Posjetitelje ovogodišnjeg Star Film Festa u Sisku od 1. do 3. rujna očekuju projekcije natjecateljskog programa, projekcije dugometražnih filmova, izložba, predstavljanje filmske literature, radionice i glazbeni program

Izvor: Star Film Fest

U utorak, 16. kolovoza održana je konferencija za medije povodom devetog izdanja međunarodnog filmskog festivala mladih autora Star Film Festa koji će se održati u Sisku od 1. do 3. rujna 2022.

Na konferenciji za medije govorili su direktor festivala Matija Holjevac, predstavnik grada Siska Marko Krička, predstavnik INE – generalnog sponzora SFF-a Damir Butković, producentica Star Film Festa Laura Prpić i voditeljica media sektora Klara Berdais.

Predstavljen je program ovogodišnjeg zvjezdanog festivala u sklopu kojeg posjetitelje očekuju projekcije natjecateljskog programa, projekcije dugometražnih filmova, izložba, predstavljanje filmske literature, radionice i glazbeni program, a direktor festivala, Matija Holjevac naglasio je i nove ambijentalne lokacije koje će ove godine okupirati SFF, a to su šetnica Slave Striegla, Centar kreativne industrije Sisak i Holandska kuća, čime, nakon što je Sisak tijekom potresa 2020. izgubio svoje kino prostore, filmska umjetnost ulazi u uži centar grada.

Natjecateljski i popratni program

Ove godine na Festival je prijavljeno ukupno 3465 filmova sa svih strana svijeta. U sklopu natjecateljskog programa prikazat će se 33 filma u kategorijama animiranog, dokumentarnog, igranog i eksperimentalnog filma. Riječ je o filmovima mladih autora u dobi od 18 do 35 godina, trajanja do 25 minuta.

Sadržaj ovogodišnjeg programa obogaćuju i projekcije dva dugometražna filma – Tvornice filmovima Srđana Kovačevića, 1. rujna u 21 sat i 15 minuta, te Divljaci Daria Lonjaka, 2. rujna u 20 sati  i 30 minuta na šetnici Slave Striegla. Popratni program prilagođen je svim uzrastima pa će se u petak, 2. rujna u prostorijama Centra kreativne industrije Sisak održati projekcije kultne animirane serije Profesor Baltazar, nakon čega će zagrebački studio Gamechuck predstaviti projekt izrade videoigre temeljene na ovoj kultnoj seriji.

Platforma Bacači sjenki, 2. rujna u 19 sati će u prostorijama Holandske kuće održati stvaralačku večer Lokalne i poznate priče, odnosno razgovor s umjetnicima koji su svoje prepreke pretvorili u prednosti, a svoje mane u vrline, u kojem će sudjelovati Lana Barić i Goran Dević, a filmski petak završit će uz ritmove sisačkog benda Šarena pojava na istoj lokaciji.

Za one željne novih znanja, od 2. do 3. rujna održat će se radionica Kampanja na društvenim mrežama u prostorijama Centra kreativne industrije.

Zadnjeg dana Festivala, 3. rujna u 16 sati u prostoru Holandske kuće održat će se predstavljanje knjiga Film u školi Ane Đordić i Mali filmski razgovori Duška Popovića, a u 17 sati, u suradnji sa Kvizopijom organiziran je filmski kviz.

Nakon proglašenja dobitnika nagrada i projekcija nagrađenih filmova u 20 sati i 15 minuta na šetnici Slave Striegla, službeno zatvaranje Festivala održat će se u vanjskom prostoru Holandske kuće uz svirku zagrebačkog benda Munchmen i plesne ritmove DJ-eva Luke & Mirsa.

“Zadovoljni smo, iznimno ponosni i zahvalni zbog velikog odaziva zainteresiranih filmaša koji žele da njihovi filmovi budu dio našeg festivala, a nadamo se da ćete i vi s nama od 1. do 3. rujna uživati u filmovima i svemu što smo pripremili. Od aktivnosti koje prethode festivalu, pozivamo sve ljubitelje filma na tradicionalnu uvertiru u Star Film Fest – Star Gardens koji će se održati  u petak, 19. kolovoza u 21 sat u dvorištu Gradskog muzeja Sisak te 26. kolovoza u dvorištu obitelji Margić”, poručili su organizatori Star Film Festa.

Priručnik ‘Uvod u filmski jezik’ za osnovne i srednje škole