Iz Rasporeda događanja povodom Dana medijske pismenosti izdvajamo projekcije i radionice koje se održavaju 24. i 25. travnja

U Pučkom otvorenom učilištu Matija Antun Relković Nova Gradiška u utorak 24. travnja održava se Filmska naSTAVa u gostima, filmsko-obrazovni program Hrvatskog filmskog saveza. Na projekcijama u 10 sati za osnovnoškolce, odnosno u 12 sati za srednjoškolce, učenici novogradiških škola pogledat će umjetnički relevantne, a mlađim generacijama uglavnom nepoznata kraća filmska djela koja su odabrana uzevši u obzir njihovu estetsku vrijednost, ali i zrelost osnovnoškolskih i srednjoškolskih učenika. Nakon projekcije slijede njihova analiza i intepretacija, što podrazumijeva stjecanje temeljne filmske pismenosti, a u skladu s time i razumijevanje filmskoga jezika.

Također u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, u srijedu 25. travnja, od 11 do 13 sati, u kinu Tuškanac održat će se senzorna projekcija animiranog filma Vrapčić Richard, namijenjena prvenstveno djeci sa senzornim poteškoćama, no dobrodošla su sva djeca. Senzorna projekcija znači da će svjetla biti prigušena, a ne ugašena i da će zvuk biti tiši u odnosu na onaj na koji smo navikli u kinima, a djeca mogu šetati, donijeti svoju omiljenu igračku, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja, baka, djedova i drugih.

U Osnovnoj školi Bijelo brdo, u sklopu Dana medijske pismenosti, 25. travnja će se održati nekoliko radionica, namijenjenih učenicima od 5. do 8. razreda: “Informatička i informacijska pismenost“, “Zidni pojmovnik medijske kulture” te “Kako snimiti televizijsku reportažu“.

U Gimnaziji Vukovar u 8.30 učenici kreću na Virtualno putovanje u Indiju. Preko Skypea će se povezati s DAV Public School, iz Delhija i jedni drugima predstaviti običaje i obrazovanje svoje zemlje. Svi zainteresirani mogu doći u Gimnaziju Vukovar i sudjelovati u interaktivnoj razmjeni iskustva, znanja, dojmova i interesantnih sadržaja.

Stručnjaci iz Centra za sigurniji Internet održat će u 11 sati u Gradskoj knjižnici Slavonski brod predavanje za djecu i mlade “Digitalna džungla – ja u svijetu interneta“. Govorit će se o sigurnosti na internetu, odnosno rizicima i opasnostima kojih trebamo biti svjesni te osnovnim zaštitama na društvenim mrežama. Ako želite naučiti nešto novo o Facebook, Snapchatu ili Instagramu, poslušajte ovo predavanje.

Pogledajte cijeli raspored događanja povodom Dana medijske pismenosti

Saznajte više o Danima medijske pismenosti