Pročitajte odgovor psihologinje Gordane Kuterovac Jagodić mami koja se brine da bi se interes njezinog sina za igranje na tabletu mogao pretvoriti u ovisnost

Pitanje: Moj petogodišnjak na tabletu igra Angry birds i još neke igrice i to mu dopuštamo u određenoj mjeri. Uglavnom ga pustimo da se sam igra da bismo iskoristili tih pola sata ili sat vremena da nešto napravimo kod kuće, ili se ujutro spremimo za odlazak na posao. Za sada prihvaća vremenska ograničenja, ali u zadnje vrijeme primjećujem da bi nakon vrtića radije išao kući i igrao se na tabletu nego ostao vani u parku. Pomalo me strah da se to ne pretvori u ovisnost i zanima me što bi bilo dobro napraviti, kako razgovarati o tome, kakva pravila postaviti, a da nisu suviše kruta, bismo li trebali uvijek biti uz njega dok se igra i pričati o tome…?

Odgovara dr.sc. Gordana Kuterovac Jagodić, prof. psihologije, redovita profesorica na Odsjeku za psihologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu:

Djeca imaju različite temperamente od dana svog rođenja, a u njih spada i način regulacije emocija i društvenost ili reagiranje na ljude, kao i reagiranje na različite podražaje iz okoline, te nagradu i kaznu. Neka djeca su povučenija i sramežljivija te imaju slabije razvijene socijalne vještine i zato se sigurnije i bolje osjećaju u svijetu igara u kojem mogu kontrolirati sve što se događa.

Vrlo je dobro što dijete ima vremenska ograničenja i da ste ih uveli i držite ih se jasno i dosljedno, te da ih dijete prihvaća.

Dijete postaje agresivno kad mu ne dam mobitel

Njegov neodlazak u park ne mora nužno imati veze s igranjem na tabletu, moguće je da želi biti u vašoj blizini i provesti neko vrijeme s vama, a moguće je i da se ne osjeća dovoljno dobro i sigurno u parku. Bilo bi dobro da s njim o tome porazgovarate i otkrijete je li mu park možda nezanimljiv, opasan ili mu se u njemu nešto neugodno dogodilo.

Možda je također on sam sada trenutačno više zaokupljen igranjem Angry birds igara, a možda ima modele za takvo ponašanje u okolini – mnogi roditelji puno gledaju u mobitele i dijete se osjeća odraslim i sličnijim njima kada i on u nešto gleda i nešto radi…

Mogli bi se pokušati dogovoriti da se može igrati onoliko vremena koliko provede u parku ili drugim off-screen aktivnostima.

Je li moje dijete ovisno o videoigrama?

Ako želite znati više o medijima i njihovom utjecaju na djecu i mlade, ili ste zabrinuti zbog neke konkretne situacije, pošaljite nam svoje pitanje na medijskapismenost@e-mediji.hr Istražit ćemo temu za vas, potražiti savjet stručnjaka i objaviti pitanje i odgovor.

Foto: iStock