I u petak 20. travnja održat će se brojna događanja organizirana povodom Dana medijske pismenosti. Neka od njih namijenjena su samo učenicima ili nastavnicima pojedinih škola, ali mnogo je toga otvoreno za javnost i još se možete uključiti

U OŠ Marije Jurić Zagorke u Zagrebu 20. travnja održava se Projektni dan medijske pismenosti u organizaciji Filmske družine ZAG i Hvatskog filmskog saveza. Učenici će tijekom cijelog dana imati prilike sudjelovati u različitim aktivnostima koristeći pritom različite medije, a u školskoj knjižnici postavljena je izložba o prvoj hrvatskoj novinarki Mariji Jurić Zagorki te izložba starih fotoaparata, kamera i videoprojektora.

Predavanja, kviz i radionica izrade plakata u IV. Osnovnoj školi Bjelovar bit će posvećeni učenju o vrstama medija i ovisnostima koje razvijaju te o prevenciji.

U OŠ Stjepana Radića u Brestovcu Orehovičkom članovi novinarske radijske grupe ugostit će svoje roditelje i učitelje u studiju internetskog školskog radija “Srce Zagorja” kako bi zajedno osmislili i realizirali radio-emisiju o važnosti socijalne kohezije u lokalnoj, ruralnoj sredini.

U OŠ Vladimir Nazor i OŠ Ljudevit Modec u Križevcima novinari Radija Križevci održat će novinarske radionice za učenike, a onda će učenici 25. travnja posjetiti Radio i upoznati se s radom u tom mediju te uz stručno vodstvo i sami pripremiti program, vijesti i emisije.

Tisuću učenika na radionicama ‘Djeca upoznaju medije’ u medijima

U OŠ-SE Dolac u Rijeci 20 i 21. travnja održava se GONG-ova Edukacija za građansku pismenost, modul: Medijska pismenost, kojem je cilj unaprijeđenje medijske pismenosti samih polaznika – učitelja, kao i razvijanje kompetencija za poučavanje učenika o medijima te za razvijanje kritičkog odnosa prema medijskim sadržajima u tiskanim, elektroničkim i digitalnim medijima.

Događanja u knjižnicama

Kao i proteklih dana, brojna predavanja i radionice povodom Dana medijske pismenosti održavaju se 20. travnja u knjižnicama diljem Hrvatske.

U Dječjoj knjižnici Marina Držića u Zagrebu u 10 sati počinje pričaonica “Kad videoigrice preuzmu kontrolu” za predškolce iz DV “Dobro drvo” te svu zainteresiranu djecu i njihove roditelje.

Radionicu “Kako nastaje TV prilog” u Gradskoj knjižnici i čitaonici Duga Resa u 12 sati vodi novinarka lokalne TV 4 rijeke Robertina Čuhnil za članove novinarske i medijske grupe OŠ Vladimir Nazor, ali i sve druge zainteresirane.

Naučimo razumjeti” – radionica medijskog prikaza izbjeglica, tražitelja azila i migranata, koja adresira problem stigmatizacije i stereotipnog medijskog prikaza tih skupina, održat će se u 12 sati u Knjižnici Voltino u Zagrebu. Radionicu organizira Udruga Balkon, a namijenjena je učenicima viših razreda osnovne škole.

U zagrebačkoj Knjižnici Augusta Cesarca u Šubićevoj 40/II volonteri iz Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu održat će u 12 sati predavanje “Izazovi novih medija“, namijenjeno srednjoškolcima, koji će, između ostalog, dobiti savjete za prevenciju i zaštitu od elektroničkog nasilja.

U Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu od 14.30 do 15.30 sati održat će se radionica za osnovnoškolce “Bitno da se surfa?“. Radionicu vodi Nataša Prkić, a cilj je poboljšati digitalne kompetencije djece i razviti kritički stav prema uporabi medijskih alata.

Predavanje “Dijete i obitelj u medijsko doba” održat će u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac u Sisku u 18 sati prof. dr. sc. Gordana Kuterovac Jagodić, pročelnica Katedre za razvojnu psihologiju, Odsjeka za psihologiju, Filozofskog fakulteta u Zagrebu i jedna od autorica Preporuka za zaštitu djece i sigurno korištenje elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije. Predavanje je namijenjeno roditeljima, odgojiteljima i učiteljima.

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica, također u 18 sati, dr.sc. Igor Kanižaj, izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, potpredsjednik Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu i koordinator hrvatskog istraživačkog tima EU Kids Online, održat će predavanje “Kako sačuvati privatnost i prepoznati lažne vijesti u virtualnom svijetu?“za učenike od 15 do 18 godina.

Internetske prevare (i kako se zaštititi)” predavanje je koje će Igor Karasi održati u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula te dati savjete na što obratiti pažnju i kada biti oprezan te objasniti kakve sve prevare postoje.

U Knjižnici Žminj u Čakavskoj kući u 19 sati održat će se razgovor s Dragom Orlićem, Goranom Prodanom i Vladimirom Bugarinom na temu 40 lit kako jedan hip: satira kao novinarska praksa?” i izložba fotomontaža iz La Kosti, tjednog humoristično-satiričkog podlistka Glasa Istre.

U Gradskoj knjižnici Metković u 19 sati održat će se predavanje “Uloga medija u obrazovanju i odgoju“. Prof. Rosanda Lovrić govorit će o medijima u obrazovanju, prof. i dipl. bibl. Ivana Čarapina, o društvenim mrežama kao novom trendu komuniciranja, a prof. Nikolina Vugdelija o tome kako odgojiti kritičke korisnike medijskih sadržaja.

Preuzmite knjižicu sa savjetima za korištenje medija u obitelji

U Kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Daruvar u 18 sati održat će se projekcija filma “Leo da Vinci: Misija Mona Lisa“, s ciljem poticanja roditelja i skrbnika na razmišljanje i na razgovor s djecom prije i poslije projekcije filma.

Jedno je događanje, potaknuto obilježavanjem Dana medijske pismenosti, organizirano i u Bosni i Hercegovini, u Mostaru. Na predavanju “Mediji u odgoju i obrazovanju, digitalne navike, odgoj i zaštita” koje će se održati 20. travnja, doc.dr.sc. Ivana Sivrić, nositeljica kolegija Medijska pismenost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i  predsjednica Društva za medijsku kulturu Mostar, govorit će o medijima u odgoju i obrazovanju, kako procjenjujemo medijske poruke, te kome je sve medijska pismenost namijenjena i zašto je važna.

Pogledajte cijeli Raspored događanja povodom Dana medijske pismenosti

Saznajte više o Danima medijske pismenosti