Od 12. listopada do 15. studenog 2022. održan je 14. Festival prava djece, u sklopu kojega su filmove svojih vršnjaka gledali učenici iz više od 400 osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske

Izvor: Festival prava djece

Proglašenjem najboljih filmova završen je 14. Festival prava djece u organizaciji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, koji se u nekoliko gradova u Hrvatskoj i online održao od 12. listopada do 15. studenog 2022. Za ovogodišnju središnju temu odabrano je mentalno zdravlje djece i mladih, a na Festivalu je sudjelovalo više od 34 000 učenika iz više od 400 osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske, koji su osim projekcija filmova, radionica, okruglog stola, stekli uvid u filmsko stvaralaštvo svoje generacije.

Mentalno zdravlje djece i mladih u fokusu 14. Festivala prava djece

“Filmska umjetnost determinira sumu različitih grana umjetnosti, od vizualne i izvedbene (dramske), do glazbene i likovne, te baš iz tog razloga dječje filmsko stvaralaštvo predstavlja bitan element Festivala. Potičući kreativnost, a posljedično i kritičko promišljanje i uključivost, dječje filmsko stvaralaštvo nastaje od djece i mladih – za djecu i mlade, ali i sve ostale članove društva i zaljubljenike u film”,  rekao je glumac Paško Vukasović, umjetnički direktor Festivala prava djece.

Članovi Žirija Djece i Žirija Mladih odabrali su filmove svojih vršnjaka koji najbolje opisuju stanje djece i mladih u Hrvatskoj. Članovi žirija, učenici osnovnih i srednjih škola iz raznih mjesta Hrvatske, okupili su se u Zagrebu na dvodnevnoj edukaciji, gdje su zajedno pogledali sve filmove Dječjeg stvaralaštva i Stvaralaštva mladih te potom, uz stručno vodstvo filmske kritičarke Višnje Vukašinović, dali osvrt na ovogodišnje filmove i odabrali favorite.

U kategoriji Dječjeg stvaralaštva najboljim filmom proglašen je U nadi je spas učenika OŠ Ivana Novaka iz Macinca. U obrazloženju se navodi da “film ima jako puno potencijala jer budi svijest o težini života u udomiteljskoj obitelji, ali s druge strane pokazuje da to ne mora uvijek biti jako loše. Svojom dirljivom ispoviješću djevojčica budi nadu i drugoj djeci koja se nalaze u istoj ili sličnoj situaciji te im olakšava život u tako izazovnoj situaciji.”

Francuski igrani film Putem papira redateljice Nathalie Dunselman proglašen je najboljim u kategoriji Stvaralaštva mladih. “Film istražuje izazove u životu djece razvedenih roditelja na kreativan način i poziva nas da se fokusiramo na ono pozitivno u zahtjevnim situacijama”, stoji u obrazloženju.

Svi filmovi koje su snimila djeca selektirani su iz revija Hrvatskog filmskog saveza te su bili dostupni svim školama u Hrvatskoj putem internetske stranice Festivala www.festivalpravadjece.com. Učitelji su preuzimali nastavne pripreme koje je za selektirane filmove izradio Forum za slobodu odgoja.

Partneri 14. Festivala prava djece su Ured pravobraniteljice za djecu, Ured UNICEF-a u Hrvatskoj, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj i Hrvatski filmski savez, a program se provodi uz financijsku potporu Grada Zagreba, Agencije za elektroničke medije i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Uz Priče o Franzu razgovarajte s djecom o influencerima i rodnim stereotipima