U Osijeku se 20. i 21. listopada održava osma revija hrvatskog kratkometražnog filma Filmska RUNDA, koja donosi najbolje hrvatske kratke filmove, razgovore s autorima te masterclass s redateljicom i scenaristicom Sonjom Tarokić

Izvor: Filmska RUND’A

Osijek je spreman za još jedan filmski vikend! Osmo izdanje revije hrvatskog kratkometražnog filma Filmska RUNDA ovoga vikenda, 20. i 21. listopada, u kino Urania donosi najbolje od hrvatskog profesionalnog, nezavisnog i amaterskog kratkometražnog filma. Reviju će u petak, nakon tajne projekcije filmova po odabiru osječke publike, Publika za publiku, u 20 sati otvoriti šest recentnih, nagrađivanih i festivalski zamijećenih filmova prvog projekcijskog bloka ovogodišnje revije Pojedinac i društvo.

Online platforma za gledanje hrvatskih kratkih filmova

U prvom projekcijskom bloku gledat će se filmovi obilježeni vještim i nekonvencionalnim pristupima vršnjačkom nasilju, osjećajima pripadnosti i društvenoga pritiska, a projekcije će, tradicionalno, pratiti i razgovori s autorima. Novitet je ovogodišnjeg izdanja filmske revije u Osijeku, spajanje studentskog i festivalskog bloka od prije poznatih kao Studentska i Festivalska RUNDA pa će sjajni studentski filmovi biti prikazani rame uz rame s djelima dugogodišnjih filmskih profesionalaca. Reviju će otvoriti filmovi Espi Ivana Grgura, Ispod maske Dariana Bakliže, dokumentarni film Glupane glupi Andrije Tomića, Moj Nikola Martine Marasović, Bruna, zimus Marka Bičanića i Pravilo broj 5: pomno pratite svog čovjeka, eksperimentalni film Mire Manojlovića. O svojim će filmovima, upravo na pozornici kina Urania, u petak govoriti i sami autori.

“Pogledajte film Sherlock Jr. Bustera Keatona, iz kojeg je uzet kadar za Pravilo br. 5. Cijeli film bio je velika inspiracija za rad, teče kao mađioničarski show filmskih trikova koji se doimaju jednostavni i zabavni, a u isto vrijeme radikalno ispituju granice filmskog medija”, predlaže Manojlović prije gledanja Pravila broj 5.

Druga večer revije donosi susret s nagrađivanom redateljicom i scenaristicom niza zapaženih kratkometražnih igranih filmova te uspješnoga dugometražnog filma Zbornica, Sonjom Tarokić. Sonja će, na prvoj Autorskoj večeri koja se održava u vrijeme odvijanja same revije, u formi masterclassa otvoreno govoriti o svemu onome što inače u filmu ne vidimo, o procesu i razvoju ideje, o anegdotama, greškama i vještinama koje učimo tijekom rada na filmu te o svim onim skrivenim detaljima potrebnima za stvaranje filmske čarolije. Kao zagrijavanje za Sonjin masterclass, pripremljen je poseban blok po odabiru autorice. U programu Sonjin izbor, ona će podijeliti koji su to kultni filmovi na nju ostavili najveći trag i koji su je iz bilo kojeg razloga nadahnuli.

Zbornica: film o borbi s problemima u obrazovnom sustavu

“Masterclassu će prethoditi jedna ‘eksperimentalna’ projekcija isječaka iz raznih stranih i domaćih filmova koji su na raznovrsne načine estetski utjecali na nastanak Zbornice. Drago mi je što me Dalija Dozet zamolila za takav poduhvat selekcije jer je i meni samoj bilo jako zanimljivo razmišljati o tim, ponekad podsvjesnim utjecajima,” ističe Sonja Tarokić prije posjeta Osijeku i dodaje: “U Osijeku sam nažalost bila samo jednom, davno, dok sam pohađala srednju školu, a potom sam atmosferu tog grada najviše upila gledajući kratki dokumentarac Zvonimira Jurića Nebo iznad Osijeka iz 1996. godine, što svakako znači da sam sada spremna za novo, veselije, i daleko suvremenije iskustvo!”

Posljednji blok ovogodišnje revije Prostori sjećanja svojom će tematskom preokupacijom spojiti, a vizualnom i narativnom raznolikošću zaintrigirati gledatelje. Program započinje i završava prostorom: jednom snimkom tretiranom na vizualno inspirativan način u eksperimentalnom filmu Mare Šuljak, Evanescence, jednom jedinom kasetom kao dokazom postojanja stvarnoga mjesta u filmu Divlje cvijeće Karle Crnčević. Filmski esej Sakupljači autorice Mije Martinović odvest će gledatelje na daleko putovanje kroz vrijeme i sjećanja, dok poetski hibrid Sare Jurinčić, Valerija, morbidno pomaknuta animirana Eeva Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova i suptilan igrani film Šimuna Šituma, Sprovod na svoj specifičan način analiziraju osjećaje i povezanost s bližnjima kojih više nema.

Filmski vikend u gradu na Dravi, kao i prethodnih godina, pomaže zaokružiti ekipa iz programa Slamanje. RUNDU zabave i ove će godine organizatori okrenuti u prostoru Udruge Slama uz koncerte osječkog benda čuvarkuća i Seine iz Zagreba i izložbu Osječanina Hrvoja Dešića.

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje. Program se provodi uz financijsku podršku DHFR-a, Zaklade “Kultura nova”, grada Osijeka, Savjeta mladih Grada Osijeka i Turističke zajednice grada Osijeka.

Više o programu i rasporedu saznajte na www.filmskarunda.com.

Priručnik ‘Uvod u filmski jezik’ za osnovne i srednje škole