7. KIKI – međunarodni festival dječjeg filma, koji se održava od 23. do 27. travnja u Zaboku, svečano je otvoren filmovima koji zagovaraju borbu protiv predrasuda, stereotipa i ostalih društvenih nepravdi

Izvor: KIKI – međunarodni festival dječjeg filma

Svečano otvorenje 7. KIKI-ja održalo se u ponedjeljak, 23. travnja u Kinodvorani u Zaboku. Posebnost ovogodišnjeg otvorenja projekcija je pod nazivom Kino jednakosti! s filmovima koji zagovaraju borbu protiv predrasuda, stereotipa i ostalih društvenih nepravdi s kojima se djeca diljem svijeta suočavaju tijekom odrastanja. Izborom ovih filmova publika je bila vidljivo dirnuta.

Svečanom otvorenju KIKI-ja nazočili su zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek, zamjenica gradonačelnika Valentina Đurek te zamjenica župana Jasna Petek, predstavnici škola i vrtića te, naravno, najvažnija publika – djeca. U svom obraćanju gradonačelnik i zamjenica župana istaknuli su dragocjenost KIKI festivala za Grad Zabok i Krapinsko-zagorsku županiju iz razloga što su ovakva događanja još uvijek rijetka u županiji, kao i to da KIKI svoju publiku svake godine pozitivno iznenadi novim idejama, temama, radionicama i edukacijskim programom.

Otvorenju se pridružila i Ana Horvat, autorica hrvatskog filma Crvena jabučica s temom posvajanja, koji je ovom prigodom imao svoju svjetsku premijeru. Također su prikazani filmovi Glava puna snova nizozemske redateljice Marinke de Jongh o mogućnostima mladih osoba s invaliditetom, Bango Vassil bugarskog redatelja Milena Vitanova prati pustolovine bugarskog dječaka i romske djevojčice te još dva nizozemska dokumentarna filma: Hello Sallam redateljice Kim Brand s temom izbjeglištva i premošćivanja kulturalnih barijera, te film redatelja Xandera de Boera Kralj twirlinga o dječaku koji se bavi sportom u kojem tradicionalno sudjeluju samo djevojčice.

Posjetiteljima su uz filmski program ponuđene slatke delicije koje su pripremili kuhari s intelektualnim i tjelesnim poteškoćama iz udruge UNUO.

U narednim danima publiku KIKI-ja očekuju brojni filmski programi koje će pozorno pratiti i ovogodišnji dječji žiri u sastavu Ana Grah, Tara Valić, Lana Repovečki i Sara Trlek, čije ćemo odluke o najboljim filmovima doznati na svečanosti proglašenja pobjednika festivala, koje će se održati u petak, 27. travnja u 12 sati.

Ovogodišnji KIKI ponovo nudi obilje kvalitetnih filmova za djecu i mlade, a posebnu pozornost zaslužuju film hrvatske redateljice Antonije Alamat Kusijanović nagrađivan film U plavetnilo, među čijim se brojnim nagradama nalazi i Srce Sarajeva te nagrade na festivalima Berlinale i Oberhausen; kandidat za nagradu Oscar u kategoriji kratkog animiranog filma Negativan prostor redatelja Maxa Portera i Ru Kawahate; kao i Vodič za bivanje 12-godišnjakinjom, film australske redateljice Tilde Cobham-Hervey, ovjenčan nagradom Kristalni medvjed na festivalu Berlinale.

Organizatori predviđaju da će ovoga tjedna KIKI pohoditi oko 5000 posjetitelja na filmskim i popratnim programima koji okupljaju kako male gledatelje, tako i filmske umjetnike te stručnjake u filmskoj edukaciji djece i mladih. Odgajatelji, nastavnici i profesori još se uvijek mogu prijaviti se na stručne skupove Čarolija filmskog jezika – što se može prikazati samo filmom i Film i hrvatsko obrazovanje uz predavače Višnju Vukašinović i Borisa Jokića.

Link za prijavu na stučni skup: http://bit.ly/2DGacWn

Radionice i stručni skup za nastavnike i odgajatelje na 7. KIKI festivalu