Pročitajte koje se sve radionice, predavanja, filmske projekcije i druga događanja, namjenjena djeci i mladima, roditeljima, odgojiteljima, učiteljima i nastavnicima održavaju u četvrtak 19. travnja

U obilježavanje Dana medijske pismenosti, koje su pokrenuli Agencija za elektroničke medije i UNICEF zajedno s brojnim partnerima i koji se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, uključilo se i više od 30 knjižnica. U njima će se sljedećih dana održavati razna predavanja i radionice za djecu i odrasle, a slijede događanja najavljena za četvrtak, 19. travnja.

Predavanja, radionice i izložbe u knjižnicama

U Knjižnicama Grada Zagreba mnogo se toga povodom Dana medijske pismenosti događa 19. travnja. U Knjižnici Gajnice u 10 i u 11 sati novinarke Majda Makovec i Sandra Maričić održat će dvije radionice “Medij dobrih poruka – mala škola radijskog novinarstva“, namijenjene učenicima trećih razreda OŠ Dragutina Domjanića i OŠ Stenjevec.

U Gradskoj knjižnici, na Starčevićevom trgu 4, prof. Nada Zgrabljić Rotar u 13 sati održat će predavanje pod nazivom “Potpora knjižnice za digitalno kreativne generacije” za knjižničare dječjih odjela narodnih knjižnica.

U Knjižnici Medveščak, na Trgu žrtava fašizma 7, dramski i medijski pedagog Marin Bukvić održat će u 18 sati predavanje “Mediji i ja – prijatelja dva“, namijenjeno roditeljima i ostalima odraslima koji žele bolje razumijeti funkcioniranje medija.

U Knjižnici Kajfešov brijeg 19. travnja u 10 sati i 20. travnja u 8 sati održat će se radionice “Društveni mediji – gdje sam tu ja?” koje će voditi Patricia Bogdanović, magistra edukacije informatike, za djecu iz Dječjeg vrtića Šumska jagoda i iz Osnovne škole Pavleka Miškine, a Bibliobusna služba Knjižnica Grada Zagreba sljedeća dva dana promicat će Dane medijske pismenosti u pokretu.

U Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu, u Ulici slobode 2, čak tri događanja povodom Dana medijske pismenosti održavaju se 19. travnja, od toga dva za roditelje i sve koji rade s djecom: od 17 sati predavanje “Djeca i mediji“, koje će održati Ines Sedlar, mag. paed., a od 18 sati prezentacija projekta “Razvoj medijske pismenosti u vrtiću“, koju će održati Antonia Radeljak Gudelj, mag. paed. i Mirjana Širović. Srednjoškolcima je pak namijenjena radionica informacijskog pretraživanja “Stop gnjavaži – jednostavno pretraži” koja će se održati od 18.30 do 20 sati.

U Gradskoj knjižnici Vukovar – Ogranak Borovo Naselje stručnjaci iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, koji provode i projekt Centar za sigurniji internet Hrvatska, za učenike Strukovne škole Vukovar u 11 sati održat će predavanje “Digitalna džungla – ja u svijetu interneta“, a dan kasnije o istoj će temi u Centralnoj knjižnici govoriti i učenicima OŠ Dragutina Tadijanovića.

U Samostalnoj narodnoj knjižnici Gospić 19. travnja u 11.30 sati održat će se predavanje i radionica “Sigurnost djece na internetu” za učenike Strukovne škole Gospić, a za javnost je od 19. do 21. travnja otvorena izložba “Mediji oko nas“.

U Općinskoj knjižnici i čitaonici Matija Gubec u Suhopolju Kulturna udruga KReativa, EDukativa, Aktiva – KrEdA organizirala je u 18 sati predavanje za roditelje i odgojitelje “Ekrani – pomoć ili opasnost” psihologinje Sandre Matošina Borbaš.

U Knjižnici i čitaonici Fran Galović u Koprivnici od 19. do 21. travnja traje izložba i informativni kutak “Mediji u obitelji” a u Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar 19. travnja otvara se nova multimedijska igraonica za djecu i mlade.

U Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek održat će se predavanje “Izazovi i opasnosti društvenih mreža“, predviđeno za umirovljenike i osobe starije dobi.

U organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Duga Resa, 19. travnja u 18 sati u Demokratskom rasadniku na Trgu Sv. Jurja psihologinja Ana Budimir održat će predavanje na temu “Mediji, obitelj, djeca” namjenjeno roditeljima predškolske djece i djelatnicima dugoreškog Dječjeg vrtića.

Filmske projekcije i radionice

U zagrebačkom kinu Tuškanac u 11.30 održat će se Pokazna inkluzivna radionica stop animacije, a nakon toga, u 13 sati Inkluzivna projekcija i panel rasprava za srednjoškolce u organizaciji udruge Alternator.

Projekcije i radionice u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i partnera

U organizaciji udruge Djeca susreću umjetnost, koja provodi filmsko-obrazovni program za škole i vrtiće Sedmi kontinet, u 12 sati u Muzeju suvremene umjetnosti održat će se projekcija dokumentarnog filma “Ovisnik o Internetu” za učenike 7. i 8. razreda, razgovor s nagrađivanim redateljem Igorom Bezinovićem koji moderira filmska kritičarka Višnja Vukašinović, radionica s analizom filma te distribucija obrazovnih materijala za daljnji rad u učionicama.

U 14 sati na Klinici za onkologiju KBC-a Zagreb, u sklopu programa Film u bolnici, prilagođene verzije programa Sedmi kontinent, djeca će gledati animirani film “Ježeva kuća“, a nakon projekcije će prof. Ivan Pavlović analizirati film zajedno s malim pacijentima.

Događanja u vrtićima, osnovnim i srednjim školama

Pored predavanja i radionica koje odgojitelji, učitelji i nastavnici mogu održati na temelju obrazovnih materijala koje su Agencija za elektroničke medije i UNICEF pripremili u suradnji s domaćim stručnjacima upravo za Dane medijske pismenosti, u vrtićima i školama diljem Hrvatske odvijaju se i druge aktivnosti i događanja koje su ove ustanove same organizirale.

Obrazovni materijali za vrtiće, osnovne i srednje škole

U zagrebačkom Dječjem vrtiću Siget, Sonja Srebačić, dipl. pedagog i informatolog, vodit će 19. i 20. travnja radionice na kojima će odgojitelji naučiti kako izraditi zajedno s djecom digitalnu slikovnicu i animirani film.

U Dječjem vrtiću “Katarina Frankopan” u Krku 19. travnja u 17.30 sati održat će se interaktivno predavanje “Dijete u digitalnom svijetu – što roditelji trebaju znati?“, namijenjeno roditeljima djece rane i predškolske dobi. Roditelji će se upoznati s prednostima i nedostacima upotrebe digitalnih medija u obitelji, njihovim utjecajem na razvoj djeteta te osvijestiti svoju roditeljsku ulogu i odgovornost.

U Dječjem vrtiću Vrbovec u 18.30 sati odgojiteljica Kristina Ljubić održat će predavanje za roditelje “Utjecaj medija na djecu rane i predškolske dobi“.

U školskoj knjižnici Osnovne škole Hugo Badalić u Slavonskom Brodu održavat će se predavanja i radionice medijske i informacijske pismenosti za učenike.

U Osnovnoj školi Josipa Kozarca Slatina održat će se predavanje “Djeca i mediji” o utjecaju i važnosti medija u svakodnevnom životu djece te o pozitivnim i negativnim utjecajima medija na djecu osnovnoškolske dobi.

U Osnovoj školi Kralja Tomislava u Udbini članovi Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu održat će edukativne radionice pod nazivom “Medijskom pismenošću protiv grupa mržnje i elektroničkog nasilja” za učenike, roditelje, nastavnike i stručne suradnike.

U Županji, u OŠ Ivana Kozarca i OŠ Mate Lovraka udruga Pragma 19. i 20. travnja održava radionice za roditelje, nastavnike i učenike unutar projekta “Opiši me!” koji je usmjeren emocionalnom i medijskom opismenjavanju, te edukaciji o važnosti usvajanja emocionalnih vještina i vještina kritičke uporabe medija kod djece (i roditelja) u prevenciji međuvršnjačkog nasilja.

Udruga Impress će u Ekonomskoj i turističkoj školi Daruvar održati interaktivnu radionicu s temom “Kritičko mišljenje u medijima“.

U Šumarskoj i drvodjeljskoj školi Karlovac 19. i 20. travnja održat će se radionice pod nazivom “Izbjeglička kriza u medijima”, na kojima će učenici analizirati medijski prikaz izbjeglica i migranata na izabranim primjerima iz hrvatskih medija, a posebna pozornost bit će posvećena stereotipima, govoru mržnje i etičnosti u medijima.

U Medicinskoj školi Bjelovar od 19. do 24. travnja odražavaju se radionice o različitim aspektima sigurnosti na internetu.

Predavanja i radionice o lažnim vijestima

Problemom dezinformacija i lažnih vijesti bave se naši nastavni materijali za srednjoškolce, a ovoj temi posvećeno je i nekoliko radionica koje će se održati 19. travnja.

U Gradskoj knjižnici Rijeka, Ogranak Zamet, održat će se radionica “Kako prepoznati lažne vijesti i opasnosti na internetu“, namijenjena 4. razredu Osnovne škole Zamet. Radionicu vodi Anja Babić, mag. kulturologije i mag. bibliotekarstva iz Osnovne škole Zamet.

U Osijeku će se održati predavanje i radionica za srednjoškolce “Zašto je važna (novo)medijska pismenost: primjer lažnih vijesti” – u 11,25 u III. gimnaziji Osijek, te u 13,30 sati u Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek.

Videoprijenos predavanja o medijskoj pismenosti i lažnim vijestima

Na Sveučilištu Sjever u Koprivnici održat će se pak od 16.30 do 18 sati radionica za učenike osnovnih i sredjih škola “Lovci na lažne vijesti” koju će voditi studenti novinarstva pod mentorstvom doc. dr. sc. Lidije Dujić.

Na Fakultetu organizacije i informatike Varaždin održat će se radionica “Pretraživanje i vrednovanje izvora informacija na internetu o važnosti kretanja za ljudsko tijelo“, namijenjena učenicima i učiteljima II. Osnovne škole Varaždin.

Pogledajte cijeli raspored događanja povodom Dana medijske pismenosti

Saznajte više o Danima medijske pismenosti