Važno je pomoći djeci da razumiju kako funkcioniraju mediji i kako se rade vijesti, posebno kada je riječ o uznemirujućim izvanrednim vijestima. Objasnite im da se u ovakvim slučajevima često šire i razne neprovjerene informacije koje treba uzeti s rezervom

Piše: Marta Hržić

Nekad su obitelji čekale večernji dnevnik i zajedno gledale vijesti koje su novinari pažljivo birali i filtrirali, dok je danas, kada smo putem mobitela stalno bombardirani raznim objavama, mnogima teško ostati hladne glave i ne pokleknuti kaosu koji vijesti, posebno izvanredne, mogu izazvati na društvenim mrežama. To se  može negativno odraziti i na djecu. Važnost ove teme prepoznala je i organizacija Common Sense Media, s čije vam stranice prenosimo savjete koje roditelji mogu dati djeci kada zajedno prate izvanredne vijesti.

Imajte na umu da su izvanredne vijesti često krive

Uvijek imajte na umu da su izvanredne vijesti često krive, jer u brzini, da budu što prije objavljene, novinari nekad rade greške, još nema službenih potvrda, a mrvice informacija koje zvuče uvjerljivo šire se brzinom munje, prije nego što ih je itko provjerio. Nepotvrđene informacije uvijek primajte s rezervom!

Kako i sami sudjelujemo u širenju lažnih vijesti

Društvene mreže koristite mudro

Neki tvrde da je Twitter odličan izvor informacija u prvim trenutcima neke tragedije, ali nakon toga sve postane zbrkano i uvelike netočno. S druge strane, Facebook vam može pomoći da se čujete s prijateljima ili članovima obitelji koji se nalaze u području na koje se izvanredne vijesti odnose i da te vijesti podijelite s užim krugom ljudi. Tako primjerice možete reći: “Čuo sam se sa svojom obitelji i svi su dobro!”. No pripazite, vijesti koje vaši prijatelji ili članovi obitelji dijele na Facebooku mogu biti neprovjerene, stoga ih ponovno uzimajte s rezervom.

Budite skeptični

Ako nešto zvuči predobro da bi bilo istinito, tako vjerojatno i jest. Na primjer, nakon bombardiranja bostonskog maratona, NBC Sports je izvijestio da su neki trkači nastavili trčati sve do bolnice kako bi donirali krv za žrtve. To nije bila istina. Uvijek možete posjetiti neku od stranica koje se bave provjerom činjenica, odnosno razotkrivanjem lažnih vijesti i vidjeti je li i ovo jedna od njih. U Hrvatskoj je to Faktograf.

Preporuke za izvještavanje o koronavirusu i suzbijanje dezinformacija

Držite se vjerodostojnih izvora vijesti

Mediji koji tvrde da imaju sve odgovore na pitanja ili brzaju sa zaključcima samo pogoršavaju i onako kaotičnu situaciju. Također imajte na umu da mnogi mediji ovise o gledanosti, odnosno čitanosti pa često objavljuju bombastične najave i naslove, koji nisu uvijek istiniti. Budite na oprezu da ne nasjednete na lažne vijesti.

Pazite na dob djeteta

Tinejdžeri i mlađa djeca nisu uvijek sposobni “probaviti” strašne vijesti – osobito ako se te vijesti tiču druge djece, kao što su stradavanja djece, slučajevi zlostavljanja ili pucnjava u školama. Neprestano ponavljanje takvih informacija može biti previše za vaše mlađe dijete, ali i veoma zbunjujuće, tim više što roditelji često ne mogu odmah dati odgovore na sva njihova pitanja kako bi ih smirili.

Kako umiriti dijete nakon zastrašujućih vijesti