Na besplatnom filmskom druženju ‘Film naopačke’, koje organizira udruga Bacači sjenki,  u subotu, 4. prosinca u 15 sati u Kinu Tuškanac gledat će se jedna crna komedija. Program je namijenjen djeci i mladima od 12 do 18 godina

Izvor: Bacači Sjenki

Po nekima jedan od deset najistaknutijih svjetskih filmskih redatelja, autor ovog filma rođen je u jednoj južnoeuropskoj zemlji, a dobio je preko 30 nagrada za svoje filmove na festivalima poput onih u Berlinu, Veneciji, Cannesu, Montrealu, Karlovim Varima i Valenciji.

Njegov film koji će biti prikazan u kinu Tuškanac snimljen je davne 1963., a smatra se jednim od njegovih najvažnijih djela. Kao dobitnik brojnih nagrada, ovaj film razmatra s vrlo posebnog motrišta zemlju autora filma, njezinu svakodnevicu i odluke koje njezini građani svakodnevno donose, satirički obrađuje teme odgovornosti, dosljednosti, vjerodostojnosti i preživljavanja, sve iz perspektive mlade osobe.

Upravo zbog toga aktualan je i danas i relevantan, jer nas teška vremena uvijek stavljaju pred izbore: zanimanja, životnih partnera, poslovnih ponuda, ulaganja, potrošnje, društvenih aktivnosti, obrazovanja i svakodnevnog ponašanja. Iako se sudbine njegovih likova razlikuju podosta od ovih naših danas, upravo ta razlika baca jarku svjetlost na same odluke i ukazuje nam na njihove posljedice.

Ova crna komedija nasmijat će nas i rastužiti svojim briljantnim glumcima, savršenom mizanscenom (režijom snimanja scena te kretanjem likova u prostoru kadra) i fotografijom.

Besplatno klupsko filmsko druženje pod nazivom “Film naopačke” u organizaciji udruge Bacači sjenki namijenjeno je svim mladim filmoljupcima i filmoljupkama od 12 do 18 godina spremnima za gledanje i proučavanje filmova – sve naopačke! Stariji od 16 godina za ulaz trebaju imati Covid potvrde. Druženje traje od 15 do 18 sati.

Voditelj novog naopačke druženja je redatelj i glumac Boris Bakal.

Filmski klub se odvija u sklopu EU projekta CinEd 2.0 i dio je radioničke djelatnosti FROOOM! – filmske škole za djecu i mlade.

Projekt CinEd 2.0 je sufinanciran od strane Europske Unije – Kreativna Europa MEDIA, Hrvatskog audiovizualnog centra, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba, a partneri projekta su Hrvatski filmski savez i Kino Tuškanac.

Djeca se ovdje igraju, raspravljaju, uče i stvaraju