Knjiga “Priče Gospodina Interneta” autorice Lane Roje Miličević na nepretenciozan način podučava djecu o temama poput ovisnosti o videoigrama, komunikacije s nepoznatim osobama na internetu, elektroničkog nasilja, izazova na društvenim mrežama, nerealnih ideala ljepote, konzumerizma i lažnih vijesti

Piše: Ana Dokler

“Dopusti da se predstavim. Ja sam Gospodin Internet. Glavom, bradom i ekranom. Ovaj šareni svijet pun je čuda, tajni, skrivenih blaga i pitanja koja traže odgovore. Tad na scenu stupam ja. U mraku neznanja, uključi se reflektor i obasja me. Na zlatnom pladnju donosim ti odgovore koje si tražio. Naklonim se, stavim pladanj ispred tebe i ponudim ono što ti treba.

Najveća sam riznica znanja na svijetu. Kamo padaju dijamanti s neba? Kako riješiti onaj komplicirani zadatak iz matematike? Koji su najbolji mađioničarski trikovi na svijetu? Kako sam možeš napraviti vulkan? Koja životinja ima tri srca? Tko je gospodin Svaštojed koji je pojeo avion? Samo me pitaj, na svako pitanje imam spreman odgovor.

Imam ja i neke mane. Pa što, imaš ih i ti, zar ne? Zabavni sam park kojem ni Disneyland nije do koljena, ali i labirnit iz kojeg je ponekad teško naći izlaz. Ja sam i najlukaviji lopov na kugli zemaljskoj. Kradem tvoje vrijeme, ali na tako šarmantan način da mi je krađa unaprijed oproštena.

A kakv ću biti tebi? Koje ću ti lice pokazati? E, to ti reci meni. Čemu ćeš pokloniti svoju pozornost i vrijeme? To je tvoj izbor, ja se u to neću miješati. Dopusti samo da ti ispričam nekoliko svojih dogodovština s djecom koja su, trebam li uopće reći, zaljubljena u mene. Može?”

Ovako počinje knjiga “Priče Gospodina Interneta” autorice Lane Roje Miličević, pravnice koja je radila u Agenciji za elektroničke medije i polaznica je interdisciplinarnog specijalističkog studija “Prava djece” na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Također je radila kao novinarka, a sada, pored pisanja knjiga za djecu, sudjeluje u projektima medijske pismenosti.

Njezine zanimljive priče, namijenjne djeci od 8 do 14 godina, ilustrirala je Hana Lukas Midžić, a knjigu je objavila izdavačka kuća Iris Illyrica.

Mladi i mediji – rezultati ankete

Napisana jednostavnim, pitkim i zaigranim jezikom, uz brojne reference na popularne igračke, memove i druge sadržaje s interneta koje će djeca prepoznati, knjiga “Priče Gospodina Interneta” na nepretenciozan način podučava djecu o temama poput ovisnosti o videoigrama, komunikacije s nepoznatim osobama na internetu, elektroničkog nasilja, izazova na društvenim mrežama, nerealnih ideala ljepote, konzumerizma i lažnih vijesti. Pored izazova i opasnosti s kojima se likovi susreću na internetu te iz njih uče, tu su i primjeri djece koja se internetom služe na mudar i uravnotežen način, koristeći njegove brojne prednosti.

Nakon svake priče, slijede i sažete informacije za roditelje o pojedinoj temi te prijedlozi kako o tome razgovarati s djecom.

Promocija knjige za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole održana je 24. svibnja u Splitu u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, u sklopu 5. Dana medijske pismenosti, a za jesen je u planu i zagrebačka promocija.

“Na veseloj promociji u Splitu djeca su prepričavala svoje anegdote s internetom i govorila kako bi postupila na mjestu likova iz priča i u kojim situacijama su se prepoznali. Čulo se puno kreativnih ideja kako se nositi s opasnostima na internetu, a nadam se da će nastaviti razvijati taj kritički stav prema medijima“, rekla nam je Lana Roje Miličević te objasnila što ju je inspiriralo na pisanje knjige:

Utjecaj interneta na djecu i sve nas svakodnevni mi je izazov, privatno, kao i svakom roditelju i konzumentu medija, i poslovno. Toliko vremena poklanjamo digitalnom svijetu, često i izgubimo sami sebe u toj džungli, da se tema nametnula sama od sebe. Zahvaljujući, između ostalog, i portalu medijskapismenost.hr, o tim se temama sve više govori. Najviše ipak govore odrasli pa sam željela tu temu obraditi iz dječje perspektive. Cilj je bio da djeca osvijeste svoju odgovornost za to hoće li mediji na njih utjecati pozitivno ili negativno. Dio teksta namijenjen je roditeljima jer sam htjela potaknuti zajedničko čitanje djece i roditelja. Ono ima posebnu moć jer potiče na razmjenu mišljenja, a svi znamo koliko je ta komunikacija važna.”

Priručnik s radionicama koje možete s djecom provoditi kod kuće

Foto: Ana Dokler