Istražite s djecom koje su najpopularnije društvene mreže i platforme u svijetu i u Hrvatskoj te tko su najpopularniji influenceri na njima, koliko imaju pratitelja i kakve sadržaje objavljuju

Izvor: Lana Ciboci i Danijel Labaš, Influenceri i njihova uloga u životima djece i mladih

Među djecom i mladima danas su izrazito popularne društvene mreže. Njihova se popularnost razlikuje od države do države, ali su velike razlike uočene i s obzirom na dob korisnika. Najpopularnije su društvene mreže na svijetu Facebook, Instagram i TikTok, a vrlo su popularne i aplikacije za dopisivanje kao što su WhatsApp i Facebook Messenger (Statista, 2020). Pritom važno mjesto ima i YouTube koji se po broju korisnika nalazi odmah iza Facebooka (Statista, 2020).

Društvene mreže žele našu pažnju, podatke i novac

Svaka društvena mreža ima svoje karakteristike i posebnosti po kojima se razlikuje od drugih i zbog čega svaka od njih privlači drugačiju skupinu korisnika. Različitost u pristupu najbolje se vidi kroz najpopularnije influencere na svakoj od njih. Primjerice, dok na YouTubeu najpopularniji influencer igra videoigre i vodi svoje pratitelje kroz svijet videoigara, na Instagramu je to jedan od najvećih svjetskih sportaša, a na TikToku djevojka koja se bavi plesom.

Radni zadaci:

Cilj je ovih zadataka da potaknete djecu na pretraživanje sadržaja na internetu i pronalaženje vjerodostojnih i pouzdanih izvora informacija.

1. Potaknite djecu da zajedno s vama na internetu istraže koje su najpopularnije društvene mreže na svijetu i u Hrvatskoj. Možete koristiti brojne korisne stranice kao što su medijskapismenost.hr, ali i Statista (statista.com), stranica na kojoj će djeca pronaći navedene podatke.

2. U Hrvatskoj i svijetu trenutačno je vrlo popularna društvena mreža TikTok. Potaknite djecu da istraže u kojoj je državi stvorena ta društvena mreža i iz koje je mreže nastala.

3. Istražite tko su najpopularniji influenceri na društvenim mrežama i platformama navedenima u uvodnom tekstu ovog zadataka – YouTubeu, Instagramu i TikToku. Podatke također možete pronaći na stranici statista.com, ali i pretraživanjem interneta. Nakon što pronađete najpopularnije influencere na svakoj od navedenih mreža, istražite sljedeće:

  • Čime se bave?
  • Koliko imaju godina?
  • Kakve sadržaje objavljuju?
  • Koliko imaju pratitelja?
  • Koliko dugo imaju otvorene profile na toj mreži?
  • Jesu li bili poznati u javnosti i prije nego su postali influenceri na društvenim mrežama?
  • Što mislite zašto su postali toliko popularni?

4. Usporedite kanal najpopularnijeg youtubera na YouTubeu i njegov profil na Instagramu. Po čemu se razlikuju? Kakve informacije taj influencer objavljuje na jednom društvenom mediju, a kakve na drugom? Što na temelju toga možemo zaključiti o karakteristikama tih medija?

Materijali s prijedlozima radionica posvećenih temi influencera