Na predavanjima u ponedjeljak 23. travnja govorit će se o sigurnosti djece na internetu, o tome zašto je važno medijsko opismenjavanje od najranije dobi te kako se nositi s izazovima digitalnog doba u roditeljskoj ulozi

Nakon tri najintenzivnija dana, 19., 20. i 21. travnja, i niza predavanja, radionica, filmskih projekcija i analiza održanih diljem Hrvatske, događanja povodom Dana medijske pismenosti nastavljaju se i u sljedećim danima i tjednima. Ponedjeljak 23. travnja obilježen je predavanjima za roditelje, odnosno druge odrasle koji brinu o medijskom obrazovanju djece.

U Kulturnom centru Travno u Zagrebu od 10 sati održava se predavanje za pedagoge i odgajatelje zagrebačkih vrtića, roditelje te ravnatelje kulturnih centara koji sudjeluju u programu “Vrtići u kvartovskom kinu“. Predavanje o neophodnosti medijskog i filmskog opismenjavanja djece od najranije dobi održat će vanjska suradnica udruge Djeca susreću umjetnost doc.dr.sc. Marina Gabelica s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, a novosti programa filmske pismenosti Sedmi kontinent za vrtićance predstavit će voditeljica programa Ivana Jakobović Alpeza iz Udruge Djeca susreću umjetnost.

Mediji, roditelji i predškolci: Tko je sluga, a tko gospodar?” naziv je predavanja u organizaciji Centra za autentično roditeljstvo Tobolac, koje će se održati od 18 do 20 sati na adresi Ribnjak 18/2.kat u Zagrebu. Predavanje će održati Nikolina Essert i Sunčana Rokvić, psihologinje s višegodišnjim iskustvom u radu s roditeljima i djecom od predškolske dobi na dalje. Govorit će o tome kako se nositi s izazovima digitalnog doba u roditeljskoj ulozi, kad i kako koristiti medije, kako biti jasan u postavljanju granica kad je u pitanju odabir i količina sadržaja. Za sudjelovanje se možete prijaviti na e-mail tobolac.autenticnoroditeljstvo@gmail.com ili na 091 893 8939.

Još jedno predavanje za roditelje i skrbnike održat će učiteljica Hrvatskoga jezika Melita Čmarec, u Osnovnoj školi Eugena Kumičića – u Područnoj školi Josipovo, Josipovo 30 u 18.30 sati. Na predavanju pod nazivom “Djeca i mediji – što roditelji trebaju znati?” govorit će o dječjem korištenju digitalne tehnologije i pristupu medijskim sadržajima.

I u Osnovnoj školi Brodarica održat će se predavanje za roditelje “Izazovi digitalnih medija u obitelji i školi“. Cilj je educirati roditelje o sigurnosti djece na internetu i upoznati ih s potencijalnim opasnostima koje prijete djeci u virtualnom svijetu. Predavanje će održati Ivan Uldrijan, dipl. novinar, u sklopu projekta (O)siguran online koji provodi Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, a organizator je Wiener osiguranje.

Preuzmite knjižicu sa savjetima za korištenje medija u obitelji

Pogledajte cijeli Raspored događanja povodom Dana medijske pismenosti

Saznajte više o Danima medijske pismenosti