Na društvenim mrežama i u medijima roditelji i neki stručnjaci izražavaju zabrinutost zbog igračke Huggy Wuggy, napravljene prema liku iz horor-igre Poppy Playtime, te zastrašujuće pjesmice o ovom liku koja se dijeli na YouTubeu i TikToku

Izvor: Hrabri telefon

Jeste li u posljednje vrijeme naišli na upozorenja o igrački Huggy Wuggy na društvenim mrežama? Ili je možda vaše dijete izrazilo želju za tom igračkom? Radi se o plavom plišancu velikih crvenih usta i oštrih zuba napravljenom prema liku iz horor videoigre Poppy Playtime. Igrači u igri prolaze napuštenom tvornicom igračaka iz koje su svi zaposlenici nestali, a igračke su se pretvorile u čudovišta, od kojih je jedno upravo Huggy Wuggy. Proizvođač videoigre navodi da je primjerena za djecu od 8 i više godina, dok preporuke iOS-a, Androida i nekih nevladinih organizacija koje se bave analizom medija za djecu, poput Common Sense Media, kažu da je igra ipak primjerena za starije od 12 godina.

Recenzije filmova, serija, aplikacija, igara… pisane posebno za roditelje

Zašto je jedna u moru videoigara potaknula burne reakcije na društvenim mrežama?

Uz činjenicu da je sadržaj same igre zastrašujuć i nikako nije primjeren za malu djecu, na TikToku i YouTubeu se pojavljuju pjesme i videozapisi napravljeni od strane fanova igre u kojima Huggy Wuggy poručuje gledateljima da će ih grliti dok ne uzmu svoj posljednji dah, da će ih ugristi svojim oštrim zubima i slično.

Stručnjake i roditelje posebno zabrinjava to što je Huggy Wuggy na prvi pogled nevin i nježan te govori o grljenju koje povezujemo s ljubavlju i povjerenjem.

Također, odrasli koji rade s djecom počeli su primjećivati da djeca katkad jedna drugima ponavljaju riječi pjesmice koju pjeva popularni lik iz igre i tako se međusobno plaše. Huggy Wuggy nije prvi takav zastrašujući viralni fenomen – primjerice, stručnjaci su prošle godine izdavali upozorenja u vezi serije Squid Game.

Što bi roditelji trebali poduzeti da bi zaštitili svoje dijete od štetnog sadržaja?

Za početak, važno je razlikovati videoigru od sadržaja koji stvaraju fanovi, kao i od plišane igračke koju mnogi predškolarci žele imati.

Kad govorimo o videoigrama, najbolje se voditi dobnim ograničenjima koja su istaknuta već prilikom samog skidanja aplikacije i preporukama stručnjaka koje je jednostavno pronaći na internetu zahvaljujući organizacijama koje su posvećene evaluaciji medija kojima su djeca izložena. Kao što smo već spomenuli, Poppy Playtime nije igra za djecu koja još nisu krenula u školu, a za školarce su mišljenja podijeljena. Ako se dvoumite u vezi toga trebaju li djeca u nižim razredima osnovne škole igrati Poppy Playtime i slične igre, razgovarajte sa svojim djetetom o tome kako ono doživljava igru, koliko često je igra i imitira li ponekad ono što vidi u igri u stvarnom životu.

Zabrane ponekad mogu biti kontraproduktivne i teško provedive, pogotovo ako većina djetetovih prijatelja ima instaliranu igru pa je zajedno igraju kad nisu pod nadzorom. One također mogu dovesti do toga da se dijete ne povjerava oko nečega što ga plaši u igrici jer ga je strah posljedica nepoštivanja zabrane.

Najčešće brige roditelja kad je riječ o medijima i zašto zabrane nisu rješenje

No, ako primjećujete da igra negativno djeluje na dijete, odnosno da ga straši i da imitira nasilje koje je vidjelo u njoj, u redu je dati djetetu do znanja da je ne smije igrati i ograničiti pristup.

Sadržaje s TikToka YouTubea može biti još teže kontrolirati. Osnovna mjera opreza je koristiti aplikacije kao što su YouTube Kids koje maloj djeci prikazuju samo sadržaj koji je primjeren za njih. No, ponekad se i kroz takve filtere može provući nepoželjan sadržaj, stoga je dobro pratiti što dijete gleda na YouTubeu i ne dopustiti dugotrajno korištenje mobitela i tableta bez nadzora.

YouTube Kids – Vodič za roditelje

Što se tiče plišane igračke Huggy Wuggy, ona sama po sebi nije opasna za djecu ako dijete nije paralelno izloženo opisanim medijskim sadržajima.

Ako imate još nekih pitanja i nedoumica o ovoj ili nekoj drugoj temi iz medijskog svijeta, možete nazvati savjetodavnu liniju Hrabrog telefona za mame i tate na broju 0800 0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati ili im pisati na e-mail.

Foto: more photos boosty.to/victoria_art_music from Pixabay