Program 13. Festivala prava djece ove je godine online pratilo ukupno 28 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske, uključujući i brojna manja mjesta u kojima nema kina

Izvor: Festival prava djece

Na 13. Festivalu prava djece, koji se održavao tijekom listopada i studenog, sudjelovalo je ukupno 28 tisuća učenika i učenica iz osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske!

Zahvaljujući online modelu održavanja Festivala, s kojim se krenulo prošle godine zbog pandemije, i ove godine filmove svojih vršnjaka mogli su vidjeti i djeca i mladi iz manjih mjesta u kojima nema kino dvorana, kao što su Šenkovec, Donja Pušća, Vrgorac, Zmijavci, Postira, Proložac Donji, Matulji, Budinščina… Sudjelovalo je i 60-ero slijepe i slabovidne i 40-ero gluhe i nagluhe djece iz cijele Hrvatske, u skladu s jednom od glavnih misija Festivala – da film i dječje stvaralaštvo bude dostupno svima putem prilagodbe filmova osobama s oštećenjima sluha i vida.

Dostupnost audiovizualnih sadržaja djeci i odraslima sa senzornim oštećenjima

“Super su filmovi, ne mogu vjerovati da su to snimila djeca”, “Sviđa mi se što smo nakon odgledanih videozapisa raspravljali o njima i iznosili svoja mišljenja i zaključke”, “Bilo je super, zanimljivo je raspravljati i čuti kako svi shvaćamo stvari na različit način”, samo su neke od povratnih informacija djece koja su sudjelovala.

“Ovo nam pokazuje da djelujemo u ispravnom smjeru. Djeci i mladima nedostaje kreativnog i drugačijeg sadržaja na nastavi, ona se sve više izražavaju kroz sliku, ponajviše i zbog utjecaja društvenih mreža te im na ovaj način dajemo mogućnost da se izraze kroz film i da kroz igru i zabavu progovaraju i raspravljaju o njima važnim temama. Film je izuzetno moćan i važan medij”, ističu iz udruge Alternator, organizatora Festivala.

Film ‘Na koncu’ otkriva kako mladi razmišljaju o slobodi

Svi filmovi koje su snimila djeca selektirani su iz revija Hrvatskog filmskog saveza te su bili dostupni svim školama u Hrvatskoj putem internetske stranice Festivala www.festivalpravadjece.com tijekom listopada i studenog. Učitelji su preuzimali nastavne pripreme koje je za selektirane filmove izradio Forum za slobodu odgoja.

“Zahvaljujem na organizaciji Festivala i čestitam na uspješnoj provedbi. Veselim se 14. festivalu iduće godine”, poručila je jedna od učiteljica sudionica Festivala prava djece.

Ove godine novost je bio i dječji žiri – djeca iz osnovnih i srednjih škola birala su filmove svojih vršnjaka koji najbolje opisuju stanje djece i mladih u Hrvatskoj, a izabrani su filmovi #STOPcyberbullyingu iz OŠ Dragalić (osnovnoškolska selekcija) i CITSALP iz Filipina (srednjoškolska selekcija).

#STOPcyberbullyingu: film o utjecaju online nasilja na djecu

 

Fokus je ove godine u potpunosti bio na djeci i mladima – ne samo na njihovim filmovima, već je Festival otvoren panelom na kojem su panelisti i moderatori bili djeca i mladi, a razgovaralo se o njihovom viđenju aktualnih društvenih kriza.

U sklopu Festivala je kao i prošle godine ostvarena suradnja s HRT 3 – u programu “Dobre vibracije” emitirali su se zabavni obiteljski filmovi suvremene vrhunske europske produkcije, koji su također prilagođeni za osobe s oštećenjem sluha i vida.

Sihja, vila buntovnica: fantastična filmska priča o bogatstvu različitosti

Festival prava djece pod već poznatim motom “Mali festival za velike teme”  koji je i ove godine bio prisutan putem svih ekrana, od internetske stranice Festivala, Facebook i Youtube stranice Festivala do televizije – programa HRT 3, na zabavan i poticajan način progovara o dječjim temama, daje djeci i mladima prostor za izražavanje te istovremeno poziva na dijalog, propituje i tako predstavlja relevantnu društvenu platformu.

Festival se i ove godine održao u organizaciji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator u partnerstvu s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, Uredom pravobraniteljice za djecu i Hrvatskim filmskim savezom, a financijski su ga podržali Hrvatski audiovizualni centar, Predstavništvo Europske Komisije u Hrvatskoj, Grad Zagreb i Agencija za elektroničke medije.

Učenje o pravima djece kroz dječje filmsko stvaralaštvo