Predavanje i radionicu pod nazivom ‘Zašto je važna (novo)medijska pismenost: primjer lažnih vijesti’, koja se 19. travnja od 11,25 sati održava u Osijeku, možete uživo pratiti na CARNetovoj platformi Meduza

Piše: Ana Dokler

U sklopu Dana medijske pismenosti Odjel za kulturologiju Sveučilišta u Osijeku, u suradnji s dvjema osječkim srednjim školama, organizira predavanja i radionice pod nazivom “Zašto je važna (novo)medijska pismenost: primjer lažnih vijesti”. Predavači Tomislav Levak, mag. cult. i Snježana Barić-Šelmić, mag. cult. učenicima srednjih škola približit će aktualnu medijsku i društvenu problematiku – vrste i načine širenja lažnih vijesti putem medija i društvenih mreža.

Stručna skupina EK: Medijska pismenost ključna u borbi protiv dezinformacija

Predavanje i radionicu održat će 19. travnja u 11,25 sati u knjižnici III. gimnazije Osijek te u 13,30 sati u Bibliotečno-informacijskom centru Elektrotehničke i prometne škole Osijek.

CARNet će uživo prenositi predavanje i radionicu pa videoprijenos možete pratiti 19. travnja od 11,25 sati na poveznici https://meduza.carnet.hr/index.php/media/watch/12292, a snimka će kasnije biti dostupna na Meduzi – CARNetovoj platformi za distribuciju višemedijskih sadržaja namijenjenih obrazovnim i akademskim ustanovama.

Predavanje i radionica bavit će se najznačajnijim promjenama u načinu komunikacije i rapidnom razvoju novih medijskih platformi posljednjih godina, s naglaskom na razlike između pripadnika mlađih generacija, tzv. “digitalnih urođenika” i pripadnika starijih generacija, tzv. “digitalnih doseljenika”. Osim toga, predavači, čija su uža struka upravo novi mediji, učenicima srednjih škola približit će aktualnu medijsku i društvenu problematiku – vrste i načine širenja lažnih vijesti (“fake news”) putem novomedijskih platformi, u prvom redu popularnih društvenih mreža i aplikacija. Upozorit će ih na moguće opasnosti, posljedice i načine sprječavanja navedene globalne pojave, s posebnim osvrtom na važnost razvoja (novo)medijske pismenosti, osobito kod mladih.

Pratite Raspored događanja povodom Dana medijske pismenosti

Saznajte više o Danima medijske pismenosti