Proučite raspored predavanja, radionica i drugih aktivnosti koje će se održati povodom Dana medijske pismenosti. Provjerite što se događa u vašoj blizini i uključite se

BIJELO BRDO

Radionice za učenike u Osnovnoj školi Bijelo Brdo

25. travnja

OŠ Bijelo brdo, Nikole Tesle 71, Bijelo Brdo

U sklopu Dana medijske pismenosti, u Osnovnoj školi Bijelo Brdo održat će se nekoliko radionica, namijenjenih učenicima od 5. do 8. razreda. Radionicu “Informatička i informacijska pismenost” održat će knjižničar Marko Borojević, radionicu “Zidni pojmovnik medijske kulture” učiteljica Hrvatskog jezika Tihana Maras, a novinar i urednik Stanko Bubalo iz TV produkcije ZVO Vukovar i učitelj Aleksandar Kovačević održat će za učenike radionicu “Kako snimiti televizijsku reportažu”. Učenici će imati priliku pogledati i kratki film tematski vezan uz Dan
voda koji su snimili učenici OŠ Bijelo Brdo i osvojili nagradu Hrvatskih
voda te drugo mjesto na međunarodnom festivalu Water Bled Festival,
održanom 2017. godine


BIOGRAD

Radionica i predavanje za roditelje ‘Djeca i mediji’ u DV Biograd

19. travnja u 17 sati

Dječji vrtić "Biograd", Marina Držića 1, Biograd na Moru

Ciljevi radionice i predavanja za roditelje jesu informirati roditelje o utjecaju medija i medijskih sadržaja na ponašanje djece vrtićke dobi, te podići svijest roditelja o važnosti komunikacije s djecom o medijskim sadržajima.


BJELOVAR

Radionice za učenike u Medicinskoj školi Bjelovar

od 19.- 24. travnja
Medicinska škola Bjelovar, Poljana dr. Franje Tuđmana 8, Bjelovar

U Medicinskoj školi Bjelovar bit će održane radionice na satovima razrednog odjela na kojima će se učenicima prezentirati zašto je važno da djeca i mladi nauče pretraživati informacije na internetu, bit će riječi i o nasilju preko interneta te što učiniti u slučaju nasilja, o rizicima dopisivanja s nepoznatim osobama, o tome na što trebaju paziti na društvenim mrežama.


Predavanja, kviz i radionice u IV. OŠ Bjelovar: ‘Mediji i sredstva ovisnosti’

20. travnja
IV. osnovna škola Bjelovar
Poljana dr. Franje Tuđmana 1, Bjelovar

Kroz satove medijske kulture iz područja Zdravstveni odgoj i obrazovanje u četvrtim razredima održat će se sat o vrstama medija i ovisnostima koje razvijaju te o prevenciji. Uslijedit će i kviz znanja o naučenom u kojem će se 20-tak četvrtaša natjecati kao ekipa. Nakon kviza, izrađivat će se plakati o medijima, koji će krasiti prostor ispred knjižnice.


‘Znam internet’ - predavanje, razgovor i radionice Kul Pong Kluba

21.travnja

Gimnazija Bjelovar, Ul. Matice hrvatske 17, Bjelovar

U sklopu KulKreativnih radionica Kul Pong Kluba, sportskog i kulturnog Kluba za djecu i mlade u Bjelovaru održat će se predavanje, razgovor i kreativne radionice vezani za sigurnost na internetu te općenito medijsku pismenost.

Medijska pismenost prijeko je potrebna kako djeci i mladima tako i odraslima kako bi i oni sami postali bolji učitelji te znali bolje uputiti o ovim temama mlađe generacije. Stoga pozivamo sve uzraste da nam se pridruže taj dan kako bismo svi skupa naučili kako da internet i mediji ne iskoriste nas već da mi njih okrenemo u svoju korist te za razvoj novih znanja.
"Znam internet" i on je dobar ako ga ispravno koristim! - poruka je ovih radionica.

Prijavite se putem obrasca na stranici kluba: http://kul-pong-klub.hr/kul-pong-bjelovar/ ili porukom na Facebook stranici https://www.facebook.com/kulpongklub/
...ili samo dođite.

Kul Pong Klub u svom planu i programu uz promoviranje rekreacije i stolnog tenisa ima razne druge aktivnosti i kreativce te im je želja što više informirati širu javnost o problemima djece, mladih, invalida i djece s teškoćama u razvoju te im omogućiti rad sa stručnjacima različitih profila, da svi skupa mogu polaziti treninge, radionice, igraonice bez obzira na znanja i mogućnosti.


Radionica ‘Medijska pismenost za najmlađe i njihove roditelje’

20. travnja u 17 sati

Narodna knjižnica “Petar Preradović”, Šetalište Ivše Lebovića 9, Bjelovar

Govorimo o medijskoj pismenosti i predškolcima u Igraonici za djecu i roditelje "Zajedno". Provođenje malog istraživaja među roditeljima, o korištenju medija i medijskoj pismenosti putem ankete. Čitanje slikovnice. "Slikovnica o medijima" u tiskanom obliku i na internetu. Izrada optičke igračke Thaumatrope.

Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar na svom Dječjem odjelu u Igraonici započije ovom radionicom niz aktivnosti, kojima će u daljnjoj suradnji s Radiom Terezija nastaviti  edukacije u radionicama, na polju medijske pismenosti.

 


BRESTOVEC OREHOVIČKI

Otvoreni studio školskog internet radija ‘Srce Zagorja’

20. travnja
Osnovna škola Stjepana Radića, Brestovec Orehovički 40, Brestovec Orehovički
Članovi novinarske radijske grupe ugostit će svoje roditelje i učitelje u studiju internetskog školskog radija "Srce Zagorja" kako bi zajedno osmislili i realizirali radio-emisiju o važnosti socijalne kohezije u lokalnoj, ruralnoj sredini.


BRODARICA

Predavanje za roditelje ‘Izazovi digitalnih medija u obitelji i školi’

23. travnja

Osnovna škola Brodarica, Gomnjanik ul., Brodarica

Cilj predavanja je educirati roditelje o sigurnosti djece na internetu i upoznati ih s potencijalnim opasnostima koji prijete djeci u virtualnom svijetu. Predavanje će održati Ivan Uldrijan, dipl. nov u sklopu projekta (O)siguran online koji provodi Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, a organizator je Wiener osiguranje.


DARUVAR

Multimedijska igraonica u Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar

19. i 20. travnja

Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar, Stjepana Radića 5, Daruvar

Otvorenje nove multimedijske igraonice (besplatan wi-fi, PS 4, nintendo wii, računalne igrice). Edukativna igraonica za predškolce uz korištenje prijenosnog računala.

Prijaviti se možete osobno  ili na broj telefona 043/331592.

Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar je informacijsko, obavijesno, kulturno mjesto te mjesto susreta i zabave. Aktivnosti su prilagođene za sve uzraste i suvremenog su karaktera.


Projekcija filma ‘Leo da Vinci: Misija Mona Lisa’

20. travnja u 18 sati  i 21. travnja u 18 sati

Kino dvorana Pučkog otvorenog učilišta Daruvar, Trg kralja Tomislava 14 a, Daruvar

Kino projekcije filma “Leo da Vinci: Misija Mona Lisa” Pučko otvoreno učilište Daruvar organizira s ciljem poticanja roditelja i skrbnika na razmišljanje i na razgovor s djecom, kako bi ih pripremili za film (tko je bio Leonardo da Vinci),  te nakon projekcije - da djecu potaknu da sami svojim riječima opišu viđeno i izvuku određeni zaključak kako ne bi bili samo pasivni gledatelji.

Pučko otvoreno učilište Daruvar je kulturno-obrazovna ustanova kojoj je osnivač grad Daruvar, i punopravna je članica Hrvatske zajednice pučkih i otvorenih učilišta sa sjedištem u Zagrebu. Učilište organizira mnogobrojne glazbeno-scenske manifestacije: kazališne predstave, koncerte, kino predstave, prigodne akademije, amaterske festivale, izložbe i sl.


Radionica kritičkog mišljenja u medijima u srednjoj školi

19. travnja

Ekonomska i turistička škola Daruvar, Ul. Ivana Gundulića 14, Daruvar

Udruga Impress Daruvar održat će interaktivnu radionicu s temom "Kritičko mišljenje u medijima". Radionica će se provesti u četvrtak 19. travnja u tri razreda Ekonomske i turističke škole Daruvar na satovima razrednog odjela. Učenici će raspraviti o tome što predstavlja kritičko mišljenje i kakvu ulogu igra u današnjim medijima, a ujedno će i postati svjesniji svojeg uobičajenog stila komentiranja na društvenim mrežama.

Udruga za promicanje pozitivne afirmacije mladih u društvu “Impress” Daruvar je nevladina, nestranačka i neprofitna udruga mladih osnovana je 2010. godine u Daruvaru. Svrha udruge je poticanje djece i mladih na aktivno uključivanje u zajednicu, kreiranje programa za bolju zajednicu te proaktivno djelovanje.


DUBROVNIK

Predavanje dr. sc. Đorđa Obradovića ‘Medijsko zavođenje’

18.travnja u 10.30 sati

Narodna knjižnica Grad, Od puča 6, Dubrovnik

Ljudi su u pravilu kreativna bića željna divljenja društva u kojemu se kreću. Interaktivni mediji, koji su omogućili prvi put u ljudskoj povijesti da primatelji poruka ujedno mogu biti i pošiljatelji, da korisnici medijskih sadržaja ujedno mogu biti njegovi stvaratelji, promijenili su način života. Osnovni životni cilj mnogih postao je javno se svidjeti virtualnim “prijateljima” pa se u tu utrku na društvenim mrežama uključuju i političari i pjevači, djeca i starci, uspješni i neuspješni, daroviti i nedaroviti, spremni odreći se složene i ozbiljne stvarnosti za privid sviđanja u kojemu je od istine važniji dojam, kao kod svakog slatkog zavođenja. Medijska pismenost u virtualnom svijetu nije više sredstvo za uspješno komuniciranje nego lijek protiv manipulacija i ovisnosti.

O ovim temema govorit će dr. sc. Đorđe Obradović, docent Sveučilišta u Dubrovniku, na predavanju za učenike 1. i 2. razreda dubrovačkih srednjih škola. Uz profesora Obradovića sudjelovat će i studenti Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku.


DUGA RESA

Radionica ‘Kako nastaje TV prilog’ u Gradskoj knjižnici i čitaonici Duga Resa

20. travnja u 12 sati

Gradska knjižnica i čitaonica Duga Resa, Kasar 19, Duga Resa

Novinarka lokalne TV 4 rijeke Robertina Čuhnil održat će radionicu na temu kako nastaje TV prilog. Na radionici će sudjelovati učenici novinarske i medijske grupe iz osnovne škole "Vladimir Nazor", ali i svi drugi koji su zainteresirani za sudjelovanje mogu doći u naznačeno vrijeme u Knjižnicu.


Predavanje za roditelje predškolaca i djelatnike vrtića ‘Mediji, obitelj, djeca’

19. travnja u 18 sati

Demokratski rasadnik, Trg Sv. Jurja 3, Duga Resa

Psihologinja Ana Budimir održat će predavanje na temu "Mediji, obitelj, djeca" s naglaskom na utjecaj televizije u odgoju djece. Predavanje je namjenjeno roditeljima predškolske djece i djelatnicima dugoreškog Dječjeg vrtića. Predavanje u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Duga Resa otvorenog je tipa, što znači da svatko tko je zinteresiran može doći.


ĐAKOVO

Predavanje ‘I ja sam medijski pismen/a’ u Gradskoj knjižnici i čitaonici Đakovo

9. svibnja u 14 sati

Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo, Kralja Tomislava 13, Đakovo

Počevši kratkom teorijom medija, osvrtanjem na potencijalne negativne i manipulativne učinke te nužnosti medijskog obrazovanja ovo se predavanje fokusira na važnost medijskog opismenjavanja mladeži i djece radi postizanja dugoročnog cilja razumijevanja medija. Kroz četrdesetpetminutno predavanje učenici će kroz interaktivnu radionicu i praktične primjere usvojiti znanja o tome što je medijska pismenost i kako, kroz tu vizuru, promatrati medijske sadržaje.

Predavanje će održati Katarina Horvat, koja je radila na radiju kao radijska voditeljica i novinarka, a trenutno radi u Općini Semeljci kao voditelj EU projekta te studira na Doktorskoj školi Sveučilišta J. J. Strossmayera, smjer Komunikologija.

Prijaviti se možete osobno u knjižnici, na telefon 812-045, e-mail djknjiznica@gmail.com, ili preko Facebooka knjižnice.


GOSPIĆ

Predavanje i radionica ‘Sigurnost djece na internetu’

19. travnja u 11.30 sati

Samostalna narodna knjižnica Gospić, Budačka 12, Gospić

Predavanje zatvorenog tipa za učenicike 2. h i 4. d razreda Strukovne škole Gospić. Na njemu će se govoriti o sigurnosti djece i mladih na internetu. Učenici će upoznati prednosti  i opasnosti korištenja interneta. Na radionici će izrađivati plakat s preporukama za sigurnije korištenje interneta.

Radionicu i predavanje vode Marijana Kolak, prof. i Mirela Jergović, prof.


Izložba ‘Mediji oko nas’

19. - 21.travnja

Samostalna narodna knjižnica Gospić, Budačka 12, Gospić

Izložba knjiga iz fonda knjižnice, otvorena za javnost.


JOSIPOVO

Predavanje za roditelje i skrbnike ‘Djeca i mediji - što roditelji trebaju znati?’

23. travnja u 18.30 sati

Osnovna škola Eugena Kumičića, Područna škola Josipovo, Josipovo 30, općina Sopje

Predavanje za roditelje i skrbnike o dječjem korištenju digitalne tehnologije i pristupu medijskim sadrzajima održat će Melita Čmarec, učiteljica Hrvatskoga jezika.


KARLOVAC

Radionica za srednjoškolce ‘Izbjeglička kriza u medijima’

19. travnja od 15.50 do 17.25 sati i 20. travnja od 11. 30 do 13 sati

Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac, Vatrogasna cesta 5, Karlovac

Radionica Izbjeglička kriza u medijima namijenjena je učenicima od 1. do 4. razreda srednje škole. Sudionici će analizirati medijski prikaz izbjeglica i migranata na izabranim primjerima iz hrvatskih medija. Posebna pozornost bit će posvećena stereotipima, govoru mržnje i etičnosti u medijima.

Prijaviti se možete do 17. travnja 2018. na adresu e-pošte andreja.pevec@gmail.com.

Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac strukovna je škola koja, uz redovno obrazovanje u području šumarstva, obrade drva i meteorologije, sudjeluje u brojim projektima i kampanjama kojima se razvijaju građanske i interkulturalne kompetencije učenika. Od rujna 2017. godine škola provodi projekt programa Erasmus+ \"My involvement as a European with refugee children\".


Radionica montaže u Kinoklubu Karlovac

21. travnja od 10 do 12 sati

Kinoklub Karlovac, Rakovac 4, Karlovac

U pokaznoj radionici montaže, sudionici će imati priliku naučiti osnovne principe montaže video materijala i zvuka te naučiti na što je sve bitno paziti pri snimanju, kako bi montaža bila što uspješnija. Radionica se odvija u okviru edukacije o medijskoj pismenosti prvenstveno srednjoškolaca te će sudionici naučiti detaljnije o filmskom jeziku i što on komunicira gledatelju.

Prijaviti se može slanjem e-maila na ksenija.sankovic@gmail.com ili porukom putem Facebook stranice https://www.facebook.com/kinoklub.karlovac/

Kinoklub Karlovac je udruga mladih koja se bavi audiovizualnom djelatnošću, promiče filmsku i video kulturu te srodne umjetnosti. Svojevrsni smisao i strategija djelovanja udruge osmišljeni su najvećim dijelom idejama samih učenika i studenata - članova, pri čemu se uloga voditelja svodi na pomoć pri njihovom formuliranju. Primarna djelatnost Kinokluba je rad na vlastitim, autorskim uradcima kao i suradnja s karlovačkim školama i udrugama i drugim partnerima upravo u području audiovizualnog stvaralaštva i medijske pismenosti.


KLOŠTAR PODRAVSKI

Medijskom pismenošću protiv grupa mržnje i elektroničkog nasilja

16. travnja

OŠ Kloštar Podravski, Ulica 1. svibnja 5, Kloštar Podravski,

Članovi Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu održat će edukativne radionice za učenike, roditelje, nastavnike i stručne suradnike s ciljem prevencije elektroničkog nasilja među djecom. Radionice se provode uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.
Cilj Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu je poboljšanje medijske i komunikacijske kulture građana Republike Hrvatske kroz sustavnu edukaciju o medijima te poticanje razvoja osviještenih korisnika koji se s razumijevanjem i kritičkim odmakom koriste medijskim sadržajima koje sami odabiru.


KNIN

Dani medijske pismenosti u Narodnoj knjižnici Knin

20. travnja u 10 sati

Narodna knjižnica – Knin, Ulica kralja Krešimira 20, Knin

Udruga Porta je u suradnji s Dječjim vrtićem Cvrčak i knjižnicom organizirala edukativnu radionicu za djecu predškolske dobi. Vodi je Spomenka Martić koja će djeci, uz njihovo interaktivno sudjelovanje, prezentirati prvu hrvatsku slikovnicu o medijskoj pismenosti, autorice Alme Čakmazović. Dio radionice obradit će primjere stvaranja navika djece u korištenju medijskih sredstava, te prednosti i nedostatke koje oni obuhvaćaju. Djeca će također izrađivati optičku igračku Thaumatrope kako bi stekla svijest o povijesnom stvaranju pokretnih slika tj. animacije i filma.


KOPRIVNICA

Radionica za učenike osnovnih i sredjih škola ‘Lovci na lažne vijesti’

19. travnja 2018., 16.30-18 sati

Sveučilište Sjever, Trg dr. Žarka Dolinara 1, Koprivnica
Radionica koju vode studenti novinarstva pod mentorstvom doc. dr. sc. Lidije Dujić namijenjena je učenicima koprivničkih osnovnih i srednjih škola.
Prijave se primaju na ldujic@unin.hr, amandic@unin.hr
Odjel za novinarstvo Sveučilišta Sjever kontinuirano održava suradnju s učenicima i nastavnicima koprivničkih osnovnih i srednjih škola posebno osmišljenim sadržajima kao što su Medijska čitaonica, novinarske radionice za Dan otvorenih vrata Sveučilišta Sjever, tematske tribine i okrugli stolovi te mentoriranje učenika za redovite godišnje debate u Gradskoj vijećnici.


Izložba i informativni kutak ‘Mediji u obitelji’ u Knjižnici i čitaonici Fran Galović

19. - 21. travnja
Zrinski trg 6, Koprivnica

Cilj je izložbe i informativnog kutka u Knjižnici i čitaonici "Fran Galović" Koprivnica pružiti građanima i korisnicima knjižnice, ponajprije djeci i roditeljima, uvid u knjižničnu građu vezanu uz medijsku pismenost te pristup relevantnim i provjerenim informacijama u svrhu edukacije i sprečavanja negativnih utjecaja medija.

Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica je višenamjensko obrazovno, informacijsko, multimedijsko, kulturno, multikulturno te komunikacijsko središte grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije koje građanima osigurava ravnopravan pristup izvorima znanja, informacijama i kulturnim sadržajima za potrebe kulturnog obogaćivanja, obrazovanja, cjeloživotnog učenja, odlučivanja u privatnom i javnom životu, zapošljavanja, provođenja slobodnog vremena, zdravog načina života i uživanja u životu uopće.


KRAPINA

Predavanje dr.sc. Lane Ciboci ‘Kritičko promišljanje o medijskim porukama’

26. travnja u 15.30 sati

Gradska knjižnica Krapina, Šetalište hrvatskog narodnog preporoda 13, Krapina

Tema predavanja je kritičko promišljanje, odnosno donošenje vlastitog stava prema medijskim porukama, kako mediji utječu i oblikuju pogled na svijet, seksizam na hrvatskim portalima, “kult tijela”, reklame i reality emisije. Predavanje, otvoreno za javnost, održat će dr.sc. Lana Ciboci, potpredsjednica Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu i predavačica na Edward Bernays Visokoj školi za komunikacijski menadžment.


KRIŽEVCI

Radionice Radija Križevci za osnovnoškolce

20. i 25. travnja 2018

Radio Križevci, A. G. Matoša 3, 48260 Križevci

Ekipa Radija Križevci održat će 20. travnja za učenike OŠ Vladimir Nazor i OŠ Ljudevit Modec novinarske radionice u školama, a nakon toga, 25. travnja, učenici će posjetiti Radio i upoznati se s radom u tom mediju te uz stručno vodstvo i sami pripremiti i odraditi program, vijesti i emisije.


KRK

Interaktivno predavanje ‘Dijete u digitalnom svijetu - što roditelji trebaju znati?’

19. travnja u 17.30 sati

Dječji vrtić "Katarina Frankopan", Smokvik 7, Grad Krk

Interaktivno predavanje namijenjeno je roditeljima djece rane i predškolske dobi. Roditelji će se upoznati s prednostima i nedostacima upotrebe digitalnih medija u obitelji, njihovim utjecajem na razvoj djeteta te osvijestiti svoju roditeljsku ulogu i odgovornost. Za dolazak nije potrebna prethodna prijava.


METKOVIĆ

Predavanje ‘Uloga medija u obrazovanju i odgoju’ u Gradskoj knjižnici Metković

20. travnja u 19 sati

Gradska knjižnica Metković (multimedijalna dvorana), Ulica kralja Zvonimira 4, Metković

Mediji su sastavni dio života svakoga pojedinca, već od rane dobi. Na koji način su prisutni i kako se njima koristimo kroz slijedeće teme će izložiti:
Rosanda Lovrić, prof.: "Mediji u obrazovanju"
Ivana Čarapina, prof. i dipl. bibl.: "Društvene mreže kao novi trend komuniciranja"
Nikolina Vugdelija, prof.: "Kako odgojiti kritičke korisnike medijskih sadržaja"

Događaj je otvoren za javnost, nije se potrebno prijaviti.


NOVA GRADIŠKA

POU MAR Nova Gradiška: Filmska naSTAVa u gostima za osnovnoškolce i srednjoškolce

24. travnja, 10 sati – projekcija za osnovnoškolce; 12 sati – projekcija za srednjoškolce

Pučko otvoreno učilište Matija Antun Relković Nova Gradiška, Ulica Matije Antuna Relkovića 4, Nova Gradiška
Filmska naSTAVa program je koji se već nekoliko godina uspješno održava u sklopu obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza. Riječ je o jedinstvenom programu na području Republike Hrvatske: jedini filmskoobrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je za svoje polaznike potpuno besplatan. Započeo je radom školske godine 2012./2013. i otad se održava svake godine u dva do tri ciklusa: tijekom zimskih, proljetnih i ljetnih učeničkih praznika. Utemeljen na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica Ane Đordić, prof. i doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, održava se tokom učeničkih praznika te upravo time utječe i na prevenciju nepoželjnih oblika ponašanja: slobodno vrijeme učenici ispunjavaju kvalitetnom i produktivnom aktivnošću umjesto na, nažalost, mnogo popularnije, ali manje obogaćujuće i svrhovite načine. U sklopu Filmske naSTAVe u gostima u POU M.A. Relkovića u Novoj Gradišci učenici će na kinoplatnu pogledati umjetnički relevantne, a mlađim generacijama uglavnom nepoznata kraća filmska djela koja su odabrana uzevši u obzir njihovu estetsku vrijednost, ali i zrelost osnovnoškolskih i srednjoškolskih učenika. Nakon projekcije slijede njihova analiza i intepretacija, što podrazumijeva stjecanje temeljne filmske pismenosti, a u skladu s time i razumijevanje filmskoga jezika.

Hrvatski filmski savez krovna je udruga neprofesijskih filmskih i video udruga koje u Hrvatskoj organizirano djeluju od 1928. godine. Savez okuplja kinoklubove (danas ih je pod okriljem Saveza 47), filmske družine i pojedince od osnovnoškolskog uzrasta do odraslih članova, potiče (organizacijski, materijalno i stručno) njihov rad, pridonosi obrazovanju voditelja i članova filmskih udruga, organizira predstavljanje i valorizaciju filmskog i video stvaralaštva djece, mladih i odraslih u zemlji i inozemstvu, te brine za čuvanje i zaštitu najboljih filmskih i video ostvarenja neprofesijske kinematografije; suorganizira tečajeve i radionice za djecu i odrasle te Školu medijske kulture kao najznačajniji izvaninstitucionalni program u kontekstu razvoja medijske pismenosti, potiče i pruža stručnu pomoć u realizaciji medijskog odgoja i obrazovanja u osnovnim i srednjim školama, od 2000. g. djeluje i kao producent profesionalnih filmova, fokusirajući se na kratki eksperimentalni i dokumentarni film, te od tada do danas produkcijski katalog Saveza broji više od 100 naslova.

Pučko otvoreno učilište Matija Antun Relković Nova Gradiška ustanova je za kulturu i obrazovanje, a svoju djelatnost obavlja kao javnu službu. Učilište djeluje od 1963. godine, utemeljeno kao Centar za kulturu i obrazovanje odraslih, 1968. godine preimenovano u Narodno sveučilište Matija Antun Relković, a od 1997. djeluje kao Pučko otvoreno učilište Matija Antun Relković. Učilište je redovna članica Hrvatske zajednice pučkih otvorenih učilišta. Naš cilj je profilirati Pučko otvoreno učilište Matija Antun Relković kao kulturno-obrazovni centar koji osluškuje i prilagođava se suvremenim potrebama, a na dobrobit društvene zajednice u kojoj djeluje.


OGULIN

Predavanje ‘Što su mediji’ i radionica ‘Učimo kritički razmišljati – reklame’ u Prvoj Osnovnoj školi Ogulin

27. travnja i 2. svibnja

Prva osnovna škola, Bolnička ul. 11, Ogulin

Predavanje i radionica predviđeni su za učenike 1. i 2. razreda osnovne škole.  Učimo što su mediji, koliko ih koristimo, dobre i loše strane medija. Na radionici o reklamama potičemo kritičko razmišljanje, izrađujemo reklame po skupinama, i dajemo osvrt na njih.  Predavanje i radionicu provodi učiteljica razredne nastave Slavica Tripalo. Učenici 1. razreda imaju i terensku nastavu - Posjet  radio postaji Ogulin 7. svibnja.


OSIJEK

Predavanje i radionica za srednjoškolce 'Zašto je važna (novo)medijska pismenost: primjer lažnih vijesti'

19.travnja

III. gimnazija Osijek, knjižnica, Ulica Kamila Firingera 14, Osijek - u 11,25 sati
Elektrotehnička i prometna škola Osijek, Bibliotečno-informacijski centar (BIC), Istarska 3, Osijek - u 13,30 sati
Predavači Tomislav Levak, mag. cult. i Snježana Barić-Šelmić, mag. cult. s Odjela za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku održat će predavanje i radionicu s projekcijama namijenjenu učenicima od 1. do 4. razreda srednje škole.

Predavanje i radionica bavit će se najznačajnijim promjenama u načinu komunikacije i rapidnom razvoju novih medijskih platformi posljednjih godina, s naglaskom na razlike između pripadnika mlađih generacija, tzv. "digitalnih urođenika" (Digital Natives) i pripadnika starijih generacija, tzv. "digitalnih doseljenika" (Digital Immigrants). Osim toga, predavači, čija su uža struka upravo novi mediji, učenicima srednjih škola približit će aktualnu medijsku i društvenu problematiku – vrste i načine širenja lažnih vijesti ("fake news") putem novomedijskih platformi, u prvom redu popularnih društvenih mreža i aplikacija. Upozorit će ih na moguće opasnosti, posljedice i načine sprječavanja navedene globalne pojave, s posebnim osvrtom na važnost razvoja (novo)medijske pismenosti, osobito kod mladih.


Predavanje ‘Izazovi i opasnosti društvenih mreža’

19.travnja

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, ACOS, Europska avenija 24, Osijek

Cilj predavanja je poboljšanje informatičke i informacijske pismenosti osoba treće životne dobi čime im se želi omogućiti uživanje u blagodatima koje sa sobom nose osnove "novih" vrsta pismenosti, ali i zaštita od izazova i opasnosti koje dolaze s korištenjem društvenih mreža. Predavanje je predviđeno za umirovljenike i osobe starije dobi i nije otvoreno za javnost. Radionicu vode Srđan Lukačević, Dino Radmilović i Ivana Turk.


Revija europskog dječjeg filma i stvaralaštva

16.-21. travnja

Kino Urania, Vjekoslava Hengla 1, Osijek

U maloj dvorani Kino kluba bit će prikazana tri dječja, edukativna filma suvremene europske kinematografije:
Genijalni mladi um - 16.4. u 18:30 i 19.4. u 18:30
Dječak u oblacima - 17.4. u 18:30 i 20.4. u 18:30
Victoria - 18.4. u 18:30 i 21.4. u 18:30

Prostor će biti dostupan za djecu, roditelje i nastavnike prije i poslije projekcija za razgovor o temi filma u kontekstu razvoja kritičkog vrednovanja i promišljanja djece i mladih, u odnosu na medijski popularnije sadržaje.

Rezervacija ulaznica na blagajni, potvrda škola mailom kao i u slučajevima redovnih školskih projekcija.

Revija će se nastaviti filmovima snimljenim po književnim predlošcima i povijesnim temama. Taj program će se prikazivati od 23.4. u 18:30, a gledatelji će moći pogledati filmove Tajno pismo, Lady Macbeth, Opasna igra, Tiha strast, Gospođa Bovary, Nikad te neću zaboraviti, Pustolov: Prokletstvo Midine kutije, Histerija, Velika očekivanja, Kraljevska afera, Opasna metoda, Jane Eyre, Djevojka s bisernom naušnicom, Dvije sestre za kralja.

Kino Urania u Osijeku neprekidno posluje 106 godine. Osim redovitih filmskih projekcija prikazuje školske, edukativne i posebne tematske programe te programe u suradnji s drugim dionicima u obrazovanju i kulturi. Član je europske mreže kina Europa Cinemas, kao i međunarodne mreže art kina CICAE.


POŽEGA

Predavanje s radionicom u OŠ Antuna Kanižlića: Stvaranje vlastitih medijskih sadržaja u osnovnoj školi - radioigre

17.travnja

Osnovna škola Antuna Kanižlića, Antuna Kanižlića 2, Požega
Predavanje s radionicom koje će se održati na engleskome jeziku zbog prisustva stranih gostiju iz Španjolske, Turske, Makedonije i Italije. Predavanje će se održati u sklopu posjeta povodom Erasmus projekta u kojemu Škola sudjeluje. Predavanje će održati učiteljica hrvatskog jezika Marija Mrkojević, voditeljica Medijske skupine za učenike od 5. do 8. razreda s naglaskom na fotografski, video i radijski izraz.


PULA

Predavanje ‘Internetske prevare (i kako se zaštititi)’

20. travnja u 18 sati
Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Središnja knjižnica, Kandlerova 39, Pula

Internet je globalni fenomen u komunikaciji i skladištenju informacija, a samim time i idealan način za razne vrste prevara. One nisu ograničene na određene skupine, već su usmjerene na sve korisnike, bez obzira na radno mjesto, obrazovanje ili inteligenciju. Na što treba obratiti pažnju, kada biti obrezan i kakve sve prevare postoje?
Predavanje vodi Igor Karasi.


Predavanje dr.sc. Danijela Labaša ‘Izazovi digitalnih medija u obitelji i školi’

17. travnja u 17 sati

OŠ Kaštanjer, Ul. Rimske centurijacije 29, Pula

Cilj predavanja je educirati roditelje o sigurnosti djece na internetu i upoznati ih s potencijalnim opasnostima koji prijete djeci u virtualnom svijetu. Predavanje će održati izv. prof. dr. sc. Danijel Labaš, predsjednik Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Organizator projekta (O)siguran online je Wiener osiguranje.


RIJEKA

Radionica ‘Kako prepoznati lažne vijesti i opasnosti na internetu’

19. travnja u 9 sati
Gradska knjižnica Rijeka, Ogranak Zamet, Centar Zamet, Trg riječkih olimpijaca 1, Rijeka

Radionica je namijenjena 4. razredu Osnovne škole Zamet. Učenici će u istraživačkoj igri preuzeti uloge inspektora u novinskoj redakciji. Zadatak im je razotkriti "hakirane" lažne vijesti i razlikovati ih od ispravnih, koje im pristižu od novinara s terena i obrazložiti razloge. Igri će prethoditi upute, a do kraja igre djeca će na konkretnim primjerima primijetiti da ne treba vjerovati svemu što piše na internetu te da je bitno tko piše, gdje piše itd. Sigurnost na internetu izuzetno je bitna stavka radionice te ćemo nakon čitanja slikovnice "Tko je dobar, a tko ne, Crvenkapice?: priča o sigurnosti" razgovarati i naučiti zajedno recitirati pjesmu "Mudrost za virtualnu sigurnost".
Radionicu vodi Anja Babić, mag. kulturologije i mag. bibliotekarstva, Osnovna škola Zamet.


GONG-ova Edukacija za građansku pismenost, modul: Medijska pismenost

20.-21. travnja 2018.
OŠ-SE Dolac, Rijeka

Medijska pismenost jedna je od temeljnih elemenata građanske pismenosti jer su mediji važan kanal informiranja, komunikacije između građana i tijela javne vlasti, te utječu na formiranje javnog mnijenja i stavova. Cilj modula je unaprijediti medijsku pismenost samih polaznika, kroz stjecanje uvida u način funkcioniranja medija unutar hrvatskog, ali i globalnog društvenog i političkog konteksta. Dodatno, cilj modula je razvijanje kompetencija za poučavanje učenika o medijima te za razvijanje kritičkog odnosa prema medijskim sadržajima u tiskanim i elektroničkim i digitalnim medijima.

Broj mjesta je popunjen prijavama zainteresiranih učitelja. Zainteresirani, a osobito učitelji, mogu se javiti u GONG na e-mail: monika@gong.hr kako bi ih mogli obavijestiti o edukacijama u sljedećim terminima.

GONG je organizacija civilnog društva usmjerena unaprjeđenju demokratskih procesa i institucija te demokratske političke kulture kao i poticanju aktivnog i odgovornog sudjelovanja građana u političkim procesima, osobito procesima donošenja odluka vezanih uz dobro upravljanje javnim i zajedničkim dobrima, zaštitu i promicanje vladavine prava te ljudskih prava i solidarnosti.


ROVINJ

Predavanje ‘Sigurnost na internetu. Znamo li što se događa djeci u vritualnom svijetu?’

17. travnja

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj, Carduccijeva 13, Rovinj

Predavanje na Županijskom stručnom vijeću za Školske preventivne programe na temu sigurnosti na internetu obuhvatit će prikaz rezultata EU Kids Online istraživanja (prvog nacionalnog komparativnog istraživanja u Hrvatskoj o navikama djece i mladih na internetu) te pedagoške modele prevencije elektroničkog nasilja. Predavanje će održati izv. prof. dr. sc. Danijel Labaš, predsjednik Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu.


SISAK

Predavanje prof. dr. sc. Gordane Kuterovac Jagodić ‘Dijete i obitelj u medijsko doba’

20. travnja u 18 sati
Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac, odjel za odrasle, Rimska ulica 27, Sisak

Digitalno doba postavlja pred roditelje nove zahtjeve i izazove. Kako roditelji pokušavaju kontrolirati i nadzirati uporabu medija, mogu li još što učiniti te kako se mijenja obitelj u digitalno doba, pokušat će odgovoriti prof. dr. sc. Gordana Kuterovac Jagodić, pročelnica Katedre za razvojnu psihologiju, Odsjeka za psihologiju, Filozofskog fakulteta u Zagrebu i jedna od autorica Preporuka za zaštitu djece i sigurno korištenje elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.
Predavanje je otvorena za javnost, a namijenjeno je roditeljima, odgojiteljima i učiteljima.


SLATINA

Predavanje u OŠ Josipa Kozarca Slatina ‘Djeca i mediji’

19. travnja

Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina, Nikole Šubića Zrinskog 2, Slatina

Danas većinu informacija saznajemo iz medija, a učenici se svakodnevno koriste medijima. S ciljem savjetovanja učenika o uporabi medijskog sadržaja, Osnovna škola Josipa Kozarca Slazina organizira predavanje na temu Djeca i mediji - o utjecaju i važnosti medija u svakodnevnom životu djece te o pozitivnim i negativnim utjecajima medija na djecu osnovnoškolske dobi.


SLAVONSKI BROD

Predavanje Centra za sigurniji internet ‘Digitalna džungla – ja u svijetu interneta’

25. travnja u 11 sati
Gradska knjižnica Slavonski Brod, Trg Stjepana Miletića 12, Slavonski Brod

Govorit će se o sigurnosti na internetu te osnovnim zaštitama na društvenim mrežama. Pogledat ćemo kako “Ja” izgledam na internetu, koje podatke odajem o sebi, koji su to moji osobni podaci objavljeni na mreži te spomenuti rizike i opasnosti kojih trebamo biti svjesni na internetu. Stoga ako želite naučiti nešto novo o Facebook, Snapchatu ili Instagramu, svakako posjetite ovo predavanje.
Predavanje organizira Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, a namijenjeno je djeci i mladima.


Predavanja i radionice medijske i informacijske pismenosti u OŠ ‘Hugo Badalić’

19. - 20. travnja

Osnovna škola "Hugo Badalić" - školska knjižnica, Borovska 3, Slavonski Brod

Kroz predavanja i radionice s učenicima viših razreda razredne i predmetne nastave u školskoj knjižnici, kao središtu razvoja višestrukog koncepta pismenosti svake škole, cilj je ukazati na važnost medijske i informacijske pismenosti kroz učenje i stjecanje znanja te vrednovanje pronađenih informacija na različitim medijima. Jedan od ciljeva je usmjeriti učenike prema novom načinu učenja, odnosno "naučiti ih učiti" i lakše se snalaziti u "moru" informacija koje nas svakodnevno okružuje i kreira našu svakodnevicu.

S učenicima će raditi Tanja Štević, dr.sc. informacijskih i komunikacijskih znanosti, diplomirana knjižničarka i prof. hrvatskog jezika i književnosti.


MEd(u)školi - medijska edukacija u Tehničkoj školi Slavonski Brod

16. - 21. travnja

Tehnička škola Slavonski Brod, Eugena Kumičića 55, Slavonski brod

Kroz niz aktivnosti Tehnička škola Slavonski Brod sudjeluje u obilježavanju Dana medijske pismenosti. Među njima su radionica izrade fotografija za foto natječaj Knjiga svaki dan i prijava na natječaj; radionica izrade materijala i prijava na natječaj Da sam znao/la; radionica“Mediji -vladari globalizacije?!”; predavanje s elementima radionice “Lifestyle blogeri - prosvjetitelji našeg doba”; predavanje s elementima radionice “Govorništvo u medijima”, posjet SBTV i Radio Slavoniji te
izložba učeničkih radova “Mediji: za i protiv - stavovi učenika”


SPLIT

Radionica informacijskog pretraživanja za srednjoškolce ‘Stop gnjavaži - jednostavno pretraži’

19. travnja od 18.30 do 20 sati
Gradska knjižnica Marka Marulića, Središnja knjižnica, Ulica slobode 2, Split

Polaznici radionice će imati priliku saznati gdje i kako na najjednostavniji način doći do elektroničkih izvora, baza podataka i relevantnih informacija potrebnih za pisanje zadaća i maturalnih radova. Radionicu vodi Nikolina Kusić.
Broj mjesta na radionici je ograničen, a prijava je obavezna na: kulturniprogrami@gkmm.hr,


Predavanje za roditelje ‘Djeca i mediji’

19. travnja od 17 do 17.45 sati
Gradska knjižnica Marka Marulića, Središnja knjižnica, Ulica slobode 2, Split

Djeca rastu okružena medijima, a navikavanje na medije zbiva se brzo i neopazice. Još nije poznato koliko značenje imaju mediji u životima djece, ali ono se s godinama ne smanjuje, već, naprotiv, raste. Svaki bi roditelj trebao imati na umu ovu rečenicu: Vaša djeca mogu znati više od vas o tehnologiji, ali vi znate više o životu i dopušteno vam je postaviti pravila i tražiti njihovo poštivanje jer vi ste još uvijek roditelj.
Predavanje je otvoreno, držat će ga Ines Sedlar, mag. paed., a namijenjeno je roditeljima i svima koji rade s djecom.


Radionica za osnovnoškolce ‘Bitno da se surfa?’

20. travnja, od 14.30 do 15.30 sati
Gradska knjižnica Marka Marulića, Središnja knjižnica, Ulica slobode 2, Split

Radionica uključuje edukativni kviz za djecu od 9 do 12 godina. Cilj radionice je poboljšati digitalne kompetencije djece i razviti kritički stav prema odgovornoj uporabi medijskih alata. Radionica je otvorena za javnost, a vodi je Nataša Prkić.


Radionica ‘Aplikacija nije zafrkancija’ u Ekonomsko-birotehničkoj školi

18. travnja od 13 do 14 sati

Ekonomsko-birotehnička škola, Vukovarska 37, Split

Radionica je namijenjena učenicima prvih razreda srednje škole. Kroz razgovor i prezentiranje na njihovim mobitelima te računalima s pristupom internetu:
- otkrivamo zamke prikrivenog oglašavanja,
- upozoravamo na dopuštenja koja zahtijevaju aplikacije pri instaliranju, a nisu nužna za funkcioniranje aplikacije,
- ističemo važnost čuvanja vlastite privatnosti online,
- dajemo primjere o gubitku kontrole nad sadržajem kojeg objavljuju.

Radionicu organiziraju knjižničarke Ekonomsko-birotehničke škole Elvira Dragan i Berislava Gizdić. Radionica je zamišljena kao promocija novog predmeta koji će učenicima biti dostupan kao izborni od iduće školske godine u 2. razredu pa nije planirana za učenike drugih škola.


Prezentacija projekta ‘Razvoj medijske pismenosti u vrtiću’

19. travnja od 18 do 19 sati

Gradska knjižnica Marka Marulića Split, Središnja knjižnica, Ulica slobode 2, Split

Prezentacijom, koju će održati Antonia Radeljak Gudelj, mag. paed. i Mirjana Širović, prikazat će se kako razvijati medijsku pismenost u vrtiću, odnosno razvoj kritičkog korištenja medija od rane dobi. Dječja igra i proces učenja dokumentirat će se fotografijama i snimkama aktivnosti koje su provedene s djecom s ciljem upoznavanja raznih medija, kako ih pozitivno koristiti, što izbjegavati i tako dalje. Roditelji su najvažniji odgojitelji djece te će se prikazati niz aktivnosti provedenih s njima na edukaciji kako djecu medijski osvještavati: provedba upitnika za roditelje,edukativne radionice, radionice s djecom, uvođenje novih oblika partnerstva s roditeljima na temu i drugo. Događaj je otvoren za javnost, a namijenjen je roditeljima i svima koji rade s djecom.


SUHOPOLJE

Predavanje za roditelje i odgojitelje ‘Ekrani – pomoć ili opasnost’

19. travnja u 18 sati

Općinska knjižnica i čitaonica Matija Gubec, Trg sv. Terezije 15, Suhopolje,

Kulturna udruga KReativa, EDukativa, Aktiva - KrEdA organizira u prostorima Općinske knjižnice u Suhopolju predavanje psihologinje Sandre Matošina Borbaš
za roditelje i odgojitelje.


UDBINA

Radionice ‘Medijskom pismenošću protiv grupa mržnje i elektroničkog nasilja’ u OŠ Kralja Tomislava

19. travnja

Osnova škola Kralja Tomislava, Katedralska 5, Udbina

Članovi Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu održat će edukativne radionice za učenike, roditelje, nastavnike i stručne suradnike s ciljem prevencije elektroničkog nasilja među djecom. Radionice se provode uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Cilj Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu je poboljšanje medijske i komunikacijske kulture građana Republike Hrvatske kroz sustavnu edukaciju o medijima te poticanje razvoja osviještenih korisnika koji se s razumijevanjem i kritičkim odmakom koriste medijskim sadržajima koje sami odabiru.


VARAŽDIN

Radionica ‘Pretraživanje i vrednovanje izvora informacija na internetu o važnosti kretanja za ljudsko tijelo’

19. travnja u 10 sati
Fakultet organizacije i informatike Varaždin, Pavlinska 2, Varaždin

Razgledavanje fakulteta, radionica o pretraživanju dostupnih izvora informacijs o važnosti kretanja za ljudsko zdravlje i upute o njihovom vrednovanju. Pregled novih dostignuća IT tehnologije i korištenje istih u svakodnevnom životu vezano uz zdrav život.
Radionicu vode dr.sci. Valentina Kirinić i dipl. knjižničarka Jasenka Vuković Tomašek, a namijenjena je učenicima i učiteljima II. Osnovne škole Varaždin.


Školski projekt ‘Zdravokret kroz medije i istraživanja’ u II. OŠ Varaždin

18., 19. , 20. i 21. travnja 2018.

II. OŠ Varaždin, Augusta Cesarca 10, Varaždin

Učenici 4. c razreda i članovi grupe Medijska kultura "Dođi, vidi, viči" osmislili su niz aktivnosti kroz koje su povezali trodnevni školski projekt Zdravokret (o značaju sporta i kretanja) i Dane medijske pismenosti. Učenici će stvarati medijske sadržaje (kratak igrani i dokumentarni film, slikovnica, plakati, predstava) s ciljem poticanja na kretanje i sport. Ujedno je dogovoren posjet Varaždinskoj televiziji kako bi učenici upoznali profesionalan način promicanja sportskih aktivnosti.

Ako želite sudjelovati u aktivnostima 18., 19. i 20. travnja od 8 do 12 sati u II. OŠ Varaždin, možete se javiti voditeljici grupe Medijska kultura Dubravki Kalinić Lebinec na broj 091 5399 424.


Senzorna projekcija u kinu Gaj

21. travnja u 10 sati

Kino Gaj, Ul. Ljudevita Gaja 1, Varaždin

Kako bi se djeca s poremećajem senzorne integracije od malena uključila u svakodnevni život, potrebno je senzibilizirati javnost i omogućiti događaje na kojima se osjećaju ugodno i dobrodošlo. Poteškoće s kojima se suočavaju djeca s poremećajem senzorne integracije je puno i nema pravila - neka djeca reagiraju na glasan zvuk, neka na jako svjetlo, neka djeca ne mogu podnijeti da im je netko u blizini, neka ne mogu sjedjeti na mjestu duže od nekoliko minuta, neka ne mogu pratiti brzu izmjenu slika, scena, sekvenci. Svijet je pun podražaja s kojima se djeca ne znaju nositi kako treba. U kinu Gaj organiziramo prilagođenu inkluzivnu javnu projekciju - za djecu sa senzornim poteškoćama i one urednog razvoja. Djeci je za vrijeme projekcije omogućeno nesmetano kretanje po kinu, komentiranje filma i okoline, postavljanje pitanja, unos hrane i pića prema njihovim željama i potrebama, donošenje omiljene igračke ili dekice, ulazak i izlazak iz dvorane kada je to potrebno, ako treba i nekoliko puta za vrijeme projekcije. Dakle, sve što je inače neprihvatljivo. Na taj način, a u društvu vršnjaka urednog razvoja, oni spontano usvajaju nova ponašanja i kroz takve projekcije i u okolini prilagođenoj njihovim potrebama, dolazi do kvalitetnijeg procesuiranju podataka, a samim time i lakšeg učenja i usvajanja novih znanja i vještina. Istovremeno djeca urednog razvoja upoznaju se sa različitostima i osobitostima djece s poremećajem senzorne integracije te će naučiti pravilno, tolerantno ophođenje prema drugima. Ne bi reagirali osuđujuće kada se susretnu sa sličnom situacijom.
Projekt su osmislile Eva Brlek magistra edukacijske rehabilitacije i strucnjakinja realitetne terapije i Sandra Malenica prof.knjizevnosti, te ga provode od 2016. u kinima diljem Hrvatske.
Projekcija je besplatna i nije se potrebno prethodno prijaviti.
Projekt je financiran od strane Hrvatskog filmskog saveza, a organizator je kino Gaj.


VIROVITICA

Predavanje dr.sc. Igora Kanižaja ‘Kako sačuvati privatnost i prepoznati lažne vijesti u virtualnom svijetu?’

20. travnja u 18 sati

Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica, Trg bana Josipa Jelačića 5, Virovitica

Predavanje za učenike od 15 do 18 godina održat će dr.sc. Igor Kanižaj, izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, potpredsjednik Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu i koordinator hrvatskog istraživačkog tima EU Kids Online. U predavanju će biti riječi o posve novim izazovima zaštite privatnosti u virtualnom svijetu pogotovo kod djece i mladih. Bit će predstavljeni i najčešći primjeri razotkrivanja privatnosti, ali konkretni savjeti, primjeri i radionice kako sačuvati privatnost i prepoznati sve češće primjere dezinformacija i lažnih vijesti kojima smo izloženi i u Hrvatskoj.


VOJNIĆ

Radionica stop animacije u organizaciji Kinokluba Karlovac

21. travnja od 16 do 19 sati

Knjižnica i čitaonica Vojnić, Hebrangova 2, Vojnić

Radionica je namijenjena djeci viših razreda osnovne škole. S obzirom da su djeca okružena medijskim sadržajem, a Vojnić je mala sredina bez konkretnog filmskog sadržaja, tijekom ove radionice polaznici će naučiti osnove filmskog jezika, što se njime komunicira gledatelju te će kroz praktični dio tehnikom stop animacije raditi na vlastitom filmskom uratku.

Prijaviti se može slanjem e-maila na ksenija.sankovic@gmail.com ili porukom putem Facebook stranice https://www.facebook.com/kinoklub.karlovac/

Kinoklub Karlovac je udruga mladih koja se bavi audiovizualnom djelatnošću, promiče filmsku i video kulturu te srodne umjetnosti. Svojevrsni smisao i strategija djelovanja udruge osmišljeni su najvećim dijelom idejama samih učenika i studenata - članova, pri čemu se uloga voditelja svodi na pomoć pri njihovom formuliranju. Primarna djelatnost Kinokluba je rad na vlastitim, autorskim uradcima kao i suradnja s karlovačkim školama i udrugama i drugim partnerima upravo u području audiovizualnog stvaralaštva i medijske pismenosti.


VRBOVEC

Predavanje za roditelje ‘Utjecaj medija na djecu rane i predškolske dobi’

19. travnja u 18.30 sati

Dječji vrtić "Vrbovec", ul. 7.svibnja 12a, Vrbovec

Temelj za razvoj medijske pismenosti uspostavlja se od najranije dobi djeteta. Roditelji imaju velik utjecaj na načine na koje će dijete koristiti medije, ali i na dječji doživljaj medijskog sadržaja. Cilj predavanja je prikazati ključne karakteristike medija, kako utječu na dijete u ranoj i predškolskoj dobi te dati smjernice i prijedloge roditeljima kako bi mogli pomoći djetetu i stvarati temelje za daljni razvoj medijske pismenosti. Predavanje je otvoreno za roditelje djece koja su korisnici dječjeg vrtića, kao i za sve one koji nisu uključeni u program vrtića.

Prijave na mail adresu vrtića: dv-vrbovec@zg.t-com.hr

Predavanje će održati odgojiteljica Kristina Ljubić, djelatnica dječjeg vrtića "Vrbovec". Odgojiteljica je sudjelovala na konferenciji "Mediji i zaštita prava djece" u Zagrebu, u prosincu 2017. godine . Predstavljen je projekt proveden u dječjem vrtiću "Vrbovec", u odgojnoj skupini "Pandice". Projekt je uključivao korištenje medija u radu s djecom te utjecaj na razvoj medijskih navika u svrhu poboljšavanja vlastitih načina učenja i razvoja dječjih kompetencija.


VUKOVAR

Predavanja za osnovnoškolce i srednjoškolce ‘Digitalna džungla – ja u svijetu interneta’

19. travnja u 11 sati, Gradska knjižnica Vukovar, Ogranak Borovo Naselje – predavanje za učenike Strukovne škole Vukovar
20. travnja u 11sati, Gradska knjižnica Vukovar, centralna knjižnica – predavanje ze učenike OŠ Dragutina Tadijanovića

Govorit će se o sigurosti na internetu te osnovnim zaštitama na društvenim mrežama. Pogledat ćemo kako “Ja” izgledam na internetu, koje podatke odajem o sebi, koji su to moji osobni podaci objavljeni na mreži te spomenuti rizike i opasnosti kojih trebamo biti svjesni na internetu. Stoga ako želite naučiti nešto novo o Facebook, Snapchatu ili Instagramu, svakako posjetite ovo predavanje.
Predavanje organizira Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, a namijenjeno je djeci i mladima.


Virtualno putovanje u Gimnaziji Vukovar

25. travnja u 8.30 sati

Gimnazija Vukovar, Šamac 2, Vukovar

Skype conversation - virtualno putovanje u DAV Public School, Sreshtha Vihar, Delhi, India. Učenici Gimnazije Vukovar i DAV Public School, predstavit će jedni drugima kulturu, običaje i obrazovanje svoje zemlje. Svi zainteresirani mogu doći u Gimnaziju Vukovar i sudjelovati u interaktivnoj razmjeni iskustva, znanja, dojmova i nadasve interesantnih sadržaja.

Gimnazija Vukovar je e-škola koja svojim učenicima već dugi niz godina nudi raznolike sadržaje iz područja medijske pismenosti. Ove godine organiziramo virtualno putovanje u Indiju s ciljem upoznavanja različitih kultura i običaja te razvijanja tolerancije i prihvaćanja različitosti.


ZABOK

Radionica za djecu ‘Moje idealne novine/časopis’

14. travnja, od 10 do 12 sati
Društvo "Naša djeca" Zabok, Matije Gupca 53, Zabok

Djeca će razrađivati ideju svojeg idealnog časopisa/novina s obzirom na sadržaj koji bi htjela da te tiskovine imaju. Zanima nas koje teme najviše privlače djecu, što prate u medijima, koji su im interesi. Različitim likovnim tehnikama (prema izboru) kreirat će i osmisliti naslovnicu i sadržaj svojih zamišljenih novina/časopisa. Napravljeni radovi bit će izloženi u Gradskoj knjižnici.

Prijaviti se može na broj 098 9332055 ili e-mail dnd.zabok@gmail.com

Društvo "Naša djeca" Zabok udruga je koja se bavi organiziranjem slobodnog vremena djece kroz raznovrsne aktivnosti, akcije, programe i projekte s ciljem promicanja i ostvarivanja dječjih prava i aktivne dječje participacije te razvijanja kreativnosti i dječjeg stvaralaštva.


Radionica animacije Škole animiranog filma - ŠAF Čakovec

21. i 22. travnja, od 9 do 13 sati
Društvo "Naša djeca" Zabok, Matije Gupca 53, 49210 Zabok

Društvo "Naša djeca" Zabok i udruga Gokul u sklopu 7. KIKI festivala organiziraju radionicu animacije za djecu od 9 do 14 godina. U sklopu radionice djeca će dobiti osnovne informacije kako nastaje animirani film te će kroz likovno-kreativno izražavanje stvarati animirane minijature. Radionicu animiranog filma vodit će Jasminka Bijelić Ljubić iz ŠAF-a Čakovec koja ima bogato iskustvo u radu s djecom i mladima na izradi animiranih filmova.

Prijaviti se može na broj 098 9332055 ili e-mail dnd.zabok@gmail.com

Društvo "Naša djeca" Zabok udruga je koja se bavi organiziranjem slobodnog vremena djece kroz raznovrsne aktivnosti, akcije, programe i projekte s ciljem promicanja i ostvarivanja dječjih prava i aktivne dječje participacije te razvijanja kreativnosti i dječjeg stvaralaštva. Udruga Gokul bavi se razvojem kulturnog i umjetničkog stvaralaštva u radu s mladima i za mlade.


ZADAR

'Medijska pismenost' - predavanja prof. dr. sc. Stjepana Malovića za osnovnoškolce i za širu javnost

27. travnja u 10 sati za učenike osnovnih škola i u 17 sati za širu javnost
Atrij Kneževe palače, Poljana Šime Bundića 3, Zadar

Prvo predavanje u 10 sati namijenjeno je članovima novinarskih grupa OŠ Stanovi te OŠ Smiljevac, koje sudjeluju u Lidranu i to prema izboru Županijskih prosvjetnih vlasti. U interaktivnom predavanju prof. Malović će utvrditi koje su medijske navike učenika, što misle o medijima i kako i koje konzumiraju. Zatim će se objasniti osnovni medijski pojmovi, a naglasak je na prepoznavanju lažnih vijesti, nevjerodostojnosti i medijskim manipulacijama.

Drugo predavanje u 17 sati namijenjeno je široj javnosti. Najprije će se utvrditi medijske navike Zadrana, ispitati njihovi stavovi prema medijima, te ih upoznati s tehnikama medijskih manipulacija. Posebna pažnja posvetit će se potrebi za razvijanjem medijske pismenosti.
Predviđeno trajanje predavanja je sat vremena.


ZAGREB

Radionica ‘Medij dobrih poruka – mala škola radijskog novinarstva’ u Knjižnici Gajnice

19. travnja u 10 i 11 sati
KGZ, Knjižnica Gajnice, Meksička 6, Zagreb

Upoznavanje učenika trećih razreda osnovnih škola s osnovama radijskog novinarstva – radionica 'Kako radi radio', predstavljanje dječjih i obrazovnih emisija Hrvatskog radija, s naglaskom na poticanje i prepoznavanje kvalitetnih medijskih sadržaja.
Radionicu drže Majda Makovec i Sandra Maričić, a namijenjena je učenicima trećih razreda OŠ Dragutina Domjanića i OŠ Stenjevec.


Predavanje prof. Nade Zgrabljić Rotar: Potpora knjižnice za digitalno kreativne generacije

19. travnja u 13 sati

Gradska knjižnica, Odjel za djecu i mladež s mediotekom, Starčevićev trg 4, Zagreb

Prof. Nada Zgrabljić Rotar, profesorica na Odjelu za komunikologiju na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i članica Vijeća HAZU za kazalište, film, radio i televiziju, održat će za knjižničare dječjih odjela narodnih knjižnica predavanje pod nazivom Potpora knjižnice za digitalno kreativne generacije.


Bibliobus: Promicanje Dana medijske pismenosti u pokretu

19. travnja od 12 do 19 sati i 20. travnja od 9 do 19 sati

Bibliobusna stajališta u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji: Općina Brdovec, gradske četvrti: Rudeš, Vrbani, naselje Demerje, Donji Dragonožec, naselje Jablanovec, općina Jakovlje, naselje Malešnica, Buzin, Odra, naselje Srednjaci - Knežija, Vrbani, općina Stupnik, naselje Horvati, općina Klinča Sela, naselja: Soblinec, Sesvetski Kraljevec.

Bibliobusna služba Knjižnica grada Zagreba informirat će korisnike o Danima medijske pismenosti i dijeliti promotivne materijale.


Inkluzivna radionica stop animacije u kinu Tuškanac

19. travnja od 11.30 do 13 sati
Kino Tuškanac, Tuškanac 1, Zagreb
Inkluzivna radionica stop animacije održat će se pod vodstvom radne terapeutkinje Ivane Štedul i voditeljice Kinokluba Karlovac Ksenije Sanković. Radno iskustvo i brojne edukacije koje je Ivana pohađala u raznim poljima rada kao fizioterapeutkinja te provedba senzo-motoričkih radionica u polju rehabilitacije i srodnim područjima te tehničko i praktično znanje koje ima Ksenija, koja je vodila niz radionica stop animacije, prvenstveno sa djecom i mladima, čine idealnu kombinaciju i nadopunu vještina ove dvije voditeljice s kojima Hrvatski filmski savez surađuje na sličnim projektima već dugi niz godina.
Hrvatski filmski savez krovna je udruga neprofesijskih filmskih i video udruga koje u Hrvatskoj organizirano djeluju od 1928. godine. Savez okuplja kinoklubove (danas ih je pod okriljem Saveza 47), filmske družine i pojedince od osnovnoškolskog uzrasta do odraslih članova, potiče (organizacijski, materijalno i stručno) njihov rad, pridonosi obrazovanju voditelja i članova filmskih udruga, organizira predstavljanje i valorizaciju filmskog i video stvaralaštva djece, mladih i odraslih u zemlji i inozemstvu, te brine za čuvanje i zaštitu najboljih filmskih i video ostvarenja neprofesijske kinematografije; suorganizira tečajeve i radionice za djecu i odrasle te Školu medijske kulture kao najznačajniji izvaninstitucionalni program u kontekstu razvoja medijske pismenosti, potiče i pruža stručnu pomoć u realizaciji medijskog odgoja i obrazovanja u osnovnim i srednjim školama, od 2000. djeluje i kao producent profesionalnih filmova, fokusirajući se na kratki eksperimentalni i dokumentarni film, te od tada do danas produkcijski katalog Saveza broji više od 100 naslova.


Projektni dan medijske pismenosti u OŠ Marije Jurić Zagorke

20. travnja
Osnovna škola Marije Jurić Zagorke, Štefanovečka bb, Zagreb
Projektni dan medijske pismenosti održat će se u OŠ Marije Jurić Zagorke, gdje će učenici tijekom cijelog dana imati prilike sudjelovati u različitim aktivnostima koristeći pritom različite medije.
Učenici 1. razreda izvode lutkarsku predstavu «Maček» prema motivima narodne priče te potom crtaju strip inspirirani predstavom. Učenici 6. razreda drže prezentaciju o medijima, s posebnim osvrtom na masovne medije učenicima 4. razreda koji potom pišu vijest o događanju te ju objavljuju u ZAG-u, internetskom školskom listu. U školskoj knjižnici učenici svih razreda imat će prilike posjetiti izložbu o prvoj hrvatskoj novinarki Mariji Jurić Zagorki, kao i vidjeti izložbu starih fotoaparata, kamera i videoprojektora. Članovi filmske družine ZAG fotografiraju događanje i snimaju reportažu o Projektnom danu medijske pismenosti. Korelacija: likovni, glazbeni, hrvatski, povijest, unutarpredmetna korelacija (korelacija s medijskom kulturom, pisanim i usmenim jezičnim izražavanjem i književnosti).
Organizatori događaja su Hrvatski filmski savez i Udruga ZAG:
Hrvatski filmski savez krovna je udruga neprofesijskih filmskih i video udruga koje u Hrvatskoj organizirano djeluju od 1928. godine. Savez okuplja kinoklubove (danas ih je pod okriljem Saveza 47), filmske družine i pojedince od osnovnoškolskog uzrasta do odraslih članova, potiče (organizacijski, materijalno i stručno) njihov rad, pridonosi obrazovanju voditelja i članova filmskih udruga, organizira predstavljanje i valorizaciju filmskog i video stvaralaštva djece, mladih i odraslih u zemlji i inozemstvu, te brine za čuvanje i zaštitu najboljih filmskih i video ostvarenja neprofesijske kinematografije; suorganizira tečajeve i radionice za djecu i odrasle te Školu medijske kulture kao najznačajniji izvaninstitucionalni program u kontekstu razvoja medijske pismenosti, potiče i pruža stručnu pomoć u realizaciji medijskog odgoja i obrazovanja u osnovnim i srednjim školama, od 2000. g. djeluje i kao producent profesionalnih filmova, fokusirajući se na kratki eksperimentalni i dokumentarni film, te od tada do danas produkcijski katalog Saveza broji više od 100 naslova.
U rujnu 2002. godine nakon pohađanja Radionice dokumentarnoga filma u Školi medijske kulture u Trakošćanu kod Petra Krelje i njegovih suradnika Melita Horvatek Forjan i Nataša Jakob, profesorice hrvatskoga jezika u OŠ Marije Jurić Zagorke, osnivaju Filmsku družinu ZAG. U proteklih 15 godina tristotinjak petaša, šestaša, sedmaša i osmaša bili su članovi ZAG-a i snimili šezdeset filmova o darovitim učenicima i djeci s posebnim potrebama. Snimili su i deset radijskih reportaža pod vodstvom Ane Brčić Bauer i organizirali desetak fotografskih izložbi.


Filmska naSTAVa @ kino Tuškanac

21. travnja od 9 do 11 sati
Kino Tuškanac, Tuškanac 1, Zagreb
Filmska naSTAVa za srednjoškolce u kinu Tuškanac program je koji se već nekoliko godina uspješno održava u sklopu obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza. Riječ je o jedinstvenom programu na području Republike Hrvatske: jedini filmskoobrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je za svoje polaznike potpuno besplatan. Započeo je s radom školske godine 2012./2013. i otad se održava svake godine u dva do tri ciklusa: tijekom zimskih, proljetnih i ljetnih učeničkih praznika. Utemeljen na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica Ane Đordić, prof. i doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice.
U sklopu pokaznog dana naSTAVe učenici će na kinoplatnu pogledati jedno umjetnički relevantno, a mlađim generacijama uglavnom nepoznato filmsko djelo koje je odabrano uzevši u obzir njegovu estetsku vrijednost, ali i zrelost srednjoškolskih učenika. Nakon projekcije slijede analiza i intepretacija filma, što podrazumijeva stjecanje temeljne filmske pismenosti, a u skladu s time i razumijevanje filmskoga jezika.
Hrvatski filmski savez krovna je udruga neprofesijskih filmskih i video udruga koje u Hrvatskoj organizirano djeluju od 1928. godine. Savez okuplja kinoklubove (danas ih je pod okriljem Saveza 47), filmske družine i pojedince od osnovnoškolskog uzrasta do odraslih članova, potiče (organizacijski, materijalno i stručno) njihov rad, pridonosi obrazovanju voditelja i članova filmskih udruga, organizira predstavljanje i valorizaciju filmskog i video stvaralaštva djece, mladih i odraslih u zemlji i inozemstvu, te brine za čuvanje i zaštitu najboljih filmskih i video ostvarenja neprofesijske kinematografije; suorganizira tečajeve i radionice za djecu i odrasle te Školu medijske kulture kao najznačajniji izvaninstitucionalni program u kontekstu razvoja medijske pismenosti, potiče i pruža stručnu pomoć u realizaciji medijskog odgoja i obrazovanja u osnovnim i srednjim školama, od 2000. g. djeluje i kao producent profesionalnih filmova, fokusirajući se na kratki eksperimentalni i dokumentarni film, te od tada do danas produkcijski katalog Saveza broji više od 100 naslova.


Predavanje ‘Izazovi novih medija’ u Knjižnici Augusta Cesarca

20. travnja u 12 sati
KGZ, Knjižnica Augusta Cesarca, Šubićeva 40/II, Zagreb

Upotreba elektroničkih medija nosi niz prednosti ali postoje i rizici poput elektroničkog nasilja i govora netolerancije na internetu čija je osnovna namjera da povrijedi, dehumanizira, zlostavlja i degradira ciljane grupe. Kroz predavanje želimo potaknuti učenike na promišljanje o njihovom odnosu prema medijima te na odgovorno korištenje istih. Uz to, učenicima ćemo ponuditi savjete za prevenciju i zaštitu od elektroničkog nasilja.
Predavanje će održati volonteri iz Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, a namijenjeno je srednjoškolcima.


Radionica udruge Najsretnija beba Hrvatska: ‘Mediji i djeca’

21. travnja od 10 do 12 sati
Ilica 155, Zagreb

Na dvosatnoj radionici uz certificiranu edukatoricu međunarodno priznatog programa The Happiest Baby, Ivu Brčić, polaznici će dobiti potrebna znanja koja će im omogućiti pravilno korištenje medija. Polaznici će naučiti:
• kako odabrati adekvatan sadržaj primjeren djetetovoj dobi
• kako gledati medijske sadržaje s djecom
• kako ograničiti pristup neadekvatnom internetskom sadržaju
• kako olakšati pristup odgovarajućem internetskom sadržaju
• kako izbjeći ispade bijesa nakon ukidanja malih ekrana
• kako ograničiti upotrebu mobilnih telefona

Prijave za radionicu se primaju na najsretnijabeba@gmail.com ili na 098 900 8634

Udruga Najsretnija beba Hrvatska provodi program pedijatra i stručnjaka za dječji razvoj dr. Harvey Karpa. Kroz svoj rad educira polaznike kako smiriti kolike i ispade bijesa, te provodi prevenciju postporođajne depresije, međuvršnjačkog i obiteljskog nasilja, te educira roditelje kako adekvatno koristiti medije.


Panel na Sveučilištu VERN': ‘Medijska pismenost - društvena vještina za 21. stoljeće’

16. travnja u 11.30 sati

Sveučilište VERN', Iblerov trg 10, Zagreb

Panel diskusija "Medijska pismenost – društvena vještina za 21. stoljeće" u okviru VERN' Foruma održat će se u ponedjeljak 16. travnja, s početkom u 11:30 sati na Sveučilištu VERN' (dvorana 200, II. kat, Importanne Galleria, Iblerov trg 10).

O potrebi medijskog opismenjivanja govorit će:

  • Ružica Cigler, nekadašnja glavna urednica Večernjeg lista
  • izv. prof. dr. sc. Marijana Grbeša – Zenzerović, profesorica na Fakultetu političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu
  • izv. prof. dr. sc. Ivan Tanta, predavač na Veleučilištu VERN',
  • Robert Tomljenović, zamjenik predsjednika Vijeća i ravnatelja Agencije za elektroničke medije.

Diskusiju će moderirati Marija Slijepčević, pomoćnica dekana VERN'a te predavačica na preddiplomskim studijima Odnosi s javnošću i Novinarstvo.

Mole se svi zainteresirane studente i predavače da dolazak na panel i rezervaciju mjesta obavezno potvrde putem upitnika na svojim Eduneta portalima.

Medijska pismenost jedna je od ključnih vještina za život u 21. stoljeću, neophodna za razumijevanje medijskog sadržaja, a podrazumijeva sposobnosti pristupa, analize, vrednovanja i stvaranja medijskih sadržaja, kao i vještine služenja medijskim i tehnološkim platformama. S obzirom publici medijski sadržaj prezentiraju algoritmi u skladu s njihovim preferencijama, umanjuje se izloženost različitim mišljenjima i informacijama.

Panelisti će ovu problematiku analizirati s politološkog, medijskog i komunikacijskog aspekta te ukazati na aktivnosti kojima se potiče razvoj medijske pismenosti u Hrvatskoj.


Putujući Sedmi kontinent: Dokumentarni film ‘Ovisnik o internetu’ u MSU

19. travnja u 12 sati

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, Avenija Dubrovnik 17, Zagreb

Projekcija dokumentarnog film “Ovisnik o Internetu” za učenike 7. i 8. razreda, razgovor s nagrađivanim redateljem Igorom Bezinovićem koji moderira filmska kritičarka Višnja Vukašinović, radionica s analizom filma te distribucija obrazovnih materijala za daljnji rad u učionicama.

O filmskoj projekciji: Kina je prva država na svijetu koja je ovisnost o internetu proglasila kliničkim poremećajem. Nevjerojatno intiman film, Ovisnik o internetu, donosi prikaz rehabilitacijskog centra u Pekingu u kojem se kineski tinejdžeri reprogramiraju. Film govori o tri tinejdžera, njihovim roditeljima i zdravstvenim djelatnicima koji im žele pomoći da se riješe te navike. Ovisnik o internetu prikazuje mikrokozmos modernog kineskog života, proučava međugeneracijski pritisak i kritički sagledava jedan od simptoma takozvanog internetskog doba.

O gostu redatelju: Igor Bezinović rođen je u Rijeci 1983. godine. Diplomirao je filozofiju, sociologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te Filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Režirao je petnaestak kratkometražnih filmova i dugometražni dokumentarac Blokada. Filmom se bavi profesionalno i amaterski.

O moderatoru: Višnja Vukašinović rođena je 1982. u Splitu. Diplomirala komparativnu književnost i engleski jezik. Objavljuje eseje i kritike o književnosti, likovnoj umjetnosti i filmu. Voditeljica radionice kritike te radionice pisanja za film Kinokluba Zagreb. Dobitnica je nagrade „Vladimir Vuković“ za najbolju filmsku kritičarku 2016. i 2013. godine.

Udruga Djeca susreću umjetnost, članica Europskog udruženja filma za djecu (ECFA) započela je s radom 2012. godine kada u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti (MSU) organizira po prvi put filmski program za osnovnoškolce pod nazivom “Sedmi Kontinent”. Danas se ovaj program provodi na 17 lokacija diljem Hrvatske, u njemu je dosada sudjelovalo 100.000 učenika koje je imalo prilike pogledati izabrane filmske naslove prilagođene njihovoj dobi, održano je više od 550 filmskih projekcija, a posebnost programa je edukativni dio koji slijedi nakon gledanja filma. Provedeno je više od 2.600 radionica optičkih igračaka i analiza filmova te organizirano 250 susreta s gostima – kreativnim djelatnicima iz svijeta filma.

Udruga priprema obrazovne i metodičke materijale uz svaki filmski naslov iz programa i dosada je podijeljeno više tisuća CD-a učiteljima i nastavnicima koji sadrže prijedloge nastavka rada u učionicama i osiguravaju potrebne radne listiće, različite alate kako bi se sve teme iz filma mogle obraditi. Obrazovne i metodičke materijale kreira tim stručnjaka koji se sastoji o metodičara i teoretičara komparatistike te mentora s Učiteljskog fakulteta, prof. Krešimira Mikića, doc. dr.sc. Marine Gabelice i prof. dr.sc. Vladimire Velički.


Sedmi kontinent: Film u bolnici

19. travnja u 14 sati

KBC Zagreb – Klinika za onkologiju, Kišpatićeva 12, 10 000 Zagreb

Nakon filmske projekcije animiranog filma “Ježeva kuća” prof. Ivan Pavlović provest će analizu filma zajedno s malim pacijentima koristeći se obrazovnim materijalima iz programa Sedmi kontinent.

Udruga Djeca susreću umjetnost posebno je prilagodila svoj filmsko-obrazovni program za škole i vrtiće pod nazivom “Sedmi kontinent” za izvođenje u specifičnim uvjetima bolnica te predložila suradnju zagrebačkim bolnicama na čijim se odjelima pedijatrije i onkologije liječi najveći broj djece. Uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba program se provodi od 2015. godine i do sada je u njemu sudjelovalo više od 500 djece iz cijele Hrvatske koja su boravila na odjelima zagrebačkih bolnica.

Novosti koje su uvedene u 2017. godini su suradnje s renomiranim festivalima ANIMAFEST i PULICA U KAPUTU (Pula Film Festival) koje omogućuju malim pacijentima paralelno gledanje festivalskog programa te se u 2018. godini, zahvaljujući sredstvima Kreativne Europe omoogućuje gledanje kvalitetnih filmova na digitalnoj platformi www.filmubolnici.org

U programu se, osim gledanja filmova, mali pacijenti uče o filmu kroz radionice i razgovore s glumcima, redateljima, kritičarima koji im dolaze u goste u okviru Sedmog kontinenta.


Vrtići u kvartovskom kinu – Sedmi kontinent u suradnji sa zagrebačkim kulturnim centrima

23. travnja u 10 sati

Kulturni centar Travno, Božidara Magovca 17, Zagreb

Pedagozima i odgajateljima zagrebačkih vrtića, roditeljima te ravnateljima kulturnih centara koji sudjeluju u programu koji financira Grad Zagreb "Vrtići u kvartovskom kinu", predavanje o neophodnosti medijskog i filmskog opismenjavanja djece od najranije dobi održat će vanjska suradnica udruge Djeca susreću umjetnost doc.dr.sc. Marina Gabelica s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Novosti programa filmske pismenosti Sedmi kontinent za vrtićance u KUC Travno - budućem centru medijske i filmske pismenosti u gradu Zagrebu, predstavit će voditeljica programa Ivana Jakobović Alpeza iz Udruge Djeca susreću umjetnost.

Udruga Djeca susreću umjetnost osmislila je program filmskog opismenjavanja za dobnu skupinu od 4 do 6 godina po uzoru na svoj osnovnoškolski program Sedmi kontinent te zahvaljujući podršci grada Zagreba pokrenula projekt pod nazivom “Vrtići u kvartovskom kinu”. U dvije godine rada, u programu je sudjelovalo 3.436 djece i 184 odgajatelja, sedam kulturnih centara (Centar za kulturu i film Augusta Cesarec, KIC, Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Narodno sveučilište Sesvete, Narodno sveučilište Dubrava, Kulturni centar Travno, Centar KNAP – centar kulture na Pešćenici) i više od 20 vrtića grada Zagreba.


Radionica za osnovnoškolce: ‘Naučimo razumjeti’

20. travnja u 12 sati

Knjižnica Voltino, Ulica Dragutina Golika 36, Zagreb

Naučimo razumjeti - radionice medijskog prikaza izbjeglica, tražitelja azila i migranata, adresiraju problem stigmatizacije i stereotipnog medijskog prikaza tih skupina, a usmjerene su prema učenicima osnovnih i srednjih škola. Radionice, koje provodi Udruga Balkon, zamišljene su kao praktične vježbe iz analize stavova: kako se formiraju stavovi prema izbjeglicama, kako retorika krize dijeli populaciju na građane i pridošlice u kontekstu ljudskih prava te koja je uloga medija u kreiranju takvih stavova.

Radionica u knjižnici Voltino namijenjena je učenicima viših razreda osnovne škole. Zainteresirani učenici mogu se prijaviti na mail udruga.balkon@gmail.com zaključno sa 17. travnja.

Udruga Balkon je neprofitna, nevladina, volonterska organizacija za djecu i mlade, osnovana s ciljem prepoznavanja i unapređenja statusa djece i mladih u društvu. Usmjerena je na zagovaranje i promicanje važnosti politike za mlade, građanskog odgoja i obrazovanja, izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja, međunarodne suradnje te na poticanje djece i mladih na aktivno sudjelovanje u lokalnoj zajednici i društvu.


Mediji, roditelji i predškolci: ‘Tko je sluga, a tko gospodar?’

23. travnja od 18 do 20 sati

Ribnjak 18/2.kat, Zagreb

Dođite po odgovore na svoja pitanja i naučite kako se nositi s izazovima digitalnog doba u roditeljskoj ulozi, kad i kako koristiti medije, kako biti jasan u postavljanju granica kad je u pitanju odabir i količina sadržaja.

Za sudjelovanje se možete prijaviti na e-mail tobolac.autenticnoroditeljstvo@gmail.com ili na 091 893 8939.

Predavanje će održati Nikolina Essert – majka tri djevojčice, psihologinja, psihoterapeutkinja Realitetne terapije i supervizorica Realitetne terapije s višegodišnjim iskustvom u radu s roditeljima djece rane i predškolske dobi, i Sunčana Rokvić – majka dječaka, psihologinja, u edukaciji za Gestalt psihoterapeutkinju (4. godina) s višegodišnjim iskustvom u radu s roditeljima i djecom od predškolske dobi na dalje. Voditeljice su radionica o ranom razvoju i autentičnom roditeljstvu Tobolac - centar za autentično roditeljstvo.


Inkluzivna projekcija i panel rasprava za srednjoškolce u organizaciji udruge Alternator

19. travnja u 13 sati

Kino Tuškanac, Tuškanac 1, Zagreb

Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator organizira Inkluzivnu projekciju i panel raspravu za srednjoškolce. Aktivnost se sastoji od gledanja filma Ustav Republike Hrvatske i rasprave učenika i stručnjaka nakon odgledanog filma. Kako bi ova aktivnost bila dostupna svim učenicima, film će biti prilagođen za osobe s oštećenjem sluha (putem standardiziranih titlova) i osobe s oštećenjem vida (putem audio-deskripcija). Na taj način želi se ostvariti prava integracija djece s teškoćama u razvoju u aktivnosti koje promiču medijsku pismenost. Razvijanje kulture dijaloga kroz organiziranje ciljanih projekcija oko kojih mladi raspravljaju doprinosi odgoju nove publike i njihovog kritičkog promišljanja.

Raspravu će moderirati Blaženka Leib, a za osobe s oštećenjem sluha bit će osiguran prijevod na znakovni jezik. U raspravi će sudjelovati dr. sc. Nikola Baketa s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu.

Aktivnost je financirana sredstvima HAVC-a, udruga Zamisli je osigurala audio-deskripciju filma i tehničku opremu, a Interfilm je omogućio korištenje filma bez naknade.

Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator osnovana je 2011. godine s ciljem promicanja, razvitka i unapređenja umjetnosti, stvaralaštva, jednakih mogućnosti za sve sudionike u stvaralaštvu i proizvodnji umjetnosti i izvedbenih djelatnosti, prava djece i inkluzije. Udruga poduzima konkretne korake kako bi utjecali na promjene u društvenom okruženju putem umjetničkih izvedbi, organizacije radionica i drugih javnih događanja namijenjenih svim građanima i građankama, posebno uključujući djecu s teškoćama u razvoju. Udruga je najpoznatija kroz projekt Festival prava djece, prvi i jedini u potpunosti inkluzivni festival u Hrvatskoj.


Radionice za predškolce i osnovnoškolce ‘Društveni mediji - gdje sam tu ja?’

19. travnja u 10 sati i 20. travnja u 8 sati

Knjižnica Kajfešov brijeg, Ulica grada Gualda Tadina, Zagreb
Na dvije radionice za djecu predškolske i školske dobi obrađivat će se teme vezane uz društvene medije, medijsku pismenost i mrežni bonton. Analizirat će se priča iz knjige “A što da se to tebi dogodi” autorica Irene Stanić Rašin i Latinke Basare. Radionice će voditi Patricia Bogdanović, magistra edukacije informatike, za djecu iz Dječjeg vrtića Šumska jagoda i iz Osnovne škole Pavleka Miškine.


Radionice ‘Sigurnost djece na internetu’ u knjižnici Kustošija

11. travnja u 13 sati, 13. travnja u 14 sati, 18. travnja u 13 sati i 27. travnja u 14 sati

Knjižnica Kustošija, Odjel za djecu i mladež, Ilica 312A, Zagreb

U radionici će sudjelovati 3. i 5. razredi i informatička grupa OŠ Oton Iveković, a cilj je upućivanje djece u načine sigurnog korištenja društvenih mreža i modele zaštite u slučaju kršenja njihovih prava. Jedan od ciljeva radionice je razvijanje svijesti kod djece o korištenju Interneta općenito, primjerenim načinima komunikacije na mreži, kao i načinima korištenja provjerenih izvora informacija.
Radionice vodi prof. Patricija Bogdanović.


Predavanje za roditelje ‘Mediji i ja - prijatelja dva’ u Knjižnici Medveščak

19. travnja u 18 sati

Knjižnica Medveščak, Trg žrtava fašizma 7, Zagreb

Mediji su nezaobilazan segment života suvremenog čovjeka. Od najranije dobi, oni nas odgajaju, obrazuju, informiraju i zabavljaju. Utjecaji medija rasprostranjeni su na ljestvici od negativnih do pozitivnih. Kako bismo se zadržali na dobroj strani ljestvice, valja se prema njima ophoditi kao prema dobrim prijateljima. Što ih bolje poznajemo, to ćemo ih lakše razumjeti. Predavanje otvoreno za javnost održat će Marin Bukvić, dramski i medijski pedagog, a namijenjeno je roditeljima i ostalima odraslima koji žele bolje razumijeti funkcioniranje medija.


Izložba ‘Svijet knjige u očima filma i televizije’ na Odjelu za djecu i mladež Knjižnice Medveščak

11. - 25. travnja

Knjižnica Medveščak, Odjel za djecu i mladež, Zvonimirova 17, Zagreb

Izložba će ukazati na neraskidivu vezu pisane riječi i umjetnosti pokretnih slika. Prikazat će mogućnosti specifičnog tipa adaptacije: filmske i televizijske adaptacije književnog djela. Poseban kutak bit će posvećen hrvatskim filmovima i serijama koje su često adaptirale klasike hrvatske književnosti. Izložba prikazuje izdvojeni pregled građe dostupne na Odjelu za djecu i mladež, s namjerom pobuđivanja interesa za umjetnost riječi i slike. Namjera je i približiti knjige putem današnjeg trenda adaptacija televizijskih serija koje poprimaju dominantno mjesto u medijskom okruženju.


Matineja @ kino Tuškanac

21. travnja, od 11 do 13 sati

Kino Tuškanac, Tuškanac 1, Zagreb
Matineja je redoviti program kina Tuškanac subotom ujutro posvećen najmlađoj publici. Nakon projekcije filma (najčešće animiranog), slijedi kreativna radionica inspirirana filmom. U subotu 21. travnja gledamo animirani film Dugi iz kamenog doba (2018) prvaka glinomacije Nicka Parka (redatelja filma Wallace i Gromit). Ovo je priča o pećinskom čovjeku koji sa svojim prijateljem, divljom svinjom Hognobom, kreće u avanturu kako bi spasio svoje selo od neprijatelja.

Hrvatski filmski savez krovna je udruga neprofesijskih filmskih i video udruga koje u Hrvatskoj organizirano djeluju od 1928. godine. Savez okuplja kinoklubove (danas ih je pod okriljem Saveza 47), filmske družine i pojedince od osnovnoškolskog uzrasta do odraslih članova, potiče (organizacijski, materijalno i stručno) njihov rad, pridonosi obrazovanju voditelja i članova filmskih udruga, organizira predstavljanje i valorizaciju filmskog i video stvaralaštva djece, mladih i odraslih u zemlji i inozemstvu, te brine za čuvanje i zaštitu najboljih filmskih i video ostvarenja neprofesijske kinematografije; suorganizira tečajeve i radionice za djecu i odrasle te Školu medijske kulture kao najznačajniji izvaninstitucionalni program u kontekstu razvoja medijske pismenosti, potiče i pruža stručnu pomoć u realizaciji medijskog odgoja i obrazovanja u osnovnim i srednjim školama, od 2000. g. djeluje i kao producent profesionalnih filmova, fokusirajući se na kratki eksperimentalni i dokumentarni film, te od tada do danas produkcijski katalog Saveza broji više od 100 naslova.


Senzorne projekcije u kinu Tuškanac

25. travnja, od 11 do 13 sati

Kino Tuškanac, Tuškanac 1, Zagreb
Kako bi se djeca s poremećajem senzorne integracije od malena uključila u svakodnevni život, potrebno je senzibilizirati javnost i omogućiti događaje na kojima se osjećaju ugodno i dobrodošlo. Poteškoće s kojima se suočavaju djeca s poremećajem senzorne integracije je puno i nema pravila - neka djeca reagiraju na glasan zvuk, neka na jako svjetlo, neka djeca ne mogu podnijeti da im je netko u blizini, neka ne mogu sjedjeti na mjestu duže od nekoliko minuta, neka ne mogu pratiti brzu izmjenu slika, scena, sekvenci. Svijet je pun podražaja s kojima se djeca ne znaju nositi kako treba. U kinu Tuškanac u Zagrebu organiziramo prilagođenu inkluzivnu javnu projekciju - za djecu sa senzornim poteškoćama i one urednog razvoja. Djeci je za vrijeme projekcije omogućeno nesmetano kretanje po kinu, komentiranje filma i okoline, postavljanje pitanja, unos hrane i pića prema njihovim željama i potrebama, donošenje omiljene igračke ili dekice, ulazak i izlazak iz dvorane kada je to potrebno, ako treba i nekoliko puta za vrijeme projekcije. Dakle, sve što je inače neprihvatljivo. Na taj način, a u društvu vršnjaka urednog razvoja, oni spontano usvajaju nova ponašanja i kroz takve projekcije i u okolini prilagođenoj njihovim potrebama, dolazi do kvalitetnijeg procesuiranju podataka, a samim time i lakšeg učenja i usvajanja novih znanja i vještina. Istovremeno djeca urednog razvoja upoznaju se sa različitostima i osobitostima djece s poremećajem senzorne integracije te će naučiti pravilno, tolerantno ophođenje prema drugima. Ne bi reagirali osuđujuće kada se susretnu sa sličnom situacijom.

Hrvatski filmski savez krovna je udruga neprofesijskih filmskih i video udruga koje u Hrvatskoj organizirano djeluju od 1928. godine. Savez okuplja kinoklubove (danas ih je pod okriljem Saveza 47), filmske družine i pojedince od osnovnoškolskog uzrasta do odraslih članova, potiče (organizacijski, materijalno i stručno) njihov rad, pridonosi obrazovanju voditelja i članova filmskih udruga, organizira predstavljanje i valorizaciju filmskog i video stvaralaštva djece, mladih i odraslih u zemlji i inozemstvu, te brine za čuvanje i zaštitu najboljih filmskih i video ostvarenja neprofesijske kinematografije; suorganizira tečajeve i radionice za djecu i odrasle te Školu medijske kulture kao najznačajniji izvaninstitucionalni program u kontekstu razvoja medijske pismenosti, potiče i pruža stručnu pomoć u realizaciji medijskog odgoja i obrazovanja u osnovnim i srednjim školama, od 2000. g. djeluje i kao producent profesionalnih filmova, fokusirajući se na kratki eksperimentalni i dokumentarni film, te od tada do danas produkcijski katalog Saveza broji više od 100 naslova.


Radionice za odgojitelje predškolske djece u DV Siget

19. i 20. travnja u 12.30 sati

Dječji vrtić Siget, Siget 12, Zagreb

U Dječjem vrtiću Siget povodom dana medijske pismenosti održat će se dvije radionice: “Izrada animiranog filma - Stop animacija” 19. travnja i “Izrada digitalne slikovnice” 20. travnja. Radionice namijenjene odgojiteljima Dječjeg vrtića Siget, vodit će Sonja Srebačić, dipl. pedagog i informatolog. Odgojitelji će naučiti kako izraditi zajedno s djecom digitalnu slikovnicu i animirani film.


Pričaonica "Kad videoigrice preuzmu kontrolu"

20. travnja u 10 sati

Dječja knjižnica Marina Držića, Avenija Marina Držića 10, Zagreb

Za predškolce DV "Dobro drvo" te svu zainteresiranu djecu i njihove roditelje čitat će se problemska slikovnica Jennifer Moore-Mallinos o prekomjernom igranju videoigara. Nakon čitanja djeca će se likovno izražavati na spomenutu temu.

Prijave poslati na djecja.knjiznica.marina.drzica@kgz.hr

Dječja knjižnica Marina Držića dio je mreže Knjižnica grada Zagreba. U gradskoj četvrti Trnje prepoznatljiva je po brojnim stalnim aktivnostima i povremenim programima koje organizira za djecu rane dobi, predškolce, kao i za mlađe te starije školarce.


Radionica za roditelje ‘Odgoj za medije - izazovi suvremenog roditeljstva’ u DV Bajka

26. travnja u 16.30

DV Bajka, Humska 1, Zagreb

Cilj radionice je omogućiti roditeljima vrijeme i prostor te vodstvo kako bi razmijenili iskustva odgoja za medije, potaknuti ih da promišljaju o važnosti odgoja za medije i potrebi za cjeloživotnom učenju o medijima te ih ohrabriti da upotrijebe novostečene spoznaje i preuzmu aktivnu ulogu u odgoju za medije. Radionicu vodi Iva Maričić, srednjoškolska nastavnica i pokretačica grupe E-GLEDALO.


Filmska radionica za djecu ‘YouTube prijatelj ili prijetnja?’

29. travnja

Udruga Praktikum - centar za djecu i mlade, Drniška 20, Zagreb

YouTube kanal je jedan od najkorištenijih društvenih medija i kanala kojim se koriste djeca i mladi bez ikakvih ograničenja i spoznaja od mogućih zlouporaba. Kroz filmsku radionicu za djecu cilj je djeci približiti prilike i prijetnje korištenja YouTube kanala.
Prijave na mail: info@udruga-praktikum.hr ili telefon 01 3842-482

Udruga Praktikum osnovana je s ciljem poboljšanja kvalitete života djeca i mladih. Od osnutka 2013. godine provodi kreativno - edukativne programe za djecu od predškolske dobi do mladih - dramske, filmske, glazbene i likovne radionice, programe pomoći u učenju, pripreme za školu, mentalnu aritmetiku (abakus) te sudjeluje u programima sufinanciranim od EU fondova.


Predavanje za roditelje u OŠ Bukovac ‘Izazovi digitalnih medija u školi i obitelji’

18. travnja

OŠ Bukovac, Zagreb

Predavanje za roditelje održat će izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj, potpredsjednik Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu i koordinator hrvatskog istraživačkog tima EU Kids Online.
Cilj Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu je poboljšanje medijske i komunikacijske kulture građana Republike Hrvatske kroz sustavnu edukaciju o medijima te poticanje razvoja osviještenih korisnika koji se s razumijevanjem i kritičkim odmakom koriste medijskim sadržajima koje sami odabiru.


Predavanje ‘Roditelji 21. Stoljeća’

26. travnja

Centar za djecu i roditelje, Ilica 155, Zagreb

Zašto je medijska pismenost roditelja danas važnija nego ikad? Što se to promjenilo u zadnjih desetak godina? Saznajte na predavanju Sanjice Ćaćić, NLP trenerice edukatorice, kreatorice Abecede Roditeljstva kojoj je cilj kroz radionice i organiziranje događaja podržati roditelje u komunikaciji sa djecom.
Broj mjesta je ograničen pa prijavite svoj dolazak mailom:
Info@abecedaroditeljstva.com


ŽMINJ

Razgovor ‘40 lit kako jedan hip: satira kao novinarska praksa?’ i izložba fotomontaža iz La Kosti

20. travnja u 19 sati
Gradska knjižnica i čitaonica Pula - Knjižnica Žminj, Čakavska kuća,

Fotografija govori više od tisuću riječi, a fotomontaža još i više. Ona je lažna jer je montirana, ali upravo zato razgolićuje istinu. Politička fotomontaža oblik je satire. U tim okvirima i oko njih, više ili manje uspješno, kreću se fotomontaže u La Kosti, tjednom humoristično-satiričkom podlistku Glasa Istre.

Pisma Zvane Lakodelca naslovljena s "Lipi moji", serija duhovitih i satiričkih novinskih tekstova koje pod pseudonimom piše Drago Orlić, objavljuju se od 1977., a od 1993. u humoristično-satiričkoj rubrici Glasa Istre La kost. Ukupno ih je do sada objavljeno više od 1.300 te su ukoričene u deset zbirki nazvanih jednostavno "Lipi moji".
Razgovor: Drago Orlić, Goran Prodan, Vladimir Bugarin


ŽUPANJA

Predavanja i radionice udruge Pragma za roditelje, nastavnike i učenike

19. i 20. 4. 2018.
Osnovna škola Ivana Kozarca i Osnovna škola Mate Lovraka, Županja

Unutar projekta "Opiši me!" koji je usmjeren emocionalnom i medijskom opismenjavanju, te edukaciji o važnosti usvajanja emocionalnih vještina i vještina kritičke uporabe medija kod djece (i roditelja) u prevenciji međuvršnjačkog nasilja, udruga Pragma će s ciljanom populacijom razgovarati o utjecaju medija na emocije te o važnosti korištenja medija za obrazovne svrhe i promociju vrijednosti obrazovanja u hrvatskom društvu. Projekt se provodi uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

S upitima za prijave možete se javiti na mail: pragma@pragma.hr

Pragma je udruga osnovana s ciljem promicanja, unaprjeđivanja i razvoja demokratske političke kulture, zaštite ljudskih prava, međunarodne razvojne suradnje, a djelujemo u području obrazovanja i smanjenja siromaštva, odgoja i obrazovanja te izdavanja znanstvenih i stručnih publikacija, socijalne djelatnosti kroz socijalnu pomoć i podršku i pružanje socijalnih usluga te zaštite mentalnog zdravlja i prevencija ovisnosti. Jedan od projekta u području medijske pismenosti je dodjela "Godišnje nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja". Više informacija o radu na www.udruga-pragma.hr, www.facebook.com/udrugapragma, www.facebook.com/Pragma.nagrada i @udrugapragma.