Ono što se događa u online svijetu utječe na živote djece – kod kuće, u školi i zajednici u kojoj odrastaju. Zato je osobito važno da roditelji od najranije djetetove dobi kod njega razvijaju kritičko razmišljanje o medijskim sadržajima

Izvor: UNICEF

Djeca na internetu provode više vremena nego ikada prije i imaju pristup internetu u mnogo mlađoj dobi. U svijetu, svake sekunde dvoje djece po prvi puta pristupi internetu.

Internet nudi neograničene mogućnosti. Putem računala, pametnih telefona, gaming konzola i televizora, djeca uče, razvijaju maštu i šire krug poznanika. Kada se koristi na ispravan način, internet ima potencijal širiti vidike i potaknuti razvoj kreativnosti. No s ovim prilikama, dolaze i ozbiljni rizici.

Naš online život, o kojem roditelji ništa ne znaju – pobjednici natječaja

Djeca mogu biti izložena cyberbullingu, odnosno zlostavljanju na internetu, kao i drugim vrstama vršnjačkog zlostavljanja svaki puta kada koriste društvene mreže ili platforme za dopisivanje. Kada pretražuju internet, djeca mogu biti izložena govoru mržnje i nasilnim sadržajima, uključujući i sadržaj koji može potaknuti samoozljeđivanje pa čak i samoubojstvo.

Djeca mogu biti u opasnosti i kada tehnološke tvrtke krše njihovu privatnost radi prikupljanja podataka u marketinške svrhe. Oglašavanje usmjereno ka djeci putem aplikacija i prekomjerno vrijeme na različitim platformama mogu ugroziti zdravi razvoj djeteta.

Utjecaj digitalnog marketinga na djecu i mlade u Hrvatskoj

Više od trećine mladih u 30 zemalja kažu da su bili žrtve online zlostavljanja, a 1 od 5 mladih osoba kaže da je zbog toga izostajala s nastave.

Posebno zabrinjava rizik od seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja. Počiniteljima takvih nedjela nikada nije bilo lakše kontaktirati svoje potencijalne žrtve, podijeliti slike i potaknuti druge na počinjenje kaznenih djela. Djeca mogu postati žrtve na različite načine, a zlostavljači ih pokušavaju potaknuti na osobno upoznavanje ili na slanje eksplicitnog sadržaja. Oko 80 % djece u 25 zemalja izjavilo je da se osjećaju u opasnosti od seksualnog zlostavljanja ili iskorištavanja na internetu. Kako djeca koriste sve više digitalnih platformi, i ona sama mogu stvarati seksualno eksplicitne slike. I premda bi ove slike mogle biti namijenjene vezi koja je primjerena njihovoj dobi, može se dogoditi da se dijele posvuda, bez njihovog pristanka.

Videolekcije: Sexting i sextortion

Ono što se događa u online svijetu utječe na živote djece – kod kuće, u školi i zajednici u kojoj odrastaju. Strategije koje se bave sigurnošću djece u online okruženju moraju zaštititi pristup dobrobitima digitalne tehnologije i istovremeno adresirati rizike kojima su djeca izložena poput nasilja, iskorištavanja i zlostavljanja kao i kršenja privatnosti.

Zato je osobito važno da roditelji od najranije djetetove dobi kod njega razvijaju kritičko razmišljanje kada je riječ o medijskim sadržajima. U tome vam mogu pomoći obrazovni materijali koje su UNICEF i Agencija za elektroničke medije razvili u suradnji sa stručnjacima kako bi pomogli roditeljima da budu kvalitetna podrška svojoj djeci u razvoju vještina medijske pismenosti.

Na portalu medijskapismenost.hr postoji i rubrika namijenjena roditeljima s mnoštvom kvalitetnih članaka koji će vam pomoći da se ne osjećate kao da vaše dijete zna više o internetu nego vi. Izdavajamo i materijale za roditelje koje možete besplatno preuzeti i uz njih se educirati i razgovarati s djecom o medijima:

Slikovnica o medijima za najmlađu djecu

Brošura za roditelje i skrbnike ‘Djeca i mediji’

Brošura za roditelje i skrbnike ‘Djeca i vrijeme pred ekranom – dobar početak’

Priručnik za roditelje i skrbnike učenika osnovnih i srednjih škola ‘Razgovarajmo o životu s druge strane ekrana’ 

Priručnik s radionicama koje možete s djecom provoditi kod kuće

Foto: Ivan Samkov from Pexels