U suradnji s Udrugom Alternator, Pučkim otvorenim učilištem M. A. Relković Nova Gradiška, Filmskom družinom ZAG i Kinoklubom Karlovac, Hrvatski filmski savez organizirao je niz besplatnih filmskih projekcija i radionica povodom Dana medijske pismenosti

Hrvatski filmski savez već godinama svojim besplatnim radionicama i edukativnim programima educira i informira djecu, roditelje, nastavnike i odgojitelje o medijskoj pismenosti koja je jedna od ključnih vještina za život u 21. stoljeću. U sklopu Dana medijske pismenosti, Hrvatski filmski savez u suradnji s partnerima organizirao je niz besplatnih filmskih radionica predstavljajući pritom i rad svojih klubova i družina.

Pokazna inkluzivna radionica u kinu Tuškanac

Radionica će se održati 19. travnja, od 11 do 13 sati, pod vodstvom radne terapeutkinje Ivane Štedul i voditeljice Kinokluba Karlovac Ksenije Sanković, a mogu je pratiti osobe s oštećenjima vida i sluha. Radno iskustvo i brojne edukacije koje je Ivana pohađala u raznim poljima rada kao fizioterapeutkinja te provedba senzo-motoričkih radionica u polju rehabilitacije i srodnim područjima te teorijsko, tehničko i praktično znanje koje će djeci prenijeti Ksenija s iskustvom vođenja brojnih radionica stop animacije, čine idealnu kombinaciju i nadopunu vještina ove dvije voditeljice.

Inkluzivna projekcija i panel rasprava za srednjoškolce u organizaciji Udruge Alternator

Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, najpoznatija kroz projekt Festival prava djece, organizira 19. travnja u 13 sati u Kinu Tuškanac Inkluzivnu projekciju i panel raspravu za srednjoškolce. Aktivnost se sastoji od gledanja filma Ustav Republike Hrvatske i rasprave učenika i stručnjaka nakon odgledanog filma. Kako bi ova aktivnost bila dostupna svim učenicima, film će biti prilagođen za osobe s oštećenjem sluha (putem standardiziranih titlova) i osobe s oštećenjem vida (putem audio-deskripcija). Na taj način želi se ostvariti prava integracija djece s teškoćama u razvoju u aktivnosti koje promiču medijsku pismenost. Razvijanje kulture dijaloga kroz organiziranje ciljanih projekcija oko kojih mladi raspravljaju doprinosi odgoju nove publike i njihovog kritičkog promišljanja. Raspravu će moderirati Blaženka Leib, a za osobe s oštećenjem sluha bit će osiguran prijevod na znakovni jezik. U raspravi će sudjelovati dr. sc. Nikola Baketa s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu. Aktivnost je financirana sredstvima HAVC-a, udruga Zamisli je osigurala audio-deskripciju filma i tehničku opremu, a Interfilm je omogućio korištenje filma bez naknade.

Projektni dan medijske pismenosti u OŠ Marije Jurić Zagorke

U petak 20. travnja u Osnovnoj školi Marije Jurić Zagorke u Zagrebu učenici će tokom cijelog dana imati priliku sudjelovati u različitim aktivnostima i pritom koristeći različite medije. Učenici 1. razreda izvode lutkarsku predstavu Maček prema motivima narodne priče te potom crtaju strip inspirirani predstavom. Učenici 6. razreda drže prezentaciju o medijima, s posebnim osvrtom na masovne medije učenicima 4. razreda koji potom pišu vijest o događanju te ju objavljuju u ZAG-u, internetskom školskom listu. U školskoj knjižnici učenici svih razreda imat će prilike posjetiti izložbu o prvoj hrvatskoj novinarki M.J. Zagorki, kao i vidjeti izložbu starih fotoaparata, kamera i videoprojektora. Članovi filmske družine ZAG fotografiraju događanje i snimaju reportažu o Projektnom danu medijske pismenosti.

Filmski program u Vojniću

Kinoklub Karlovac, član Hrvatskog filmskog saveza, pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra i ove godine donosi filmski program u Vojnić. Nastavak je to projekta započetog 2014., a tijekom travnja ove godine u sklopu projekta “Filmski Uskrs i Vaskrs”, u suradnji sa Općinom Vojnić i Knjižnicom i čitaonicom Vojnić, organizirane su besplatne filmske projekcije, filmske radionice za djecu te okrugli stol “Djeca i film u malim sredinama”. U Domu kulture Vojnić u petak, 20. travnja u 19 sati bit će prikazan izbor filmova s Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, a u 20 sati film Mali gangster. U subotu 21. travnja u 20 sati na programu je film The Circle.

Filmska naSTAVa u kinu Tuškanac

U subotu 21. travnja, od 9 do 11 sati održat će se Filmska naSTAVa za srednjoškolce u kinu Tuškanac. Program je to koji se već nekoliko godina uspješno održava u sklopu obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza. Riječ je o jedinstvenom programu na području Republike Hrvatske: jedini filmskoobrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je za svoje polaznike potpuno besplatan. Započeo je radom školske godine 2012./2013. i otad se održava svake godine u dva do tri ciklusa: tijekom zimskih, proljetnih i ljetnih učeničkih praznika. Utemeljen na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica Ane Đordić, prof. i doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, održava se tokom učeničkih praznika te upravo time utječe i na prevenciju nepoželjnih oblika ponašanja: slobodno vrijeme učenici ispunjavaju kvalitetnom i produktivnom aktivnošću umjesto na, nažalost, mnogo popularnije, ali manje obogaćujuće i svrhovite načine. U sklopu pokaznog dana naSTAVe učenici će na kinoplatnu pogledati umjetnički relevantan, a mlađim generacijama uglavnom nepoznato filmsko djelo koje je odabrano uzevši u obzir njegovu estetsku vrijednost, ali i zrelost srednjoškolskih učenika. Nakon projekcije slijede njihova analiza i intepretacija, što podrazumijeva stjecanje temeljne filmske pismenosti, a u skladu s time i razumijevanje filmskoga jezika.

Filmska naSTAVa u gostima u Pučkom otvorenom učilištu M.A. Relković Nova Gradiška

U sklopu Filmske naSTAVe u gostima u Pučkom otvorenom učilištu Matije Antuna Relkovića u Novoj Gradišci učenici će 24. travnja na projekcijama u 10 sati za osnovnoškolce, odnosno u 12 sati za srednjoškolce pogledati umjetnički relevantne, a mlađim generacijama uglavnom nepoznata kraća filmska djela koja su odabrana uzevši u obzir njihovu estetsku vrijednost, ali i zrelost osnovnoškolskih i srednjoškolskih učenika. Nakon projekcije slijede njihova analiza i intepretacija, što podrazumijeva stjecanje temeljne filmske pismenosti, a u skladu s time i razumijevanje filmskoga jezika.

Senzorne projekcije u kinu Tuškanac

U srijedu 25. travnja od 11 do 13 sati u kinu Tuškanac održat će se senzorna projekcija animiranog filma Vrapčić Richard, namijenjena prvenstveno djeci sa senzornim poteškoćama, no dobrodošla su sva djeca. Senzorna projekcija znači da će svjetla biti prigušena, a ne ugašena i da će zvuk biti tiši u odnosu na onaj na koji smo navikli u kinima, a djeca mogu šetati, donijeti svoju omiljenu igračku, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja, baka, djedova i drugih. Koncept senzornih projekcija pokrenut je 2016. godine od strane Eve Brlek, stručnjakinje u području edukacijske rehabilitacije i Sandre Malenice, prof. kroatistike i komparativne književnosti. Ove besplatne projekcije tokom godine zajednički realiziraju Udruga za ranu intervenciju Varaždinske županije, kino GAJ, Hrvatski filmski savez i Filmsko-kreativni studio VANIMA.

Pratite Raspored događanja povodom Dana medijske pismenosti

Saznajte više o Danima medijske pismenosti