Publikacija Europske komisije, “Vodič za pametno dijete kroz internetski svijet čuda” donosi mnogo zanimljivih i korisnih informacija o tome kako funkcionira internet i kako ga sigurno koristiti, predstavljenih na zabavan i interaktivan način

Piše: Ana Dokler

Vodič za pametno dijete kroz internetski svijet čuda – Komplet čarobnih napitaka i magičnih alata koje djeca mogu upotrebljavati na internetu“, zanimljiva je publikacija za djecu osnovnoškolske dobi koju je objavila Europska komisija te se može besplatno preuzeti u digitalnom obliku na internetskoj stranici Ureda za publikacije Europske unije.

Osmislila ju je poljska zaklada Kosmos dla Dziewczynek (Svemir za djevojčice), a dostupna je na sva 24 službena jezika Europske unije, uključujući hrvatski.

Vodič sadrži niz korisnih informacija o tome kako funkcionira internet i kako ga sigurno koristiti, predstavljenih na zabavan i interaktivan način, s puno živahnih ilustracija, primjera i zadataka za djecu.

Priče o internetu u kojima će se djeca prepoznati i lako iz njih učiti

“Internet nije nastao samo tako, ni iz čega! Postoji zahvaljujući mreži kabela i žica koja obavija čitav planet. Najdeblji i najdulji kabeli i žice leže na dnu oceana, povezujući kontinente. Zajedno imaju gotovo 1 000 000 (milijun) kilometara. Da ih spojimo u jedan veliki kabel, njime bismo mogli omotati ekvator, i to čak 25 puta! Kažu da morski psi ponekad napadaju internetske kabele jer ih zanima o čemu se radi”, neki su od podataka iz ovog vodiča.

Tu je i zanimljivo objašnjenje programiranja: “Svaki je računalni program nalik receptu: opisuje točno ono što računalo treba raditi.” Predloženi zadatak za djecu ovdje je “programirati svoju zobenu kašu“, odnosno osmisliti vlastiti recept u kojem uz osnovne sastojke i korake u pripremi zobene kaše, svatko može dodati još sastojaka koje voli i koji mu padnu na pamet.

Tema dijeljenja osobnih informacija, odnosno zaštite privatnosti na internetu obrađena je kroz prikaz 5 krugova ljudi s kojima djeca mogu komunicirati online – od svojih najbližih prijatelja i članova obitelji do cijelog svijeta.

Djecu se također potiče na kritičko razmišljanje o onome što poručuju influenceri i druge osobe čije objave prate na internetu, kao i o tome što se krije iza tuđih selfija koji inače lako izazivaju zavist.

Posebno poglavlje posvećeno je zamkama koje skriva svaki pametni telefon, uključujući mogućnost dobivanja sumnjivih poruka od nepoznatih osoba, ili zlouporabe fotografija koje smo objavili na internetu, neprimjerenu komunikaciju na društvenim mrežama i neželjene troškove u aplikacijama, kao i provođenje previše vremena u pregledavanju sadržaja na internetu.

O dezinformacijama djeca mogu učiti uz zadatak u kojem među 4 neobične vijesti o životinjama trebaju pogoditi koja je istinita, a koje lažna.

U vodiču će također saznati kako napraviti sigurnu lozinku te što je digitalni otisak i kako ga smanjiti.

Inspiraciju djeca mogu pronaći i u pričama o IT stručnjakinji  Joanni Rutkowski i dizajnerici računalnih igara Kasiji Redesiuk.

Na kraju trebaju sami osmisliti svoja internetska pravila, odgovarajući na pitanja o tome kako bi postupila u raznim izazovnim situacijama u kojima se mogu naći koristeći internet.

Preuzmite “Vodič za pametno dijete kroz internetski svijet čuda”

Priručnik s radionicama koje možete s djecom provoditi kod kuće