Među trideset filmova iz cijeloga svijeta dječji žiri 11. međunarodnog festivala dječjeg filma KIKI glavnu nagradu dodijelio je francusko-izraelskom animiranom filmu ‘Perje’ redateljskog tandema Hani Dombe i Toma Kourisa

Izvor: KIKI – međunarodni festival dječjeg filma

U Zaboku, Krapinskim Toplicama i Krapini od 8. do 14. listopada 2022. održan je 11. KIKI – međunarodni festival dječjeg filma u organizaciji Društva “Naša djeca” Zabok i Građanske organizacije za kulturu.

Svečano proglašenje pobjednika održano je u petak 14. listopada u Kinu Zabok, a među trideset filmova iz cijeloga svijeta dječji žiri u sastavu Julia Borošak, Nadja Lončar Uvodić i Jakov Kolar odlučio je glavnu nagradu dodijeliti francusko-izraelskom animiranom filmu Perje, redateljskog tandema Hani Dombe i Toma Kourisa

Obrazloženje izbora dječjeg žirija pojasnile su Julia i Nadja: “Kroz animirani film Perje isprepliću se stvarne situacije s čudesnim, fantastičnim događajima koji ovaj film čine jako zanimljivim. Film prikazuje Elu i njezinu obitelj koja ima poseban dar, čarobno perje kojim mogu liječiti. Zaplet filma događa se kada se Ela počinje stidjeti svoga čudesnoga dara samo zato da je njezino društvo ne bi ismijavalo što je drukčija. Mislim da se s ovakvom situacijom može povezati velik broj djece koja se pod svaku cijenu žele uklopiti pa onda počinju skrivati ono što ih čini posebnima i jedinstvenima. Umjesto da smo ponosni na svoje drugačije osobine, izgled i sposobnosti, često se događa da nas društvo prisiljava da se uklopimo tako da postanemo kao i svi drugi. Na kraju djevojka Ela prihvaća perje kao dio sebe i pronalazi svoj mir. Nitko se ne bi trebao stidjeti sebe, kakvi god da jesmo, sve dok smo dobri prema drugima i ne činimo ništa loše. Ako se od nekoga razlikuješ na poseban način, to trebaš prihvatiti i voljeti kao dio sebe.” Uz isticanje snažne poante ovoga filma, dječji žiri posebno je istaknuo zanimljivu tehniku stop-animacije izrađenu lutka-animacijama. “Lutke su u ovom filmu izrazito detaljne i puno truda je uloženo da bi ih se napravilo. Scenografija je prepuna detalja koji su nam se svidjeli, kao i zvuk i efekti u filmu”, dodale su Julia i Nadja.   

Uz glavnu nagradu, posebne pohvale žirija dodijeljene su animiranom dokumentarnom filmu Bertha i Wolfram belgijskog autora Tijsa Torfsa, igranom filmu A zatim se nešto promijenilo australske autorice Elize Hull i igranom filmu Magnetska polja francuskog autora Romaina Daudet-Jahana

Ovogodišnji je KIKI u publici okupio preko tri tisuće djece, a pored glavnog programa – filmskih projekcija uz vodstvo filmskih edukatora Nike Petković i Silvestra Milete koje su se održavale u Kinu Toplice, Zabok i Krapina, po prvi puta prikazana su i dva dugometražna filma: na svečanom otvorenju inkluzivni film Nerazumijevalica i na zatvaranju KIKI-ja u Zelenoj dvorani Ljeto kada sam naučila letjeti.

Predfestivalska događanja 11. KIKI-ja realizirana su u prvom dijelu godine, a obuhvatila su radionicu “Kako gledati film” pod vodstvom filmske kritičarke Višnje Vukašinović, radionicu dokumentarnog filma pod vodstvom redatelja Đure Gavrana i  radionicu animacije pod vodstvom Jasminke Bijelić Ljubić.

Jedanaestim izdanjem KIKI je još jednom potvrdio svoj moto “kina jednakosti” kroz vrsno odabrane filmove koji se na kreativan, estetski kvalitetan i edukativan način ne libe progovarati o važnim temama današnjice, čak i onima koje su još uvijek tabu teme. 

Festival KIKI je podržan od strane Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zaboka, Krapinsko-zagorske županije te ostalih donatora. 

Mentalno zdravlje djece i mladih u fokusu 14. Festivala prava djece