14. Festival prava djece, koji počinje 12. listopada, u fokus stavlja mentalno zdravlje djece i mladih kroz filmove koje su sami snimili, radionice, rasprave i okrugli stol

Izvor: Festival prava djece

14. Festival prava djece poznat i pod motom “Mali festival za velike teme” u organizaciji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator za središnju temu ove godine ima mentalno zdravlje djece i mladih i tijekom listopada će u više gradova ponuditi filmske projekcije, okrugli stol, radionice, razgovore te platformu kojom se pridonosi vidljivosti dječjeg filmskog stvaralaštva.

Održite radionicu za učenike i podržite njihovo mentalno zdravlje

Festival započinje okruglim stolom “Pod pririskom: djeca i mladi o mentalnom zdravlju” u srijedu, 12. listopada u 11 sati u Centru mladih Ribnjak (Park Ribnjak 1, Zagreb). U razgovoru će sudjelovati Corina Kovačić, učenica osnovne škole i autorica filma o mentalnom zdravlju iz Male Subotice, Gabrijela Ivanjko, članica žirija Festivala i Ambasadorica UNICEF-a za prava djece i mladih iz Ogulina, Lana Jakirčević, učenica Industrijsko-strojarske škole iz Zagreba, sudionica projekta REVIS, Gregor Horvat, učenik Privatne umjetničke gimnazije iz Zagreba, jedan od protagonista filma Plus plus plus, Mihael Kozina, mag. psihologije i psihoterapeut, te Domagoj Morić, mag. komunikologije, predsjednik udruge Alternator.

Festival prava djece u fokus stavlja edukativno – filmski program, ali i diskurzivni prostor u kojem se glas djece i mladih čuje te uvažava. Posljedice pandemije COVID-19 ostavile su traga na brojnim aspektima svakodnevice i funkcioniranja mladih u zajednici i društvu, negativno su utjecale na motivaciju učenika i radne navike, druženja i međusobne kontakte. Značajan dio djece pokazuje promjene psihološkog funkcioniranja, porast anksioznosti i depresivnosti koje zahtijevaju stručnu podršku. Budući da je s djecom i mladima važno razgovarati o temama iz područja mentalnog zdravlja, Festival iz tog područja priprema brojne filmove, radionice, okrugli stol i druge nastavne sadržaje.

5 savjeta za mentalno zdravlje: kako brinuti o sebi i drugima online

2022. je proglašena Europskom godinom mladih te će u sklopu Festivala biti organizirane i posebne aktivnosti koje će stvoriti priliku za dijalog s mladima o njihovom viđenju vlastite uloge u europskoj budućnosti i zajedničkim koracima koji se mogu poduzeti kako bi se potaknulo njihovo sudjelovanje i aktivni angažman u društvu.

Filmski program i edukativne radionice

U sklopu Festivala organizira se program Dobre vibracije namijenjen roditeljima i djeci, a sadrži sljedeće filmove: Priče o Franzu (r. Johannes Schmid, 2022.) obiteljska je komedija snimljena prema junaku romana Christine Nöstlinger u čijem je središtu školarac Franz, koji kao najmanji u razredu počinje pratiti popularnog influencera fitnessa, i Moj tata kobasica (r. Anouk Fortunier, 2021.), koji govori o Zoe čiji otac odluči dati otkaz u banci i postati glumcem kako bi ostvario životni san, pri čemu postane maskota kobasice. Filmske projekcije će se održati u Zagrebu (15. listopada, Kino Tuškanac), Rijeci (22. listopada, Dječja kuća) i Koprivnici (29. listopada, Kino Velebit), a ulaz na projekcije je besplatan. Svi filmovi se prikazuju s titlovima za gluhe i nagluhe osobe i audiodeskripcijom za slijepe i slabovidne osobe.

Priručnik za prilagodbu filmova za osobe s oštećenjima vida i sluha

Uz projekcije u navedenim gradovima održat će se i Festivalski forumi u kojima će mladi razgovarati sa stručnjacima o relevantnim temama za svoju generaciju. Planirane su i radionice o medijskoj pismenosti, o mentalnom zdravlju mladih u odnosu na njihov online život, te Razgovor počinje filmom – panel rasprava za srednjoškolce koja se sastoji od projekcije filma Povezivanje (Connecting the dots), kanadskog dokumentarca o mentalnom zdravlju mladih i vođenog razgovora s psihologinjom.

Filmsko stvaralaštvo mladih

Na mrežnim stranicama Festivala www.festivalpravadjece.com bit će online dostupni filmovi za osnovnoškolce i srednjoškolce, kao i obrazac za prijavu škola. U selekciji Dječje stvaralaštvo – matineja za osnovne škole bit će prikazano osam filmova školskih filmskih  družina i klubova iz svih dijelova Hrvatske, a selektorica programa je Maja Flego iz Ureda pravobraniteljice za djecu. Stvaralaštvo mladih – matineja za srednje škole nudi također osam filmova nezavisnih filmskih klubova i autora iz Hrvatske, ali i Europe i svijeta. Selektor programa je Boško Picula.

Nastavna priprema uz film #STOPcyberbullyingu

Festival prava djece održava se u organizaciji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator i na zabavan i poticajan način progovara o dječjim temama, daje djeci i mladima prostor za izražavanje te poziva na dijalog, propituje i predstavlja relevantnu društvenu platformu. Festival je nacionalni projekt i do sada se provodio u 22 grada u Hrvatskoj. Na prošlogodišnjem izdanju (online) sudjelovalo je više od 30 000 djece, mladih i odraslih. Partneri Festivala su Ured UNICEF-a za Hrvatsku, Ured pravobraniteljice za djecu i Hrvatski filmski savez, a financijski ga podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Predstavništvo Europske Komisije u Hrvatskoj, Grad Zagreb i Agencija za elektroničke medije.