Na seminarskim programima i radionicama 24. Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”, koja se od 18. do 26. kolovoza održava u Varaždinu, sudjeluje više od 100 nastavnika, odgojitelja, članova kino klubova, nezavisnih autora, studenta i učenika srednjih škola

Izvor: Hrvatski filmski savez

U varaždinskom kinu Gaj u četvrtak, 18. kolovoza svečano je otvorena 24. Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”. Varaždin je domaćin Škole petu godinu zaredom, a na programu će do 26. kolovoza sudjelovati više od 100 polaznika.

Škola medijske kulture već niz godina funkcionira kao vrijedna platforma za edukaciju nastavnika, ali i studenata, učenika i svih zainteresiranih građana – na području filmske umjetnosti te priprema i potiče sve sudionike na samostalno kreativno bavljenje filmom, ali i za kritičko-analitički odnos prema filmu i drugim audiovizualnim sadržajima. Prema izvješću Vijeća Europe, Škola je jedan od pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj te među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske Unije.

5 najboljih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj

U devet intenzivnih i zanimljivih filmskih dana plan rada raspoređen je u predavanja, metodičke radionice, video radionice, večernje projekcije filmova i jutarnje skupne rasprave o filmu, a upravo sve to čini Školu idealnim mjestom dogradnje, usavršavanja, ali i prvog susreta sa svijetom filma, fotografije, radija i medija.

Na konferenciji za novinare održanoj 16. kolovoza, na kojoj je predstavljen program 24. Škole medijske kulture, voditeljica Filmsko-kreativnog studija VANIMA Dubravka Kalinić Lebinec osvrnula se na povijest Škole iz perspektive nekadašnje polaznice, a danas predavačice. “Varaždin je na određeni način centar filmske animacije, a sami osnivači VANIME su nekada davno bili polaznici ovakve škole medijske kulture koja se tada zvala Ljetna škola filma i također je bila namijenjena učiteljima, nastavnicima i profesorima. Ova škola za pedagošku struku i za voditelje filmskih družina ima vrlo značajnu ulogu – svake godine uključuje 90 sati edukacije, bilo radioničkog, bilo seminarskog tipa. Škola medijske kulture tako znatno pomaže ne samo Varaždinu i Varaždinskoj županiji već i cijeloj Hrvatskoj da integrira znanje unutar samog sustava. Jasno nam je svima da su djeca danas djeca medija, a film je ključni audiovizualni medij. S prosvjetarske strane i strane voditelja različitih filmskih družina, ova nam Škola izuzetno puno znači”, rekla je Dubravka Kalinić Lebinec.

Sanja Zanki Pejić, voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza osvrnula se na broj polaznika koji stiže iz samog Varaždina: “Kroz ovih pet godina broj polaznika iz grada Varaždina i Varaždinske županije je izuzetno narastao i oni sad čine više od polovice ukupnog broja polaznika škole. Na taj smo način zapravo medijski opismenili profesore i nastavnike koji direktno ulaze u nastavu, koji možda nisu bili sigurni žele li predavati ovakav oblik nastave i upravo ta iskrica koju im upalite – a to znamo i po tome što se mnogi od njih iz godine u godinu vraćaju u Školu – vjerujem da utječe i na jako puno učenika što posljedično vidimo i po broju filmova koji nastaju upravo kroz školske filmske družine.”

Škola medijske kulture ove godine uključuje dva seminarska stupnja – prvi koji pruža temeljna znanja i namijenjen je nastavnicima i drugim polaznicima koji ta znanja nisu mogli steći u okviru svoga studija, ili koji ta znanja trebaju utvrditi, te drugi koji pruža dodatna, specijalizirana znanja nastavnicima u osnovnim i srednjim školama te drugim zainteresiranim polaznicima. Teme prvog stupnja kreću se od teorije i povijesti filma preko filmskih vrsta, rodova i žanrova do medijske kulture te specifičnih tema poput važnosti Zagrebačke škole crtanog filma u povijesti animacije, radiodrame i ars akustike itd. Predavači na seminarskim programima su: dr. sc. Midhat Ajanović, dr. sc. Ana Đordić, doc. art. Jelena Modrić, mag. hist. et mag. litt. comp. Silvestar Mileta, prof. Mirjana Jukić, mag. paed. soc. Katica Š̌arić, dr.sc. Boško Picula, dr.sc. Dejan Durić, mag. litt.comp et mag.soc. Karla Lončar, dr.sc. Ilija Barišić, izv. prof. art. Davor Švaić, prof. Marina Zlatarić, mag. prim. edu. Dubravka Kalinić Lebinec, prof. dr.sc. Žarko Paić, prof. Melita Horvatek Forjan, prof. Ana Brčić Bauer te izv. prof. dr.sc. Rajko Petković.

Program uključuje i jedanaest radionica pa tako svi zainteresirani polaznici mogu birati između: radionice igranog, animiranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma, glazbenog videospota, televizijske reportaže, radiofonskih eksperimenata, kamere i snimanja, montaže, fotografije, te radionice za oblikovanje zvuka na filmu. Voditelji radionica su stručnjaci iz raznih područja: fotograf Darije Petković, radijska voditeljica i autorica radijskih dokumentaraca Ljubica Letinić, montažer Marinko Marinkić, glazbenik Filip Dizdar, redatelj Tomislav Mršić, redatelj Igor Jelinović, urednica Maja Tokić, redateljica Jasminka Bijelić Ljubić, snimatelji i redatelji Boris Poljak i Dinka Radonić, montažeri Ivana Fumić i Jan Klemsche te dizajner zvuka Martin Semenčić.

Radionice i seminare pohađaju nastavnici osnovnih i srednjih škola, odgojitelji u predškolskim ustanovama, članovi kino klubova, nezavisni autori, studenti i učenici srednjih škola, ali i svi zainteresirani naučiti nešto novo o filmu i multimediji.

Program Škole medijske kulture održava uz preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, koja je dobivena na osnovu pozitivnog stručnog mišljenja Agencije za teodgoj i obrazovanje.

Ovogodišnja Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” održava se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Agencije za elektroničke medije, Grada Varaždina i Varaždinske županije. Partneri su POU Varaždin i kino Gaj, Gradski muzeji Varaždin, Pečetri i Filmsko-kreativni studio VANIMA.

Više o Školi medijske kulture možete pronaći na https://smk.hfs.hr/o-skoli.

Priručnik ‘Uvod u filmski jezik’ za osnovne i srednje škole