Revija hrvatskog kratkog filma Filmska RUNDA održava se u osječkom kinu Urania 14. i 15. listopada s bogatim filmskim i popratnim programom koji je besplatan za sve posjetitelje

Izvor: Filmska RUNDA

14. i 15. listopada 2022. dvorana kina Urania u Osijeku rezervirana je za nova, stara i lokalna lica hrvatskog kratkog filma i sedmu Filmsku RUNDU. 

Gosti na Filmskoj RUNDI nisu novost, ali novi dio revijskog programa je gostujući festival koji nudi internacionalne filmove. U petak u 17 sati u maloj dvorani kina Urania, Matej Beluhan, pokretač Cherry Pop Film Festivala, predstavit će osječkoj publici probrane filmove koji u kontekstu audiovizualne umjetnosti promiču otvoreni dijalog o fenomenu ljudske seksualnosti. Gledamo filmove Tease američke redateljice Neely Goniodsky, Orange Peel Isidore Vulić iz Srbije, film belgijskog redatelja Jérémyja van der Haegena Stories Keep Me Awake at Night, Some Kind of Humanity francuskog autora Rocka Brennera, film Dustin Naïle Guiguet također iz Francuske i danski film I’ll Be Your Kettle Tobiasa Ruda.

Prijemna RUNDA: ADU prikazuje kreativna filmska ostvarenja autora koji su samostalno osmislili, snimili i montirali svoje radove i to u svrhu prijemnih ispita za studij režije i snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Od 18.30 sati u maloj dvorani kina Urania program Prijemna RUNDA: ADU donosi  filmove šarolikog pristupa nastale u svrhu prijemnih ispita na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu: Jel ti frka kad ti priđem Sare Alavanić, Noćna šihta Luke Stjepanovića, Ja i moja prijateljica Petra Vukičevića, Kože Sare Grgurić, Bis Morgen Ivana Sučića, 208-333 Mie Mihaljević te Ljudonekakva Eve Šustar.

Vrhunac večeri i već tradicionalna atrakcija petkom je Studentska RUNDA, runda festivalski prikazanih i nagrađivanih studentskih filmova tematiziranih potragom mladih autora za novim filmskim mjestima – bio to prostor zimskog Ogulina, mračna šuma ili pak mjesta koja ne postoje. U ovom će programu biti prikazani igrani film Jesen našeg ljeta redatelja Karla Voriha, Mjesta koja ne postoje osječke autorice Josipe Henizelman,Tuđa posla Andrije Tomića, animirani film Sunčane Brkulj Stinky u mračnoj šumi i Još malo do nove godine Marka Bičanića.

U subotu će se u programu Fokus RUNDE: Produkcija od 17 sati gledati Rakete Saše Poštića i Pavleta Kocanjera, Sve u životu došlo mi je kasno Martine Lončar, dokumentarni film Dunje Ivezić Letters to Nicholas, film Jakova Torića Daleko je more, Knjigu uspomena Maje Miloš i eksperimentalni filmPrije i poslije Tomislava Šobana. Osim klasičnog prostora za razgovor između projekcija, u 18.30 održat će se i Panel: Profi amater. Može li se, u hrvatskoj kinematografiji, jasno razdvojiti profesionalno od amaterskog bavljenja filmom, što uopće podrazumijevaju ti pojmovi te koja je granica između nezavisnog i financiranog filma, samo su neke od tema o kojima će govoriti gosti panela, producent Matija Drniković i redatelj Tomislav Šoban.

Druga večer revije donosi već dobro poznatu Festivalsku RUNDU i nagrađivane filmove koji su svoj put započeli na poznatim europskim festivalima, a sada se premijerno prikazuju i u Osijeku. Ovogodišnji nas vraćaju u mistična i mračna mjesta djetinjstva, teleportiraju u proces odrastanja pojedinca i društva, a među njima su čak tri filma osječkih autora! Pisma na kraju šume Jelene Oroz, Mjesta susreta Antuna Baloga i eksperimentalni film Nine Bačun, Bonding Humanity (Perhaps Manifesto). Na programu su i filmovi Kazneni udarac Roka Bičeka i Babajanja redatelja Ante Z. Stolice.

Filmski vikend zaokružit će i RUNDA zabave. Prve večeri druženje je organizirano u prostoru Cafe galerije Grejp, a za subotnju poslasticu u obliku izložbe, glazbenog programa i druženja pobrinula se ekipa iz programa Slamanje.

Pored bogatog filmskog vikenda, neki već provode i produktivan filmski tjedan. Ulice i parkovi grada Osijeka na tjedan dana poslati su filmska kulisa i inspiracija filmašima koji, u sklopu Rezidencijalnog programa za razvoj amaterskoga autorskog filma RAAF, od 8. do 16. listopada otkrivaju, snimaju i eksperimentiraju s filmskim medijem u Osijeku i okolici.

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje, a više o samom filmskom programu i raspored projekcija možete pronaći na www.filmskarunda.com.

Program se provodi uz financijsku podršku HAVC-a, DHFR-a, Zaklade “Kultura nova”, grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i Turističke zajednice grada Osijeka.

Priručnik ‘Uvod u filmski jezik’ za osnovne i srednje škole