I u petak 20. travnja održat će se brojna događanja organizirana povodom Dana medijske pismenosti. Neka od njih namijenjena su samo učenicima ili nastavnicima pojedinih , ali mnogo je toga otvoreno za javnost i još se možete uključiti

U OŠ Marije Jurić Zagorke u Zagrebu 20. travnja održava se Projektni dan medijske pismenosti u organizaciji Filmske družine ZAG i Hvatskog filmskog saveza. Učenici će tijekom cijelog dana imati prilike sudjelovati u različitim aktivnostima koristeći pritom različite medije, a u školskoj knjižnici postavljena je izložba o prvoj hrvatskoj novinarki Mariji Jurić Zagorki te izložba starih fotoaparata, kamera i videoprojektora.

Predavanja, kviz i radionica izrade plakata u IV. Osnovnoj školi Bjelovar bit će posvećeni učenju o vrstama medija i ovisnostima koje razvijaju te o prevenciji.

U OŠ Stjepana Radića u Brestovcu Orehovičkom članovi novinarske radijske grupe ugostit će svoje roditelje i učitelje u studiju internetskog školskog radija “Srce Zagorja” kako bi zajedno osmislili i realizirali radio-emisiju o važnosti socijalne kohezije u lokalnoj, ruralnoj sredini.

U OŠ Vladimir Nazor i OŠ Ljudevit Modec u Križevcima novinari Radija Križevci održat će novinarske za učenike, a onda će učenici 25. travnja posjetiti Radio i upoznati se s radom u tom mediju te uz stručno vodstvo i sami pripremiti program, vijesti i emisije.

Tisuću učenika na radionicama ‘Djeca upoznaju medije’ u medijima

U OŠ-SE Dolac u Rijeci 20 i 21. travnja održava se GONG-ova Edukacija za građansku pismenost, modul: Medijska pismenost, kojem je cilj unaprijeđenje medijske pismenosti samih polaznika – učitelja, kao i razvijanje kompetencija za poučavanje učenika o medijima te za razvijanje kritičkog odnosa prema medijskim sadržajima u tiskanim, elektroničkim i digitalnim medijima.

Događanja u knjižnicama

Kao i proteklih dana, brojna predavanja i radionice povodom Dana medijske pismenosti održavaju se 20. travnja u knjižnicama diljem Hrvatske.

U Dječjoj knjižnici Marina Držića u Zagrebu u 10 sati počinje pričaonica “Kad videoigrice preuzmu kontrolu” za predškolce iz DV “Dobro drvo” te svu zainteresiranu djecu i njihove roditelje.

Radionicu “Kako nastaje TV prilog” u Gradskoj knjižnici i čitaonici Duga Resa u 12 sati vodi novinarka lokalne TV 4 rijeke Robertina Čuhnil za članove novinarske i medijske grupe OŠ Vladimir Nazor, ali i sve druge zainteresirane.

Naučimo razumjeti” – radionica medijskog prikaza izbjeglica, tražitelja azila i migranata, koja adresira problem stigmatizacije i stereotipnog medijskog prikaza tih skupina, održat će se u 12 sati u Knjižnici Voltino u Zagrebu. Radionicu organizira Udruga Balkon, a namijenjena je učenicima viših razreda osnovne škole.

U zagrebačkoj Knjižnici Augusta Cesarca u Šubićevoj 40/II volonteri iz Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu održat će u 12 sati Izazovi novih medija“, namijenjeno srednjoškolcima, koji će, između ostalog, dobiti savjete za prevenciju i zaštitu od elektroničkog nasilja.

U Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu od 14.30 do 15.30 sati održat će se radionica za osnovnoškolce “Bitno da se surfa?“. Radionicu vodi Nataša Prkić, a cilj je poboljšati digitalne kompetencije djece i razviti kritički stav prema uporabi medijskih alata.

Predavanje “Dijete i obitelj u medijsko doba” održat će u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac u Sisku u 18 sati prof. dr. sc. Gordana Kuterovac Jagodić, pročelnica Katedre za razvojnu psihologiju, Odsjeka za psihologiju, Filozofskog fakulteta u Zagrebu i jedna od autorica Preporuka za zaštitu djece i sigurno korištenje elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije. Predavanje je namijenjeno roditeljima, odgojiteljima i učiteljima.

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica, također u 18 sati, dr.sc. Igor Kanižaj, izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, potpredsjednik Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu i koordinator hrvatskog istraživačkog tima EU Kids Online, održat će predavanje “Kako sačuvati privatnost i prepoznati lažne vijesti u virtualnom svijetu?“za učenike od 15 do 18 godina.

Internetske prevare (i kako se zaštititi)” predavanje je koje će Igor Karasi održati u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula te dati savjete na što obratiti pažnju i kada biti oprezan te objasniti kakve sve prevare postoje.

U Knjižnici Žminj u Čakavskoj kući u 19 sati održat će se razgovor s Dragom Orlićem, Goranom Prodanom i Vladimirom Bugarinom na temu 40 lit kako jedan hip: satira kao novinarska praksa?” i izložba fotomontaža iz La Kosti, tjednog humoristično-satiričkog podlistka Glasa Istre.

U Gradskoj knjižnici Metković u 19 sati održat će se predavanje “Uloga medija u obrazovanju i odgoju“. Prof. Rosanda Lovrić govorit će o medijima u obrazovanju, prof. i dipl. bibl. Ivana Čarapina, o društvenim mrežama kao novom trendu komuniciranja, a prof. Nikolina Vugdelija o tome kako odgojiti kritičke korisnike medijskih sadržaja.

Preuzmite knjižicu sa savjetima za korištenje medija u obitelji

U Kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Daruvar u 18 sati održat će se projekcija filma “Leo da Vinci: Misija Mona Lisa“, s ciljem poticanja roditelja i skrbnika na razmišljanje i na razgovor s djecom prije i poslije projekcije filma.

Jedno je događanje, potaknuto obilježavanjem Dana medijske pismenosti, organizirano i u Bosni i Hercegovini, u Mostaru. Na predavanju “Mediji u odgoju i obrazovanju, digitalne navike, odgoj i zaštita” koje će se održati 20. travnja, doc.dr.sc. Ivana Sivrić, nositeljica kolegija Medijska pismenost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i  predsjednica Društva za medijsku kulturu Mostar, govorit će o medijima u odgoju i obrazovanju, kako procjenjujemo medijske poruke, te kome je sve medijska pismenost namijenjena i zašto je važna.

Pogledajte cijeli Raspored događanja povodom Dana medijske pismenosti

Saznajte više o Danima medijske pismenosti