Dječaku Franzu uzor postaje influencer koji nudi pravila o tome kako ‘postati pravi muškarac’. Film ‘Priče o Franzu’ možete pogledati u sklopu 14. Festivala prava djece tijekom listopada u kinima u Zagrebu, Rijeci i Koprivnici

Izvor: Festival prava djece

Festival prava djece i ove godine, uz programe namijenjne školama, donosi poseban filmski program za obitelji – Dobre vibracije. Obiteljska filmska druženja održavat će se tijekom listopada u Zagrebu, Rijeci i Koprivnici uz pažljivo odabrane europske filmove koji će gledatelje nasmijati te potaknuti razgovor o zajedništvu, obitelji, različitosti i toleranciji.

Jedan od njih je austrijski film redatelja Johannesa Schmidta Priče o Franzu, koji se preporučuje djeci već od 6 godina.

Kad Franz otkrije i počne slijepo pratiti influencera Hanka Habera, njegovih dvoje najboljih prijatelja Gabi i Eberhard sumnjičavi su prema Hankovim učenjima. No Franz, najmanji u razredu i s nepredvidivim piskutavim glasom, vrlo je zainteresiran za bilo kakve savjete! Glavobolju mu izaziva ne samo njegov učitelj Cik-Cak, već i razredna kraljica Elfi. Kada mu prijateljica Gabi nestane, Franz shvaća da naizgled jednostavan put ne vodi do cilja. Franz i Eberhard sami kreću u pustolovnu potragu na kraju koje troje prijatelja ponovno pronalazi ono za što su mislili da je izgubljeno – najveće prijateljstvo na svijetu.

Nakon pogledanog filma razgovarajte s djecom o glavnim temama i problemima:

  1. Franza jako muči što druga djeca i odrasli misle da je djevojčica. Rješenje pronalazi u videima Hanka Haberera koji nudi pravila o tome kako “postati pravi muškarac” te tako postaje uzor Franzu. Uzor je osoba kojoj se divimo i kakva želimo i sami postati. Razgovarajte s djecom što misle o Hanku kao Franzovom uzoru. Imaju li možda neki uzor u svom životu? Tko je ta osoba i zašto baš ona izaziva divljenje? Naši uzori nam otkrivaju mnogo toga o nama samima i onome što nam je važno u životu.

Influencer ≠ uzor: prijedlog radionice i dodatnih aktivnosti za učenike

  1. Po čemu se razlikuju djevojčice i dječaci? Jesu li dječaci zaista jači od djevojčica? Treba li pravi muškarac imati mišiće i ne dozvoliti da mu itko drugi govori kako će živjeti svoj život? Prepoznajte u filmu pojavu rodnih stereotipa. Rodni stereotipi su najčešće negativna slika o tome kakvi muškarci i žene trebaju biti. Ukoliko želite dublje utonuti u raspravu, možete postaviti i neka od sljedećih pitanja: je li plava boja muška boja, a roza ženska; mogu li se djevojčice igrati s autićima, a dječaci s lutkama; imaju li samo djevojčice dugu kosu?

Utjecaj stereotipa o muškarcima na psihičko zdravlje dječaka

  1. Prateći Hankove savjete, Franz je potpuno promijenio izgled i ponašanje. Postao je “frajer” pred drugom djecom u školi i pronašao novo društvo. Usporedite Franzovo novo i staro društvo. Tko su Franzovi pravi prijatelji? Tko je prihvaćao Franza ovakvog kakav on zaista jest? Tko je podržavao Franza u novim idejama i čuvao mu leđa u nevolji? Kako znamo da nam je netko pravi prijatelj?

Priče o Franzu prikazat će se u 11 sati 15. listopada u Kinu Tuškanac u Zagrebu, 22. listopada u Dječjoj kući u Rijeci i 29. listopada u Kinu Velebit u Koprivnici. Na iste datume u istim kinima u 16.30 prikazat će se i belgijski film Moj tata kobasica.

Kao i ostali filmovi koji se prikazuju u sklopu Festivala prava djece, ova dva filma iz programa Dobre vibracije prilagođeni su gluhim i nagluhim te slijepim i slabovidnim osobama i u kinu je dostupna oprema za audiodeskripciju za slijepe osobe.

Ulaz na projekcije je besplatan. U Zagrebu i Koprivnici ulaz je moguć do popunjenja kapaciteta, a u Rijeci je moguća rezervacija mjesta na edukacija@art-kino.hr

Mentalno zdravlje djece i mladih u fokusu 14. Festivala prava djece