Skrenite djeci pažnju na ljude koji pomažu, primjerice liječnike i medicinske sestre koji dolaze pomoći stradalima u nekoj nesreći

Piše: Ana Dokler

Mnoge vijesti na koje mogu naići u novinama, na radiju, televiziji, ili na internetu djeci će biti prilično zastrašujuće. Primjerice, može biti riječ o nasilju, nezgodi ili prirodnoj nepogodi. Budući da se pišu u pravilu za odrasle, često su u vijestima izostavljene neke važne informacije, jer se podrazumijeva da ih odrasli znaju. Djeci je ipak potrebno dodatno objašenjenje, ističu na portalu TeachingKidsNews.com, koji redovito objavljuje vijesti prilagođene djeci osnovnoškolske dobi.

Prenosimo vam njihove preporuke za roditelje i učitelje kako s djecom razgovarati o teškim vijestima:

  • Napravite uvod u tešku vijest. Počnite s pozadinskim informacijama, ili čak anegdotom, i polako prijeđite na izazovnije aspekte događaja.
  • Prenesite teške informacije kratko i držite se činjenica, bez uljepšavanja.
  • Ohrabrite djecu ističući (ako je to istina) da se takvo nešto događa rijetko, ili se neće ponoviti jer će odgovorni ljudi učiniti sve što je potrebno da to spriječe.
  • Pronađite u toj situaciji nešto što daje nadu. Možete započeti pitanjem što bi dobro iz ovoga moglo proizaći.
  • Skrenite djeci pažnju na ljude koji pomažu, primjerice liječnike i medicinske sestre koji dolaze pomoći stradalima u nekoj nesreći.
  • Razgovarajte o budućnosti, primjerice kako će netko obnoviti zgradu koja je izgorjela u požaru.

Ove općenite preporuke svaki će roditelj najbolje znati sam prilagoditi svom djetetu. Kada razgovarate o vijestima, često je najvažnije slušati dijete, pitati ga što već zna i misli o događaju, ili što ga zanima te u skladu s tim reagirati.

Budite na oprezu kada pratite izvanredne vijesti, osobito ako su uz vas djeca

Foto: iStock