KIKI – međunarodni festival dječjeg filma, koji se u zadnjem travanjskom tjednu održava u Zaboku i Krapini, donosi profesionalne igrane, dokumentarne, animirane i eksperimentalne kratkometražne filmove iz različitih dijelova svijeta

Izvor: kiki.taborfilmfestival.com

Šesti po redu KIKI – međunarodni festival dječjeg filma održat će se od 24. do 28. travnja 2017., a organizaciju kao i do sada potpisuju Društvo Naša djeca Zabok i Građanska organizacija za kulturu – GOKUL. Filmski program prikazivat će se u Multimedijskom centru − kinu u Zaboku, a dio programa gledatelji će biti u prilici pogledati i u Krapini. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

U programu KIKI festivala prikazuju se profesionalni igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni kratkometražni filmovi namijenjeni djeci i mladima, a program je prema uzrastu publike podijeljen na filmove za predškolsku dob (4 – 6 godina) i školsku dob (7 – 14 godina).

Kakvi medijski sadržaji pozitivno utječu na djecu od 7. do 10. godine?

U pet natjecateljskih programa bit će prikazano više od trideset filmova iz Albanije, Australije, Brazila, Estonije, Francuske, Grčke, Kanade, Njemačke, Nizozemske, Norveške, Novog Zelanda, Mauricijusa,Rusije, Španjolske, Švicarske, Švedske, Velike Britanije i Hrvatske. O pobjedniku festivala odlučivat će dječji žiri, u koji su ove godine izabrani Dora Vranić, Petar Bašić i Igor Jadan.

Kako je prvenstvena zadaća ovog festivala razvoj filmske publike kroz poticanje aktivnog gledanja filmova već od najranije dobi, ona se ispunjava kroz popratne festivalske, ali i predfestivalske programe – tako je već od ožujka organizirana radionica ‘Kako gledati film’ u kojoj mali polaznici pod vodstvom Višnje Vukašinović razvijaju vještine prepoznavanja i analize različitih filmskih izražajnih sredstava, učeći kako kvalitetno gledati i kritički vrednovati filmove. Također, filmske projekcije u vrijeme trajanja festivala i ove će godine biti popraćene vođenim razgovorima o poglednim filmovima, a ulogu moderatora druge godine zaredom preuzima novinar, pisac, kritičar, scenarist i filmski redatelj Anđelo Jurkas.

Priliku za kreativno izražavanje i edukaciju u području animacije posjetitelji će moći iskoristiti na čak dvije radionice animacije, koje će se održati u suradnji s organizacijom OTTOmani iz Italije i Školom animiranog filma iz Čakovca, a u sklopu ovogodišnjeg KIKI-ja bit će održan i stručni skup za učitelje i nastavnike s područja Krapinsko-zagorske županije, na temu medijske i filmske pismenosti.

Više informacija potražite na internetskoj stranici festivala te na Facebooku.

Što sve djeca uče gledajući filmove