Senzibiliziranje i informiranje mladih o elektroničkom seksualnom nasilju, njegovim oblicima, načinima prevencije i reagiranja te mehanizmima zaštite i podrške u slučaju preživljenog nasilja – ciljevi su online kampanje koju provodi Ženska soba

Pripremila: Ana Dokler

“Poruke na Instagramu, Snapchatu, TikToku, notifikacije o komentarima, objavljivanje slika, reelova i storyja – sve su ovo moderni načini komunikacije bez kojih nam je teško zamisliti svakodnevni život. Naši se životi već neko vrijeme odvijaju paralelno u dva svijeta – onom offline i onom virtualnom. No, kao što u offline svijetu možemo doživjeti seksualno nasilje, tako je to moguće i u virtualnom svijetu. Samo zato što je nešto virtualno, ne znači da nije stvarno”, stoji u objavi na Facebook stranici Sherajmo odgovorno kojom je u kolovozu 2022. započela online kampanja “Virtualno, ali realno!”, usmjerena na senzibiliziranje i informiranje mladih o elektroničkom seksualnom nasilju, njegovim oblicima, načinima prevencije i reagiranja te mehanizmima zaštite i podrške u slučaju preživljenog nasilja.

Kampanja se, osim na Facebooku, odvija i na Instagramu (@sherajmoodgovorno), a provodi je Ženska soba – Centar za seksualna prava u sklopu projekta “Prepoznaj, osnaži se, prijavi!” uz potporu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

I u drugim svojim projektima i kampanjama zadnjih nekoliko godina Ženska soba se bavi prevencijom elektroničkog seksualnog nasilja.

Elektroničko seksualno nasilje: prepoznajte ga i reagirajte

Tako je u ožujku 2022. u okviru projekta “Znaj bolje, čini više!” objavljena brošura “Pročitaj, prepoznaj, prijavi!”  namijenjena djeci i mladima te stručnom osoblju škola,  u kojoj je elektroničko seksualno nasilje definirano kao “oblik nasilja koji uključuje slanje i dijeljenje sadržaja seksualne prirode koji služe za seksualno uznemiravanje druge osobe. Ovakvi sadržaji mogu sadržavati neželjene poruke, slike, komentare, video uratke te druge audiovizualne materijale intimnog sadržaja – slike/video materijale koji prikazuju intimne dijelove tijela, neželjene poruke seksualnog sadržaja te traženje slanja fotografija i video materijala koji pokazuju intimne dijelove tijela”.

Video lekcije: Sexting i sextortion

Tu su i savjeti mladima kako se zaštiti od elektroničkog seksualnog nasilja:

 1. Čuvaj osobne informacije i lozinke – nemoj ih dijeliti s drugim osobama (osim s roditeljima)!
 2. Ne susreći se sam/sama s osobama koje si upoznao/la putem interneta i društvenih mreža!
 3. Ne šalji, ne prosljeđuj i ne objavljuj sadržaje koji te mogu dovesti u neugodan položaj!
 4. Ne šalji poruke i slike koje vrijeđaju druge!
 5. Prije slanja poruke drugoj osobi svaki put razmisli kako bi se osjećao/la da primiš takvu poruku!
 6. Pažljivo biraj prijatelje/ice na društvenim mrežama!
 7. Ne šalji slike i video uratke u zamjenu za poklone ili radi ucjena/prijetnji!
 8. Razgovaraj s roditeljima i/ili drugim odraslim osobama od povjerenja vezano uz načine zaštite prilikom korištenja interneta!
 9. Obavijesti roditelje i/ili druge odrasle osobe od povjerenja ukoliko primiš neprimjerenu poruku ili sadržaj!
 10. Obavijesti roditelje ili druge odrasle osobe od povjerenja ukoliko vidiš da netko drugi doživljava elektroničko seksualno nasilje, odnosno bilo koji oblik nasilja.
 11. Ne briši uznemirujuće sadržaje koje si primio/la! Oni služe kao dokaz za prijavu nasilja.

Nacionalna kampanja o online nasilju prema ženama