Predavanja za umirovljenike, edukativni video materijali te nagradni natječaj u kojem unuke i unuci mogu osvojiti put u Bruxelles za sebe i svoju baku ili djeda – ključni su dijelovi projekta ‘Hodalica kroz lažne vijesti’ koji je pokrenuo europarlamentarac Tonino Picula

Piše: Ana Dokler

Hodalica kroz lažne vijesti” novi je projekt hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule, s ciljem edukacije o medijskoj pismenosti i borbe protiv dezinformacija, koji se provodi tijekom studenog i prosinca 2021. Njegov prošlogodišnji projekt “Kidalica lažnih vijesti” obraćao se srednjoškolcima i studentima, a “Hodalica” je prvenstveno usmjerena prema osobama starijima od 65 godina.

Kidalica lažnih vijesti: nagradni natječaj za srednjoškolce i studente

“Osobe treće životne dobi prečesto su u Hrvatskoj zanemarene, kako u sustavu skrbi, tako i u medijima, a Europski parlament još je 2008. prepoznao važnost medijskog opismenjavanja starijih sugrađanki i sugrađana, posebno u digitalnom svijetu, koji je postao i njihova stvarnost i svakodnevica. Kao nekadašnjem novinaru, obrazovanom za izvještavanje, iznimno mi je stalo do točnosti informacija”, istaknuo je Picula te dodao da je više relevantnih istraživanja pokazalo kako su osobe starije životne dobi najsklonije širenju lažnih vijesti na društvenim mrežama.

“Zato smo odlučili kroz ovaj projekt doći k njima, u njihove domove i provesti edukacije uživo. Vjerujemo kako je kroz interakciju najbolje zajednički doći do novih znanja”, rekao je Picula, koji je i član Posebnog odbora Europskog parlamenta za borbu protiv vanjskog uplitanja u demokratske procese.

EU pojačava mjere za borbu protiv dezinformacija

Projekt “Hodalica kroz lažne vijesti” realizira se uz podršku parlamentarne grupacije Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, a sastoji se od nekoliko aspekata.

Središnji dio projekta su interaktivna predavanja o prepoznavanju dezinformacija i lažnih vijesti za umirovljenike u 6 hrvatskih gradova – Zagrebu, Šibeniku, Rijeci, Splitu, Vrgorcu i Dubrovniku.

Predavač je Tomislav Levak s Odsjeka za kulturu, medije i menadžment Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, doktorand komunikologije koji se već nekoliko godina bavi temom dezinformacija i lažnih vijesti te, među ostalim, održava i predavanja i radionice medijske pismenosti upravo za osobe treće životne dobi.

Do sada su održana predavanja u Zagrebu u Domu za starije osobe Pešćenica – za šezdesetak umirovljenika, te u Šibeniku u Udruzi umirovljenika Krešimirovog grada – za tridesetak članova udruge. Kako nam kažu nam iz Piculinog ureda, sudionici su bili vrlo zainteresirani za temu i aktivni u raspravama pa su oba predavanja trajala duže od planiranog, uz posebne pohvale predavaču.

Drugi važan aspekt projekta su edukativni video materijali za osobe starije životne dobi i popratna kampanja na Facebooku, u čijem je kreiranju također sudjelovao Tomislav Levak, s dr. sc. Nefretetom Zekić Eberhard, dugogodišnjom osječkom novinarkom specijaliziranom za medijsku etiku, a ilustracije za projekt napravio je Nik Titanik.

Prvi je objavljen video o internetskim trolovima, a slijede još četiri – o važnosti provjere informacija, online prevarama, upotrebi fotomontaže i razlikovanju satire od pravih vijesti.

Iako se primarno obraća osobama starije životne dobi, u projekt su na zanimljiv način uključene i mlađe generacije: 8. prosinca kreće nagradni natječaj “Pošalji nonu ili didu u Bruxelles” u kojem će unuke i unuci moći osvojiti put u Bruxelles i posjet Europskom parlamentu za sebe i svoju baku ili djeda.

Informacije o nagradnom natječaju i projektu “Hodalica kroz lažne vijesti” možete pratiti na službenoj internetskoj stranici Tonina Picule te na Facebooku.

Tko kreira i dijeli dezinformacije, a tko na njih najčešće nasjeda?