Pogledajte ovaj kratki igrani film Alda Tardozzija i prisjetite se kako je bilo kad je vaše dijete prvi put išlo samo u školu, a možete prokomentirati i mnoge druge aktualne teme koje dotiče

Piše: Ana Dokler

Kratki igrani film Mucica, komedija o prvom samostalnom odlasku djeteta u školu, jedna je od šest priča o ljubavi i obitelji u današnjem Zagrebu iz omnibusa Zagrebačke priče vol.2, nastalog 2011. u produkciji Propeler Filma. Mi vam ga donosimo u cijelosti:

Redatelj i scenarist Mucice je Aldo Tardozzi, producent Boris T. Matić, a u filmu glume Janko Rakoš, Hana Hegedušić, Aleks Rakoš, Ema Ursula Stojković, Nikša Butijer, Ingeborg Appelt i Bojan Navojec.

Film je dobio posebnu nagradu žirija na 12. Tabor film festivalu te Zlatnu uljanicu – nagradu Glasa koncila za promicanje etičkih vrijednosti na 22. Danima hrvatskog filma.

‘Rad s djecom glumcima uvijek je izazov’

“Posebno je zanimljivo bilo raditi s djecom glumcima. To je uvijek izazov, jer svako dijete ima svoj ključ koji moraš otkriti. Zbog djece je cijela atmosfera na snimanju, koje je trajalo pet dana, bila obiteljska, tim više što su tatu i sina u filmu glumili Janko Rakoš i njegov sin Aleks“, rekao nam je Aldo Tardozzi.

Za film ga je inspirirala jedna rasprava o odgoju na obiteljskom druženju. Između ostalog, pričalo se o prvom djetetovom samostalnom odlasku u školu i ispostavilo se da su svi roditelji svoju djecu potajno pratili, prije 30 godina jednako kao danas. Tako je nastala ova duhovita priča o pretjeranoj brizi za dijete, u kojoj će se mnogi roditelji prepoznati.

Iako je prvenstveno namijenjen roditeljima, film će biti zanimljiv i djeci, no zbog povremeno neprimjerenog jezika ne preporučuje se mlađima od 12 godina. Ako ga odlučite pogledati sa svojim djetetom, možete se prisjetiti kako je bilo kad je ono prvi put išlo samo u školu i podijeliti iskustva, svatko iz svoje perspektive. Nakon zajedničkog gledanja bit će još puno tema za razgovor.

Zaštitnički odgoj, videoigre, briga o izgledu i zdravoj prehrani…

Film dotiče mnoga aktualna društvena pitanja pa ćemo vidjeti roditelje koji su stalno zbog nečega pod stresom, čiji je odgoj pretjerano zaštitnički, a njihov međusobni odnos ispunjen besmislenim prepirkama. Tu je mama koja inzistira na zdravoj prehrani, ali i djevojčica koja brine deblja li neka hrana. Djeca su opsjednuta videoigrama, prodavač pod svaku cijenu želi predstaviti novu akciju, prolaznici strahuju od pedofila… Sve to možete prokomentirati sa svojim djetetom.

Na primjer, možete ga pitati gdje mu se čini da vi pretjerujete i još se uvijek ponašate previše zaštitnički prema njemu, u čemu misli da zaista treba vašu pomoć, zaštitu i vodstvo, a u čemu može biti samostalno. Također možete pričati o tome kako prepoznati opasnost i zaštiti se u različitim situacijama, pa i o sigurnosti na internetu.

Ako vaše dijete voli igrati videoigre, razgovarajte o igrama koje voli, ali i o ovisnosti o videoigrama. Tema može biti i utjecaj društva i medija na naše ideale ljepote i to kako već mnoge djevojčice idu na dijetu.

Budući da je riječ o komediji, možete zajedno komentirati pojedine scene koje su vas nasmijale i različite vrste humora koji je u njima korišten, kao i to koliko glazba doprinosi atmosferi komedije.

Definiciju komedije potražite u našem Pojmovniku

Ne pričamo o vama nego o djeci