Pročitajte kako su predstavnici dječjeg žirija objasnili svoj izbor ‘Ježeve kuće’ Eve Cvijanović za pobjednika festivala te pogledajte kratki animirani film ‘See you letter’, nastao na jednoj od festivalskih radionica

Izvor: kiki.taborfilmfestival.com

U Zaboku je od 24. do 28. travnja 2017. održan 6. KIKI – međunarodni festival dječjeg filma u organizaciji Društva Naša djeca Zabok i Građanske organizacije za kulturu. Zadnjeg dana festivala na završnoj svečanosti, koju su uz organizatore pozdravnim riječima otvorili zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek i gradonačelnik grada Zaboka Ivan Hanžek, proglašen je pobjednik festivala.

medijska-pismenost-KIKI-proglašenje

Među tridesetak filmova iz cijeloga svijeta, dječji žiri odlučio je glavnu nagradu dodijeliti hrvatsko-kanadskoj koprodukciji Ježeva kuća, autorice Eve Cvijanović. Osim što je projekcija na 6. KIKI-ju bila i hrvatska premijera ovog sjajnog animiranog filma nastalog po predlošku poznate Ćopićeve basne, ovo je i prvi puta u povijesti KIKI-ja da je Grand Prix dodijeljen domaćem autoru. Nagradu je u ime ekipe preuzela producentica nagrađenog filma Ježeva kuća Vanja Andrijević.

U svome pojašnjenju odabira glavne nagrade članovi dječjeg žirija Dora Vranić i Igor Jadan kazali su sljedeće: “Ovaj animirani film je prikaz istoimene hrvatske basne koja je jedna od najpoznatijih priča za djecu. Kao što svi jako dobro znaju, u priči se radi o ježu koji je najviše volio svoju kuću, zbog čega su mu se sve životinje u šumi smijale. Oduševila nas je lutkarska animacija koja je sama po sebi vrlo zahtjevna tehnika. Od početka i tijekom filma likovi i animacije popraćeni su glazbom koja se uklapa uz pokrete i određene događaje koji obogaćuju sadržaj filma. Također nas se dojmilo što je jedan glumac posudio glas svim likovima tako što je mijenjao ton, jačinu i boju glasa dočaravajući karakter likova.”

Posebne pohvale žirija dodijeljene su filmovima: Animirani dnevnik (Journal animé) francuskog autora Donata Sansonea i Darrel nizozemskog autora Marca Brionesa, koji je proglašen najsmješnijim filmom festivala.

Na filmskim projekcijama i popratnim programima KIKI je ove godine zabilježio preko 4500 posjetitelja – djece, učitelja i odgajatelja.

medijska-pismenost-KIKI-radionica

Pored glavnog programa – filmskih projekcija koje su se, osim u zabočkom MMC-u, održavale i u Krapini, popratni program 6. KIKI festivala obuhvatio je Radionicu animacije i zvuka Andree Martignoni i Roberta Paganellija iz talijanske kulturne organizacije OTTOmani, Radionicu animiranog filma pod vodstvom Jasminke Bijelić Ljubić iz Škole animiranog filma iz Čakovca, pripovijedanje bajki za najmlađe “Svijet bajki Đurđice Dropuljić” te radionicu robotike za djecu zagorskog informatičko-robotičkog kluba Sveti Križ Začretje.

Animirani film nastao na festivalu

Na radionici animacije i zvuka za djecu kulturne organizacije OTTOmani iz Italije nastao je kratki animirani film pod nazivom See You Letter.

Djeca su kroz tri dana izuzetno zanimljive i kreativne radionice talijanskih animatora koristili slova, riječi, smišljali pojmove te ih animirali. Također su snimali zvukove koje su sami proizvodili te ih montirali zajedno s animacijom pokušavajući što bolje zvučno dočarati likove, pokrete i apstraktne oblike koji su nastajali u trodnevnoj radionici. Cilj radionice bio je ukazati djeci na važnost zvuka i zvučne slike u procesu stvaranja filma, kao i na važnost timskog rada u kreativnom procesu kakav je izrada animiranog filma.

Stručni skup o medijskoj i filmskoj pismenosti

U sklopu ovogodišnjeg KIKI-ja održan je i stručni skup “Pismenosti 21. stoljeća – medijska i filmska pismenost”, na kojem su svoja iskustva i aktivnosti predstavili Nataša Jakob, Melita Horvatek Forjan, Ana Đordić, Jasminka Bijelić Ljubić, Ana Hušman, Ana Dokler i Uroš Živanović.

medijska-pismenost-KIKI-stručni-skup

Šesto izdanje KIKI-ja svojim je bogatim programom, vrsno odabranim filmovima i edukacijskom komponentom još jednom pokazalo kako je interes za film potrebno razvijati od najmlađe dobi, te koliko su manifestacije ovoga tipa dragocjene za razvoj naše kulture.

Više od 30 filmova za predškolce i školarce na festivalu KIKI