U subotu 21. travnja, povodom Dana medijske pismenosti, održava se nekoliko filmskih projekcija te radionica za djecu i mlade, a jedna i za roditelje

Događanja i aktivnosti povodom Dana medijske pismenosti započela su još prošlog tjedna i nastavljaju se ovog vikenda, pa i nakon toga. Donosimo vam pregled događanja u subotu 21. travnja:

U zagrebačkom kinu Tuškanac od 9 do 11 sati održat će se pokazni dan Filmske naSTAVe, besplatnog obrazovnog programa Hrvatskog filmskog saveza, namijenjenog prvenstveno srednjoškolcima, ali i starijim osnovnoškolcima i studentima te nastavnicima.

Nakon toga, u 11 sati počinje Matineja @ kino Tuškanac. Bit će prikazan film Dugi iz kamenog doba, nakon čega slijedi kreativna radionica za djecu inspirirana filmom.

Projekcije i radionice u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i partnera

U varaždinskom kinu Gaj u 10 sati održat će se Senzorna projekcija – prilagođena inkluzivna javna filmska projekcija za djecu sa senzornim poteškoćama i one urednog razvoja. Djeci je za vrijeme projekcije omogućeno nesmetano kretanje po kinu, komentiranje filma i okoline, postavljanje pitanja, unos hrane i pića prema njihovim željama i potrebama, donošenje omiljene igračke ili dekice, ulazak i izlazak iz dvorane kada je to potrebno, ako treba i nekoliko puta za vrijeme projekcije.

U Zaboku, u sklopu 7. KIKI festivala, Društvo “Naša djeca” Zabok i udruga Gokul organizirali su radionicu animacije za djecu od 9 do 14 godina. U sklopu radionice, koja će se održati u Društvu “Naša djeca” Zabok u Ulici Matije Gupca 53, od 9 do 13 sati, djeca će dobiti osnovne informacije kako nastaje animirani film te će kroz likovno-kreativno izražavanje stvarati animirane minijature. Radionicu vodi Jasminka Bijelić Ljubić iz ŠAF-a Čakovec, a prijaviti se može na broj 098 9332055 ili e-mail dnd.zabok@gmail.com.

U organizaciji Kinokluba Karlovac održat će se dva događanja – u Karlovcu i Vojniću: Radionica montaže u Kinoklubu Karlovac, Rakovac 4, od 10 do 12 sati, te Radionica stop animacije u Knjižnici i čitaonici Vojnić od 16 do 19 sati. Na obje radionice možete se prijaviti slanjem e-maila na ksenija.sankovic@gmail.com ili porukom putem Facebook stranice https://www.facebook.com/kinoklub.karlovac/

Od 10 do 12 sati u Ilici 155 u Zagrebu, u organizaciji udruge Najsretnija beba Hrvatska, prof. sociologije i filozofije, i certificirana edukatorica programa The Happiest baby Iva Brčić održat će radionicu “Mediji i djeca“. Polaznike će uputiti kako odabrati sadržaj primjeren djetetovoj dobi, kako gledati medijske sadržaje s djecom, kako ograničiti upotrebu mobilnih telefona te izbjeći ispade bijesa kod djece zbog ukidanja malih ekrana. Prijave za radionicu se primaju na najsretnijabeba@gmail.com ili na 098 900 8634.

U sklopu KulKreativnih radionica Kul Pong Kluba, sportskog i kulturnog kluba za djecu i mlade u Bjelovaru, održat će se predavanje, razgovor i kreativne radionice pod nazivom “Znam internet” s početkom u 12 sati u Gimnaziji Bjelovar, Ulica Matice hrvatske 17. Prijaviti se možete se putem obrasca na stranici kluba: http://kul-pong-klub.hr/kul-pong-bjelovar/ ili porukom na Facebook stranici https://www.facebook.com/kulpongklub/ ili samo doći.

Predlažemo vam da vikend iskoristite i za razgovor s djecom o medijima. Ako već niste, možete preuzeti knjižicu za roditelje i skrbnike “Djeca i mediji” u kojoj ćete pronaći inspiraciju i prijedloge za razgovor. Ako imate mlađu djecu, preuzmite našu “Slikovnicu o medijima” za najmlađe i zabavite se zajedno s djetetom istražujući razlike između svijeta medija i stvarnog svijeta.

Prva hrvatska slikovnica o medijskoj pismenosti za najmlađe

Pogledajte cijeli Raspored događanja povodom Dana medijske pismenosti

Saznajte više o Danima medijske pismenosti