Na internetskoj platformi croatian.film možete besplatno pogledati više od 100 domaćih kratkometražnih filmova raznih rodova i žanrova, a baza se i dalje nadopunjuje

Izvor: croatian.film

“Kratki film je eksplozivan. On je brz, sažet, jednostavan. To je film jedne ideje. Kratka filmska forma najčešće predstavlja mali isječak nečijeg svijeta, brzinski pogled u neki događaj, situaciju, avanturu, romansu. Poput dobre kratke priče, i kratki film nas brzo uvuče u priču, ali bez obzira na kratko trajanje, može na nama ostaviti duboki trag. Ta filmska forma igra i važnu ulogu u industriji jer je najčešće prvi pokušaj filmaša u stvaranju filma. Tu se bruse redatelji, scenaristi, glumci, montažeri i ostali filmski profesionalci”, stoji u opisu stranice croatian.film, koju je nedavno pokrenuo Zagreb Film Festival.

Jedinstvena internetska platforma za promociju domaćeg kratkometražnog filma zamišljena je kao prostor za razvoj i nadogradnju Kockica, natjecateljskog programa domaćeg kratkometražnog filma Zagreb Film Festivala, i omogućuje svim zainteresiranim gledateljima kvalitetan i besplatan pregled i uvid u bogatu domaću produkciju kratkog metra bilo gdje i u bilo kojem trenutku.

Mucica: komedija o roditeljskim strahovima koja će potaknuti razgovor

Platforma je prilagođena za jednako kvalitetno korištenje neovisno o uređaju koji se koristi za gledanje (mobitel, tablet, računalo ili televizor), a tu su filmovi raznih rodova (igrani, animirani, dokumentarni, eksperimentalni te hibridni) i žanrova.

U bazi platforme trenutno se nalazi 118 kratkometražnih naslova, a među dostupnim filmovima su djela nagrađivanih domaćih autora prikazana na domaćim i međunarodnim festivalima gdje su osvojila brojne nagrade i priznanja. Među njima su filmovi Judite Gamulin, Mladena Stanića, Sonje Tarokić, Jasne Nanut, Miroslava Sikavice, Đure Gavrana, Zvonimira Jurića, Antonete A. Kusijanović, Igora Bezinovića, Hane Jušić, Jurja Primorca, i brojnih drugih domaćih autor/ica.

Uz filmove se nalaze i brojni drugi srodni sadržaji poput baze podataka filmova, baze podataka filmskih profesionalaca i produkcija, vijesti, kolumni, intervjua s ‘filmašima mjeseca’, popisa nadolazećih filmskih festivala, ali i mogućnosti prijave i komentiranja sadržaja, te mogućnosti online prijave kratkih filmova za nositelje autorskih i distributerskih prava.

Onda vidim Tanju: priča o ljubavi i odrastanju ispričana nizom fotografija

Platforma je i dvojezična, dakle svi tekstovi i informacije prevode se na engleski jezik, a svi filmovi imaju i engleske titlove kako bi i međunarodna publika mogla s lakoćom pratiti sav sadržaj na portalu čime će se povećati vidljivost hrvatskog filma na međunarodnoj sceni.

Planovi za budućnost platforme uključuju 5 glavnih ciljeva: promociju na domaćem i međunarodnom planu, tehnološki razvoj i uvođenje dodatnih mogućnosti, osiguravanje održivosti platforme te razvoj platforme kao relevantne i referentne baze podataka i kanala za gledanje cjelokupne hrvatske filmske produkcije.

Ne pričamo o vama nego o djeci