Uz brojne aktivnosti u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske, u Dubrovniku će se 18. travnja ujutro u Narodnoj knjižnici Grad održati predavanje pod nazivom “Medijsko zavođenje” docenta dr. sc. Đorđa Obradovića

Piše: Ana Dokler

U više od 30 gradova Hrvatske, u vrtićima, školama, na fakultetima, u kinima, knjižnicama i udrugama održavaju se brojne aktivnosti i događanja kojima je cilj educirati i informirati djecu, roditelje, odgojitelje i nastavnike o raznim aspektima medijske pismenosti. Iz bogatog Rasporeda događanja povodom Dana medijske pismenosti izdavajamo predavanja i radionice u školama i knjižnicama 17. i 18. travnja:

U Osnovnoj školi Antuna Kanižlića u Požegi 17. travnja održano je predavanje s radionicom “Stvaranje vlastitih medijskih sadržaja u osnovnoj školi – radioigre”. Predavanje je održala učiteljica hrvatskog jezika Marija Mrkojević, voditeljica Medijske skupine za učenike od 5. do 8. razreda s naglaskom na fotografski, video i radijski izraz.

U Puli u Osnovnoj školi Kaštanjer 17. travnja u 17 sati izv. prof. dr. sc. Danijel Labaš s Hrvatskih studija, predsjednik Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, ima predavanje za roditelje “Izazovi digitalnih medija u obitelji i školi”. Cilj je educirati roditelje o sigurnosti djece na internetu i upoznati ih s potencijalnim opasnostima koje prijete djeci u virtualnom svijetu, a predavanje je dio projekta (O)siguran online u organizaciji Wiener osiguranja.

U Tehničkoj školi Slavonski Brod cijeli tjedan, od 16. do 21. travnja, u tijeku su aktivnosti pod nazivom “MEd(u)školi – medijska edukacija u školi” . Među njima su radionica izrade fotografija za foto natječaj Knjiga svaki dan i prijava na natječaj; radionica izrade materijala i prijava na natječaj Da sam znao/la; radionica”Mediji – vladari globalizacije?!”; predavanje s elementima radionice “Lifestyle blogeri – prosvjetitelji našeg doba”; predavanje s elementima radionice “Govorništvo u medijima”, posjet SBTV i Radio Slavoniji te izložba učeničkih radova “Mediji: za i protiv – stavovi učenika”.

Obrazovni materijali za vrtiće, osnovne i srednje škole

U Dubrovniku će se 18. travnja u 10.30 sati u Narodnoj knjižnici Grad, u Ulici od puča 6, održati predavanje pod nazivom “Medijsko zavođenje”. . Predavanje namijenjeno učenicima 1. i 2. razreda dubrovačkih srednjih škola održat će dr. sc. Đorđe Obradović, docent Sveučilišta u Dubrovniku, a sudjelovat će i studenti Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku. U najavi predavanja predavanja stoji: “Ljudi su u pravilu kreativna bića željna divljenja društva u kojemu se kreću. Interaktivni mediji, koji su omogućili prvi put u ljudskoj povijesti da primatelji poruka ujedno mogu biti i pošiljatelji, da korisnici medijskih sadržaja ujedno mogu biti njegovi stvaratelji, promijenili su način života. Osnovni životni cilj mnogih postao je javno se svidjeti virtualnim “prijateljima” pa se u tu utrku na društvenim mrežama uključuju i političari i pjevači, djeca i starci, uspješni i neuspješni, daroviti i nedaroviti, spremni odreći se složene i ozbiljne stvarnosti za privid sviđanja u kojemu je od istine važniji dojam, kao kod svakog slatkog zavođenja. Medijska pismenost u virtualnom svijetu nije više sredstvo za uspješno komuniciranje nego lijek protiv manipulacija i ovisnosti.”

U Ekonomsko-birotehničkoj školi u Splitu 18. travnja u 13 sati održat će se radionica “Aplikacija nije zafrkancija”, namijenjena učenicima prvih razreda škole. Radionicu organiziraju knjižničarke Ekonomsko-birotehničke škole Elvira Dragan i Berislava Gizdić, koje će kroz razgovor i prezentiranje na mobitelima i računalima s pristupom internetu otkrivati učenicima zamke prikrivenog oglašavanja, upozoravati ih na dopuštenja koja zahtijevaju aplikacije pri instaliranju, a nisu nužna za funkcioniranje aplikacije, isticati važnost čuvanja vlastite privatnosti online i dati primjere gubitka kontrole nad sadržajem kojeg objavljuju.

Od 18. do 21. travnja u II. Osnovnoj školi Varaždin odvijat će se školski projekt “Zdravokret kroz medije i istraživanja”. Učenici 4. c razreda i članovi grupe Medijska kultura “Dođi, vidi, viči” osmislili su niz aktivnosti kroz koje su povezali trodnevni školski projekt Zdravokret (o značaju sporta i kretanja) i Dane medijske pismenosti. Učenici će stvarati medijske sadržaje (kratak igrani i dokumentarni film, slikovnica, plakati, predstava) s ciljem poticanja na kretanje i sport. Dogovoren je i posjet Varaždinskoj televiziji kako bi učenici upoznali profesionalan način promicanja sportskih aktivnosti. Ako želite sudjelovati u aktivnostima u II. OŠ Varaždin, možete se javiti voditeljici grupe Medijska kultura Dubravki Kalinić Lebinec na broj 091 5399 424.

Dođi, vidi, viči: originalan način učenja o medijima u osnovnoj školi

Pratite Raspored događanja povodom Dana medijske pismenosti

Saznajte više o Danima medijske pismenosti