Djeca različite dobi različito doživljavaju i razumiju isti medijski sadržaj pa dobne oznake roditeljima mogu pomoći kod odabira primjerenog i sigurnog sadržaja

Izvor: Djeca i mediji – knjižica za roditelje i skrbnike

Istraživanja o utjecaju medija na odrastanje djece govore nam da mediji mogu imati pozitivan i negativan utjecaj na njihov razvoj.

Kako bi zaštitila djecu od mogućih negativnih posljedica sadržaja u televizijskom programu, Agencija za elektroničke medije donijela je Pravilnik o zaštiti maloljetnika u elektroničkim medijima. Tog se pravilnika u Hrvatskoj trebaju pridržavati televizije, radija, internetski portali i medijske usluge na zahtjev (npr. videoteke), a njegova primjena uključuje i dobne oznake koje pomažu roditeljima i skrbnicima da biraju primjeren sadržaj za djecu.

Kako su se promijenile navike gledanja televizije kod djece u Hrvatskoj

U neprimjerene sadržaje za djecu, tj. sadržaje koji djeci mogu naštetiti, ubrajamo prizore grubog tjelesnog i/ili verbalnog nasilja, zastrašujućih scena stradanja i ranjavanja, seksa i seksualnog iskorištavanja, prostog rječnika i prizora, zloporabe duhana, alkohola, opijata, kockanja i klađenja te druge slične prizore.

Takvi se sadržaji mogu prikazivati samo u određeno vrijeme ili pod određenim uvjetima (tehnička zaštita poput korištenja PIN-ova ili kodova) te moraju biti označeni dobnom oznakom.

Televizijske dobne oznake

Televizije moraju vizualnim grafičkim simbolima 12, 15 ili 18 u gornjem kutu ekrana označiti programe potencijalno štetne za djecu.

Oznaka 12 znači da sadržaji nisu primjereni za mlađe od 12 godina i moraju biti označeni grafičkom oznakom s brojem 12 zelene boje u prozirnom krugu. Prije takvih programa slijedi i zvučno upozorenje: “Program koji slijedi nije primjeren za osobe mlađe od 12 godina.”

Oznaka 15 znači da sadržaji nisu primjereni za mlađe od 15 godina i ne smiju se prikazivati od 7 do 20 sati, te moraju biti označeni grafičkom oznakom s brojem 15 narančaste boje u prozirnom krugu.

Oznaka 18 podrazumijeva programe koji su namijenjeni za gledatelje starije od 18 godina, koji se ne smiju prikazivati od 7 sati do 23 sata te moraju biti označeni grafičkom oznakom s brojem 18 crvene boje u prozirnom krugu.

Medijske usluge videa na zahtjev (npr. videoteke) također moraju osigurati dobnu oznaku i klasifikacijski označiti ponudu u svom katalogu.

Djeca različite dobi različito doživljavaju i razumiju isti medijski sadržaj. Primjerice, mlađa će djeca doživljavati izmišljeni lik na televiziji kao stvarnu osobu, dok će starija djeca umjeti razlikovati izmišljeni lik od stvarnog.

Kako djeca doživljavaju ono što vide na televiziji – od 1. do 18. godine

Osim dobi, u obzir treba uzeti i druga obilježja, poput spola, temperamenta djeteta i njegovih sklonosti, te u odnosu na to procjenjivati koji su medijski sadržaj i u kojoj količini najbolji za dijete. Dobne kategorije mogu biti dobar vodič kod odabira primjerenog i sigurnog sadržaja za djecu. Program s oznakom 12 eventualno mogu gledati i nešto mlađa djeca, ali obvezatno u društvu roditelja ili skrbnika, dok se preporučuje izričito poštovanje dobnih kategorija 15 i 18.

Dobne oznake za videoigre

Roditelji često u znatnoj mjeri pozornost posvećuju odabiru filmova i televizijskog programa, ali pritom zanemaruju dobnu primjerenost videoigara i vrijeme koje dijete provede igrajući videoigre. U Hrvatskoj nisu regulirane klasifikacijske dobne oznake za videoigre. Stoga preporučujemo korištenje europskog klasifikacijskog dobnog sustava PEGI. Obvezatno obratite pozornost na pakiranja videoigara i dobne oznake 3, 7, 12, 16 ili 18 koje na njima označavaju kojoj je dobnoj skupini namijenjena pojedina videoigra.

Oznake koje trebate znati ako je vaše dijete ljubitelj videoigara

Uz dobne oznake nalazi se i grafički znak koji pokazuje ima li u igri nasilnih sadržaja, prikaza seksa, korištenja droge, zastrašivanja, diskriminacije, vulgarnosti ili kockanja i klađenja te radi li se o internetskoj igri. Posebice obratite pozornost na internetske igre i njihovu primjerenost te upozorite djecu na to da ne ostavljaju svoje osobne podatke ili da samostalno ne kupuju određene proizvode.

A što je s internetom i pametnim telefonima?

Dobne kategorije za internetske sadržaje nisu postavljene na isti način kao za filmove, televizijski program i videoigre, dok za aplikacije za pametne telefone uopće ne postoje. Za internetske sadržaje u Hrvatskoj propisano je samo označavanje dobne kategorije 18.

Osim toga, strani televizijski programi nisu podložni hrvatskim propisima i mogu imati “blaže” dobne oznake, dok platforme za razmjenu video sadržaja (npr. YouTube) uopće ne podliježu obvezatnom dobnom označavanju, a vrlo su popularne kod djece i mladih.

Što kad popularni YouTuberi prijeđu granicu dobrog ukusa

Stoga je važno što bolje znati koje medijske sadržaje i usluge koristi vaše dijete da biste mogli što kvalitetnije procijeniti jesu li oni za njega prikladni.

Prijedlozi za razgovor u obitelji

  • Jeste li primijetili i koristite li dobne oznake za filmove, televizijski program i videoigre?
  • Jeste li znali da dobna oznaka ne ukazuje na dob kada djeca mogu gledati neki sadržaj ili igrati igru, već upućuju na to da sadržaj može biti štetan za djecu određene dobne skupine?
  • Koristite li tehničke alate za zaštitu, odnosno roditeljsku zaštitu, pinove i kodove?

Proučite Preporuke za zaštitu djece i sigurno korištenje elektroničkih medija