Nagrađivani film ‘Zbornica’ redateljice i scenaristice Sonje Tarokić sada možete pogledati u kinima diljem Hrvatske. Posebno ga preporučujemo nastavnicima i drugim prosvjetnim radnicima, ali i roditeljima školaraca pa i srednjoškolcima

Piše: Ana Dokler

Hrvatski igrani film Zbornica priča je o novoj, entuzijastičnoj osnovnoškolskoj pedagoginji koja suočena s ograničenjima školskog sustava i okružena obeshrabrenim učiteljima započinje vlastitu borbu s problematičnim profesorom povijesti, nesvjesna da upravo takvim postupanjem polako postaje sve sličnija svojim kolegama u zbornici.

Redateljica i scenaristica filma Sonja Tarokić, kojoj je ovo debitantski dugometražni film (nakon niza nagrađivanih kratkometražnih), kaže da je zbornica u filmu simbol društva u cjelini, ali i okruženje u kojem se odvija priča o sazrijevanju mlade žene koja mora prihvatiti da nije ni jača ni plemenitija od ljudi oko nje.

Prema riječima autorice, Zbornica nije inspirirana samo jednim konkretnim slučajem, već se temelji na nizu različitih iskustava o kojima je čitala, razgovarala s prosvjetnim radnicima, ili ih na neki način sama doživjela.

“Međutim, kao i mnogi mali incidenti koji se događaju u ovom filmu, lik problematičnog nastavnika povijesti temelji se na vrlo konkretnim pričama iz naše sredine. Njegov način ponašanja toliko je uobičajen da su mi djeca glumci s kojima sam radila na filmu prepričavala identične situacije u njihovim školama”, kaže Sonja Tarokić.

S obzirom na to da su u fokusu filma odnosi nastavnika, ravnatelja i roditelja, posebno se može preporučiti svima koji rade u obrazovnom sustavu, ali i roditeljima školaraca.  Film bi također mogao biti zanimljiv srednjoškolcima, jer daje uvid i u onaj dio međuljudskih odnosa u školi koji učenici inače ne vide.

Ne pričamo o vama nego o djeci

Od 25. studenog Zbornicu možete pogledati u kinima diljem Hrvatske, a do sada je prikazivana na međunarodnim filmskim festivalima u Europi, Kanadi i Indiji.

Na uglednom češkom festivalu u Karlovim Varima dobila je posebno priznanje glavnog žirija te posebno priznanje Ekumenskog žirija, koji je film opisao kao srčanu, univerzalnu i ohrabrujuću posvetu svim djelatnicima obrazovnog sustava diljem svijeta.

Na nedavno održanom Zagreb Film Festivalu Zbornica je također dobila posebno priznanje žirija u međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji, uz obrazloženje: “Film se bavi obrazovnim sustavom kao metaforom društva u cjelini i borbom jedne žene da ga poremeti. Hrabrim altmanovskim pristupom priča priču u brzom vizualnom ritmu. Mnoge pojedinačne izvedbe čine ga zaista pravim ansambl filmom.”

Ulogu pedagoginje Anamarije u filmu nosi glumica Marina Redžepović, Stojan Matavulj glumi profesora povijesti, Nives Ivanković ravnateljicu, a tu su i Maja Posavec, Sandra Lončarić, Daria Lorenci Flatz i mnogi drugi.

Producentica filma je Ankica Jurić Tilić iz produkcije kuće Kinorama, direktor fotografije Danko Vučinović, montažer i dizajner zvuka Borna Buljević, scenografkinja Tajana Čanić Stanković, kostimografkinja Katarina Pilić, a maskerica Sanja Hrstić Kuterovac.

Ideološki izazov: Edukativni materijali o političkim ideologijama