Konferencija “Od 8 do 8” u organizaciji udruga Bacači sjenki i Gong održat će se 14. prosinca u dvorani KIC u Zagrebu, uz online prijenos. Namijenjena je profesorima, učiteljima i edukatorima iz područja medijske pismenosti, medijskim tehničarima, studentima filma, kao i svima zainteresiranima za tu temu

Izvor: Bacači sjenki

Kako se koristila multimedija u nastavi prije četrdeset godina, a kako bi se mogla koristiti sutra? Znamo prednosti, no što znamo o izazovima? Dinamična je i razvija vještine potrebne za tržište rada, ali može li djeci i mladima dati i nešto više?

Na ta pitanja odgovori će se tražiti na jednodnevnoj konferenciji o multimediji u nastavi, koja će se održati u organizaciji udruga Bacači sjenki i Gong u utorak 14. prosinca 2021. u dvorani KIC, Preradovićeva 5, Zagreb, uz online prijenos. Poveznica na prijenos bit će dostupna na Facebooku i na internetskoj stranici Bacača Sjenki.

Konferencija je namijenjena profesorima, učiteljima i edukatorima iz područja medijske pismenosti, medijskim tehničarima, studentima filma, kao i svima zainteresiranima za tu temu.

Program konferencije

14:00 – 15:30 Rizik art filma – okrugli stol

Vrhunski filmovi nose rizik, traže angažman gledatelja i uznemiruju. Je li im uopće mjesto u nastavi, odgovorit će Boris Bakal (filmski redatelj i edukator, Bacači Sjenki), Višnja Vukašinović (filmska kritičarka, autorica i edukatorica) i Ivona Marendić (profesorica, Škola primijenjene umjetnosti).

16:00 – 17:30 Element film – razgovor i projekcija

Multimedija u školi nije novost! Još 1970-ih, nastavnici su u našim školama imali osammilimetarske projektore i kolekcije element filma. Kakvi su to filmovi i kako su se koristili, ispričat će Tom Šakić (Akademija dramskih umjetnosti) i Vjeran Pavlinić (Hrvatska kinoteka), a bit će prikazana i zanimljiva selekcija o likovnoj umjetnosti, kršu i srednjem vijeku.

18:00 – 19:30 Više od igre – okrugli stol

Oni žele uvesti video igre u škole! Žarko Čižmar (Telecentar), Aleksandar Gavrilović (Game Chuk i Klaster hrvatskih proizvođača video igara), te Marko Horvat i Tomislav Jagušt (Fakultet elektrotehnike i računarstva) predstavit će istraživanje o mogućnosti korištenja dizajna video igara u nastavi informatike za učenike osnovnih i srednjih škola koje se provodi u sklopu Mreže za razvoj digitalne pismenosti.

Program vodi Marija Georgiev, voditeljica filmsko-edukativnih programa Bacači sjenki.

Za ulaz u dvoranu KIC potrebno je predočiti COVID potvrdu.

Konferencija “Od 8 do 8” održat će se u sklopu projekta Medijsko obrazovanje je važno.MOV, usmjerenog na provedbu istraživanja te na zagovaranje u području medijske pismenosti – ključne pismenosti novoga doba. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Medijska pismenost u novim hrvatskim kurikulumima