Sedmo izdanje međunarodnog festivala filmova za djecu KIKI održat će se u Zaboku od 23. do 27. travnja 2018., a već sada se možete prijaviti za stručni skup, kao i za radionički program metodike nastave kratkometražnog filma

Izvor: KIKI

Bogat popratni program obilježit će i ovogodišnji festival KIKI, a dio radionica započet će već u predfestivalskom razdoblju. Edukativni program “Kako gledati film” za djecu od 10 do 14 godina u organizaciji Društva Naša djeca i udruge Gokul iz Zaboka održat će se kroz četiri radionice – prve dvije održat će se za vrijeme proljetnih praznika, u utorak 3. travnja i četvrtak 5. travnja u 10 sati u Društvu Naša djeca Zabok.

Dječji žiri 6. KIKI festivala glavnu nagradu dodijelio ‘Ježevoj kući’

Voditeljica Radionice je filmska kritičarka Višnja Vukašinović, koja će polaznike radionice upoznati s osnovnim alatima za osviješteno gledanje filma. Razvijanje vještine prepoznavanja i analize različitih filmskih izražajnih sredstava ključ je kvalitetnog gledanja filma koje omogućuje da ga argumentirano kritički vrednujemo. Kroz gledanje i analizu odabranih filmova na radionici će se usvajati osnovna filmološka znanja o strukturi filmskog djela, a razvijat će se i vještina interpretacije koja proizlazi upravo iz mogućnosti njihova uočavanja.

Svaka pojedina radionica u trajanju od devedeset minuta uključivat će rad na upoznavanju filmskih izražajnih sredstava, gledanje odabranih filmskih primjera te njihovu analizu i interpretaciju. Poseban naglasak bit će stavljen na razvijanje vještine argumentacije odnosno utemeljenog i uvjerljivog izlaganja vlastitih vrijednosnih sudova, te će djeca dobiti mogućnost da nova znanja uobliče u svoje prve filmske kritike. Polaznici radionica ujedno će dobiti mogućnost da aktivno sudjeluju u KIKI festivalu – međunarodnom festivalu dječjeg filma u ulozi dječjeg žirija. Prijave za radionicu: dnd.zabok@gmail.com ili mob: 098 9332055

Stručni skup i Metodika nastave kratkometražnog filma

Čak dva edukativna programa ovogodišnjeg KIKI-ja namijenjena su nastavnicima, učiteljima i odgajateljima.

Društvo Naša djeca Zabok i udruga Gokul započeli su 2017. godine s edukacijom za odgajatelje, učitelje i nastavnike stručnim skupom na temu “Pismenosti 21. stoljeća – medijska i filmska pismenost”. Ove godine edukacija se nastavlja stručnim skupom na temu “Čarolija filmskog jezika – što se može prikazati samo filmom” i “Film i hrvatsko obrazovanje” koji će se održati u četvrtak 26. travnja 2018. godine u 17 sati u Multimedijskom centru Zabok (kino Zabok). Predavači su eminentni stručnjaci koji se bave tematikom filma, Višnja Vukašinović, filmska kritičarka i dobitnica nagrade Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolju kritičarku 2016. godine, i Boris Jokić, znanstveni suradnik Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu i prvi voditelj Cjelovite kurikularne reforme.

Svi zainteresirane mogu se na Skup prijaviti na poveznici: http://bit.ly/2DGacWn

U suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, 7. KIKI donosi i radionički program Metodika nastave kratkometražnog filma, također namijenjen odgajateljima, učiteljima i profesorima, koji će se održati 26. travnja 2018. u Zaboku od 11 do 14 sati.

Cilj programa je da sudionicima pruži praktične alate kojima će moći realizirati nastavu filmske umjetnosti, bilo u sklopu sata medijske kulture unutar hrvatskog jezika, bilo u sklopu drugih predmeta ili međupredmetnih sadržaja. Voditeljice radionice su Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti i fakultativne nastave filmske umjetnosti u XIII. gimnaziji u Zagrebu i Jelena Modrić, docentica na Odsjeku montaže Akademije dramske umjetnosti.

Rok za prijave na ovu radionicu je ponedjeljak, 16. travnja, a prijaviti se možete putem obrasca dostupnog na poveznici: bit.ly/kiki2018_metodika.

KIKI festival podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Grad Zabok i Krapinsko-zagorska županija.

Mala početnica medijske pismenosti Društva ‘Naša djeca’ Zabok