Brojni stručnjaci i znanstvenici koji se bave fenomenom dezinformacija okupit će od 28. do 30. rujna u Dubrovniku na sastanku mreže Europskog opservatorija za digitalne medije (EDMO) te na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji Dubrovački medijski dani

Izvor: ADMO

Sveučilište u Dubrovniku, kao sjedište ADMO centra, ovog će tjedna biti domaćin velikog sastanka predstavnika svih europskih nacionalnih i multinacionalnih centara za digitalne medije koji djeluju unutar Europskog opservatorija za digitalne medije (EDMO).

ADMO: novi regionalni centar za borbu protiv dezinformacija

28. i 29. rujna u organizaciji hrvatsko-slovenskog opservatorija (Adria Digital Media Observatory) na Odjelu za komunikologiju okupit će se predstavnici četrnaest EDMO središta. U dvodnevnom sastanku sudjelovat će više od 50 sudionika, fact-checkera, stručnjaka za medijsku pismenost, novinara, istraživača i predstavnika akademske zajednice koji aktivno sudjeluju u borbi protiv dezinformacija u svih 27 država članica EU. Dubrovački sastanak je usmjeren na buduću suradnju unutar EDMO mreže, a poseban fokus će biti stavljen na iznimno važne teme poput dezinformacija na predstojećim izborima, utjecaju generativne umjetne inteligencije i nadziranju primjene Kodeksa prakse o dezinformacijama i pravila objedinjena u Aktu o digitalnim uslugama, kojima se reguliraju internetske platforme, točnije njihove politike i aktivnosti u borbi protiv dezinformacija.

Aktualnim trendovima i perspektivama u istraživanju dezinformacija bavi se i međunarodna znanstvena konferencija Dubrovački medijski dani, koja je ove godine organizirana u suradnji s Europskim opservatorijem za digitalne medije, Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Ministarstvom kulture i medija, Agencijom za elektroničke medije i Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, a održava se 29. i 30. rujna na Sveučilištu u Dubrovniku.

Iz programa konferencije “Disinformation Research: Current Trends and Perspectives” potrebno je istaknuti izlaganje profesora Claesa H. de Vreesea sa Sveučilišta u Amsterdamu, koje će se baviti revolucijom umjetne inteligencije u komunikaciji. Tijekom ovog dijela razmatrat će se i izazovi povezani s dezinformacijama i umjetnom inteligencijom u EU, uz sudjelovanje govornika iz Europske komisije i Europskog parlamenta.

Nakon plenarne sesije, slijedit će paneli o različitim temama vezanima uz dezinformacije, a sudjelovat će stručnjaci iz različitih institucija i sveučilišta diljem Europe. Ovi paneli istražit će teme poput informacijskih operacija Rusije, psihologije dezinformacija, istraživačkih okvira i metoda za otkrivanje dezinformacija.

Snimka predavanja o ekonomiji pažnje, dezinformacijama i ratu u Ukrajini

Paralelne sesije obuhvatit će opsežna istraživanja o dezinformacijama, uključujući njihov utjecaj na javno mišljenje, dinamiku društvenih medija i korištenje umjetne inteligencije u otkrivanju i suzbijanju dezinformacija. Treća paralelna sesija, u suradnji s Agencijom za elektroničke medije, uključuje radionice o provjeri činjenica i postupku učlanjivanja u Europsku mrežu za provjeru činjenica. Dubrovački medijski dani ove će godine biti zaključeni panelom i raspravom o pilot-projektu osnivanja organizacija za provjeru činjenica u Hrvatskoj.

Program konferencije pogledajte OVDJE.

Pored navedenog sastanka na razini EDMO mreže i međunarodne znanstvene konferencije, u Dubrovniku će se sastati i predstavnici svih partnerskih institucija i organizacija koje sudjeluju u projektu Adria Digital Media Observatory, a to su, uz Odjel za komunikologiju dubrovačkog Sveučilišta, Fakultet političkih znanosti, Fakultet elektrotehnike i računarstva i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, N1, AFP, GONG, Oštro i XWiki.

Vježbe, igre i kvizovi za učenje o dezinformacijama