznatijih izvođača (ABBA, Celine Dion, i sl.). Pričajte o trudu koji glazbenici ulažu da bi došli u finale ovog natjecanja.

Filmovi koji potiču razvoj socijalnih i emocionalnih vještina

Humorističan i zabavan, ovaj film je dobar za opušteno obiteljsko druženje s adolescentima, i dobar povod za razgovor o tome koliko je ponekad teško ostvariti svoje snove, ali da se od njih ne treba odustati. Na kraju film donosi snažnu pouku kako pobjeda ipak nije najvažnija stvar u životu, već da je važno misliti na osjećaje naših bližnjih i biti tu za njih, kao podrška i oslonac kada njihovi planovi ne idu onako kako su si oni to zamislili.

Foto: IMDB